Ako si k tomu došiel ? Naozaj úprimne ma to zaujíma.
investície na dobrú noc
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
dobrunoc
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ne 27 11, 2011 8:53 am
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 8 times
Re: investície na dobrú noc
Niesom trader. Pôvodne som uvažoval o akciách.. Chcel som mať cca 1000 kusov, ale ak by sa to nevyvíjalo podľa mojich plánov a cena akcie by napríklad krátkodobo klesla o 50%, asi by som spanikáril, prijal stratu a nikdy viac sa tým už nezaoberal. Oproti tomu sa mi zdajú tieto dlhodobé opcie pre mňa vhodnejšie, (vzhľadom na biznis Tesly, a aj kvôli môjmu dobrému spánku
Výstup (v pluse) budem riešiť buď po cenovom výskoku akcie (koncom roka alebo začiatkom budúceho).
O výstupe v mínuse začnem uvažovať cca 14 až 8 mesiacov do expirácie. (A potom zrejme prerolujem)
-
dobrunoc
- Silver Member *
Veľkosť účtu nieje v tomto kontexte podstatná. Strata je limitovaná, a to mi dáva dobrý spánok. Je to stále rovnakých cca 70k.. To nemá nič spoločné s tým, koľko ďalších peňazí mám ešte u brokera. Tých 70k by ma bolelo rovnako, ako keby u brokera bolo ďalších 200k alebo milión.
-
Tilbur
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: St 03 02, 2010 8:41 am
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 44 times
Vnútorná hodnota opcie
Vnútorná hodnota (angl. intrinsic value) je reálna hodnota, ktorú by opcia mala, ak by ste ju využili ihneď (t.j. uplatnili právo kúpiť alebo predať podkladové aktívum). Závisí od rozdielu medzi aktuálnou cenou podkladového aktíva (napr. akcie) a realizačnou cenou opcie (strike price).
Časová hodnota opcie
Časová hodnota (angl. time value) je dodatočná hodnota opcie, ktorá odráža potenciál, že sa cena podkladového aktíva môže v budúcnosti vyvíjať v prospech držiteľa opcie. Je to časť ceny opcie (prémie), ktorá presahuje vnútornú hodnotu. Závisí od viacerých faktorov, ako sú čas do expirácie, volatilita aktíva a úrokové sadzby.
Príklad na zhrnutie
Povedzme, že akcia XYZ stojí 100 €. Call opcia s realizačnou cenou 90 € a expiráciou o 1 rok stojí 15 €.
Vnútorná hodnota (angl. intrinsic value) je reálna hodnota, ktorú by opcia mala, ak by ste ju využili ihneď (t.j. uplatnili právo kúpiť alebo predať podkladové aktívum). Závisí od rozdielu medzi aktuálnou cenou podkladového aktíva (napr. akcie) a realizačnou cenou opcie (strike price).
- Pre call opciu: Vnútorná hodnota = Aktuálna cena akcie - Realizačná cena (ak je kladná, inak je 0).
- Príklad: Ak akcia stojí 100 € a call opcia má realizačnú cenu 80 €, vnútorná hodnota je 100 € - 80 € = 20 €. Ak je cena akcie nižšia ako realizačná cena (napr. 70 €), vnútorná hodnota je 0 €.
- ríklad: Ak akcia stojí 70 € a put opcia má realizačnú cenu 80 €, vnútorná hodnota je 80 € - 70 € = 10 €. Ak je cena akcie vyššia (napr. 90 €), vnútorná hodnota je 0 €.
Časová hodnota opcie
Časová hodnota (angl. time value) je dodatočná hodnota opcie, ktorá odráža potenciál, že sa cena podkladového aktíva môže v budúcnosti vyvíjať v prospech držiteľa opcie. Je to časť ceny opcie (prémie), ktorá presahuje vnútornú hodnotu. Závisí od viacerých faktorov, ako sú čas do expirácie, volatilita aktíva a úrokové sadzby.
- Vzorec: Časová hodnota = Cena opcie (prémia) - Vnútorná hodnota.
- Príklad: Ak call opcia stojí 25 € a jej vnútorná hodnota je 20 €, časová hodnota je 25 € - 20 € = 5 €.
- Čas do expirácie: Čím dlhší čas zostáva, tým vyššia časová hodnota (preto sú LEAPS drahšie – majú dlhú dobu platnosti). Volatilita: Ak je cena aktíva veľmi kolísavá, časová hodnota je vyššia, lebo je väčšia šanca na výhodný pohyb ceny. Úrokové sadzby: Vyššie sadzby zvyšujú časovú hodnotu call opcií.
Príklad na zhrnutie
Povedzme, že akcia XYZ stojí 100 €. Call opcia s realizačnou cenou 90 € a expiráciou o 1 rok stojí 15 €.
- Vnútorná hodnota: 100 € (cena akcie) - 90 € (realizačná cena) = 10 €. Časová hodnota: 15 € (cena opcie) - 10 € (vnútorná hodnota) = 5 €.
My number one job as a trader is to manage risks not make money.
-
dobrunoc
- Silver Member *
Ahoj chodec.. Otváral som to s tým, že chcem mať ekvivalent 1000 akcií v opciách. Nakoniec ich mám viac, keďže som si v hlave nastavil max stratu tých 70k.osamely chodec napísal: ↑Št 12 06, 2025 10:32 am Za mna je zakladna otazka aku stratu prijmes, ak cena TSLA pojde do dole a iba do strany. Teda aky mas plan?
Pozerám že ty tu tradis opcie jedna radosť.. Ak ma vieš na niečo upozorniť, čo je pri týchto dlhodobých opciách dôležité, sem s tým.
Mám na mysli nejaký detail, kde je diablik schovaný
-
dobrunoc
- Silver Member *
Ach jasné.. Predsa všetky call opcie kúpené OTM majú v čase kúpy vnútornú hodnotu nula. Mal som na mysli niečo iné, (pomýlila ma tá kúpa vzduchu
-
Tilbur
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: St 03 02, 2010 8:41 am
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 44 times
Ja som trader. U seba obchodujem tak, ze mam maximalnu stratu na zaciatku obchodu definovanu cca 0,15-0,2% z uctu. Kvoli risku 70k by som asi zle spaval. Pre mna je rozumne riskovat do 1% z celkoveho kapitalu na jeden obchod.dobrunoc napísal: ↑Št 12 06, 2025 1:51 pmVeľkosť účtu nieje v tomto kontexte podstatná. Strata je limitovaná, a to mi dáva dobrý spánok. Je to stále rovnakých cca 70k.. To nemá nič spoločné s tým, koľko ďalších peňazí mám ešte u brokera. Tých 70k by ma bolelo rovnako, ako keby u brokera bolo ďalších 200k alebo milión.
Stale vsak musis pamatat, ze potrebujes zetony do dalsej hry. Ak spalis napriklad polovicu uctu, uz budes mat len polovicu zetonov. Na 50% stratu potrebujes spravit dalsi obchod so ziskom 100% aby si bol aspon BE.
My number one job as a trader is to manage risks not make money.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 212 times
- Been thanked: 511 times
- Kontaktovať používateľa:
Takze chapem, ze 70k je Tvoja max. strata v tomto trejde?dobrunoc napísal: ↑Št 12 06, 2025 2:03 pmAhoj chodec.. Otváral som to s tým, že chcem mať ekvivalent 1000 akcií v opciách. Nakoniec ich mám viac, keďže som si v hlave nastavil max stratu tých 70k.osamely chodec napísal: ↑Št 12 06, 2025 10:32 am Za mna je zakladna otazka aku stratu prijmes, ak cena TSLA pojde do dole a iba do strany. Teda aky mas plan?
Pozerám že ty tu tradis opcie jedna radosť.. Ak ma vieš na niečo upozorniť, čo je pri týchto dlhodobých opciách dôležité, sem s tým.
Mám na mysli nejaký detail, kde je diablik schovaný![]()
Opciam sa venujem par rokov, moc teraz ich netrejdim, na fyz. osobu to podla mna ani nena zmysel (danove zakony). Snad nakup akcii cez naked put.
prikladam aj prilohu, dolezitu pre kazdeho...
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
-
dobrunoc
- Silver Member *
Áno je to aj o ochote podstúpiť riziko. Ty to robíš čisto technicky, otváraš a zatvaraš pozície s dopredu stanoveným ziskom/stratou.Tilbur napísal: ↑Št 12 06, 2025 2:42 pm
Ja som trader. U seba obchodujem tak, ze mam maximalnu stratu na zaciatku obchodu definovanu cca 0,15-0,2% z uctu. Kvoli risku 70k by som asi zle spaval. Pre mna je rozumne riskovat do 1% z celkoveho kapitalu na jeden obchod.
Stale vsak musis pamatat, ze potrebujes zetony do dalsej hry. Ak spalis napriklad polovicu uctu, uz budes mat len polovicu zetonov. Na 50% stratu potrebujes spravit dalsi obchod so ziskom 100% aby si bol aspon BE.
Určite dobrý prístup.
Ja som si to stanovil tak, ako som písal a v prípade nepriaznivého vývoja sa riziko budem snažiť menežovať. Samozrejme ak by som si nakoniec zlízol celú stratu z opcií, tak by som to bral ako moje zlyhanie.
Napriek všetkému mne to dáva kľud možno preto, že aj na základe konzervatívnych predpokladov, rátam extrémne budúce príjmy z iných odvetví Tesly (okrem predaja ev).
-
dobrunoc
- Silver Member *
Tesla má plán pre Elona
Tesla motivuje Elona Muska aby za 10rokov zvýšil trhovú kapitalizáciu TSLA na brutálnych $8,5 bilióna ($8,5trillions).
Je to viac ako Apple a Saudi Aramco dokopy..
Ak sa podarí to naplniť, Elon za to dostane extra akcie Tesly. (z nariedenia)
WallStreet včera zareagoval pozitívne.
Btw. Tipujem že koncom roka je TSLA na cca 500+
Je to viac ako Apple a Saudi Aramco dokopy..
Ak sa podarí to naplniť, Elon za to dostane extra akcie Tesly. (z nariedenia)
WallStreet včera zareagoval pozitívne.
Btw. Tipujem že koncom roka je TSLA na cca 500+
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 752 times
- Been thanked: 449 times
10rokov je v technologiach dlhá doba. Čínske automobilky sú v EV segmente velmi silné.
Monetizacia v rámci robotaxi a autonomnej jazdy otázna. CEsta by bola nasadiit nove lacnejsie modely ktore by boli dostupnejsie pre sirsiu cast kupujucich.
Monetizacia v rámci robotaxi a autonomnej jazdy otázna. CEsta by bola nasadiit nove lacnejsie modely ktore by boli dostupnejsie pre sirsiu cast kupujucich.
-
dobrunoc
- Silver Member *
Trumpeta1978 napísal: ↑So 06 09, 2025 11:11 am 10rokov je v technologiach dlhá doba. Čínske automobilky sú v EV segmente velmi silné.
Lacnejšie modely? Vôbec nie.
Myslíš že Nokiu by zachránili lacnejšie modely? Tesla nieje EV segment.. Tesla nieje Nokia, tesla je Apple. A FSD vôbec nieje otázne,je to realita. Síce to ešte ani WallStreet ako celok takto neberie, ale čoskoro bude musieť..
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
dobrunoc
To čo ma Tesla je L2 /má to kde-kto/
Značky ako Mercedes ci BMW uz maju L3 level autonomnej jazdy. /aj dalsie znacky/.
Takže ziadnu zásadnu vyhodu Tesla nemá.
Tesla iba ťaží z past-hype ktory sa okolo nej a Muska vytvoril v minulosti, ale odvtedy pretieklo vela vody a konkurenčne prostredie sa zasadne zmenilo..
ano Tesla ma Full Self-Driving /Supervised/ ale tu ide o otazku aky prijem z toho dokaze generovat, aku vyhodu tym ziskava voci konkurencii. Osobne to ako zasadnu vyhody nevnimam, pretoze stale musi vodič venovať pozornosť tomu čo sa deje na ceste. Ak to bude raz plne automatizovane,tj budes moct citat noviny, pozerat videa a neriesit vobec dopravu, potom to bude zaujimave.Lacnejšie modely? Vôbec nie.
Myslíš že Nokiu by zachránili lacnejšie modely? Tesla nieje EV segment.. Tesla nieje Nokia, tesla je Apple. A FSD vôbec nieje otázne,je to realita. Síce to ešte ani WallStreet ako celok takto neberie, ale čoskoro bude musieť..
Značky ako Mercedes ci BMW uz maju L3 level autonomnej jazdy. /aj dalsie znacky/.
Tesla iba ťaží z past-hype ktory sa okolo nej a Muska vytvoril v minulosti, ale odvtedy pretieklo vela vody a konkurenčne prostredie sa zasadne zmenilo..
-
dobrunoc
- Silver Member *
Áno, presne tak.. Je to otázka výpočtu Future cash flow.. A čo sa týka FSD supervised, a tvoje porovnanie L2, L3 s BMW, Mercedesom a pod v tom sa úplne mýliš. Tesla nieže má len nejakú výhodu, ale absolútne kľúčovú.. Ani z ďaleka sa ani jedna zo spomínaných automobiliek ( a iných) nedokáže ani len priblížiť k tesle.. (Samozrejme, neporovnavajme to čo je aktuálne dostupné resp. schválené v EÚ alebo v iných krajinách.. )Trumpeta1978 napísal: ↑So 06 09, 2025 1:18 pm dobrunoc
ano Tesla ma Full Self-Driving /Supervised/ ale tu ide o otazku aky prijem z toho dokaze generovat, aku vyhodu tym ziskava voci konkurencii. Osobne to ako zasadnu vyhody nevnimam, pretoze stale musi vodič venovať pozornosť tomu čo sa deje na ceste. Ak to bude raz plne automatizovane,tj budes moct citat noviny, pozerat videa a neriesit vobec dopravu, potom to bude zaujimave.Lacnejšie modely? Vôbec nie.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
dobrunoc
-také silné vyhlásenie si pýta nejaké to vysvetlenie..Tesla nieže má len nejakú výhodu, ale absolútne kľúčovú.. Ani z ďaleka sa ani jedna zo spomínaných automobiliek ( a iných) nedokáže ani len priblížiť k tesle..
-
kixog47100
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
- Has thanked: 87 times
- Been thanked: 127 times
Tesla podla mna uz nema ziadnu zasadnu vyhodu.
Jej vyhoda bola, ze bola prva, nemala konkurenciu (zvysok vyrabal hlavne spalovaky) a naskok v bateriach.
Z hladiska biznisu este vysoku marzu.
Lenze teraz prisli cinania a ti maju ponukat baterie s 1600 km dojazdom a aj s cenou.
Co sa tyka luxusu tak tam ich rozbije nemecka premia.
Az vsetci prejdu povinne na elektromobilitu tak konkurencia bude velka.
Tesla podla mna nepomuka ani luxus ani nic ine vynimocne,
Maju akurat tak zabehnutu vyrobu..
Jej vyhoda bola, ze bola prva, nemala konkurenciu (zvysok vyrabal hlavne spalovaky) a naskok v bateriach.
Lenze teraz prisli cinania a ti maju ponukat baterie s 1600 km dojazdom a aj s cenou.
-
dobrunoc
- Silver Member *
Vyplýva to zo samotnej podstaty ako je navrhnutý FSD.. Je to vision only systém na základe neuronovych sietí. Tento systém je trénovaný zo záznamov dopravných situácií všetkých vozidiel tesla, ktoré boli a sú v prevádzke. Jazdy vyhodnocuje podobne ako človek na základe skúseností s jazdením a reakciami iných vozidiel.Trumpeta1978 napísal: ↑So 06 09, 2025 2:53 pm dobrunoc-také silné vyhlásenie si pýta nejaké to vysvetlenie..Tesla nieže má len nejakú výhodu, ale absolútne kľúčovú.. Ani z ďaleka sa ani jedna zo spomínaných automobiliek ( a iných) nedokáže ani len priblížiť k tesle..
Tesla na tréning AI modelov FSD využíva dátové centrá s desiatkami tisíc gpu H100 od Nvidie. K tejto výpočtovej sile dátových centier sa žiadna iná automobilka ani nepribližuje... Naopak systémy iných značiek vozidiel využívajú len mapové 3D podklady a gps polohu. Takže môžu byť použité len v dobre zmapovaných oblastiach a špecifických úsekoch. Okrem toho sa spoliehajú na rôzne senzory, radary a pod.. Čiže tesla má výhodu, že môže byť hneď nasadená do akejkovek oblasti a fsd bude fungovať. To že je aktuálne len L2, nieje podstatné, tesla ani nežiadala o vyššiu úroveň, keďže pre definitívne schválenie Robotaxi je potrebný iný proces ktorý sa v jednotlivých štátoch usa líši.
Naposledy upravil/-a dobrunoc v Pi 12 09, 2025 11:00 pm, upravené celkom 1 krát.
-
dobrunoc
- Silver Member *
Tu vôbec nejde o dojazd, luxus a pod... To je úplne nepodstatnékixog47100 napísal: ↑So 06 09, 2025 3:57 pm Tesla podla mna uz nema ziadnu zasadnu vyhodu.
-
dobrunoc
- Silver Member *
-
kixog47100
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
- Has thanked: 87 times
- Been thanked: 127 times
dobrunoc napísal: ↑Pi 12 09, 2025 10:59 pmTu vôbec nejde o dojazd, luxus a pod... To je úplne nepodstatnékixog47100 napísal: ↑So 06 09, 2025 3:57 pm Tesla podla mna uz nema ziadnu zasadnu vyhodu.
Tak ak islk o toto..
https://openiazoch.zoznam.sk/doprava/sa ... definiciu/
-
dobrunoc
- Silver Member *
kixog47100 napísal: ↑Po 15 09, 2025 11:03 pm Tak ak islk o toto..
https://openiazoch.zoznam.sk/doprava/sa ... definiciu/
Zavádzajúce.. Polopravdy.. Fake news..
-
dobrunoc
- Silver Member *
Out 500 Nio za $7,1 +$550
Končím s Nio... Síce som to mohol predať pred pár dňami ale čo už...
-
dobrunoc
- Silver Member *
Rekapitulácia :
100 TSLA kúpené za $350
5 TSLA Jan 15'27 strike 550 call za $60,2
5 TSLA Jun 15'27 strike 530 call za $59,04
3 EOSE Jan 15'27 strike 20 call za $6,33
100 TSLA kúpené za $350
5 TSLA Jan 15'27 strike 550 call za $60,2
5 TSLA Jun 15'27 strike 530 call za $59,04
3 EOSE Jan 15'27 strike 20 call za $6,33
-
dobrunoc
- Silver Member *
Opcia expirovala +1160 $
Stávka na earnings a shareholders meeting vyšla.. Akcia je dnes síce v poklese, ale všetko je v najlepšom poriadku