a brzy změnil zájem: místo obchodování rostoucích akcií,
kupuje akcie už jen kvůli dividendám.
Video 4 minuty

To video pekne ukazuje ako ľudská povaha ovplyvňuje investovanie do akcií. Čím viac averzie k riziku, tým menší výnos.Ladis napísal: ↑Pi 19 03, 2021 12:35 pmJak začal investovat 2017 Vojtěch Rohlena
a brzy změnil zájem: místo obchodování rostoucích akcií,
kupuje akcie už jen kvůli dividendám.
Video 4 minutyhttps://www.youtube.com/watch?v=_gWh4L-JVUc
Lenže to isté platí aj pre investora do indexového ETF. Kto investoval do SPY v roku 2009, keď jeho cena bola 670 a dividendový výnos okolo 4%, ma dnes dividendový výnos 12% voči investovaným peniazom v roku 2009.george1 napísal: ↑So 20 03, 2021 3:27 amTakýto investor síce pre rokmi kúpil firmu ktorá mala napr 3% výnos v dobe keď ju kupoval. Tým že reinvestoval dividendy + firma každý rok zvyšuje dividendu o 5 a aj viac percent , jeho súčasná dividenda v pomere v pôvodne investovaným peniazom je 10 - 15 % .
Nestrháva náhodou USA 40% daň z dividend týchto REITs?
Správne píšeš, dividendový výnos sa dá spraviť aj odpredajom výnosu, napríklad vyberaním z tebou spomínaného SPY SP 500 ETF. Je na každom, aký spôsob si zvolí. Pokiaľ niekto si dobre vybral priamo akcie, kombinovaný výnos (divi + cena portfolia) bude na úrovni rastu indexového ETF. Problém je, že väčšina investorov ktorí priamo kupujú akcie neporazí index.jogo napísal: ↑So 20 03, 2021 9:15 amLenže to isté platí aj pre investora do indexového ETF. Kto investoval do SPY v roku 2009, keď jeho cena bola 670 a dividendový výnos okolo 4%, ma dnes dividendový výnos 12% voči investovaným peniazom v roku 2009.
Zo SPY si však viem urobiť "superdividendové ETF" následujúcim spôsobom:
Ak kúpim SPY, tak mam teraz 2% výnos z dividend + viem si raz ročne odpredať toľko akcii SPY o koľko percent mi SPY za ten rok narástlo. Portfólio mi síce dlhodobo nebude rásť ani klesať, ale budem z neho vyberať "dividendu" v priemere 7-8% ročne.
Cena veľkých dividendových akcii však tiež nerastie, skôr klesá z historických maxím(banky, telekomunikácie, ropný ťažiari ap.)
Ak kedykoľvek porovnáš dividendové ETF vs SPY, tak kumulovaný ročný výnos (rast ceny+dividenda) je u SPY vždy väčší, ako u ETF zameraných na dividendové akcie - viď našu hitparádu.
Nestrháva náhodou USA 40% daň z dividend týchto REITs?
V minulosti som chcel REITs nakúpiť kvôli dividendám, ale potom sa niekde na fóre chlapík sťažoval, že mu strhli 40% daň z dividend, tak som od svojho zámeru upustil.george1 napísal: ↑So 20 03, 2021 1:14 pmUSA nestrháva daň 40% pri reit, naopak, REITs majú daňové zvýhodnenia: REIT sú oslobodené od dani z príjmu právnických osôb (korporátna daň), investor z USA platí daň z dividend a z kapitálových výnosov. Podmienkou pre toto zvýhodnenie pre REIT je, že musia minimálne 90% zisku vyplácať akcionárom. Preto REITs majú vyššie dividendy než je priemer + akvizície riešia primárne pôžičkami. Tie najkvalitnejšie REIT vyplácajú dividendu okolo 2 -3,5 % iba,priemer divi REIT sa pohybuje na úrovni 4 -5 %. Nájdu sa REIT akcie, ktoré sú vzhľadom na kvalitu a zadĺženie podhodnotené. Ak niekto uvažuje kúpiť REIT na dlhšiu dobu, odporúčam kúpiť W.P. Carey (WPC) a Stag Industrial (STAG).
Vlastníš nejaký REITs, aby si nám napísal, ako ti reálne dividendy REITs zdaňujú?Investori musia ešte stále platiť dane z väčšiny dividend pri svojich bežných sadzbách dane z príjmov. V dôsledku daňovej reformy však investori môžu odpočítať 20% príjmov z investícií z prechodu a znížiť maximálnu sadzbu dane z dividend REIT z 39, 6% na 29, 6%.
Áno, mám dva REITs. Federal Realty Trust (FRT) a spomínaný WPC. Chystám sa kúpiť American Tower (AMT), pretože cena (podľa mňa) pôjde hore. Kúpili ďaľšie tower nehnuteľnosti , ktoré prenajímajú telekom.operátorom. Niečo sa im dvihol dlh, ale AMT patrí medzi kvalitnejšie REIT a cena pôjde pravdepodobne hore. Po zamýšlanom zisku uvidím, či si AMT nechám na divi (ktorú výrazne zvyšujú každý rok) alebo predám.jogo napísal: ↑So 20 03, 2021 1:27 pmV minulosti som chcel REITs nakúpiť kvôli dividendám, ale potom sa niekde na fóre chlapík sťažoval, že mu strhli 40% daň z dividend, tak som od svojho zámeru upustil.
Tuná čosi o tom zdanení píšu https://sk.forex-site.com/everything-yo ... ing-713182
Vlastníš nejaký REITs, aby si nám napísal, ako ti reálne dividendy REITs zdaňujú?
Úprimne priznám, že REIT sa momentálne už nevenujem toľko, ja som si svoje dva REIT vybral dávnejšie (WPC a FRT). NA seekingalpha si pamätám som čítal viac článkov o tebou spomínanom Macerich (MAC) a Tanger Factory Outlet (SKT), taktiež články o nich nájdeš na webe investiční gramotnost. Predpokladám ale že tieto informácie máš aj ty. Tanger si spomínam že sa diskutovalo aký dopad bude mať zatvorenie prevádzok. Počas 2020 som uvažoval ktoré REIT pri poklesoch nakúpim, zostal som pri mnou preferovaných FRT a WPC. FRT síce vyberal na nájomnom menej počas roka 2020, ale FRT vlastní kvalitné nehnutelnosti v top obchodných lokalitách, preto sa dá predpokladať, že po korone budú mať znova plne obsadené nájmy. WPC je úplne iná káva, tento reit je podla mna dlhodobo podhodnotený, vzhľadom na ich model triple net nájom kde nájomca platí daň z nehnutelnosti, poistenie aj údržbu. WPC tento model kombinuje s diverzifikovanými nehnuteľnosťami, neprenajímajú iba obchodné domy, ale majú nehnutelnsti maloobchod, kancelárie, sklady. Preto WPC aj počas korony vyberalo nájom priemerne na úrovni 96 %. Ako bonus majú vysokú dividendu. WPC zvyšuje túto dovidiendu veľmi málo, doslova po centoch, čo je aj jeden z dôvodov, prečo investori kupujú menej WPC. Vzhľadom na výsledky/pomerne vysokú dividendu je podľa mňa WPC veľmi vhodny na dlhodobé držanie + divi. Sú aj kvalitnejšie REIT než FRT a WPC, tie ale ponúkajú menšiu dividendu. Oproti FRT a WPC, tebou spomínané reity MAC a SKT sú niečo menej kvalitné. Ak si nečítal, odporučím ti o nich prečítať si články na seekingalpha a webe investiční gramotnost. Rozhodnúť sa či ich kúpiš sa musíš sám. Ja by som na tvojom mieste radšej kúpil štvorkombináciu FRT - WPC - STAG - AMT.