US akcie - hedging a dane

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

US akcie - hedging a dane

Príspevok od používateľa filip glasa »

otázka z emailu:
Na ako-investovat.sk si spominal hedging, konkretne zabezpecenie menoveho rizika. Mas s tym nejake skusenosti, resp. je to jednoduche a realizovatelne? Z kurzu EURUSD nemam dobry pocit, kedze mam vacsinu v USD.

Mohol by si ma prosim na fore ako-investovat.sk navigovat, prip. mi dat kontakt na konkretneho cloveka (temu), ktory obchoduje na Interactive Brokers v USD a vie, ako spravit spravne dane? Ja som myslel, ze to bude jednoduche, ze si to Americania strhnu sami, ale nic take sa nestalo a na Danovom urade mi nevedia velmi pomoct, na niektorych oddeleniach nedvihaju telefony alebo maju stale obsadene, takze tam som nezistil zatial nic a dost by som to potreboval.
Moja odpoved:
Co sa tyka hedgingu, tak to mi hovoril prave jeden chalan co som s nim bol konzultovat ten web. Na neho sa s takou poziadavkou obratila nejaka mensia firma.

Inak v Interactive Brokers si hedging lahko urobis tak, ze si otvoris poziciu USD short. Cize budes shortovat USD voci EUR. Vyhoda je v tom, ze si to mozes navysit/zmensit podla toho aku mas velku poziciu v USD akciach.
Princip je taky, ze ked USD oslabi a tvoje akcie v EUR vyjadreni klesnu, tak ti zarobi ten short dolaru a tym to vyrovnas. Zase ak posilni dolar, tak sice tvoja forexova EUR/USD pozicia strati, ale presne tolko isto ziskas tym ze akcie v EUR vyjadreni posilnia.
Pripadne v IB by mal byt dostupny menovy uver. Ak mas EUR ucet, tak urobis to, ze si USD iba pozicias. Vratis potom rovnake mnozstvo USD, ale uz s lepsim kurozom. Toto sa robi automaticky ak mas EUR ucet.

Co sa tyka dani, tak v USA platis dan z dividendy. Dividendy ti uz chodia ciste. Co sa tyka kapitalovych prijmov, tak tie danis normalne ako kazdy iny prijem. Z vypisu z uctu zratas kolko si "zarobil" a toto das do danoveho priznania:

http://ako-investovat.sk/diskusia/viewforum.php?f=15" onclick="window.open(this.href);return false;

Opravte ma ak som to niekde napísal zle ako je to v IB.
MiBi
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 16 times
Been thanked: 704 times

Hedging prináša viac ako index samotný

Príspevok od používateľa MiBi »

Milos Labaj tvrdi: Hedging prináša viac ako index samotný
To je efekt zloženého úroku.
S&P 500 (2008-2024):
- bez hedgingu +300%
- s hedgingom +625%
Nižšie riziko, menšie prepady a vyšší výnos.
A bez cudzích zdrojov.

https://www.linkedin.com/posts/milos-la ... 20160-N_Ze
Vie to niekto vyvratit alebo potvrdit ?
Prílohy
1737703807695.jpg
andre
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 20 times
Been thanked: 251 times

Re: US akcie - hedging a dane

Príspevok od používateľa andre »

To sa neda posudit, ked nevies co a presne ako hedguje. Na 1. pohlad to vyzera ako nejaky backtest z excelu, cize zrejme fikcia. Ale moze to byt pravda, ale ked nevies detaily je len nekonkretne a neoveritelne tvrdenie.

Technicky vacsinou hedging znizuje volatilitu, ale platis zan. Cize znizujes vynos.

Ja mozem napisat to iste uplne naopak, ked porovnam 2 ETF SP500 - IUSE (kde je hedgovany EURUSD) vs. SXR8 nehedgovany od 2011, odkedy tie ETF existuju.
Prílohy
chrome_rYtLEJqYy5.png
MiBi
Guru Member ****

Hedging cez opcie na VIX

Na hedging pouziva opcie na VIX, tu je jeho prispevok spred 4 mesiacov:

Keď akcie rastú, ich hedge často vyexpirujú bezcenné.
Podobne ako v minulom týždni.
Mesačné opcie na VIX exspirujú vždy 3. stredu v mesiaci.
VIX call opcie štandardne používané na hedging akciových indexov s exspiráciami zo septembrového cyklu prišli o celú svoju hodnotu.

To sa stáva bežne.
Podobne ako zaplatená havarijná poistka.
Nie je bežné, keď napriek tomu dokážeš uchovať v tejto situácii veľkú časť ich hodnoty.
Keďže tie naše sú riadené aktívne,
dokázali sme uchovať až 65% ich hodnoty.
Včas boli prerolované do nového mesiaca.
andre
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 20 times
Been thanked: 251 times

Príspevok od používateľa andre »

Aby sa to dala nasimulovat a overit by si potreboval vediet presne strategiu ako tie opcie obchoduje.

Ako som pisal prijdem mi to ako backtest, cize on nasiel na historickych datach nieco co mu na tom obdoby vyslo najlepsie.

Ale ci a ako to bude fungovat do buducna nikto nevie, tak ako to nikto nevedel na tom zaciatku v 2008..
mapper
Silver Member *
Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
Has thanked: 99 times
Been thanked: 16 times

Príspevok od používateľa mapper »

myslim ze sa snazi na LI o este agresivnejsie promo ako OldRich ktory ho neraz podpori. Co som zachytil z jeho dennych prispevkov a 1 mojej otazky tak sa to oplati pri poklese -15% na trhu ale tie naklady su niekde okolo 5% ak sa nemylim. Rozmyslal som o hedzovani pri istej velkosti portfolia ale 30 min zatial nie som ochotny mu obetovat. Mne skor vyvstali vlastne otazky ktore pramenia z podstaty investovania - ked mam obavy mal by som stavat / zmenit portfolio na menej rizikove (kedysi sa vravelo viac dlhopisov, za mna skor overnight swap ako som sa tu nedavno docital) a to by nemalo zavisiet od velkosti (aj ked 10% pri 1000 je ina strata ako 10% pri 100k). Cize za mna by sa mal dat pokojny spanok dosiahnut aj inak ale rad sa necham poucit. Druha vec co tam obcas vidim su tie nadzisky pri poklese a teda vobec dalsie peniaze na investovanie. To ma opat vracia k pointe bodu 1 - nemozem mat 100% akciove portfolio a nahovarat si ze budem mat este aj z coho dokupovat. Rezervy musia byt bud nove prijmy napr. z vyplaty alebo prenajmu ci podnikania (pri velkom portfoliu asi tazko to bude dost) alebo budem mat nieco napr. v overnight swapoch a to vyuzijem ak uvidim nejaku zaujimavu prilezitost na dokup. Ak vobec nespekulujem tak DCA a mam investicny horizont cize take veci sa stavaju a hedzing neriesim "za mladi" ale prisposobujem / menim strategiu az smerom k dochodku (ano tam mozu byt trhy presne tam kde nechceme ale kto sa postupne pripravuje vie nalozit aj s tym). Tolko moj postreh.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1527 times
Been thanked: 2023 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

andre napísal: Pi 24 01, 2025 10:14 am Na 1. pohlad to vyzera ako nejaky backtest z excelu, cize zrejme fikcia.
Je to backtest, však to sám aj priznáva: ,,Je to backtest z verejne dostupných dát opcií na index VIX a indexu SP500,,

Podľa mňa si z backtestu účelovo vybral graf, veď úplne náhodou začína v 2008, teda zahŕňa najviac volatilný 2008 (kríza) a 2020 (covid pád)

...a na základe toho, že sa živí hedžingom vyrobil hlášku, že Hedging prináša viac ako index samotný

Teraz je aktívny - priam radioaktívny, lebo všetko je na all-time high a ľudia v strachu majú tendenciu kupovať poistenie...

Nuž z minulosti s ním máme skúsenosť, že nám tu písal rozprávky a keď trebalo dať príklad, dal nejakú firmu CTA o ktorej si myslel , že majú super výsledky, pričom to bol fake.

Však vidíme výsledky Oldricha... odkedy s ním začal spolupracovať, tak má o 10% menej aj bez hedžovania... :)

Ale aby som bol prínosný, zaujímavý je pre mňa tzv. tail risk hedging (ochrana proti extrémnym udalostiam ), kde napr. fond s poradenstvom od Taleba dosiahol počas covidu +3600% za 1 mesiac. Myslím, že aj Bill Ackman vtedy silne zarobil.

Ide o to, že ked trhy sú na vrchole a je vyššia šanca na ,,čiernu labuť,, tak sa kupujú vzdialené expirácie, ktoré sú lacnejšie...
...ked sa niečo stane a volatilita vyskočí 50%-100%...tak zisky sú extrémne...

Keby Trump šokoval a stalo sa niečo neočakávané, tak volatilita prudko vyskočí. Špeciálne ak sú trhy na all time high.

Ale na druhej strane, po nástupe Trumpa v 2016 sa stal presný opak: v 2017 volatilita klesla na historické minimá.
Pametám si VIX pod 10...dokonca menej ako 8...proste opcie rad za radom expirovali bezcenné...
Ja som vtedy na to staval a utrpel riadne straty...takže mám s tým skúsenosti.

Mimochodom, bol taký velký fond špecializujúci sa na tail hedžing, ktorý práve v 2017 stratil približne 1 miliardu a ukončil svoju činnosť... Ten fond sa volal Convexity Capital Managment, čo mi pripomína ML, ktorého podnikanie má názov Convexify.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Myk
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 43 times

Príspevok od používateľa Myk »

JUGGLER napísal: Pi 24 01, 2025 6:59 pm
Ide o to, že ked trhy sú na vrchole a je vyššia šanca na ,,čiernu labuť,, tak sa kupujú vzdialené expirácie, ktoré sú lacnejšie...
...ked sa niečo stane a volatilita vyskočí 50%-100%...tak zisky sú extrémne...
Takhle jednoduché to bohužel není.

Opce VIX se oceňují podle VIX futures. Vix futures za normálního stavu jsou v contangu, to znamená, že vzdálenější futka je dražší, jako např. na tomto obrázku:
VIX 2021.png
Jak je z obrázku vidět, aktuální index byl 18,5. Měsíc vzdálená futka stála 20,5 a 7 měsíců vzdálená futka sála 25, tedy o 6,5 USD víc! Pokud bys koupil opci na MAR, bude v ceně opce započítána nejen velká čaová hodnota, ale i ta hodnota contanga futky. Pro zjednodušení SEP Call opce 25 bude 4,5 dolaru OTM, ale MAR Call opce 25 bude ATM, tedy bude o cca 2 dolary dražší jen z důvodu ceny podkladu. Ona bude ještě o několik dolarů dražší kvůli časové hodnotě.

Když pak volatilita rychle vystřelí, a dojde k backwardation, to znamená že bližší futky jsou dražší než vzdálenější. Tady je reálný příklad, jak to vypadalo 2.9.2025:
VIX 2.9.2020.png
Takže vidíš, že kdybys držel opci vzdálenou 6 měsíců, tak její podkladová futka skoro vůbec nevyskočila a opce žádný super zisk nepřinesla. Je to logické - všichni vědí, že VIX se na vysokých úrovních neudrží dlouho, je to mean reverting index. Proto ten kdo obchoduje futky na vzdálenější měsíce obchoduje to, že VIX se vrátí na nízkou úrověň a nebude ochotný za ní platit 35 jako za futku na příští měsíc.

Takže vzdálenou opci si koupíš za vysokou cenu a ona vyskočí jen v případě, že bude mít měsíc max dva do expirace Když k té události dojde zítra, tak vzdálená opce moc nevyskočí.
Takže nestačí koupit vzdálenou opci, musíš trefit i načasování té black swan.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Prepáč Myk.. zle som to napísal nemyslel som vzdialené exspirácie ale vzdialené strike…

Ja som si už robil research, lebo VIX oprašujem po rokoch a vyšlo mi, že bud opcie na index VIX ( nie na futures , ale na spot indexu)
alebo opcie na UVXY..teraz je aj UVIX...

P.S. Ja zásadne rolujem najbližšie expirácie...teda načasovanie pre mňa je viac menej odpoveďou na otázku: môže sa stať niečo neočakávané
najbližšie dni? V roku 2020 som v úvode roka shortoval trh cez ES a trh išiel proti mne.
Najväčšia chyba čo som vtedy spravil bolo, že som nevsadil na VIX.
V Číne vtedy už umierali ľudia, ale trh v USA stúpal...proste čiernu labuť bolo vidno, ale nikto neveril že doletí do Ameriky
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
Myk
Platinum Member ***

Ano, přes vzdálenější strikes to jde, ale rychlá backtest analýza mi ukazuje, že to není kdovíjak zisková strategie.
Problém je správná volba strike - např. válka na ukrajině katapultovala VIX na 37,50. Lehman brothers na 90, ale to už se pak opakovalo prakticky jen při Covidu, tedy za 10 let.
Další problém je, že opce na index VIX jsou prakticky jen týdenní opce. Měsíční opce už se odvíjejí od VIX futky. Takže rolování se musí provádět každý týden, což je dražší než jednou měsíčně měsíční opci.

Vzal jsem data VIX 2020-2024 a identifikoval jsem dny, kdy VIX vyletěl nad 30. Jako strike jsem zvolil 30. Vzal jsem vždy první den, kdy Vix vyletěl nad 30 a vzal jsem rozdíl hodnoty VIX a strike 30 jako zisk. To znamená bral jsem zisk jako kdyby ten den opce expirovala. Vyšlo mi, že za 4 roky 2021 až 2024 včetně to udělalo zisk 10,41. Pokud bych přidal Covidový rok 2020, tak za 5 let 2020-2024 to udělalo 27,04.

Rolování jedné týdenní opce z 29.1 na 5.2 v pátek stálo 0,12, plus řekněme 0,01 poplatek, takže 0,13.
Za 4 roky by tedy rolování stálo 0,13*52*4 = 27,04. Tedy pro strategii celková ztráta 16,63 = 1663 USD
S Covidem 5 let rolování by stálo 33,8. Tedy ztráta 6,76 = 676 USD.

Takže čistě mechanicky by to bylo ztrátové a to včetně Covidu.

Nepřesnosti výpočtu:
- vzal jsem vždycky první hodnotu close VIX nad 30 a tu jsem vzal jako hodnotu, za kolik opci prodám. Někdy to dalo nejlepší výsledek, např. když hodnota se pohybovala 27,57 - 40,79 - 36,09 -34,4 -33,67 (tedy počítal jsem zisk 10,79) , ale někdy to naopak dalo horší výsledek, když se to pohyvalo 27,55 - 32,46 -33,35 -40,28 -37,59 (tedy započítal jsem zisk jen 2,46 a mohlo být až 10,28). Problém je, že nikdy nevíme, kdy vystoupit.
- nebral jsem do úvahy dlouhá období, kdy vix neklesl pod 25 - předpokládám, že když je vix vysoko, tak bychom stejně pojistky nekupovali, protože call se strikem 30 je drahá. Takže 80 při covidu bychom stejně nechytili, protože řada vypadala takto: 27,56-39,16-40,11-33,42-36,82-31,99-39,62-41,94-54,46-47,3-53,9-75,47-57,83-82,69-75,91-76,45. S týdenní opcí tedy nebyla šance 80 peak zachytit. Museli bychom kupovat opci při hodnotě 39,62 a ta by byla extrémně drahá, nebo bychom museli kupovat místo strike 30 stike 50 nebo 60 .
- nebral jsem do úvahy, že v období vysokého vix bychom ušetřili za rolování, ale na druhou stranu jsem nebral ani do úvahy, že při VIX 20 by rolování nebylo za 0,13, protože 0,13 je to při VIX 15. Troufám si tvrdit, že kdyby se to udělalo přesně na datech opcí, vyšlo by to ještě hůř.

Možná by to při nějaké kombinaci strike + vstupní podmínka + výstupní podmínka mohlo jít do plusu, ale nevěřím, že to bude nějaký zázrak a asi se mi to nechce backtestovat pořádně.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Dík za research. :like: Sú na to aj ETFs, ale tie čo som pozeral sú na put opcie TAIL (pre SP500) a FAIL ( pre MSCI).

Dnes sú ETFs už v podstate na všetko...a s expense do 1% p.a.,
...dúfam, že ETFs časom vygumujú tých manažérov, ktorí si často len myslia, že niečo vedia
...ked sa dá kúpiť ETF USA z hedžingom proti kurzovému riziku, tak si predstavujem, že by sa z času na čas kúpilo ETF USA, alebo Nasdaq
z hedžingom proti poklesu (spravidla na 1 rok aby bol výnos oslobodený od daní )

:beer:
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

@Myk:

VIX je +45%.
Naša debata bola celkom aktuálna...pach krvi som cítil ked som pozeral tie opcie.
Ale neotvoril som žiadny obchod na VIX, jedine mám put opciu na IBIT so strajkom 61.
Aspoň tam vyberiem +100% ked sa BTC udrží pod cenou 100 000, ked otvoria opcie ( pár stoviek na pivo, žiadny majland ).

K tým opciám priamo na cenu VIX ( nie na futures) s potešením zisťujem, že sa dajú obchodovať už teraz, teda v preopen.
Napríklad VIXW najbližšia expirácia FEB28, strike 20 sa teraz dá predať v zisku +500%.
Close cena bola 0,17 (17 USD) a teraz je bid 1,04 (104 USD).

Takisto UVXY je +20%, takže aj opcie na UVXY sú fajn, ale vadí mi, že tie sa budú obchodovať až po open.
V minulosti sa mi stalo, že som mal opcie vo vysokom potenciálnom zisku, ale kým otvoril trh z opciami, zisk vyprchal....
Myk
Platinum Member ***

JUGGLER napísal: Po 27 01, 2025 1:10 pm @Myk:

K tým opciám priamo na cenu VIX ( nie na futures) s potešením zisťujem, že sa dajú obchodovať už teraz, teda v preopen.
Napríklad VIXW najbližšia expirácia FEB28, strike 20 sa teraz dá predať v zisku +500%.
Close cena bola 0,17 (17 USD) a teraz je bid 1,04 (104 USD).
Call 20 není vzdálený strike, tu bys stejně nekoupil a neroloval, protože rolování by tě stálo 1,00 místo 0,12 na striku 30. Strike 30 udělal aktuálně +184%, ale je třeba se dívat na absolutní hodnotu - vydělal 0,23. To nepokryje ani ztrátu ze dvou předchozích rolování.
Dlouhodobý hedging prostě není efektivní. Rolovat většinu roku call opci na VIX a čekat na crash je ztrátové. To neznamená, že spekulace se správným načasováním nemůže vynést pohádkový zisk. Musíš to ale trefit.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Myk napísal: Po 27 01, 2025 3:59 pm Dlouhodobý hedging prostě není efektivní. Rolovat většinu roku call opci na VIX a čekat na crash je ztrátové. To neznamená, že spekulace se správným načasováním nemůže vynést pohádkový zisk. Musíš to ale trefit.
Súhlas.
Pozeral som tie opcie vyslovene na krátkodobo . Špekulatívne. Strajky od 12 (ITM) do 20 (OTM).
Nakoniec som nevsadil kvôli tomu, že tento týždeň zverejnia všetky giganty okrem amazonu.
A to býva často sprevádzané optimizmom a rastom už dopredu...
MiBi
Guru Member ****

M.Labaj:
35 USD ma stálo v piatok víkendové poistenie pred -1,5% na S&P 500
V pondelok malo hodnotu 7480 USD.
212x za víkend.
Naposledy upravil/-a MiBi v Ut 28 01, 2025 9:45 am, upravené celkom 1 krát.
Miloš Convexify
Active Member
Dátum registrácie: Ut 07 02, 2023 2:07 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 37 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Miloš Convexify »

MiBi napísal: Ut 28 01, 2025 8:25 am M.Labaj:
212x za víkend.
Vidíš aký si trotel.
To "ma" si si vymyslel.

Ináč celé vtipné vlákno. :D

Keep up trolling!

https://www.linkedin.com/feed/update/ur ... 223574017/
mapper
Silver Member *
Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
Has thanked: 99 times
Been thanked: 16 times

Príspevok od používateľa mapper »

Milos, moja otazka je ci ste na tom zarobili lebo grafy a minulost je pekna ale milionara z vas nespravi...
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 163 times
Been thanked: 448 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Oproti zaciatku augusta toto bol iba slaby odvar :)
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: Ut 28 01, 2025 8:25 am M.Labaj:
212x za víkend.
Mibi prosím ťa, to ,,ma,, bolo dôležité.
:beer:

Znamenalo by to, že urobil super obchod.
Bez ,,ma,, je to len o potenciále...zrejme najlepšia možná cena nákupu a predaja...

Takže ,,keby, nebolo keby,, ... +21 000% za jeden víkend. :mesec: :graf:

Tie opcie čo som pozeral ja dali ,,iba,, smutných +500%...takže mám chrobáka v hlave.

Je tam k tomu aj obrázok. Vie niekto čoho?

Pomôcka: SPX /20250127/6000.00WP-5- .....weekly put na SPX , strike 6000?
Prílohy
ML obr.jpeg
MiBi
Guru Member ****

JUGGLER napísal: St 29 01, 2025 12:47 am Mibi prosím ťa, to ,,ma,, bolo dôležité.
Kopiroval som to v mobile, zaciatok mi vynechalo, tak som to doplnil bez spatnej kontroly - ale aspon vieme, ze Milos cita nase vlakno :)

Na vcerajsom webinari Oldrich spominal, ze s Milosom riesia dochodkovy hedging cez ETF UVIX (2x Long VIX Futures) takym sposobom, ze zisk potom ide do 3.piliera.
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"