Blue chip akcie, ktorým sa darí v takmer v každom čase

04.12.2018  /  Admin

V poslednom období trhová hodnota akcií čoraz raz viac narastá a ekonomické vyhliadky sa stávajú opatrnejšie, investori teda čoraz častejšie nakupujú kvalitné akcie. Podľa definícií sú to tie akcie, ktorých spoločnosti nie sú pre ich výkonnosť príliš závislé od silnej ekonomiky. Ich kvalita pochádza zo základov spoločností, ktoré majú robustný a spoľahlivý obchod, vysoký a konzistentný zisk a silnú bilanciu bez výraznej záťaže. V súčasnom prostredí ide predovšetkým o spoločnosti ako Walmart Inc. (WMT), McDonald’s Corp. (MCD), Pfizer Inc. (PFE), Procter & Gamble Co. (PG) a Amgen Inc. (AMGN), ktoré všetky spĺňajú tieto kritéria.

Čo na to index S&P 500?

Všetky tieto akcie, s výnimkou Walmartu, prekonali tento rok tento rok S&P 500, čo naznačuje jasnú preferenciu investorov pre vysoko kvalitné akcie.

Zameranie investorov na kvalitu je varovným signálom toho, že sa ekonomika môže dostať do posledných štádií svojho súčasného rastúceho cyklu, ale súčasne dokazuje aj to, ako sa investori chránia pred presunom ekonomiky do recesie. V prípade poklesu budú vysoko-cyklické spoločnosti pod tlakom, pretože dopyt po ich tovare alebo službách klesne. Najslabší z nich budú pravdepodobne tí, ktorí majú vysoké dlhové zaťaženie, ktoré navyše začína stúpať, nakoľko úrokové sadzby vzrástli.

Vysokokvalitné spoločnosti na druhej strane pravdepodobne prekonajú pokles, pretože ich osvedčené produkty a služby sú menej ovplyvnené hospodárskymi cyklami. Ich odolná ziskovosť im pomáha udržiavať silné bilancie, čo zase vedie k lepšiemu ratingu dlhu.

Jeden z piatich titulov, ktoré sú uvedené vyššie – biotechnologická firma Amgen, by mohla navyše v blízkej budúcnosti dosiahnuť hodnotu 220 USD – čo predstavuje nárast o 12%, keďže začína umiestňovať na trh nové produkty. Spoločnosť má všetky ukazovatele kvality: zavedenú značku, spoľahlivé farmaceutické produkty, konzistentnú históriu vyplácania zisku a silný peňažný tok, ktorý opustil súvahu spoločnosti s vyššou hotovosťou ako je jej dlh.

Spoločnosť Goldman Sachs nedávno poskytla svoje odporúčania pre vysoko kvalitné akcie, ktoré pravdepodobne prekonajú pokles. Do tohto zoznamu zaradila aj spoločnosti BlackRock Inc. (BLK),  PNC Financial Services Group Inc. (AFC), Oracle Corp. (ORCL), Apple Inc. (AAPL), CVS Health Corp. (CVS), IDEXX Laboratories Inc. (IDXX) a spoločnosť Church & Dwight Co.

Ostatné články evidované pod administrátorom webu, autorsky nezaradené. Máš chuť prispievať aj ty? Neváhaj nás osloviť.