TESLA: o jedného kritika menej

24.10.2018  /  Peter Kubaška

Akcie spoločnosti Tesla Inc. (TSLA) vzrástli včera o viac ako 10%. Pri včerajších poklesoch na americkom akciovom trhu to dostalo akcie Tesly v rámci indexu Nasdaq 100 až na úroveň druhého najvyššieho denného zhodnotenia.

Stalo sa tak údajne po tom, čo Citron Research (prevádzkovateľ jednej z najdlhšie fungujúcich internetových stránok s komentármi o biznis modeloch akciových spoločností), radikálne zmenil svoj postoj a názor na túto spoločnosť.

Zdroj: finviz.com

Citron Research začína svoje najnovšie stanovisko k Tesle nasledovne: „Tak ako vy nemôžete uveriť, že toto čítate, rovnako my nemôžeme uveriť, že to píšeme!“

Reakcia Citron Research

Reakcia Citron Research prišla po tom, čo táto automobilka zo Silicon Valley oznámila v pondelok, že už v stredu oznámi výsledky tretieho štvrťroku (kvartálu). Toto oznámenie Tesly prekvapilo trhy v pondelok tým, že stanovila dátum pre svoje výsledky v treťom štvrťroku asi o dva týždne skôr, než je obvyklý dátum.

Citron Research sa dlho domnieval, že v čase príchodu Modelu 3 by už malo byť na trhu viac 200-míľových elektrických vozidiel. Uvádza však, že: „Klebety od viacerých konštantných „pochovávačov“ Tesly boli rovnako neopodstatnené ako výzva Boba Lutza na bankrot spoločnosti Tesla.“

Ešte v marci sa predpovedalo, že akcie klesnú na 100 dolárov do konca roka. Andrew Left, samotný zakladateľ Citron Research, bol tiež medzi niekoľkými investormi s krátkymi pozíciami na Teslu, ktorí dokonca podali žaloby proti Tesle pre údajné porušenia zákonov o cenných papieroch, ktoré vyplynuli z augustového súkromného tweetu výkonného riaditeľa Elona Muska.

Vo svojom utorkovom liste však uviedol, že zatiaľ čo sa „médiá sústredili na výstredné, mimoriadne a niekedy až urážlivé správanie Elona Muska, nevšimli si legitímneho narušenia automobilového priemyslu, ktorému v súčasnosti dominuje Tesla“.

Andrew Left uznal svoj dlhodobý medvedí pohľad na akcie Tesly. Ale teraz uznáva: „prosto a jednoducho  – Tesla ničí svoju konkurenciu“. Na svojom Twitteri tiež uviedol krátky tweet, že: „skoré príjmy môžu byť zlým znamením pre short sellerov“.

Celú správu Citron Research nájdete tu: https://citronresearch.com/wp-content/uploads/2018/10/Citron-reverses-opinion-on-Tesla-story-too-compelling-to-ignore.pdf