Akcie klesli v dôsledku talianských turbulencií

30.05.2018  /  Juraj Kišák

Ázijské akcie klesali a Euro sa dostalo na 6 mesačné minimum v dôsledku politickej situácie v Taliansku. Najširší index MSCI v Ázii a Pacifiku mimo Japonska klesol o 0,5% po predchádzajúcom období súvisleho rastu. Nikkei v Japonsku stratil viac ako 1 percenta, zatiaľ čo akcie Južnej Kórey klesli o 0,8 percenta. Čínske akcie boli taktiež v červených hodnotách, pričom hodnota blue chip akcií spadla o 0,6 percenta.

Austrália bola jediným trhom, ktorý nevykazoval straty a to vďaka pozitívnej situácií na bankovom trhu. „Trh sa zameral na pokračujúcu politickú situáciu v Taliansku,“ povedal Nick Twidale, analytik z Rakuten Securities Australia.

Európske akcie boli vystavené tlaku v dôsledku zlyhania komunikácie populistického hnutia Piatich hviezd a pravicovej strany Ligy severu ohľadom vývoja politickej situácie v Taliansku. Ďalším faktorom, ktorý môže znásobiť neistotu na trhoch je tohtotýždňové hlasovanie o dôvere, ktorému bude čeliť španielsky predseda vlády Mariano Rajoy. „To by malo udržať riziko, že obchody budú tlačené dole”, dodal Twidale. Trhy tiež budú zameriavať svoju pozornosť na Americko-kórejský summit a obchodné vzťahy medzi USA a Čínou.

Vo svete najviac zaujal značný prepad brazílskych akcií, ktoré v pondelok klesli o viac ako 4 percentá. Nemenej dôležitou informáciu je tiež snaha Saudskej Arábie a Ruska o zvýšenie ťažby ropy, ktorá je podporená aj v USA. Produkcia ropy tak stúpa, čo bude znamenať pokles jej ceny.

Medzičasom sa Euro obchodovalo na úrovni 1,1608 USD, čo je najnižšie od začiatku novembra, kým dolár vzrástol o 0,2 percenta oproti košu hlavných mien, čím sa udržal blízko najvyššej hodnoty od polovice novembra.