Automobilky

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
miror
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 63 times
Been thanked: 263 times

Re: Automobilky

Príspevok od používateľa miror »

Tesla ma inu servisnu politiku - ziadne povinne prehliadky, preto je tak lacny servis. Vacsina poloziek servisu su pocas zaruky len pneumatiky a filtre vzduchu (kabinove).
Vsetky ostatne automobilky kvoli dealerstvam robia zo zakaznikov vazalov, ktori ak nechcu stratit zaruku, platia a platia za razitka do servisnej knizky. Zabehnute automobilky dokonca spajaju zaruku na bateriu s povinnymi prehliadkami, kde nasli novy biznis, kedze zaruka na spalovacie auto bola vacsinou 2 roky a teda potom zakaznik nemusel platit dealerom-stealerom vypalne.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 212 times
Been thanked: 511 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

miror napísal: Po 31 03, 2025 7:39 pm Tesla ma inu servisnu politiku - ziadne povinne prehliadky, preto je tak lacny servis. Vacsina poloziek servisu su pocas zaruky len pneumatiky a filtre vzduchu (kabinove).
Vsetky ostatne automobilky kvoli dealerstvam robia zo zakaznikov vazalov, ktori ak nechcu stratit zaruku, platia a platia za razitka do servisnej knizky. Zabehnute automobilky dokonca spajaju zaruku na bateriu s povinnymi prehliadkami, kde nasli novy biznis, kedze zaruka na spalovacie auto bola vacsinou 2 roky a teda potom zakaznik nemusel platit dealerom-stealerom vypalne.
a kdeze je ten autorizovany servis? Tak ako sa moze pokazit novy spalovak, tak sa moze pokazit aj nova Tesla a o poistnych udalostiach ani nepisem.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2011 times
Been thanked: 2478 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

To je úžasné, že Tesla nemá žiadne povinné prehliadky a servis. Úžasné pre Teslu.
Smutné pre majiteľa. Naposledy som takého videl, ked nabúral Teslu...a dodnes rozmýšľam ako asi skončil a kolko ho to stálo...

Z nijakým autom sa nemusíme babrať a chodiť na povinné prehliadky. Stačí tie prvé kým sa auto zabehá.
A potom stačí mať odborníka - servismana, ktorý sa postará. Ono fakt sa teraz už takmer netreba starať... len jazdiť a chodiť na STK.
Ale aj tak..sem-tam sa stane, že príde porucha, príde nehoda...a mať auto bez servisu v SR je podľa mňa nočná mora.

Včera ma na našej ulici zaujalo neznáme autíčko...
Išiel som pozrieť, čo to je zač a bol to sedemmiestny číňan...večer som pozrel, že sa u nás predáva za 32 000 €:
.
U Tour.png
.

Takisto som pozrel video, kde chlapík opisuje skúsenosti po najazdení 46 000 km.
https://www.youtube.com/watch?v=QG0v4bpG3rk

Rovnako včera bola v TV reklama, že BYD začne u nás predávať autá v apríli.

Tak som si uvedomil, že ked je chlapík taký spokojný a celá jeho rodina je spokojná a vybavenie + kvalita je na úrovni kde
za európske auto by musel dať okolo 40 000...tak asi ten európsky automobilizmus pôjde dolu vodou...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
miror
Platinum Member ***

JUGGLER napísal: Po 31 03, 2025 9:10 pm To je úžasné, že Tesla nemá žiadne povinné prehliadky a servis. Úžasné pre Teslu.
Smutné pre majiteľa. Naposledy som takého videl, ked nabúral Teslu...a dodnes rozmýšľam ako asi skončil a kolko ho to stálo...
Ak ešte aj toto má byť použité ako negatívny argument, že Tesla nerobí úžeru na zákazníkoch, tak už neviem o čom táto diskusia je ale o objektívnosti určite nie, asi len o výlevoch na niečo nepoznané a nezvyklé.

Nehovoril som o servise (ten tu samozrejme máme) ale o povinných prehliadkach, ktoré treba na skoro každom aute absolvovať, inak kupujúci stráca záruku a priehliadky sú mimochodom poriadne mastné, nezodpovedajúce vykonanej práci.

Ak potrebuje JUGGLER servis len pri zábehu a potom navštevuje lokálneho servisáka, asi má to šťastie, že sa mu auto vôbec ale vôbec v záruke nekazí alebno proste nové auto nekupuje, inak tento pohľad nechápem.

Tesla má servisnú politiku odlišnú, je to popísané napríklad tu: https://www.teslaslovakia.sk/servis/
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

No to už vyzerá lepšie s tým servisom Tesly v Badíne pri banskej Bystrici. Tá zľava 500 € dáva tušiť koľko asi stoja opravy…. Ja si však kúpim auto iba vtedy keď má servis v mojom meste … toto je pre mňa kľúčové… Ale keď vidím že Tesla má už zmluvne Servisy, iste sa (časom)nájde v kazdom väčšom meste aspoň jeden servis.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

miror napísal: Ut 01 04, 2025 11:41 am
JUGGLER napísal: Po 31 03, 2025 9:10 pm To je úžasné, že Tesla nemá žiadne povinné prehliadky a servis. Úžasné pre Teslu.
Ak ešte aj toto má byť použité ako negatívny argument, že Tesla nerobí úžeru na zákazníkoch, tak už neviem o čom táto diskusia je ale o objektívnosti určite nie, asi len o výlevoch na niečo nepoznané a nezvyklé.

Nehovoril som o servise (ten tu samozrejme máme) ale o povinných prehliadkach, ktoré treba na skoro každom aute absolvovať, inak kupujúci stráca záruku a priehliadky sú mimochodom poriadne mastné, nezodpovedajúce vykonanej práci.

Ak potrebuje JUGGLER servis len pri zábehu a potom navštevuje lokálneho servisáka, asi má to šťastie, že sa mu auto vôbec ale vôbec v záruke nekazí alebno proste nové auto nekupuje, inak tento pohľad nechápem.

Tesla má servisnú politiku odlišnú, je to popísané napríklad tu: https://www.teslaslovakia.sk/servis/
si robis srandu, toto ma byt autorizovany servis svetovej automobilky :( , skoc sa pozriet do Mercedesu, alebo BMW v hociktorom krajskom meste. Tesla nie ze nerobi uzeru na zakaznikoch, Tesla hlavne zakaznikom neprinasa servis, ktory by svetova automobilka mala mat. Inak skus definovat tie mastne prehliadky najlepsie k cene zakupeneho noveho vozidla :).
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
miror
Platinum Member ***

osamely chodec napísal: Ut 01 04, 2025 12:52 pm

si robis srandu, toto ma byt autorizovany servis svetovej automobilky :( , skoc sa pozriet do Mercedesu, alebo BMW v hociktorom krajskom meste. Tesla nie ze nerobi uzeru na zakaznikoch, Tesla hlavne zakaznikom neprinasa servis, ktory by svetova automobilka mala mat. Inak skus definovat tie mastne prehliadky najlepsie k cene zakupeneho noveho vozidla :).
na mimozáručné opravy sa nechodí do autorizáku, som tu čítal, takže kde je problém ? a škodové udalosti robia tiež, Tesla necháva takéto opravy aj v záruke na "bodyshop"-y

a na záručné opravy tu máme Viedeň, Budapešť, Brno, Katowice - z väčšiny Slovenska sú bližšie ako keby bol jeden v Bratislave

Ja som do servisov Mercedes, BMW chodil. Som zvedavý, čo by si tam za tie hodinové sadzby dával opravovať mimo záruky :)
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

miror napísal: Ut 01 04, 2025 1:51 pm
osamely chodec napísal: Ut 01 04, 2025 12:52 pm

na mimozáručné opravy sa nechodí do autorizáku, som tu čítal, takže kde je problém ? a škodové udalosti robia tiež, Tesla necháva takéto opravy aj v záruke na "bodyshop"-y

a na záručné opravy tu máme Viedeň, Budapešť, Brno, Katowice - z väčšiny Slovenska sú bližšie ako keby bol jeden v Bratislave

Ja som do servisov Mercedes, BMW chodil. Som zvedavý, čo by si tam za tie hodinové sadzby dával opravovať mimo záruky :)
mame ine kriteria na servis premiovych znaciek :) to je v poriadku , kazdy potrebujeme nieco ine...
danno
Active Member
Dátum registrácie: Št 18 02, 2021 3:18 pm
Has thanked: 21 times
Been thanked: 25 times

Príspevok od používateľa danno »

JUGGLER napísal: Po 31 03, 2025 9:10 pm
Tak som si uvedomil, že ked je chlapík taký spokojný a celá jeho rodina je spokojná a vybavenie + kvalita je na úrovni kde
za európske auto by musel dať okolo 40 000...tak asi ten európsky automobilizmus pôjde dolu vodou...
Bol taky vtip s koncom: Ked slonika predavas, musis pekne o nom hovorit. Trocha som preklikal video a osobne by som nebol spokojny ak vyrobca neposkytne za rok ziaden sw uptade ...maju sa co od Tesly ucit. Nastavovat klimu na 28c aby kurilo na 23. A tiez system garanciek kazdych 10000...a pri najblizsej garancke pri 50000 ho stal servis cca 2400€. Realita je ze v Nemecku kupujes za tu cenu skoro nove kusy s nizsim najazdom.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Akurát , že sa nakoniec rozhodol , že nepredá. Že si kúpi ešte jedno silnejšie ku karavánu.
Softvér update som k spalováku ešte nezažil. Tie nedostatky čo spomínal by mi vôbec nevadili.
Mne sa páči tá výbava a pohodlnosť. Jediná vec čo mi vadí, že max. rýchlosť je udávaná 180 km.
dusantt
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
Been thanked: 64 times

Príspevok od používateľa dusantt »

Kolko berie teraz autorizak za povinnu prehliadku akoze vramci zaruky?
300? 500 ? myslim beznu nizsiu strednu triedu, ako je bezny golf, focus, octavia atd

Pretoze ten olej ma hodnotu maximalne 20-30eur (4-5L), filter max 5 eur, cas za ktory sa olej vymeni pozrie mechanik vyzualne karoseriu, dokopy 20 minut, aj zdvihnut a polozit auto. Prve roky sa nemeni nic ine, ziadna chladiaca kvapalina, ani olej do posilnovaca, ani brzdova kvapalina, ani kimatizacia, nic. Ak by sa to aj menilo, bola by hlupost to fakturovat, kedze je to v zaruke.

Za olej si ale uctuje tak 100-150eur, co je absolutny nezmysel a pocul som neraz pripad, kde olej ani nevymenili, ale zauctovali si, podobne kabinovym filtrom. A este to auto tam drzia 2-3hodiny, aby si mohli nauctovat ten nezmyselny cas akoze "normohodina".

Na tomto mastne ryzuju predajcovia aut.
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

dusantt napísal: Št 03 04, 2025 10:00 am Za olej si ale uctuje tak 100-150eur, co je absolutny nezmysel a pocul som neraz pripad, kde olej ani nevymenili, ale zauctovali si, podobne kabinovym filtrom. A este to auto tam drzia 2-3hodiny, aby si mohli nauctovat ten nezmyselny cas akoze "normohodina".
Však to. Platil som poctivo autorizovaným servisom, až kým som nezistil, že sa to neoplatí.
Olej miesto vypúšťania vysávali hadičkou pod tlakom, čím všetka špina ostávala na spodku vaničky...
Iní boli nachytaní ako miesto originálnych dielov dávali neoriginálne. Ale účtovali originálne.

A tak som si našiel poctivého živnostníka, ktorý sa o všetko postará. Vrátane toho, že vybaví aj STK.
Tak to budem praktizovať navždy. Autorizovaný servis len na prvé - maximálne 2-3 prehliadky, kým sa auto nezabehá...
Kašlem im aj na garancie. Ak sa vada neobjaví v zábehu, už ju ťažko uznajú pozdejšie. Medzitým vyžmýkajú z ľudí tisíce...
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Čínska automobilka BYD odkladá masovú výrobu elektromobilov v Maďarsku

Čínska automobilka BYD odkladá masovú výrobu vo svojom novom závode v Maďarsku na rok 2026 a prvé dva roky bude fungovať s výrazne nižšou kapacitou.

Pôvodne plánovaná výrobná kapacita 150 000 až 300 000 vozidiel ročne sa tak výrazne zníži.

Namiesto toho BYD začne vyrábať elektromobily skôr v tureckom závode, kde sú nižšie náklady na pracovnú silu a výrobná kapacita výrazne presiahne plánovaných 150 000 vozidiel už v roku 2027.

Presun výroby do Turecka je krok späť pre Európsku úniu, ktorá dúfala, že investície do Maďarska prinesú pracovné miesta a obídu clá na elektromobily z Číny vo výške 27 percent.

V Turecku však clá na vývoz do EÚ nie sú, čím BYD ušetrí na nákladoch a prekoná konkurentov.

BYD očakáva, že predaje v EÚ sa do roku 2029 zdvojnásobia na takmer 400 000 áut.
miror
Platinum Member ***

Tesla úpadok príjmov v niektorých EÚ štátoch kompenzuje otváraním nových trhov. Najviac predaných Tesiel v Európe za jún je v Turecku.
Kto čakal nejaké výpredaje alebo znižovanie cien a iné podpory predaja, Tesla išla inou cestou - otvára nové trhy.
https://fortune.com/2025/07/08/elon-mus ... ey-russia/

Dokonca po otvorení Indie musí voziť autá tam nielen z čínskej ale aj z berlínskej fabriky.

Kanadské clá na EU automobily zasa obišla dovozom v Číne vyrobených áut namiesto US.

Vidíme, aký skvelý bol nápad mať výrobný závod na rôznych miestach.
MiBi
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 25 times
Been thanked: 1179 times

Príspevok od používateľa MiBi »

1756522935696.jpg
XTB pozvanka ziskaj 45 eur - cez sukr. spravu
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Super prehľad, Mibi :potlesk:

Som to trochu zväčšil, aby som videl ako na tom stojí EU.
My sme rekordéri len v produkcii na počet obyvateľov.
Ináč, celá EU stojí len na Nemcoch a Španielsku.
EU si nemôže dovoliť šialený plán prechodu na čistú elektromobilitu,
ani šialené emisné a bezpečnostné normy, ktoré predražujú výrobu.

Strašne mi tá EK pripomína komančov, ktorí plánovali len na základe ideológie.
Prílohy
automobily - produkcia vo svete 2024.png
MiBi
Guru Member ****

Hackerský útok na Jaguar Land Rover

Land Rover 2. septembra oznámil prerušenie výroby v dôsledku kybernetického incidentu - ide o veľký problém, keďže koncern predĺžil odstávku až do 24. septembra, no vôbec nie je isté, že sa vtedy závody naozaj spustia. Fabriky Jaguaru nefungujú po celom svete – od Indie cez Britániu až po Brazíliu. Nevyrába ani tá slovenská.

K útoku sa priznali hekeri, ktorí už predtým útočili na iné britské podniky, napríklad začiatkom roka na Marks & Spencer, píše sa v https://www.bbc.com/news/articles/cpd9n88j10wo . Koncern neprezradil, čo presne hekeri napadli, podľa zverejnenych informácií ide o hlavný účtovný systém SAP, ktorý firmy po celom svete používajú na evidenciu všetkých finančných transakcií, faktúr a objednávok.
https://www.bleepingcomputer.com/news/s ... ther-week/
MiBi
Guru Member ****

Mercedes-Benz

Nemecká automobilka Mercedes-Benz oznámila za tretí štvrťrok pokles globálnych dodávok o 12 %, pričom klesajúci trend ťahali najmä čínsky a americký trh. Medzi júlom a septembrom dodala automobilka 441 500 vozidiel, čo je výrazne menej ako v rovnakom období minulého roka.

Predaje v Číne klesli o 27 % a v USA o 17 %, čo firma pripisuje kombinácii zvýšených ciel na dovoz do USA zavedených administratívou prezidenta Donalda Trumpa a rastúcej konkurencii domácich značiek v Číne. Tieto dva kľúčové trhy pritom tvoria významnú časť globálneho odbytu značky.

„Zatiaľ čo v Európe, Južnej Amerike a krajinách Perzského zálivu sme zaznamenali solídne výsledky, situácia v Číne zásadne ovplyvnila celkové predaje,“ uviedol člen predstavenstva Mathias Geisen.

Okrem konvenčných vozidiel stagnoval aj predaj elektromobilov (BEV), ktorý zostal na úrovni 42 600 kusov, teda približne rovnaký ako pred rokom. To naznačuje slabnúci rast v segmente, ktorý je považovaný za kľúčový pre budúcnosť značky.
MiBi
Guru Member ****

Aston Martin

Akcie automobilky Aston Martin Lagonda oslabili o 7 percent, pričom počas ranného obchodovania v pondelok v Londýne klesli až o 11 percent po tom, čo firma už druhýkrát v tomto roku znížila svoj výhľad. Dôvodom sú americké clá a slabší globálny dopyt, najmä v USA a Ázii. Spoločnosť teraz očakáva pokles predajov o stredné až vyššie jednotky percent a zníženie dodávok v treťom štvrťroku o 13 percent na 1 641 vozidiel. Za posledných 12 mesiacov klesla hodnota akcií o 27 percent, čo odráža ťažkosti pri napĺňaní hospodárskeho plánu. Aston Martin už nepočíta s kladným peňažným tokom v druhej polovici roka, hoci predpokladá zlepšenie s príchodom nových modelov. Firma prehodnocuje svoje náklady, kapitálové výdavky a produktové plány, pričom očakáva, že zisk pred úrokmi a zdanením bude pod spodnou hranicou odhadov na rok 2025. Oživenie značky, ktorú v roku 2020 zachránil miliardár Lawrence Stroll, brzdia vysoké dlhy aj nové americké obchodné opatrenia.
MiBi
Guru Member ****

Aston Martin

Na Financial Times bol pekný článok o Aston Martin. Tie autá asi pozná veľa z nás, väčšina ľudí ale asi nevie, aký obrovský fail je táto firma finančne. Od svojho IPO v roku 2018 akcie klesli o viac ako 98 %. Priemerná predajná cena každého auta za posledných 10 rokov vzrástla asi dvojnásobne zo 100 000 libier na dnešných takmer 200 000, avšak každý rok generujú obrovské straty (druhý obrázok). Za posledných 10 rokov vygenerovali na každé predané auto záporný cashflow v priemere 45 000 libier, každoročne strácajú cca 200-300 miliónov libier. Za rovnaké obdobie dodali asi 62 000 áut, teda dokopy sa bavíme o strate takmer 3 miliardách libier. Au.

Tieto peniaze dotovali samozrejme primárne investori. Aston Martin vybral od IPO v roku 2018 ďalšie viac ako 2 miliardy a financovali to všetko aj ďalším dlhom v hodnote 400 miliónov libier. Celkový dlh firmy by mal byť okolo 9 násobku EBITDA, teda nejakej 1,5 miliardy. Od IPO Aston tiež výrazne nariedil akcionárov. Z pôvodných 100 miliónov akcií je dnes približne 930 miliónov (tretí obrázok), každá akcia teda stratila už len kvôli tomuto asi 90 % hodnoty. Lepšie to nebude ani tento rok, firma očakáva ďalšiu stratu v hodnote asi 250 miliónov, trápenie firmy bude asi teda pokračovať.

Zdroj: https://www.linkedin.com/posts/tom%C3%A ... 25888-pr1q
Prílohy
1760618268662.jpg
1760618268771.jpg
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"