Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (7)

27.02.2018  /  Redakcia
kryptomeny-a-ico-ako-investovat

Coinbase a Bitfinex implementovali SegWit technológiu a obavy Bank of America o aktuálny finančný systém. Nielen o týchto udalostiach sa dozviete v našom dnešnom komentári najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali v kryptosvete za uplynulý týždeň.

Najnovšia štúdia anglickej spoločnosti Elliptic zaoberajúcej sa analýzami blockchainových technológií ukázala, že len 0,61% Bitcoinových transakcií za posledné 4 roky bola použitých na nelegálne účely. Zaujímavé je, že štvrtina týchto transakcií odišla do Európy.

Coinbase a Bitfinex, jedny z najväčších svetových kryptoplatforiem ohlásili úspešnú implementáciu a plnú podporu SegWit technológie. Jej účelom je redukcia transakčných časov a poplatkov v Bitcoinovej sieti. Minulý týždeň sa transakčné poplatky dostali na najnižšie hodnoty za posledné mesiace. Technológia bola implementovaná do Bitcoin kódu v auguste minulého roku a jej využívanie je kľúčové pre ďalší rozvoj Bitcoinu. Burzy, bitcoinové peňaženky a obchodníci začínajú adoptovať SegWit vo výraznejšej miere až posledné týždne.

Bitmain, jedna z najväčších Bitcoinových tažiarenských spoločností sídliaca v Číne, dosiahla za rok 2017 operačný zisk medzi 3 až 4 miliardy dolárov. Pre porovnanie, Nvidia – výrobca grafických čipov dosiahol za rovnaké obdobie zisk 3 miliardy dolárov. Bitmainu sa podarilo takýto zisk dosiahnuť už po 4 rokoch fungovania, kým Nvidia na to potrebovala až 24 rokov.

Bank of America vo svojej správe americkým regulátorom uvádza, že kryptomeny predstavujú reálne riziko pre aktuálny model finančného systému. Ten podľa správy nemusí byť schopný udržať krok s kryptomenami, ktorých rýchly rozvoj môže mať za následok zníženie ziskovosti finančného sektora a nutnosť investovať do rozvoja a dostupnosti tradičných finančný služieb. Obava panuje tiež zo zníženia trhové podielu, keďže zákazníci si budú môcť vybrať z veľkého množstva poskytovateľov finančných služieb.

Aj táto správa ukazuje skostnatelosť celého aktuálne finančného systému a neschopnosť adaptovať sa na nové požiadavky zákazníkov. Jedným z hlavných prínosov kryptomien je práve tvorba vysoko konkurenčného prostredia, kde prežijú len tie najinovatívnejšie produkty.

Predstavitelia Juhokórejských regulačných úradov potvrdili, že vláda plánuje plnú podporu neanonymného obchodovania kryptomien. Vláda sa chce snažiť o rozvoj kryptoodvetvia v krajine aj podporou bánk, aby dostatočne zabezpečovali transakcie s kryptoburzami. Týmto krokom tak Južná Kórea úplne vyvrátila špekulácie o zákaze kryptomien, ktoré boli jedným zo spúšťačov aktuálneho medvedieho trhu.

Konzorcium japonských bánk, vedené Mizuho Financial Group a Japan Post Bank získalo podporu centrálnej banky a regulátorov k vytvorenie oficiálnej japonskej kryptomeny “J Coin“. Cieľom má by spustenie kryptomeny do roku 2020, kedy Japonsko hostí Olympijské hry. Zároveň chcú reagovať na čínsku spoločnosť Alibaba, ktorá v krajine nedávno spustila platobné služby pre mobilné telefóny. “J coin“ bude vymeniteľný za Yen v pomere 1:1 a bude využiteľný na mobilných zariadeniach a pre platbu QR kódmi u obchodníkov. Japonsko sa týmto krokom chce zbaviť veľmi vysokej závislosti obyvateľstva na platbách v hotovosti.

TOP 10 KRYPTOMENY:

Celková tržná kapitalizácia sa po prekročení 500 miliárd dolárov opäť zosunula nižšie a koncom týždňa sa pohybovala okolo 420 miliárd dolárov. Dominancia Bitcoinu sa opäť zvýšila, z 37% počas týždňa stúpla na skoro 40%, aby koniec týždňa zatvorila na hranici 38%.

Rast ceny Bitcoinu pokračoval aj začiatkom minulého týždňa po správach o implementácii SegWit technológie burzami Bitfinex a GDAX a tiež po zvýšenom dopyte zo strany juhokórejských investorov. Nákupné ceny Bitcoinu sa tak opäť na juhokórejských burzách dostali o 10 a viac percent vyššie ako vo zvyšku sveta.

Rast ceny Bitcoinu sa minulý týžden zastavil až na hranici 12 000 dolárov. Na prekonanie silnej rezistencie už však neboli dostatočné objemy a tak sa cena postupne zosunula späť na úroveň 10 000 dolárov. Koncom týždňa sa nepodarilo udržať ani túto okrúhlu supportnú hranicu a Bitcoin sa obchodoval okolo 9 500 dolárov, čím stratil približne 12% hodnoty oproti predošlému týždňu.

Na výraznejší rast ceny k predchádzajúcim maximám si tak pravdepodobne budeme musieť počkať oveľa dlhšie, nakoľko aktuálne nákupné objemy nie sú schopné dlhodobo premôcť medveďov na rezistenčných úrovniach.

V minulom týždni kleslo všetkých desať najväčších kryptomien podľa tržnej kapitalizácie. Poradie najlepšej desiatky kryptomien zostalo takmer nezmenené, iba NEO sa posunulo na 7. miesto na úkor Stellaru. Ten zaznamenal najväčší pokles, skoro 26%. Najmenej stratil za uplynulý týždeň Litecoin – iba 4%. Zvyšné top kryptomeny stratili od 11% po 23%.

Zdroje: coinmarketcap.com, coincenter.org, ft.com, ccn.com, sec.gov, cointelegraph.com, cnbc.com

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Ste plne zodpovedný za akékoľvek prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.