Japonské akcie stúpli na 20 ročné maximum

30.10.2017  /  Juraj Kišák

Vďaka udalostiam posledných dní, ktorými sú oslabenie jenu ako aj volebné víťazstvo pre Šinza Abeho došlo k výraznému nárastu japonských akcií. Naproti tomu Euro zažíva opäť turbulentnejšie obdobie v dôsledku španielskej krízy týkajúcej sa samostatnosti Katalánska. Silnejúci bol aj dolár, ktorý profitoval z prvých krokov prezidenta Trumpa smerujúcich k sľúbenému znižovaniu daní.

Japonský Nikkei zvýšil svoju hodnotu o 1 % v porovnaní s jeho maximom z roku 1996 po tom čo vo voľbách celkom jasne zvíťazil premiér Abe. Investori predpokladali, že víťazstvo umožní Bank of Japan pokračovať v masívnom uvoľňovaní peňazí, ktoré znižuje výnosy dlhopisov. Výsledky sú považované za mierne pozitívne pre japonské akcie a ako mierne negatívne pre jen a japonské štátne dlhopisy.

Dolár posilnil o 0,4 percenta na 113,99 jenov, čo je najvyššia hodnota od polovice júla, kedy dosiahol hodnotu 114,49. Jen oslabil aj voči Euru, napriek problémom v Španielsku a snahou regiónu Katalánsko o osamostatnenie vrátane násilností, ktoré túto iniciatívu sprevádzajú. Ide o najväčšiu politickú krízu v krajine za posledné desaťročia. Investori však zatiaľ nepredpokladajú žeby táto nestabilná situácia mohla priniesť komplikácie do zvyšku Európy.

Situáciu na trhoch môže výrazné ovplyvniť štvrtkové zasadnutie Európskej centrálnej banky, ktorého hlavnou témou bude politika kvantitatívneho uvoľňovania. Nemenej dôležitou udalosťou bude piatkové zasadnutie Senátu v USA, ktoré bude rokovať o rozpočte na nasledujúci. Už v tomto dokumente by sa mali prejaviť plánované dôsledky znižovania daní v USA, ktoré ako významnú tému a prioritu presadzuje súčasný prezident Donald Trump.