Moja odpoved:Na ako-investovat.sk si spominal hedging, konkretne zabezpecenie menoveho rizika. Mas s tym nejake skusenosti, resp. je to jednoduche a realizovatelne? Z kurzu EURUSD nemam dobry pocit, kedze mam vacsinu v USD.
Mohol by si ma prosim na fore ako-investovat.sk navigovat, prip. mi dat kontakt na konkretneho cloveka (temu), ktory obchoduje na Interactive Brokers v USD a vie, ako spravit spravne dane? Ja som myslel, ze to bude jednoduche, ze si to Americania strhnu sami, ale nic take sa nestalo a na Danovom urade mi nevedia velmi pomoct, na niektorych oddeleniach nedvihaju telefony alebo maju stale obsadene, takze tam som nezistil zatial nic a dost by som to potreboval.
Co sa tyka hedgingu, tak to mi hovoril prave jeden chalan co som s nim bol konzultovat ten web. Na neho sa s takou poziadavkou obratila nejaka mensia firma.
Inak v Interactive Brokers si hedging lahko urobis tak, ze si otvoris poziciu USD short. Cize budes shortovat USD voci EUR. Vyhoda je v tom, ze si to mozes navysit/zmensit podla toho aku mas velku poziciu v USD akciach.
Princip je taky, ze ked USD oslabi a tvoje akcie v EUR vyjadreni klesnu, tak ti zarobi ten short dolaru a tym to vyrovnas. Zase ak posilni dolar, tak sice tvoja forexova EUR/USD pozicia strati, ale presne tolko isto ziskas tym ze akcie v EUR vyjadreni posilnia.
Pripadne v IB by mal byt dostupny menovy uver. Ak mas EUR ucet, tak urobis to, ze si USD iba pozicias. Vratis potom rovnake mnozstvo USD, ale uz s lepsim kurozom. Toto sa robi automaticky ak mas EUR ucet.
Co sa tyka dani, tak v USA platis dan z dividendy. Dividendy ti uz chodia ciste. Co sa tyka kapitalovych prijmov, tak tie danis normalne ako kazdy iny prijem. Z vypisu z uctu zratas kolko si "zarobil" a toto das do danoveho priznania:
http://ako-investovat.sk/diskusia/viewforum.php?f=15" onclick="window.open(this.href);return false;
Opravte ma ak som to niekde napísal zle ako je to v IB.