Prepad akcií v poslednom období? Možno len dobrý čas na nákup…

16.10.2018  /  Peter Kubaška

Asi všetci z nás zaregistrovali nedávne prepady na akciovom trhu. Prepad akciových indexov však hneď nemusí poukazovať na veľké problémy ekonomiky, recesiu alebo nejakú katastrofu pre akciový trh. Naopak, môže znamenať aj potenciál na vstup pre tých, ktorí doteraz len čakali…

Profesionáli z Wall Street ešte minulý týždeň naďalej upozorňovali investorov na volatilitu akciového trhu. Ich predikcie totiž naznačujú, že turbulencie na akciových trhoch ešte zďaleka neskončili. Mnohí z nich však nakoniec ukončili svoj komentár v optimistickom duchu, čo na druhej strane naznačuje, že celkové býčie nastavenie akciového trhu ostáva aj naďalej nedotknuté.

Stephen Suttmeier (analytik spoločnosti Bank of America Merrill Lynch) tvrdí, že existuje stále veľa podhodnotených akcií. Na akciovom trhu je viditeľný nástup určitej nervozity, ale trhy nie sú až v takom výraznom poklese, kedy sa celkový trend trhu obráti na klesajúci.

Suttmeier sleduje ukazovateľ, ktorý dáva do pomeru CBOE trojmesačný index volatility a CBOE Volatility index (VIX). Tento technický ukazovateľ uzavrel 11. októbra na úrovni 0,863. Táto hodnota predstavuje za posledné obdobie najvýraznejší prepad. Pre porovnanie hodnota ukazovateľa bola nižšia len 5. februára 2018, kedy bol ukazovateľ na hodnote 0,758. Suttmeier ďalej tvrdí, že hodnoty ukazovateľa pod úrovňou 1,0 sa v histórii zhodovali s dôležitými minimami indexu S&P 500.

200-dňový kĺzavý priemer

Ďalej poukazuje aj na skutočnosť, že približne 46% akcií zaradených v indexe S&P 500 sa nachádza nad svojimi 200-dňovými kĺzavými priemermi (čo je najnižší počet spoločností od začiatku roka 2016) a iba 12% akcií dosiahlo minulý týždeň svoje 52-týždňové minimá. Dodáva, že toto zhoršenie naznačuje určité oslabenie akciového trhu.

Podľa jeho názoru sa však v súčasnosti index S&P 500 obchoduje nad svojim 12-mesačným kĺzavým priemerom, s tým, že aj jeho Moving Average Convergence Divergence (MACD – momentový indikátor, ktorý ilustruje vzťah medzi dvoma kĺzavými priemermi), je stále v nákupnom „móde“. Ak však 12-mesačný kĺzavý priemer indexu S&P 500 klesne pod hodnotu 2747 a mesačný MACD sa zmení na  predajný „mód“ tak sa podľa Suttmeiera zvýši riziko pre silný medvedí trh.

Sell in May and go away

Suttmeier taktiež poukazuje na fakt, že veľa investorov sa sústreďuje na známe pravidlo „predať v máji a ísť z trhu preč (z angl. sell in May and go away)“, ale podľa jeho názoru je lepší nasledovný prístup k akciovému trhu  – „kúpiť v októbri a zostať“. Týmto autor poukazuje na skutočnosť, že obdobie november až apríl je vo všeobecnosti štatisticky najlepším 6 mesačným obdobím pre akcie. V nasledujúcom grafe je zobrazená 6 – mesačná sezónnosť indexu S&P 500 od 1928 až po súčasnosť.

Z grafu vidno, že od roku 1928 dosiahol v tomto šesťmesačnom období (november – apríl) akciový trh celkový nárast približne v 71% prípadoch pri priemernom výnose 5,07%.