VIX hovorí: akciový trh ešte pôjde hore – na nové maximá

18.04.2018  /  Redakcia

Podľa analytika spoločnosti Canaccord Genuity Tonyho Dwyera, je CBOE Volatility index (VIX) sprievodcom ľudského správania a dokáže indikovať nielen dná akciového trhu, ale takisto aj potenciál na vytvorenie nových maxím, ktoré nemusia byť od trhového dna vzdialené viac než pár mesiacov.

Uvedený analytik charakterizoval rýchly výpredaj na amerických akciových indexoch začiatkom februára tohto roka ako fenomén známy pod pojmom „šokový prepad“, ktorý predstavuje korekciu predchádzajúceho trendu nahor, avšak tak silnú a rýchlu, že spôsobí  prudký skok 10-týždňového ROC CBOE Volatility indexu nad hranicu 125 bodov. ROC (Rate of Change) meria percentuálnu zmenu v cene určitého nástroja z jedného obdobia na ďalšie.

Akcie utrpeli začiatkom februára výrazné straty, keď sa indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average prepadli viac než o 10% od svojich historických maxím, ktoré dosiahli na konci januára. Tento pohyb spĺňa široko používanú definíciu korekcie a prebehol za výrazného poskočenia VIX-u.

Akciové indexy sa neskôr pohybovali „bokom“, pričom index S&P 500 sa na začiatku apríla dočasne dostal až pod svoj 200-dňový kĺzavý priemer a opätovne testoval februárové minimá. Po jeho odrazení sa vrátil späť do stredu svojho najnovšieho obchodného rozpätia. V súčasnosti sa nachádza cca 5,8% od svojich historických maxím a index DJIA cca 6,9% od svojej rekordnej hodnoty.

Samotný index VIX používa na meranie očakávaní obchodníkov o volatilite počas nadchádzajúceho 30-dňového obdobia opcie S&P 500. Často sa označuje aj ako tzv. indikátor strachu. Od svojho vrcholu zo začiatku februára postupne poklesol a v utorok sa obchodoval na úrovni 15,58 bodu. Podstatné však je aj to, že sa tak vrátil späť pod svoj dlhodobý priemer okolo 20-tich, a tiež to, že 10-týždňový ROC na VIX sa medzitým dostal pod nulu.

Dwyer pozoroval, že pre „šokové prepady“ sú typické isté spoločné črty, ktoré sme mohli pozorovať aj vo februári tohto roka. Ide o akýsi behaviorálny vzorec, ktorý má v sebe sled primárneho masívneho výpredaja, nasledovaného po čase opätovným testovaním predchádzajúcich miním, ale už za znižujúcej sa volatility. Výsledkom tohto vzorca je, že keď začne klesať volatilita, nastáva na trhu moment obratu a začiatok rastu akciových indexov na nové maximá.

Tony Dwyer: „Zistili sme, že keď 10-týždňový ROC indexu VIX dosiahol hodnotu 125 alebo vyššiu, a potom klesol pod nulu (1), VIX klesal ešte ďalej (2), dno na indexe S&P 500 už bolo vytvorené (3) a index S&P 500 následne neskôr vytvoril nové maximá, najčastejšie do 78 obchodných dní, teda do 4 mesiacov.“

Zdá sa tak, že akciové indexy idú aj dnes podľa tohto scenára…

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.