ETF zamerané na elektrické vozidlá

22.06.2018  /  Juraj Kišák

Investori majú aktuálne ďalšiu možnosť ako investovať do rozvíjajúceho sa priemyslu elektromobilov. Spoločnosť Global X Funds spustila nové ETF Global X Autonomous & Electric Vehicles (DRIV), ktorý sleduje index Solactive Autonomous & Electric Vehicles.

Spoločnosti vo fonde sa podieľajú na vývoji alebo výrobe elektrických vozidiel a vozidiel s autonómnym riadením. Ide predovšetkým o spoločnosti, ktoré vytvárajú softvér pre elektrické a samohybné autá ako aj podniky, ktoré produkujú dôležité súčasti elektromobilov ako sú napríklad lítiové batérie. Najväčšie zastúpenie v ETF majú spoločnosti Intel Corp. (INTC) (3,16%), NVIDIA Corp. (NVDA) (3%) a Texas Instruments (TI) (3%). Naproti tomu Tesla Inc. (TSLA) (1,2%) má podiel mimo top 30 z celkového počtu 75 holdingov v rámci ETF. Táto skutočnosť len odzrkadľuje aktuálne nestabilnú situáciu ohľadom jedného z najznámejších producentov elektromobilov na svete.

Elektromobilový priemysel získava podporu v dôsledku stále prísnejších predpisov o vozidlách poháňaných tradičnými pohonnými látkami po celom svete. Nórsko napríklad navrhlo zákaz predaja automobilov poháňaných tradičnými pohonnými jednotkami od roku 2025.

Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu predstavoval v minulom roku predaj elektromobilov približne 1,7% všetkých vozidiel predaných na celom svete. Vlani sa predalo celkovo viac ako 1 milión elektrických vozidiel, čo je o 51% viac ako v predchádzajúcom roku. Mnoho výrobcov automobilov sa domnieva, že tento rasť bude čoskoro nasledovať aj trh vozidiel s autonómnym riadením.

Elektrické a autonómne vozidlá majú od priemyselnej revolúcie jeden z najhlbších dopadov na spoločnosť, čo ovplyvňuje široké spektrum odvetví“ vyhlásil Jay Jacobs, riaditeľ pre výskum v Global X Funds.

Takto špecializované ETF nie je pre spoločnosť Global X Funds žiadnou novinkou. V súčasnosti spoločnosť ponúka šesť ETF, ktoré sa zameriavajú na špecifické oblasti v oblasti technológií a ktorých riadené aktíva predstavujú hodnotu 3,91 miliardy dolárov.