Investičná konferencia Klubu investorov

15.03.2013  /  Admin

Tento týždeň prebehla investičná konferencia Klubu investorov na VŠE v Prahe. Aj keď na prednášky klubu občas chodím, na konferencii som bol prvýkrát. Tentokrát som však nesedel v publiku. Na konferu som išiel pracovne – nahrať rozhovory s prednášajúcimi a zabezpečiť videozáznamy z prednášok.

Za tri dni sme s Michalom Anderom urobili 5 rozhovorov a s pomocou kameramanov (Ondra a Vojta) zaznamenali 5 prednášok. Čo ma na konferencii zaujalo natoľko, že sa mi to v hlave drží ešte dodnes?

Miroslav Motejlek v rozhovore povedal, že keď sa čitatelia sťažovali na príliš vysokú cenu predplatného motejlek.com, tak cenu zvýšil. Neskôr sa sťažovali znovu, tak ju opať zvýšil. A rozhodne to nie je posledné zvýšenie. Takto sa zrejme buduje luxusný produkt pre vybranú klientelu.

Kateřina Zychová z Verdi Capital v rozhovore povedala zaujímavú vec. Jej bývalí kolegovia z investičných bánk v UK investujú svoje peniaze do portfólia hedge fondov. A to v rámci zvýhodnených penzijných schém. Tí boli zároveň aj jednými z prvých investorov v „českom“ hedge fonde od Verdi.

Michael Sonenshine mal vynikajúcu prednášku v angličtine o High Yield dlhopisoch. Publikum však veľmi nereagovalo napriek dobrému štýlu prednášky aj s príkladmi z regiónu CEE. Dôvodom zrejme bola angličtina a malá rozšírenosť bondov medzi drobnými investormi a študentami.

Odřej Benáček zaujal publikum prednáškou o M&A odvetví – investičné banky, private equity, konzultantské spoločnosti. Vtipne, zaujímavo aj ironicky popísal štruktúru odvetvia, úlohy jednotlivých firiem aj (ne)možnosti kariéry v nich. A hlavne búral rôzne lokálne mýty o M&A a Private Equity sektore.

Libor Winkler z RSJ prezradil, že so svojím algoritmickým strojom na peniaze boli až trikrát v úzkych, s poklesom kapitálu v ich HFT fonde až do 70 %. Rozrpávali sme sa o začiatkoch jeho kariéry na finančných trhoch, začiatky RSJ aj ich algoritmického obchodovania. V 90tych rokoch odkladal spotrebu, nekupovali dovolenky ani autá. Ušetrené peniaze investoval do akcií. Jakub Kučera z RSJ prezradil, že na prednášku prišli električkou. Libor Winkler je skromný, ale bohatý akcionár RSJ.

Mladí a úspešní do 30 rokov v dvoch rozhovoroch prezradili, že pracovať v investičných bankách nie je až také ružové, ako sa to zvonku môže zdať. Časť z nich už radšej podniká a druhá časť to možno tiež niekedy skúsi. Tieto rozhovory sa mi až tak nevydarili. Mal som naštudovaných troch ľudí. Do nahrávacej miestnosti prišli šiesti, predstavili sa a kompletne sa mi v hlave pomiešali ich mená, školy, firmy :-).  No nejako sme to zvládli a dúfam, že po zostrihaní aj tieto kratšie rozhovory vyjdú dobre.

Väčšinu prednášok som nevidel, keďže som v tej dobre robil s Michalom rozhovory s prednášajúcimi. Pozriem si ich teda spolu s vami až na videách.

Na záver by som chcel poďakovať Michalovi a Niki za pomoc pri rozhovoroch. Na rozdiel od Michala som videorozhovory robil prvýkrát. Ondrovi a Vojtovi za kamerovanie pri prednáškach. Honzovi Stŕíbnému z Klubu investorov za to, že sa okrem organizácie konferencie staral aj o nás. A celému klubu za organizovanie skvelej nekomerčnej konferencie, ktorá je zadarmo a aj tak je lepšia ako mnohé platené. Chalani z klubu to stíhajú popri práci a škole vo svojom voľnom čase pre študentov aj pre nás.

Ostatné články evidované pod administrátorom webu, autorsky nezaradené. Máš chuť prispievať aj ty? Neváhaj nás osloviť.