Päť jednoduchých pravidiel ako lacno zariadiť malú predajňu

21.02.2014  /  Redakcia

Väčšina maloobchodných predajní s rôznymi druhmi tovaru najčastejšie zápasí s problémom priestoru.  Na základe výsledkov prieskumu spomedzi tisíc slovenských maloobchodných predajcov sa zistilo, že priestor je najčastejším obmedzením v problematike zariaďovania predajní , takže väčšina z takýchto predajní zápasí s problémom , ako vytvoriť priestor a organizovať svoj ​​tovar . Preto Vám teraz prinášame päť  jednoduchých a cenovo dostupných spôsobov, ako maximalizovať malé obchodné priestory :

1. Nechajte vyniknúť farby

Zvýraznenie len jednej steny zaujímavou farbou je veľmi efektívny a lacný spôsob ako môžete nielen okoreniť vzhľad Vašej predajne a zároveň ju opticky zväčšiť. Stena výraznej farby vytvára ilúziu ustupujúceho priestoru, čo pôsobí veľmi pozitívne pri menších, ale aj väčších priestoroch.  Tento efekt môžete jednoducho posunúť ešte o krok ďalej, ak použijete namiesto farby zaujímavú tapetu, ktorá vďaka možnosti použitia rôznych vzorov môže Vašej predajne dodať úplne nový vzhľad.

2. Slepé okná sú stále IN

Okná môžu malý priestor veľmi jednoducho otvoriť a prepožičať mu dojem priestrannosti. Dobrým príkladom je možnosť vytvorenia slepých otvorov do stien, v ktorých sa umiestnia okenné rámy, vďaka čomu sa priestor opticky predelí a zároveň zväčší. Ešte jednoduchším spôsobom je umiestnenie zarámovaných zrkadiel na steny predajne a ich ohraničenie textilnými drapériami, čím sa opäť vytvorí ilúzia okna. Tento spôsob vytvorí v predajni ilúziu svetla a pohybu aj v menšej predajni.

3. Organizujte vertikálne

Umiestňovanie tovaru na rôznych úrovniach maximalizuje váš priestor a je vizuálne zaujímavejší pre vašich zákazníkov. Najjednoduchší spôsob ako dosiahnuť tento efekt je umiestňovanie ukladacích priestorov akými sú regáleregálové systémy v rôznych výškach.  Pre podporenie tohto dojmu môžete pozdĺž takýchto políc, či kdekoľvek zo stropu zavesiť rôzne závesy a pokojne aj iné zaujímavé dekoračné predmety, ktoré upútajú pozornosť zákazníkov aj na vyššie umiestnené poličky, zároveň tým opticky zväčšíte svoje priestory.

4. Vyhnite sa preplnenému dojmu

Najlepší spôsob ako mať v predajni dostatok tovaru a pritom sa vyhnúť pocitu prepchatej predajne je používanie neutrálnych farieb, akými sú napríklad sivá a slonovinová a zároveň aj používanie väčších kusov nábytku.  V takto upravenom priestore môžete neskôr zvýrazniť jednotlivé časti predajne menšími farebne výraznými prvkami akými môžu byť vankúše, vázy a sošky, ale pokojne aj čokoľvek iné, čo vám napadne a zapadne do štýlu vašej predajne.

5. Použite rôzny typy a spôsoby osvetlenia

Osvetlenie je dôležité nezávisle od typu a zamerania predajne, no v malých priestoroch patrí medzi najdôležitejšie aspekty vybavenia predajne.  Ak napríklad nemáte správne osvetlený roh Vašej predajne, tak tento priestor doslova stráca svoj význam a tým prichádzate o príležitosť prilákať zákazníkov.  Preto odporúčame použiť kombinácie bodových svetiel, klasických lámp a lustrov, stojacich lámp ale aj nástenných lámp. Táto kombinácia Vám zabezpečí nielen dokonale osvetlený celý priestor predajne, ale jej aj zároveň dodá eleganciu a rozmanitosť.  Samozrejme nie je pravidlom, že je potrebné použiť práve spomínané typy osvetlení.  Základom myšlienky je princíp miešania rôznych osvetlení, aby tak svoju predajňu zútulnili a dali jej svojský šmrnc, v ktorom sa Vaši zákazníci budú cítiť dobre.

Týchto pár rád Vám za obmedzené náklady veľmi jednoducho, rýchlo a bez väčších zásahov pomôže premeniť predajňu na priestor, ktorý bude pôsobiť nielen priestrannejšie, ale aj útulnejšie. Ak by ste sa však cítili vo svete zariaďovania predajní stratení alebo si radi necháte poradiť od tých najlepších z oboru, môžete sa kedykoľvek obrátiť na firmu MEDCOM.

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.