Najvyššia vyrubená daň všetkých čias?

03.08.2017  /  Marek Šimo

Ťažobná spoločnosť Acacia z Tanzánie nemá dôvod v týchto dňoch na radosť. Vláda v Tanzánii jej totiž dorubila daň z príjmov v celkovej výške 190 miliárd amerických dolárov.

Acacia je Tanzánijskou ťažobnou spoločnosťou, ktorá ťaží prakticky všetky zásoby zlata, ktoré sú v krajine. Medzi rokmi 2000 až 2017 mala podľa názoru vlády zatajiť príjmy z exportu zlata, čím ukrátila štátny rozpočet o 40 miliárd amerických dolárov. Ďalších 150 miliárd dolárov predstavujú úroky a penále z omeškania.

Acacia vo svojom vyhlásení rázne poprela, že by zatajila akékoľvek príjmy z vývozu zlata. Aj tak sa však cena jej akcií prepadla po zverejnení dorubu dane o 17 %. Prepad ceny akcií, ktorý začal približne v polovici roka 2016, tak pokračuje strmhlav nadol. Celková strata hodnoty spoločnosti predstavovala za tri dni 42 %.

Dorub dane predstavuje akési vyvrcholenie sporu, ktorý medzi sebou vedie vláda v Tanzánii a Acacia. Už v marci zakázala vláda vývoz nespracovaného zlata a medi do iných krajín, pričom podľa slov predstaviteľov spoločnosti, takýto ťah znamená stratu asi 1 milióna dolárov každý deň. Vyhrotenie situácie nasledovalo aj po vyjadrení najvyšších vládnych predstaviteľov, že spoločnosť funguje ilegálne a spôsobuje daňové úniky. Spoločnosť aktuálne pripravuje svoje stanovisko a spôsob obrany voči rozhodnutiu vlády.

Aby sme mali lepšiu predstavu o výške dane, ktorú vyrubila vláda, pozrime sa na výnosy spoločnosti za posledné roky. Minulý rok výnosy spoločnosti dosiahli niečo cez 1 miliardu dolárov. Od roku 2009 zarobila Acacia 7,7 miliardy dolárov v predajoch vyťaženého zlata a medi. Je však pravdou, že tieto čísla vychádzajú len z oficiálne deklarovaných dokumentov spoločnosti. Aj tak však dorub dane predstavuje absolútny nepomer k výnosom spoločnosti.

Lepšie je si však porovnať podobné spoločnosti z hľadiska ich daňového zaťaženia. Celkový dorub dane vo výške 40 miliárd dolárov predstavuje viac ako dvojnásobok dane, ktorú zaplatilo 5 najväčších ťažobných spoločností na svete od roku 2000.

Veľa investorov by si teraz asi na rast akcií nestavilo. Múdrejší budeme po skončení vyšetrovania. Aktuálne prebieha vypočúvanie niektorých vedúcich zamestnancov spoločnosti tak úradmi, ako aj políciou. Najhorším dôsledkom však momentálne je fakt, že z dôvodu dlhotrvajúcich sporov sa rapídne znížila hotovosť spoločnosti. Tá bude pravdepodobne nútená zavrieť svoju banskú vlajkovú loď Bulyanhulu. Malo by sa tak stať na konci tretieho štvrťroka, ak sa situácia nevyrieši. Ak príde správa o zatvorení tak obrovského ťažobného centra, môže to byť už klinec do rakvy pre akcie spoločnosti Acacia.