Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (15)

23.04.2018  /  Redakcia
kryptomeny-a-ico-ako-investovat

Coinbase zablokoval účty WikiLeaks a Kraken vzdoruje generálnemu prokurátorovi štátu New York. Nielen o týchto udalostiach sa dozviete v našom dnešnom komentári najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali v kryptosvete za uplynulý týždeň.

Americká kryptoburza Kraken plánuje ukončiť poskytovanie služieb v Japonsku. Podľa vyjadrenia predstaviteľov Krakena, za týmto krokom stoja rastúce náklady na prevádzku biznisu v Japonsku. Kraken, operujúci v Japonsku od roku 2014, plánuje ukončiť všetky činnosti do júna 2018. Toto rozhodnutie zasiahne len rezidentov priamo v Japonsku. Podnikatelia a občania Japonska mimo krajinu budú mať stále prístup ku Krakenu. Za nárastom nákladov v Japonsku stoja aj opatrenia finančného regulátora FSA, ktorí po nedávnom hackerskom útoku na kryptoburzu Coincheck postupne sprísňuje regulácie obchodovania s kryptomenami.

Eric Schneiderman, generálny prokurátor štátu New York, rozposlal 13 kryptoburzám požiadavku s dotazníkom ohľadom fungovania kryptobúrz. Žiadosť dostala väčšina najväčších kryptobúrz vrátane Coinbase, Bittrex, Binance, Bitstamp alebo Kraken. Zaujíma ho, ako kryptoburzy chránia peniaze investorov a čo burzy robia v boji s automatizovanými obchodnými robotmi, proti praniu špinavých peňazí a trhovým manipuláciám. Väčšina kryptobúrz túto iniciatívu uvítala a dotazník vyplnia, Kraken však zaujal presne opačný postoj. Dotazník vyplniť neplánuje a prokurátorovi odkázal, že by mal informácie pýtať len od búrz sídliacich v štáte New York. Kraken sa presunul z New Yorku do San Franciska v roku 2015 po tom, ako bola v New Yorku prijatá BitLicense – tvrdá regulácia kryptomien. Kraken CEO Jesse Powel povedal, že nemajú problém spolupracovať s regulátormi pri pochopení fungovania kryptobiznisu, ale nie takým spôsobom, ako to vyžaduje New Yorský generálny prokurátor. Kancelária prokurátora na jeho vyjadrenie odpovedala, že má zákonné prostriedky ako prinútiť Kraken spolupracovať. Najbližšie dni tak ukážu, či Kraken podporia aj ostatné kryptoburzy, alebo sa bude musieť podvoliť požiadavke generálneho prokurátora.

Podľa analýzy investičnej banky Morgan Stanley nie je ťažba Bitcoinu pri jeho dlhodobej cene pod 8 600 dolárov pre väčšinu ťažiarov výhodná. Analytici banky vypočítali, že na to, aby ťažiari boli ziskoví, je potrebné, aby bola priemerná cena Bitcoinu minimálne na úrovni 8 600 dolárov. U retailových ťažiarov je to dokonca až 10 200 dolárov. Najlepšie sú na tom najväčšie ťažiarské pooly využívajúce na ťažbu ASIC čipy, ktorým stačí priemerná cena okolo 5 000 dolárov. Za úsporou stoja práve nižšie náklady na ASIC čipy, ale tiež nižšia cena elektriny, keďže takéto  ťažiarske pooly operujú hlavne v krajinách s nízkou cenou elektriny.

Európsky parlament veľkou väčšinou schválil dohodu pre vytvorenie silnejšej regulácie kryptomien za účelom ochrany mincí pred zneužitím na pranie špinavých peňazí a financovanie terorizmu. Regulácie by mali byť zamerané proti anonymite kryptomien – implementovaním nových pravidiel pre kryptoburzy, platformy a kryptopeňaženky. Kryptoburzy aj správcovia kryptopeňaženiek tak budú mať pri overovaní užívateľov rovnaké požiadavky ako banky – napr. vyplnenie AML a KYC dotazníka. Zaviesť by sa tiež mali aj opatrenia na prístup k informáciám o reálnych vlastníkoch kryptospoločností a tiež opatrenia na ochranu whistleblowerov pri nahlasovaní podozrivých operácií a praní špinavých peňazí. Ďalšie opatrenie by sa malo vzťahovať k identifikácií držiteľov predplatených platobných kariet, kde by sa hranica pre identifikáciu mala znížiť z 250€ na 150€ (resp. z približne 300$ na 200$).

Kryptoburza Coinbase zablokovala kontá, ktoré má na jej platforme otvorené nezisková organizácia WikiLeaks. Dôvodom má byť podľa Coinbase, že WikeLeaks využíva účty na zakázané operácie, čím porušuje jej obchodné podmienky. WikiLeas má na Coinbase účty, ktoré využíva jej WikiLeaks shop pri predaji tovaru ako oblečenie, hodinky alebo podložky pod myš. Coinbase požiadala WikiLeaks aby si svoje prostriedky presunula do externej peňaženky. WikiLeaks v reakcii na zablokovanie účtov uviedol, že mu nie je jasný dôvod zablokovania účtov, a na Twitter účte zverejnil výzvu na globálny bojkot Coinbase. WikiLeaks už čelí embargu zo strany Visa, MasterCard, PayPalu a mnohých bánk. Aktuálne sa tak k blokácii pridala aj prvá kryptoburza.

Trhová kapitalizácia celého kryptotrhu aj minulý týždeň narástla a dostala sa najvyššie za posledný mesiac, tesne pod 400 miliárd dolárov. Dominancia Bitcoinu poklesla opäť v dôsledku “oživenia” altcoinov zo 42% na približne 38%.

Celý kryptotrh pokračoval v raste už druhý týždeň. Vysoko sa držali aj denné objemy obchodovania, ktoré sa počas týždňa pohybovali medzi 15 až 27 miliardami dolárov.

Bitcoin pokračoval v raste z minulého týždňa, a po prekonaní silnej rezistencie na 8 400$ sa mu podarilo cez víkend dostať až na úroveň 9 000$. Technicky sa tak dostal z medvedieho trhu do neutrálnej zóny. Týždenný zisk Bitcoinu bol 8%, najmenej z top10 kryptomien.

Altcoinom sa aj minulý týždeň darilo oveľa viac ako Bitcoinu. Najväčší týždenný zisk až 61% si pripísal Bitcoin Cash, ktorého cena je opäť manipulovaná Antpoolom – jedným z najväčších ťažiarskych združení, za ktorým stojí výrobca ASIC čipov Bitmain.

EOS si pripísal zisk 38%, čím sa dostal na piate miesto pred Litecoin. Darilo sa aj Ripple, Cardanu a Stellaru, ktoré si pripísali tiež zisk viac ako 30%.

Rovnako ako v predošlom týždni, aj minulý týždeň bol najslabším altcoinom Litecoin, s týždenným ziskom len 9%.

Zdroje: coinmarketcap.com, ccn.com, coindesk.com, newsbtc.com, marketwatch.com, cnbc.com, ethnews.com, bitcoinschannel.com, financemagnates.com

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Ste plne zodpovedný za akékoľvek prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.