Ladis napísal: ↑Po 23 01, 2023 8:51 am
Moje portfolio rostlo od roku 2000 do konce 2022 průměrně 17 % ročně.
Moje dividendy roku 2022 byly víc než 10.000 € čistého.
Asi nikdo z vás nemá lepší úspěch s akciemi než já.
Lož má krátke nohy:
od používateľa Ladis » 20 Nov 2021 08:51, vlákno Burza pri káve
https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... &start=120
Ladis napísal: ↑So 20 11, 2021 8:51 am
Moje průměrné měsíční dividendy
624 € čistého mohou růst za 5 až 10 let na 1.000 € měsíčně čistého
Ladis napísal: ↑Ut 24 01, 2023 12:28 pm
Mně moje banka www.dkb.de počátkem roku z dividend nebere nic až do 1.000 € a potom mi banka sama odečte daň z cizích dividend asi 10 % a z německých dividend asi 25 %. Tedy se o daně nestarám..
S cidzích akcii (najviac máš amerických ) ti najprv USA strhne 15% a potom tvoja banka dodaní dalších 10%.
Pre dlhodobý rast je blbosť nechať si vyplácať dividendy, zaplatiť z nich 25% a potom za ďalšie poplatky kupovať ďalšie akcie.
Sedliak v ETF investuje do akumulačného ETF kde sa akcie reinvestujú bez vyplácania dividend, bez poplatkov.
U amerických akcií dáva zmysel dividend reinvestment plan (DRIP), kde miesto vyplácaných dividend firma dá na účet investora nové akcie.
ALL: zaujímalo by ma aké poplatky účtuje banka DKB za nákup akcií v hodnote 1000 €.
Kupovať nové akcie po 1000 € (za vyplatené a zdanené dividendy) môže byť pekne drahé...
P.S. Ked investor predá spinoff, to sa vôbec nedá počítať ako vyplatená dividenda.
Ak vlasním nejakú firmu a firma časť biznisu oddelí, tak sa moje vlastníctvo len formálne rozdelí.
Predaj časti vlastníctva nie je dividenda ( podiel na zisku ), ale obyčajný predaj na ktorom môžem pozdejšie prerobiť.
Napríklad RTX oddelil časť biznisu do CARR .Vitusus získal nový podiel v spinoffe CARR a menší podiel v RTX.
Ladis predal CARR. Získal tým peniaze, ktoré by ale rovnako získal predajom časti akcií RTX.
Vitusus si CARR nechal a má to teraz v zisku +130% (za krátku dobu), kým RTX má +67% za dlhšiu dobu.
Firmy robia spinnofy ked si vypočítajú, že na tom môžu získať... Takže ten spinoff sa oplatil, priniesol zisk.
Ak firma urobí dobre rozhodnutie - zarobia na tom aj investori. Takže predať spinoff nielenže nie je žiadny príjem plus ( ako dividenda ) ale môže byť aj mínus ( že lepšiu časť firmy predám a zostane mi tá horšia ).
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect."
,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri hedge fondov,, B.