Túžba po výnosoch a priaznivé ekonomické údaje ženú nahor dlhopisy rozvíjajúcich sa krajín

20.10.2014  /  Redakcia

Steve Ellis, riaditeľ trhu s dlhopismi rozvíjajúcich sa krajín z Fidelity:

„Perspektíva dlhopisov rozvíjajúcich sakrajín zostáva naďalej nedotknutá. Prirodzene, že ich zhodnotenie nie je tak výhodné, ako bolo ešte počiatkom roku. Avšak stále ponúkajú investorom možnosť zvýšiť ich výnosy. To je obzvlášť zaujímavé v súčasnom prostredí historicky najnižších úrokových sadzieb. Rizikové prémie portfólia dlhopisov rozvíjajúcich sakrajín účtovaných v USD sú v porovnaní s dlhopismi vyspelých krajín vyššie v súčasnosti o 310 bázických bodov a výnosy dosahujú 5,5 %. To je veľmi atraktívna návratnosť, keď si uvedomíme, že sa jedná o portfólio s úverovým ratingom BBB.

Hlavným motorom silného záujmu o dlhopisy rozvíjajúcich sakrajín sú okrem neutíchajúceho záujmu investorov o atraktívne výnosy taktiež pozitívne hospodárske a finančné výsledky. Dokonca ani zlé správy o konflikte medzi Ukrajinou a Ruskom, technické platobné neschopnosti Argentíny a pokračujúca neistota na Blízkom východe nemajú na investorské nálady príliš negatívny vplyv.  Je to tým, že ohniská týchto udalostí sú veľmi izolované, takže sa ich negatívny dopad darí utlmiť. Mnoho problémov a nepriaznivých správ je napokon obsiahnuté už v súčasných kurzoch: Potom, čo boli v minulom roku rozvíjajúce sakrajiny ťažko zasiahnuté, ponúkajú teraz opäť dobrú príležitosť.

V segmente trhov rozvíjajúcich krajín sa mi z hľadiska pomeru rizika/ zisku javiaomnoho atraktívnejšie podnikové oproti štátnym dlhopisom. Aj keď štátne dlhopisy ponúkajú vyššie ročné výnosy, sú v porovnaní s podnikovými dlhopismiomnoho náchylnejšie k veľkej volatilite.

Dobrým príkladom môže byť BhartiAirtel – s 21percentným podielom na trhu je to jeden z najväčších indických mobilných operátorov, ktorý je veľmi aktívny i v ďalšom, sľubne sa rozvíjajúcom segmente trhu, akým je Pay-TV alebo širokopásmový Internet. Považujem tento podnik za zvlášť zaujímavý, pretože sa pustil do rastových odvetví kľúčového trhu a jeho úverový profil sa vďaka zvýšenému peňažnému toku značne zlepšil.

Z regionálneho hľadiska považujem za zvlášť pozoruhodnú Afriku. Je to región, kde dlhopisy zásluhou 17% ročného prírastku podávajú najvyšší výkon zo všetkých rozvíjajúcich sakrajín. Celkový rast a dlhodobé vyhliadky hovoria v prospech najmä pre krajiny subsaharskej Afriky. Z dobrých výsledkov dlhopisov Zambie a Rwandy už fondy profitovali. Zambia bola pod veľkým tlakom, ale tamojšej vláde sa podarilo situáciu zvládnuť a alokovať úspešne svoje dlhy do tvrdej meny.  Okrem toho taktiež Zambia oznámila zahájenie vyjednávania s MMF o stabilizáciu svoje meny. Aj keď uvoľnenie finančnej politiky spolu s ďalším ekonomickým spomalením v Číne a klesajúcou cenou medi by mali byť skôr znepokojujúcimi dôvodmi, verím, že súčasné vysoké výnosy sú dobrou kompenzáciou za investičné riziko.   V portfóliu nezabúdam na investície v Rwande. Zásluhou reforiem sa tejto krajine podarilo vyrovnať sa s biedou tempom, aké nemá v Afrike obdoby. Podpora krajín zároveň znižuje štrukturálne riziká, akými sú platobné bilancie a rozpočtový deficit. Okrem toho je Rwanda v porovnaní s inými subsaharskýmikrajinami omnoho menej závislá na prírodných surovinách. Investície do tohto regiónu značne zlepšujú diverzifikáciu portfólia.

Z dôvodov súčasnej geopolitickej situácie sa naopak Rusko a Ukrajinu snažíme držať underweight. To isté platí pre Turecko, najmä z dôvodu pokračujúceho politického rizika a neustále sa zhoršujúcich ekonomických výsledkov. Turecko môže dokonca stratiť svoj status investičného stupňa.  Pokiaľ k tomu dôjde, výsledkom bude únik kapitálu. Opatrný by som boli v prípade Venezuely, kde nestabilnú politickú situáciu a zhoršujúce sa ekonomické dáta čiastočne zapríčiňuje nízka cena ropy.“

Fidelity Wordlwide Investment

Tieto články Vám prináša kolektív nášho neúnavného redakčného tímu. Máš záľubu v investíciach? Pridaj sa k nám aj ty.