Týždenný komentár: Čo nového v crypto svete? (22)

18.06.2018  /  Redakcia

Chyba v kóde EOS blockchainu a CBOE plánuje Ethereum futures kontrakty. Nielen o týchto udalostiach sa dozviete v našom dnešnom komentári najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali v kryptosvete za uplynulý týždeň.

Len 48 hodín od spustenia hlavnej siete kryptomeny EOS, sa jeho Blockchain po chybe v softvéri siete náhle zastavil. Chybu sa podarilo veľmi rýchlo identifikovať a sieť bola po release nového softvéru opätovne spustená po necelých 5 hodinách. EOS si však za túto chybu vyslúžil veľkú kritiku. Ako najúspešnejší ICO projekt, ktorý od investorov v priebehu 1 roka vyzbieral skoro 4 miliardy dolárov, totiž nebol schopný v dostatočnom predstihu odladiť svoj blockchainový softvér. Množstvo chýb v kóde bolo odhalených aj tesne pred spustením hlavnej siete. Blockchain EOS siete nepracuje rovnakým spôsobom ako napr. overovanie transakcií Bitcoinu (Proof of Work), keďže sa neťaží, ale na overovanie transakcií dohliada TOP21 blok producentov. Tí pracovali na odstránení chyby cez konferenčný hovor. Za tento spôsob je tiež EOS často kritizovaný pre nedostatočnú decentralizáciu kryptomeny. Treba však dodať, že ani Bitcoin nie je v súčasnosti dostatočne decentralizovaný, keďže za ťažbou (a overovaním transakcií) stojí len niekoľko veľkých, prevažne čínskych ťažiarenských poolov.

Prezident americkej komoditnej burzy CBOE Chris Concannon oznámil, že Ethereum futures kontrakty by mohli byť pripravené pre investorov v blízkej dobe. CBOE sa o vytvorenie Ethereum futures kontraktov snaží od decembra minulého roka. Vyhlásenie prišlo ihneď po správe amerického regulátora SEC (U.S. Securities and Exchange Commission), že Ethereum nebude regulátormi označené ako cenný papier. Aktuálne je možné obchodovať v USA futures kontrakty len na Bitcoin. Ethereové futures je možne obchodovať len v UK prostredníctvom startupu Crypto Facilities, kde bol tento investičný produkt spustený pred mesiacom.

Predstavitelia SEC zároveň uviedli, že väčšina ICO projektov bude pravdepodobne považovaná za cenné papiere. Týkať by sa to mohlo napr. kryptomien Ripple, Stellar, Tron, Cardano alebo IOTA. Na konečnú klasifikáciu kryptomien si však ešte budeme musieť nejaký čas počkať.

Juhokórejské banky plánujú od júla tohto roka spustiť overovanie občianskych preukazov (ID kariet) prostredníctvom blockchainovej technológie. The Korea Federation of Banks (KFB) oficiálne spustí „BankSign“ blockchainovú identifikačnú platformu s cieľom nahradiť doterajší zastaralý overovací systém v online aj mobilnom bankovníctve. Overovací systém je postavený na Nexledger, platforme vyvinutej spoločnosťou Samsung SDS – IT divíziou najväčšieho juhokórejského konglomerátu Samsung.

Tvorcovania populárneho doplnku internetových prehliadačov Adblock Plus, vyvinuli nový doplnok postavený na blockchainovej technológii – Trusted News. Aktuálne je možné doplnok inštalovať len na prehliadač Chrome. Doplnok slúži na identifikáciu manipulatívnych a konšpiračných článkov a označovanie dôveryhodných zdrojov. Doplnok po nainštalovaní ukazuje pri článkoch status – dôveryhodné, neznáme, reklama, výsmech. Rating bude robený na základe údajov z rôznych zdrojov ako napríklad Wikipedia, PolitiFact, Snopes alebo Zimdarov zoznam. Doplnok pracuje s MetaCert protokolom. Databáza by mala byť v budúcnosti presunutá na ethereový Blockchain.

TOP 10 KRYPTOMENY:

Trhová kapitalizácia celého kryptotrhu klesla v stredu až na 265 miliárd dolárov a postupne sa dostala na víkendových 280 miliárd dolárov. Dominancia Bitcoinu sa zvýšila až za 39,9%.

Cena Bitcoinu sa v stredu dostala na najnižšiu úroveň za posledný mesiac a pokles sa v stredu zastavil na 6 300 dolároch. Ku koncu týždňa sa cena stabilizovala okolo 6 500 dolárov, čím Bitcoin stratil za týždeň 4,7%.

V stratách skončili aj všetky ostatné TOP 10 kryptomeny. Najväčšiu stratu zaznamenala IOTA (-15,6%) a TRON (-12,3%). Najmenší pokles po Bitcoine zaznamenalo Ethreum (-5,9%) a Stellar (-6,6%). Zvyšné TOP10 kryptomeny si pripísali 10-11% straty.

Zaujímavosťou je tiež, že aktuálné TOP10 kryptomeny sa držia v prvej desiatke stabilne už od konca apríla, kedy IOTA nahradila NEO.

Zdroje: coinmarketcap.com, coindesk.com, ccn.com, cointelegraph.com

Upozornenie: Tento článok slúži iba na informačné účely. Ste plne zodpovedný za akékoľvek prípadné obchodné a investičné rozhodnutia urobené na základe informácií z tohto článku.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.