Beta, alfa a CAPM v portfóliu – aká je vaša kompenzácia za riziko?

25.01.2014  /  Jakub Straka
investicie-ako-investovat

V predchádzajúcom článku som písal o volatilite a o tom,  že investor nemusí  pri diverzifikovanom portfóliu niesť celé riziko spojené s držaním jednej akcie- odstránením špecifického rizika diverzifikáciou sme schopní  volatilitu znížiť bez toho, aby sme znížili náš očakávaný výnos. Do akej miery je však možné  minimalizovať celkové riziko a aký výnos by sme mali od aktíva očakávať?

Ak chceme zistiť, aký výnos by mala akcia mať- ako by sme mali byť odmenení za riziko spojené s jej držaním, mali by sme sa pozrieť na jej betu. Na rozdiel od volatility , ktorá nám udáva absolútnu hodnotu odchýlky od ceny, beta reprezentuje mieru korelácie s trhovým portfóliom. Pri držaní tohto portfólia nesieme len systematické riziko (nie je možné znížiť riziko na úkor výnosu). Ak sa beta  rovná  1, rizikovosť akcie je rovná rizikovosti celého trhu, pri menších hodnotách rizikovosť akcie klesá, pri vyšších hodnotách stúpa.

Či už betu použijeme na meranie rizikovosti  nášho portfólia, alebo na meranie rizikovosti jednotlivých akcií, podrobnejšou analýzou môžeme dospieť  k zisteniu toho, akým výnosom by sme mali byť odmenení pri držaní akéhokoľvek aktíva alebo portfólia. Náš očakávaný výnos závisí od niekoľkých parametrov:

Ak máme k dispozícii všetky tieto informácie, sme pomerne jednoducho schopní vypočítať, aký by akcia mala mať výnos pri danej bete:

ra = r+ Ba (rm-rf)

Touto analýzou môžete zistiť, či sú vaše akcie dobrou investíciou-  váš očakávaný výnos pri držaní akcie je vyšší ako výnos daný  pri príslušnej bete týmto modelom. Taktiež môžete zistiť ,či nesiete väčšie riziko ako je nutné. Odkaz na online kalkulačku pre zjednodušenie výpočtov uvádzame na konci článku.

Práve z tejto analýzy pomeru očakávaného výnosu a systematického rizika je odvodená alfa – jeden z najobľúbenejších spôsobov merania úspešnosti manažérov hedge fondov. Celý koncept  spočíva v tom, že za určité riziko definované betou by nám mal  fond ponúknuť vyšší výnos ako ten, ktorý by sme mohli dosiahnuť sami, bez schopnosti  „predpovedať trhy“, čisto používaním CAPM. Alfa  vyjadruje relatívny výnos, ktorý manažér dosiahol, teda o koľko  percent vyšší výnos nám fond ponúka oproti optimálne diverzifikovanému portfóliu.

Ak sa nechcete plne spoliehať na svoju schopnosť  predpovedať trh,  CAPM je určite užitočný nástroj pre analýzu. Treba si však uvedomiť, že korelácie používané na výpočty bety sú historické dáta. Časový rámec je možné upraviť na v podstate akékoľvek obdobie. Napr. zobrať pri výpočtoch do úvahy iba obdobie 1 roka, ak je investor presvedčený, že toto obdobie korelácie reflektuje najlepšie.  Treba však  venovať pozornosť tomu, či sa v dohľadnej dobe môžu korelácie výrazne zmeniť. Čiastočne toto riziko vyrieši práve diverzifikácia portfólia.

Výnos vášho aktíva podľa CAPM si môžete vypočítať na tejto stránke.