Ekonomika USA

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
rast
Active Member
Dátum registrácie: Št 11 09, 2025 4:04 pm
Has thanked: 34 times
Been thanked: 8 times

Re: Ekonomika USA

Príspevok od používateľa rast »

Ale podľa mňa to nie je skutočná umelá inteligencia. Je to len model, ktorý sa naučil, že ak vidí určitý X pixel – prípadne zároveň aj Y pixel – tak ide pravdepodobne o Z diagnózu. Učí sa na tisícoch či státisícoch MRI, CT a podobných snímok. (tj. narrow AI alebo ANI – Artificial Narrow Intelligence).

Ak by som mal povedať, že AI je šikovné, teda skutočne **inteligentné** – pretože práve to znamená to „I“ v skratke AI – očakával by som, že mu zadám úlohu a AI príde s riešením, napríklad s novým liekom.

Na nenaučené AI môžeš poslať akékoľvek MRI či CT, ale nič z toho „nevypľuje“. Najskôr ho treba nakŕmiť kvantom údajov, až potom niečo vie. Či je toto čistokrvné AI alebo len šikovnejší program? Podľa mňa skôr to druhé.
Používateľov profilový obrázok
iosephus
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 51 times
Been thanked: 93 times

Príspevok od používateľa iosephus »

A o čo presne ti ide rast? Myslíš, že teraz sa vrátime do doby spred AI a uznáme, že máš pravdu?
Si ako anglický roľník, ktorý zničil parný stroj a potom sa v krčme posťažoval, že mu berie prácu. Ale dnes už ručne na poli nikto nerobí, tak ako o pár rokov nebude nikto ručne skúmať MRI a CT.

Ak niečo môže zplniť obrovskú medzeru medzi americkým HDP a ocenením S&P500 tak je to práve AI, inak nás čaká výplach.
rast
Active Member

Nejde mi o nič, len som poukázal na fakt, že toto nie je AI vo forme AGI, ale len vo forme ANI. Veď si to dajte do „AI“ a opýtajte sa, ako to je – ona vám klamať určite nebude. :)

AGI je Artificial General Intelligence.
ANI je Artificial Narrow Intelligence.

Teda, je to len šikovnejší program, ktorý nemá s ozajstnou inteligenciou veľa spoločné.
Ale ako vidím, ľudia všeobecne hádžu peniaze na čokoľvek, len pre „fancy“ názov. Je sranda vidieť, že peňazí je na svete dosť – ale ak sa má riešiť niečo seriózne (napríklad pomoc tým, ktorí to naozaj potrebujú), tak na to nie je nič.
(Ale to je v pohode – veď to je kapitalizmus.)

TLDR: ANI je špecializovaný algoritmus, nie „mysliaca inteligencia“.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 223 times
Been thanked: 167 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

rast napísal: St 08 10, 2025 9:33 pm Na nenaučené AI môžeš poslať akékoľvek MRI či CT, ale nič z toho „nevypľuje“. Najskôr ho treba nakŕmiť kvantom údajov, až potom niečo vie. Či je toto čistokrvné AI alebo len šikovnejší program? Podľa mňa skôr to druhé.
To som sa im snazil vysvetlit uz pred par tyzdnami, ale nepochopili to.
Maju dojem, ze trebars AI, ktore generuje obrazky alebo videa si ich vytvara len tak z nicoho. Pricom ono to generuje z obrovskeho mnozstva obrazkov, ktorymi to muselo byt nakrmene a tie obrazky este museli byt aj spravne zatriedene, ze co na tom obrazku vlastne je. Potom to zo vsetkych tych obrazkov, ktorymi to uz je nakrmene vysklada nieco podla aktualnej poziadavky pouzivatela. Cize v podstate vcelku jednoduchy algoritmus, akurat s obrovskych vypoctovym vykonom a obrovskym mnozstvom zatriedenych dat.
Na niektory typ uloh to moze byt uzitocne. Napriklad spracovanie formularov, ktorych je podanych desiatky tisic a zaoberaju sa dookola tym istym.
Alebo bezne ludske choroby, ktore maju dookola tie iste priznaky - tak podla priznakov skusit vyhodnotit najpotencialnejsich kandidatov (z radov ochoreni) splnajucich tie priznaky.

S realnou inteligenciou to ma zatial malo spolocneho.
A dom to tiez nevie postavit, drevo narubat, ani kupelnu oblozit. Cize ocakavam, ze remeselnikom konkurencia nepribudla, zatial co "tvorcovia contentu" na tiktoku maju teraz extremne viac konkurencie. O uzivatelov, ktori ho vedia generovat so sikovnym pouzitim AI nastrojov ako pomockou pre nich. Aby ich obrazkom a videam dodali smrnc a sokovy prvok.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 752 times
Been thanked: 449 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

prvy osobny automobil, resp "niečo" čo by sme tak mohli teoreticky nazvat, bol postaveny v roku 1885 az dnesneho pohladu to bolo smiešne a neuzitocne zariadenie.
Následne trvalo ešte aspon 15rokov, dokym sa technologia dostala do stavu, že automobil začal mat aj skutočne funkčné využitie a začal sa viacej rozširovať v spoločnosti.
A tak je to so všetkymi technologickymi novinkami.

Sú Ai technologicke firmy v investicnej "bubline"? Pravdepodobne áno, ale s istotou to budeme vidiet až s odstupom rokov.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 175 times
Been thanked: 380 times

Príspevok od používateľa jogo »

jaroslav80 napísal: Št 09 10, 2025 8:28 am To som sa im snazil vysvetlit uz pred par tyzdnami, ale nepochopili to.
Maju dojem, ze trebars AI, ktore generuje obrazky alebo videa si ich vytvara len tak z nicoho. Pricom ono to generuje z obrovskeho mnozstva obrazkov, ktorymi to muselo byt nakrmene a tie obrazky este museli byt aj spravne zatriedene, ze co na tom obrazku vlastne je. Potom to zo vsetkych tych obrazkov, ktorymi to uz je nakrmene vysklada nieco podla aktualnej poziadavky pouzivatela. Cize v podstate vcelku jednoduchy algoritmus, akurat s obrovskych vypoctovym vykonom a obrovskym mnozstvom zatriedenych dat.
Na niektory typ uloh to moze byt uzitocne. Napriklad spracovanie formularov, ktorych je podanych desiatky tisic a zaoberaju sa dookola tym istym.
Alebo bezne ludske choroby, ktore maju dookola tie iste priznaky - tak podla priznakov skusit vyhodnotit najpotencialnejsich kandidatov (z radov ochoreni) splnajucich tie priznaky.

S realnou inteligenciou to ma zatial malo spolocneho.
A dom to tiez nevie postavit, drevo narubat, ani kupelnu oblozit. Cize ocakavam, ze remeselnikom konkurencia nepribudla, zatial co "tvorcovia contentu" na tiktoku maju teraz extremne viac konkurencie. O uzivatelov, ktori ho vedia generovat so sikovnym pouzitim AI nastrojov ako pomockou pre nich. Aby ich obrazkom a videam dodali smrnc a sokovy prvok.
Jaroslav, ty stále "ofrfleš" každú novú technologiu. :)
Si pamätám, ako si mi tu pred rokmi dokazoval, že solárny panel nevyrobí ani toľko energie, čo sa spotrebuje pri jeho výrobe.
Elektroauta už si nepamätám, či si tiež ofrflal, ale ofrflali ich určite iní na tomto fóre.
Bitcoin sme ofrflali všetci spolu vrátane Airmike, len Biosko tu v 2014 roku ho už obchodoval, ale neviem ako dopadol, lebo už k nám nechodí.
A teraz, keď najlepšie mozgy planéty, ktoré už majú za sebou vybudované najväčšie firmy na svete do AI investujú stamiliardy USD, tak ty to tu opisuješ, ako keby to boli nejakí startup-isti, alebo holobriadkovia. :)
Neviem, či im to vyjde, možno sa popália, ale určite chcem byť s nimi zainvestovaný v AI a keď uvidím, že investície do AI poklesnú, lebo im to neprinesie očakávané zisky, tak ukončím svoje pozície v AI, lebo na rozdiel od nich predaj mojej pozície nepohne s cenou ich akcii ani o cent.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

jogo napísal: Št 09 10, 2025 5:33 pm Jaroslav, ty stále "ofrfleš" každú novú technologiu. :)
Si pamätám, ako si mi tu pred rokmi dokazoval, že solárny panel nevyrobí ani toľko energie, čo sa spotrebuje pri jeho výrobe.
Elektroauta už si nepamätám, či si tiež ofrflal, ale ofrflali ich určite iní na tomto fóre.
Bitcoin sme ofrflali všetci spolu vrátane Airmike, len Biosko tu v 2014 roku ho už obchodoval, ale neviem ako dopadol, lebo už k nám nechodí.
A teraz, keď najlepšie mozgy planéty, ktoré už majú za sebou vybudované najväčšie firmy na svete do AI investujú stamiliardy USD, tak ty to tu opisuješ, ako keby to boli nejakí startup-isti, alebo holobriadkovia. :)
Neviem, či im to vyjde, možno sa popália, ale určite chcem byť s nimi zainvestovaný v AI a keď uvidím, že investície do AI poklesnú, lebo im to neprinesie očakávané zisky, tak ukončím svoje pozície v AI, lebo na rozdiel od nich predaj mojej pozície nepohne s cenou ich akcii ani o cent.
Boli casy, ked sa pri vyrobe solarnych panelov naozaj spalilo viac energie, nez ten panel vyrobil za celu svoju zivotnost. Snad sa to uz zlepsilo. Napriek tej nevyhodnosti uz vtedy ich rozlicni fanatici pretlacali. Ja nemam nic proti pouzivaniu novych technologii - ak su v stave konkurovat starym.
Ak by sa trhy nedeformovali kadejakymi politickymi dotaciami - tak predsa nove technologie by sa pretlacili aj prirodzene, ked by dospeli do bodu, ze uprimne dokazu konkurovat starym.

Elektroauta detto - ked infrastruktura nabijacich stanic je s infrastrukturou pump v plienkach a baterky su este stale na nedokonalej urovni - zatial sa casto pretlacaju este len z politickych dovodov a nie ze by boli cena/vykon naozaj schopnejsie.

AI - zatial pouzitelne mozno v 5% cinnosti ktore ludia vykonavaju.
Kolko toho v sucastnosti napomaha ChatGTP v polnohospodarstve alebo priemysle? Stale mozno 95% sa robi po starom. Chlapik pride, a rucne otvori pakovy ventil. Operator stlaci gomgik a PLC program riadi vyrobnu linku. O napojeni sa na nejake obrovske datove centrum aby im poskytovalo odpovede od AI zatial zrejme zaujem nemaju...
Ze by si niekto dovolil dat AI naprogramovat fabriku je nezmysel. Indovia to urobia ovela lacnejsie. A commissioning a testovanie tiez nemozes zverit AI, kedze samotne AI je v stadiu testovania a kontrolovania ho ludmi, ci nevypluva nahodou uplne nezmysly.
Kolko toho AI napomaha kadernickam pri strihani vlasov a opatrovatelkam pri umyvani podlahy a meneni postelnej bielizne? 0,00 nic v sucastnosti. Mozno o 30 rokov bude nejaky pouzitelny robot za cenu, ktoru by opatrovatelka zaplatili za 5 rokov. Teraz by taky robot stal tolko, co by opatrovatelke zaplatili za 50 rokov a aj to by bol velmi neohrabany.
rast
Active Member

Ja mám FV panel, ale nie je výnosnejší než S&P 500.
jogo
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80 napísal: Št 09 10, 2025 6:29 pm
jogo napísal: Št 09 10, 2025 5:33 pm Jaroslav, ty stále "ofrfleš" každú novú technologiu. :)
Boli casy, ked sa pri vyrobe solarnych panelov naozaj spalilo viac energie, nez ten panel vyrobil za celu svoju zivotnost. Snad sa to uz zlepsilo. Napriek tej nevyhodnosti uz vtedy ich rozlicni fanatici pretlacali. Ja nemam nic proti pouzivaniu novych technologii - ak su v stave konkurovat starym.
Ak by sa trhy nedeformovali kadejakymi politickymi dotaciami - tak predsa nove technologie by sa pretlacili aj prirodzene, ked by dospeli do bodu, ze uprimne dokazu konkurovat starym.

Elektroauta detto - ked infrastruktura nabijacich stanic je s infrastrukturou pump v plienkach a baterky su este stale na nedokonalej urovni - zatial sa casto pretlacaju este len z politickych dovodov a nie ze by boli cena/vykon naozaj schopnejsie.

AI - zatial pouzitelne mozno v 5% cinnosti ktore ludia vykonavaju.
Kolko toho v sucastnosti napomaha ChatGTP v polnohospodarstve alebo priemysle? Stale mozno 95% sa robi po starom. Chlapik pride, a rucne otvori pakovy ventil. Operator stlaci gomgik a PLC program riadi vyrobnu linku. O napojeni sa na nejake obrovske datove centrum aby im poskytovalo odpovede od AI zatial zrejme zaujem nemaju...
Ze by si niekto dovolil dat AI naprogramovat fabriku je nezmysel. Indovia to urobia ovela lacnejsie. A commissioning a testovanie tiez nemozes zverit AI, kedze samotne AI je v stadiu testovania a kontrolovania ho ludmi, ci nevypluva nahodou uplne nezmysly.
Kolko toho AI napomaha kadernickam pri strihani vlasov a opatrovatelkam pri umyvani podlahy a meneni postelnej bielizne? 0,00 nic v sucastnosti. Mozno o 30 rokov bude nejaky pouzitelny robot za cenu, ktoru by opatrovatelka zaplatili za 5 rokov. Teraz by taky robot stal tolko, co by opatrovatelke zaplatili za 50 rokov a aj to by bol velmi neohrabany.
Nebudem sa tu s tebou prieť, aj tak budeš stále písať to svoje...pri takomto pohľade na investovanie sú fakt pre teba ideálne dlhopisy.

Tu si pozri video, ako tvoj kolega z fachu "Ajťákov" využil umelú inteligenciu a pracoval pre viaceré firmy naraz a iba kontroloval programy, čo mu písala umelá inteligencia. A týmto spôsobom zarobil nemalé peniaze, ktoré by nedokázal zarobiť, ak by všetky programy písal sám. Zarobbil toľko, že teraz opustil IT a stal sa youtouberom na volnej nohe a povedal priamo, ako to v IT zamestnaní funguje. :)

https://www.youtube.com/watch?v=83wC17akcB0
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jogo
VETERAN MEMBER *****

rast napísal: Št 09 10, 2025 9:39 pm Ja mám FV panel, ale nie je výnosnejší než S&P 500.
Iceberg, zas máš nový nick? :)
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

jogo napísal: Št 09 10, 2025 10:17 pm Nebudem sa tu s tebou prieť, aj tak budeš stále písať to svoje...pri takomto pohľade na investovanie sú fakt pre teba ideálne dlhopisy.

Tu si pozri video, ako tvoj kolega z fachu "Ajťákov" využil umelú inteligenciu a pracoval pre viaceré firmy naraz a iba kontroloval programy, čo mu písala umelá inteligencia. A týmto spôsobom zarobil nemalé peniaze, ktoré by nedokázal zarobiť, ak by všetky programy písal sám. Zarobbil toľko, že teraz opustil IT a stal sa youtouberom na volnej nohe a povedal priamo, ako to v IT zamestnaní funguje. :)

https://www.youtube.com/watch?v=83wC17akcB0
Jogo, ved ja si nestazujem. Vasim AI osialom mi platite 4 hviezdickove hotely, v ktorych sa povalujem kym sa potulujem po datovych centrach po Europe. Akurat si pocas toho hovorim, ze je to dost nezmysel a dost primitivne v porovnani s tym, co som videl inde v priemysle uz pred 10 rokmi.
Kazdopadne je to menej nezmyselne, nez vypestovat obilie na Ukrajine alebo v Rusku alebo vytazit ropu a plyn na Ukrajine alebo v Rusku a potom do toho strelit raketou. To su nezmysly nad nezmysly.

A akoze ked cakas, ze sa mi zda zmysluplne, ze povedzme 10-20 nuklearnych elektrarni na svete bolo vybudovanych len aby sa z blbosti vypocitavali nejake bitcoiny - tak proste, rozumne to nie je, ale ludia nakupia hociake blbosti a investuju do kadecoho svoj cas a energiu. Tak preco im v tom branit.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

zdá sa že Ai už dnes výsledky má:
Nový nástroj umelej inteligencie dokáže predpovedať riziko viac ako 1 000 ochorení u človeka, tvrdia odborníci | Lekársky výskum | The Guardian
https://www.theguardian.com/science/202 ... ay-experts

Vedci vyvinuli nový nástroj umelej inteligencie, ktorý dokáže predpovedať vaše osobné riziko viac ako 1 000 ochorení a predpovedať zmeny v zdraví desaťročie vopred.

Generatívny nástroj umelej inteligencie bol vytvorený na mieru odborníkmi z Európskeho laboratória molekulárnej biológie (EMBL), Nemeckého centra pre výskum rakoviny a Univerzity v Kodani s použitím algoritmických konceptov podobných tým, ktoré sa používajú vo veľkých jazykových modeloch (LLM).

Nový nástroj umelej inteligencie dokáže predpovedať riziko viac ako 1 000 ochorení, tvrdia odborníci.
Čítať ďalej
Ide o jednu z doteraz najkomplexnejších demonštrácií toho, ako generatívna umelá inteligencia dokáže modelovať progresiu ľudských ochorení vo veľkom meradle, a bola trénovaná na údajoch z dvoch úplne oddelených systémov zdravotnej starostlivosti.

Podrobnosti o objave boli publikované v časopise Nature .

„Medicalské udalosti často sledujú predvídateľné vzorce,“ povedal Tomas Fitzgerald, vedecký pracovník Európskeho bioinformatického inštitútu (EMBL-EBI) pri EMBL. „Náš model umelej inteligencie sa tieto vzorce učí a dokáže predpovedať budúce zdravotné výsledky.“

Nástroj funguje tak, že posudzuje pravdepodobnosť, či – a kedy – sa u niekoho môžu vyvinúť choroby, ako je rakovina, cukrovka, srdcové choroby, respiračné choroby a mnoho ďalších porúch.

S názvom Delphi-2M hľadá „lekárske udalosti“ v anamnéze pacienta, napríklad kedy mu boli diagnostikované choroby, spolu s faktormi životného štýlu, ako je to, či je alebo bol obézny, fajčil alebo pil alkohol, plus jeho vek a pohlavie.

Nástroj tiež skúma anonymizované údaje z pacientových záznamov, aby predpovedal, čo sa môže stať v nasledujúcom desaťročí a neskôr.

Nástroj bol natrénovaný a testovaný na anonymizovaných údajoch pacientov od 400 000 ľudí v štúdii britskej biobanky a 1,9 milióna pacientov v dánskom národnom registri pacientov.

Zdravotné riziká sú vyjadrené ako miery v priebehu času, podobne ako pri predpovedi 70 % pravdepodobnosti dažďa cez víkend.

Ewan Birney, dočasný výkonný riaditeľ EMBL, povedal, že pacienti by mohli byť schopní tento nástroj využívať v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov.

„Vojdete do ordinácie lekára a lekár je veľmi zvyknutý používať tieto nástroje a dokáže povedať: ‚Tu sú štyri hlavné riziká, ktoré vás čakajú v budúcnosti, a tu sú dve veci, ktoré by ste mohli urobiť, aby ste to skutočne zmenili.‘“

„Mám podozrenie, že každému bude povedané, aby schudol, a ak fajčíte, bude vám povedané, aby ste prestali fajčiť – a to bude vo vašich údajoch, takže sa odporúčania výrazne nezmenia – ale pre niektoré choroby si myslím, že budú existovať veľmi špecifické veci. To je budúcnosť, ktorú chceme vytvoriť.“

Povedal, že výhodou nového nástroja umelej inteligencie oproti existujúcim – ako je napríklad metóda Qrisk na výpočet rizika infarktu alebo mozgovej príhody v nasledujúcom desaťročí – je, že „môžeme robiť všetky choroby naraz a počas dlhého časového obdobia. To je to, čo modely jednotlivých chorôb nedokážu.“

Tím uviedol: „Delphi-2M predpovedá výskyt viac ako 1 000 ochorení, podmienených anamnézou ochorení každého jednotlivca, s presnosťou porovnateľnou s existujúcimi modelmi pre jednotlivé ochorenia.“

„Generatívne vlastnosti Delphi-2M tiež umožňujú vzorkovanie syntetických budúcich trajektórií zdravia, čím poskytujú zmysluplné odhady potenciálnej chorobnej záťaže až na 20 rokov.“

Profesor Moritz Gerstung, vedúci oddelenia umelej inteligencie v onkológii v Nemeckom centre pre výskum rakoviny , povedal: „Toto je začiatok nového spôsobu pochopenia ľudského zdravia a progresie chorôb.“

„Generatívne modely, ako sú tie naše, by jedného dňa mohli pomôcť s personalizáciou starostlivosti a predvídaním potrieb zdravotnej starostlivosti vo veľkom rozsahu.“
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Čína oznámila obmedzenie na vývoz vzacnych zemín. Trump na to reagoval s tym ze to znamena ze Usa budu zvazovat navysenie ciel proti Číne.
Ak to Usa urobia, nepochybne Čína na oplatku urobí nieco dalsie. Už tie obchodne vojny zacinaju byt fakt únavné.. :(
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 415 times
Been thanked: 246 times

Príspevok od používateľa Adammd »

mozno je cas na dalsiu 10-15% korekciu trhu(ktora skor ci neskor vzdy pride), 6 mes sme kontinualne UP a nastane cas na zasiatie s tesenim sa na zne :)
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Adammd napísal: Pi 10 10, 2025 7:51 pm mozno je cas na dalsiu 10-15% korekciu trhu(ktora skor ci neskor vzdy pride), 6 mes sme kontinualne UP a nastane cas na zasiatie s tesenim sa na zne :)
Aj mate niekto odvahu shortnut SP500 a zarobit na poklese? :wink:
Ci radsej short zlata?

Aktivum, ktore behom pol roka dokaze zmenit cenu o 30% (SP500, zlato) nema daleko od kasina. Gulicka sa uz toci po rulete ... ostane stat na cervenej; alebo na ciernej?
Trumpeta1978 napísal: Pi 10 10, 2025 6:56 pm Už tie obchodne vojny zacinaju byt fakt únavné.. :(
Vyeskalovanim obchodnej vojny sa da dospiet aj ku krvavej. Casto sa zabijava pre peniaze.
Adammd
Guru Member ****

Zasadne nesortujem = potencionalna strata 100%
Long bez paky zastavi len zanik vesmiru :-)
f.i.r.e.
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
stary gambler
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 43 times

Príspevok od používateľa stary gambler »

Adammd napísal: Pi 10 10, 2025 9:10 pm Zasadne nesortujem = potencionalna strata 100%
aj ja som za ucet bez paky/ vola sa to hotovostny ucet/ , keby som nebol tak by som uz davno skrachoval, robim len long ine sa tomto ucte ani neda- moznost obist cez opcie/ a najvacsi moj minus-82% asi som sprosty teraz som asi len 70% minus
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 115 times
Been thanked: 297 times

Príspevok od používateľa Glogol »

Pojišťovny se připravují na vlnu možnou nároků souvisejících s bankrotem výrobce automobilových dílů First Brands Group, který se zařadil mezi největší krachy firem z Wall Street za poslední roky a který otřásá finančním systémem. Napsal to list Financial Times (FT), podle kterého vysoce postavení manažeři některých velkých pojišťoven uvedli, že ještě před bankrotem First Brands v hodnotě téměř 12 miliard USD (více než 252 miliard Kč) omezili související pojištění (ČTK)
https://x.com/zerohedge/status/1976765479965671509
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
rast
Active Member

jogo napísal: Št 09 10, 2025 10:22 pm
rast napísal: Št 09 10, 2025 9:39 pm Ja mám FV panel, ale nie je výnosnejší než S&P 500.
Iceberg, zas máš nový nick? :)
Nerozumiem. Normálne som to počítal – mám určitý výkon, ktorý viem spotrebovať do určitej miery. Cena celého systému vrátane materiálu a inštalácie vyšla na určitú sumu. Teraz si vezmem, koľko stojí kWh od elektrární, vrátane prenosu a distribúcie.

Ak by moja zostava generovala „zadarmo“ energiu zo slnka v takom rozsahu, aký bol za posledné roky (s priemerom ±5 % ročne), môžem si vypočítať jej výkon.

SP500 má 5 rokov +88 %. Seriózne si myslíš, že sa fotovoltika vráti do 6 rokov?
jogo
VETERAN MEMBER *****

rast napísal: So 11 10, 2025 4:15 pm SP500 má 5 rokov +88 %. Seriózne si myslíš, že sa fotovoltika vráti do 6 rokov?
Seriózne si myslím, že SP500 bude mať v najbližších 5 rokoch výnos nižší ako je jeho dlhodobý priemer 8%p.a.
Martin7
Guru Member ****
Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 371 times

Príspevok od používateľa Martin7 »

jogo napísal: So 11 10, 2025 5:55 pm
rast napísal: So 11 10, 2025 4:15 pm SP500 má 5 rokov +88 %. Seriózne si myslíš, že sa fotovoltika vráti do 6 rokov?
Seriózne si myslím, že SP500 bude mať v najbližších 5 rokoch výnos nižší ako je jeho dlhodobý priemer 8%p.a.
Ja si myslím, že SP500 bude mať najbližších 5 rokoch výnos vyšší ako jeho dlhodobý priemer. Možno dosť výrazne. Veľký dlh USA bude riešiť vyššia inflácia. Tam to Trump smeruje.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2011 times
Been thanked: 2478 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Aj ja si to myslím. Aj teraz je výnos vyšší. Posledných 5 rokov je priemer +15% p.a..
Kto sa bojí byť v akciách , ten prerába. Za posledných 5 rokov zhruba -33%(znehodnotenie infláciou).
Ale ľudom to nevysvetlíš. Nevedia si predstaviť riskovať pokles 10-20%, no v skutočnosti už prišli o viac ako 30%.
Čo oči nevidia, to srdce nebolí... :)
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

velka cast ludi na Svk proste iba nemá väčšie uspory ktore by mohli investovat do akcií, to sa tyka iba tych lepsie zarabajucich. A dalsi co aj peniaze maju, radsej kupia investicnu nehnutelnost, co nie je omnoho horsie ako investicia do akcii.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Trumpeta1978 napísal: So 11 10, 2025 10:39 pm velka cast ludi na Svk proste iba nemá väčšie uspory ktore by mohli investovat do akcií, to sa tyka iba tych lepsie zarabajucich.
A dalsi co aj peniaze maju, radsej kupia investicnu nehnutelnost, co nie je omnoho horsie ako investicia do akcii.
Nejde len o tých čo majú peniaze.
Ved pomaly každý občan je minimálne raz za život oslovený finančným sprostredkovateľom
a takmer každý zvyčajne až do konca života platí mesačne nejaký produkt.
U tých starších je to najčastejšie životné poistenie, prípadne jeho najhoršia forma IŽP.
Mladých často nachytajú na sporenie do podielových fondov.

Stačí začať s 50 € mesačne od detí, pokračovať stovkou, navyšovať s príjmom ( zdvojnásobiť aspoň každých 10 r.)
a do dôchodku sa dá ísť ako milionár, prípadne s pár stotisícami a štvorcifernou rentou mesačne.

Veď aj na riadny dôchodok mesačne odchádzajú len stovky a sypú sa do čiernej diery Sociálnej poisťovne.
Aby človek raz dostal almužnu od štátu ...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Martin7 napísal: So 11 10, 2025 6:30 pm Ja si myslím, že SP500 bude mať najbližších 5 rokoch výnos vyšší ako jeho dlhodobý priemer. Možno dosť výrazne. Veľký dlh USA bude riešiť vyššia inflácia. Tam to Trump smeruje.
Tiez si myslim, ze Trump chce US dlh riesit znehodnotenim dolara, rovnako ako zadlzena GB po prvej a druhej svetovej riesila ich dlhy, ktore potrebovali na vyhratie vojny, zdegradovanim libry.

Lenze spotrebitelia v USA privazaju zo sveta daleko viac vyrobkov, nez kolko vyvazaju do sveta. Znehodnotenim dolara sa im aj zdrazi dovoz; ktory maju aktualne giganticky.
To planuju riesit ako?

Ja osobne si myslim, ze USA caka to, co zazila GB po druhej svetovej. Postupny rozpad ich kolonialnej rise (kde koloniami sme trebars aj my vo vychodnej Europe) - postupne behom 20 rokov.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80
je dobré brat do uvahy že počet obyvatelov Číny už od roku 2022 klesá. To sa casom prejavi na pracovnej sile. Uvidíme ako dokáže Čína postupne stale viacej zapájať do výroby pokročilé roboticke technologie, ale pravdepodobne ju čaká to iste čo postrehlo Japonsko: po fenomenálnych 80tych rokoch 20 st. začalo obdobie trvalej stagnácie.
Zatial co zaujem o imigraciu do Usa je stale velmi vysoky a maju aj jednoznacne vyssiu uhrnu plodnosť.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: So 11 10, 2025 6:46 pm Ale ľudom to nevysvetlíš. Nevedia si predstaviť riskovať pokles 10-20%, no v skutočnosti už prišli o viac ako 30%.
Adammd napísal: Pi 10 10, 2025 9:10 pm Zasadne nesortujem = potencionalna strata 100%
Rok 1929. Americke akcie prekupene a nakupovane na margin. Nadprodukcia v niektorych odvetviach.
USA zaviedli cla (Smoot-Hawley Tariff Act) v snahe chranit vlastnych vyrobcov pred lacnejsou konkurenciou zo zahranicia. Medzinarodny obchod padol o 50%.
Dow Jones stratil 89%. A v ziadnom pripade vtedy nebol zanik galaxie, dokonca neprebiehala ani ziadna vyznamna vojna. Polovica ludstva pravdepodobne ani nepostrehla, ze US indexy padli (a poriadne, o vyse 70%).
Svetove indexy sa spamatavali vyse 10 rokov a trvalo by to dlhsie, keby neprisla druha svetova a USA na nej pekne zarobili a ich indexy sa spamatali vdaka tomu skor nez zvysku sveta.

Takze reci o 10-20% potencialnom poklese su zamerne skreslovanie reality a rizika.

Gulocka sa toci v rulete. Ostane na cervenej alebo na ciernej? Za dalsich 365 dni Tumpovej vlady zarobite 30% alebo prerobite 30%? Taka ja realita... V ziadnom pripade sa nejedna o konzervativnu investiciu.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Trumpeta1978 napísal: Ne 12 10, 2025 10:30 am jaroslav80
je dobré brat do uvahy že počet obyvatelov Číny už od roku 2022 klesá. To sa casom prejavi na pracovnej sile. Uvidíme ako dokáže Čína postupne stale viacej zapájať do výroby pokročilé roboticke technologie, ale pravdepodobne ju čaká to iste čo postrehlo Japonsko: po fenomenálnych 80tych rokoch 20 st. začalo obdobie trvalej stagnácie.
Zatial co zaujem o imigraciu do Usa je stale velmi vysoky a maju aj jednoznacne vyssiu uhrnu plodnosť.
Neviem odkial cerpas udaje, ale pre USA aj Cinu mi to pocet porodov na zenu ukazuje v oboch pripadoch 1.71 za rok 2024.
https://www.macrotrends.net/global-metr ... ility-rate
USA
USA.JPG
Cina
China.jpg
Zaujem o migraciu do USA je vysoky, ale ako vidis, USA nemaju zaujem o migrantov.
Tiez niekde z Bornea alebo Javy myslis, ze by nebol zaujem o migraciu do Ciny?
Pri kvalitnejsej robotizacii to vyzera tak, ze mnozstvo ludi bude mozno skor socialny problem, nez produkcna vyhoda. Pozri trebars na FR s ich odborovymi zvazmi. Cesta do pekla, co sa podnikatelskeho prostredia a konkurencieschopnosti tyka.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80 napísal: Ne 12 10, 2025 12:22 pm Za dalsich 365 dni Tumpovej vlady zarobite 30% alebo prerobite 30%? Taka ja realita... V ziadnom pripade sa nejedna o konzervativnu investiciu.
realita je taká, že tí, čo majú v gatiach za 5 rokov prerobili -33%.
To znamená, že ich úspory stratili 1/3 kúpnej sily.

Psy brešú a karavána ide ďalej. Tí čo v gatiach nemajú zarobili za tých 5 rokov +107%, čo je 15% p.a..
Po odčítaní inflácie to odhadujem na cca +8 až +10% p.a.

A tak to pôjde ďalej, pretože svet sa od 1929 posunul vpred. :)
Minimálne v tom, že vtedy politici nezachraňovali krachujúce banky a nevedeli čo robiť.

Dnes žijeme v takej dobe, že ked celosvetová pandémia ochromila celý svet, tak to vlády sveta
zvládli s prstom v zadku.
Pokles akciových trhov trval len pár týždňov a bol vymazaný za pár mesiacov.
Na rozdiel od strašenia, že pred sto rokmi to trvalo celé desaťročia.

Jaroslav: dúfam, že si budeš pametať tie svoje strašenia a uvedomíš si, že vlastný strach ťa pripravuje o peniaze.
Vravím to z vlastnej skúsenosti. Aj sa som si v kríze 2008/2009 myslel, že je koniec sveta.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Ne 12 10, 2025 2:17 pm Dnes žijeme v takej dobe, že ked celosvetová pandémia ochromila celý svet, tak to vlády sveta
zvládli s prstom v zadku.
Pokles akciových trhov trval len pár týždňov a bol vymazaný za pár mesiacov.
To ano, vytlacili sa z nicoho stovky miliard USD a EUR, a zadlzenim sa problem presunul na neskor. :D Ake jednoduche, s prstom v zadku presunieme este aj dalsie problemy na neskor :D . Ved federalny US dlh je este len 37000 miliard USD a 90% vsednych Americanov je zadlzenych az po usi. Ak maju poslat dalsich 100 miliard Zelenskemu na dobrodruzstva, hadaju sa tam o tom pol roka a riskuju celosvetovu blamaz nakopaneho zadku, hoci maju "neobmedzene zdroje".
Vsetci nakupime SP500 a kazdy zarobi 100% kazde 2 roky.

Kazdy ma iny risk profil. Niekto ide all-in v "dividendovych akciich na duchod", niekto ide all-in v SP500, niekto v "stabilnej investicii Bitcoin", niekto v cash alebo v dlhopisoch pomaly a isto zranych inflaciou ... a niekto si kupi Teslu XY a kazdu novinku, ktora sa prave objavi na trhu a nema potom starosti s peniazmi. A neskor povie - dajte mi dotaciu na "energeticku chudobu" a podobne.
JUGGLER napísal: Ne 12 10, 2025 2:17 pm Jaroslav: dúfam, že si budeš pametať tie svoje strašenia a uvedomíš si, že vlastný strach ťa pripravuje o peniaze.
Hej, poviem si - prachy zadarmo sa povalovali na americkej burze, stacilo nakupit na all-time high a cakat. Ujdena obchodna prilezitost.
Na samovrazdu to asi nebude - tak zrejme len pokrcim plecami. Ze spekulantom to zase raz vyslo, tak ako to maju Holandania ohladom ich oblasti polozenych na urovni hladiny mora: Gluck, Gluck, Gluck, Pech.
JUGGLER napísal: Ne 12 10, 2025 2:17 pm Vravím to z vlastnej skúsenosti. Aj sa som si v kríze 2008/2009 myslel, že je koniec sveta.
Ja som ani nevedel ze je kriza, okrem toho, ze ju obcas spomenuli v televizore, ktory som sledoval tak 10 minut tyzdenne. Vlastne som sa vtedy zenil.
jogo
VETERAN MEMBER *****

Martin7 napísal: So 11 10, 2025 6:30 pm
jogo napísal: So 11 10, 2025 5:55 pm
Ja si myslím, že SP500 bude mať najbližších 5 rokoch výnos vyšší ako jeho dlhodobý priemer. Možno dosť výrazne. Veľký dlh USA bude riešiť vyššia inflácia. Tam to Trump smeruje.
Pred rokom 2022 som si tiež myslel, že vysoká inflácia = vysoký rast indexov. Lenže som podcenil vplyv rastúcich úrokov a indexy poklesli skoro 30%, kým FED agresívne zvyšovať úroky. Áno, ak FED nebude bojovať proti vysokej inflácii, tak indexy porastú...ale nie som si istý, či FED znova pripustí vysokú infláciu.
Adammd
Guru Member ****

Podla mna ano, inflacia maze dlhy, plati "zodpovedny plebs" = stredna trieda.
Menova reforma by sa v dnesnej dobe zle vysvetlovala, inflacia sa hodi na COVID, UA vojnu, Taiwan vojnu, dosadte si svoju black swan.

Co sa stalo teraz, 35-40% kumulativna inflacia a karavana ide dalej, napraskane obchody, 2 letne a 2 zimne dovolenky, v "demokratickom svete" ziadne vacsie riots z chudoby a na rozvojove krajiny "se*e pes", nech sa tlcu navzajom a politici hraju na vlastnom piesocku, demokracia nedemokracia.

Ja na to aj vsadzam - mam kopu dlhov za 4% p.a. a zatial mi to defakto platia ti "zodpovedni" a investovane pozicane peniaze robia 25% CAGR.
f.i.r.e.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Adammd napísal: Ne 12 10, 2025 6:15 pm Podla mna ano, inflacia maze dlhy, plati "zodpovedny plebs" = stredna trieda.
Menova reforma by sa v dnesnej dobe zle vysvetlovala, inflacia sa hodi na COVID, UA vojnu, Taiwan vojnu, dosadte si svoju black swan.

Co sa stalo teraz, 35-40% kumulativna inflacia a karavana ide dalej, napraskane obchody, 2 letne a 2 zimne dovolenky, v "demokratickom svete" ziadne vacsie riots z chudoby a na rozvojove krajiny "se*e pes", nech sa tlcu navzajom a politici hraju na vlastnom piesocku, demokracia nedemokracia.

Ja na to aj vsadzam - mam kopu dlhov za 4% p.a. a zatial mi to defakto platia ti "zodpovedni" a investovane pozicane peniaze robia 25% CAGR.
Tak sa to robi do psej matere.
Ale to letelo hlavne na zaciatku 90-tych rokov ked sa KCS znehodnocovala 20% rocne. Vyvoleni, ktorym vtedy "banky poskytli uvery" a nakupili si za ne nejaky obchod alebo si dali postavit nehnutelnost - to nasledne splacali ovela lahsie, nez ty teraz.

USA su v porovnani s tebou ale v inej situacii, kedze ovela viac dovazaju zo zahranicia, nez vyvazaju do zahranicia. Navyse superzbohatlicka vrstva v USA mozno nebude stastna, ked kupna sila ich dolarov padne o desiatky percent.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 212 times
Been thanked: 511 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Navyse superzbohatlicka vrstva v USA mozno nebude stastna, ked kupna sila ich dolarov padne o desiatky percent.
To sa nestane, prave tato skupina ludi zaraba na inflacii maximalne. Im realne rastie bohatstvo.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Človek by si myslel že vysoká inflácia je niečo čo by Usa ktoré maju astronomicky vysoky dlh vyrazne pomohla.
Ale to tak celkom nie je. Vyssia inflacia sice na prvý pohlad pomaha zjednodušovať splácanie dlhu, ale ak by presiahla určitu hranicu, tak by sa začala znižovať svetová dôvera v Usd. Zároven by sa zvysili náklady na obsluhu dlhu čo by poškodzovalo domaci kapitalovy trh.
Takze skor v buducnosti sa da ocakavat dlhodoba inflacia nad cca 3percentami ročne ale nie násobky toho.
rast
Active Member

Ja si úprimne neviem predstaviť, kam inam by ľudia dali svoje peniaze než do USD.
Osobne sa však obávam, že táto inflácia nie je problém jednej meny, ale celého systému fiat peňazí.
Ako už napísal Jaroslav – rast o 100 % každé dva roky sa dá hrať len dovtedy, kým sa na bankovky a cenovky ešte zmestia nuly.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80
Neviem odkial cerpas udaje, ale pre USA aj Cinu mi to pocet porodov na zenu ukazuje v oboch pripadoch 1.71 za rok 2024.

Čínska populácia naďalej klesá, pôrodnosť zostáva nízka
https://www.bofit.fi/en/monitoring/week ... w202508_2/

Population United States 2024| Statista
https://www.statista.com/statistics/183 ... MXemOzvvus
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Trumpeta1978 napísal: Po 13 10, 2025 12:27 am Čínska populácia naďalej klesá, pôrodnosť zostáva nízka
https://www.bofit.fi/en/monitoring/week ... w202508_2/

Population United States 2024| Statista
https://www.statista.com/statistics/183 ... MXemOzvvus
Tvoje grafy potvrdzuju porodnost Ciny v 2024 niekde okolo 1.71% na zenu (2023 a 2024 skok v porodnosti hore v Cine aj v USA, neviem kvoli comu).
Graf o USA nemas zamerany na porodnost ale na celkovu populaciu. Cize migracia+porodnost. Neda sa z toho usudit, ci USA su ohladom porodnosti voci Cine na tom lepsie alebo horsie.
Trumpeta1978 napísal: Ne 12 10, 2025 10:30 am Zatial co zaujem o imigraciu do Usa je stale velmi vysoky a maju aj jednoznacne vyssiu uhrnu plodnosť.
Myslim si, ze ziaden z grafov co si uviedol nepotvrdzuje, ze by v USA mali v 2024 jednoznacne vyssiu uhrnu plodnost nez v Cine.
Ze do USA pribudne XY ekonomickych migrantov z latinskej Ameriky podobne ako do Europy XY ekonomickych migrantov z Afriky nemusi byt ekonomicky velmi prinosne a z dlhodobeho hladiska to moze robit vela trenic medzi obyvatelstvom z coho mozu byt dalsie ekonomicke skody a naklady.
100 rokov chytali v Afrike otrokov a privazali ich do USA a pozri teraz ako sa im to ako bumerang vracia a ako tam z toho maju konflikty, chaos a naklady navyse. Plus znacna cast svetovej populacie ich oznacuje za spinavych otrokarov a gangstrov. Videl som zabery aj z niektorych arabskych krajin, kde palili zastavy USA. To sa napr. slovenskej zastave nemoze stat, kedze o nej ani nevedia. A zatial som nevidel, ze by v Afrike alebo na strednom vychode alebo v Juznej Amerike palili rusku zastavu. To akurat tak niekde na Ukrajine, v Pobaltskych republikach alebo Germanii.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80

podstatné je, či populácia rastie alebo klesá. Ty operuješ s aktuálnou pôrodnosťou, ale to je niečo trochu iné.
V Číne trvala politika jedneho dietata od 1980 do 2015 /dve deti/ a od 2021 tri deti. Aktualne je to bez obmedzenia.
Ale za tu dobu vznikol tak velký populačný "gap", že počet obyvatelov Číny už niekolko rokov klesá. Nakolko porodnost je hlboko pod hodnotou 2 tak pokles bude do buducna neustale iba zrychlovat.

V Usa nič take ako statom obmedzovaný pocet deti neexistoval, preto nema taky problem s demografiou, aj keby sme odmysleli pozitivny vplyv pristahovalectva.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

To, ze demografia Ciny je vdaka minulej "politike jedneho dietata" horsia, nez demografia USA, je evidentne.
Ja som sa len pozastavil pri informacii, ze USA su s porodnostou na tom evidentne lepsie nez Cina. A ked som pozrel statistiky, vychadzalo mi to tak narovnako. Tak ma zaujimalo, ci si vychadzal z inych statistik alebo ci to bola proste chybna informacia (lebo nerad by som si zapamatal chybne informacie a niekedy neskor nimi argumentoval).
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"