istiach, jasne, ze je to zbytocne

resp zbytocna debata..
len mna vzdy bavi, ked v tych diskusiach niekto tvrdi, ze inflacia je nula lebo to pisu na ECB alebo kdekolvek..
poznam ludi, co nie su idioti (nie ze by som niekoho ineho za idiota povazoval, to nie), ale aj oni tvrdia, ze inflacia je nula..
lenze kazdemu jednemu je ten udaj asi zbytocny - resp tu uz pisem o sebe, mne je ten ECB udaj uplne zbytocny, ked viem, ze komodity ktore ja pouzivam, isli hore daleko viac ako nula... len pre predstavu, byt co som kupil pred 2 rokmi, isiel hore o 10% (ale to sa potvrdi len a jedine, ak ho za taku sumu predam), kedze som si ho rekonstruoval, viem ze isli ceny hore aj za majstrov. a podobne, nechcem zas litanie pisat... inak, ti isti ludia z offline sveta, ktori mi pred rokom tvrdili ze inflacia neexistuje, sa postazovali, ako stupli ceny za sluzby (masjter/servis/kadernik). cize keby byt kupim o rok neskor, tak tych 10% ma ako inflacia byvania zasiahne kruto. ono ma aj zasiahla - ze som byt nekupil o rok skor. mohol som, ale byval som inde. totiz ECB tvrdi, ze inflacia je 0 prakticky od krizy. v 2009 som kupil byt, v 2015 predal za tu istu cenu, to ano, lenze o kusok dalej v Bratislave za tento cas isla cena bytov hore o 50% cize technicky si mozem povedat, ze inflacia ma zasiahla sakramensky, ze som sa nezviezol na trhu s nehnutelnostami v BA, ale trcal som inde. otazne len je, ci je toto este inflacia alebo uz spekulacie.
len nechapem, preco ju potom vnimam, bud som taky kritik, alebo taky "slovak co furt nadava na vsetko a aj jablka su hnile" alebo neviem..
no nic, mozno sa raz dokopem k zostaveniu osobnej inflacii

alebo nejaky model..
rmaly, k tym 15 rokom, to uz je uctihodna doba. osobne len neviem, nakolko sa da merat inflacia pred a po SKK mene.. o 5-10 rokov zas pride nejaky "shift" resp zmena a radost z inflacie sa vytrati, kedze o bude narocnejsie porovnat.. k tej vode, obavam sa, ze je to nekonecy kolotoc.. ludia mozno budu setrit, fixne naklady / poplatky prevazia spotrebu. osobne by som si tipol, ze do 20 rokov bude mat kazdy byt/dom/pozemok/obcan fixny poplatok za zivot. pretoze ak dnes sa da postavit "nulovy dom" alebo dokonca aktivny, ci ako volaju ten, co vyraba energie, system by sa zrutil, kedze ziadny moloch ako BVS/SE/SPP by nemal zakaznika. resp mali by len 1%, pre tych by nemohli dodavat sluzby za ziadnu cenu.. cize energie to je problem a podla mna aj bude.. neico na sposob ciest, infrastruktura, pripadne pocujem sanitku - ved ja som ju nikdy nepotreboval, preco tam platim FIX za nu ? (/recnicka otazka) . A tiez, ked majorita nebude potrebovat SPP, mozno samotna EU zavedie poplatok SPP aj ked neodoberam sluzbu.. nieco ako koncesionarske dnes. lebo ak nie, minorita SPP neutiahne.. a Eu je predsa socialne.. aj ked paradoxne tusim dansko chce plyn zakazat do ~2038, alebo ktory stat to bol... ten pausalny FIX poplatok, to musel vymysliet genius

je to famozne prespekulovane, pretoze aj keby ziadna domacnost neodoberala plyn, tak VW a pezot a kia a jaguar, odoberat bude, a ten ked sa mu plyn zvysi, premietne to do cien vozidiel a ten ako ich potencionalny zakaznik zaplatim aj ked som si k plynu nikdy nepricuchol.. neviem sice naco som sa rozpisal... len mi to pride take, ze tie FIXne poplatky, resp skryte poplatky su tak zakodovane do systemu, ze nie je mozne sa z toho vyzut, resp seriozny offgrid zivot odbremeneny od inflacie/poplatkov ani neexistuje uz v tychto rokoch.ale aky to ma suvis s temou, to neviem..
"Neviem, aky dopad bude mat nasledujuca hosporadska kriza, ale v tej po nej pojde len o drobne." - iceberg8
Poslanci majú pre sneh stále problém s dochádzkou, hlasovanie odsunuli
Food for fuel, fck yeah
Odoslané z počítača