Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Brusel pripravuje plán na riešenie bytovej krízy v Európskej únii, ktorý bude obsahovať opatrenia proti špekuláciám na realitnom trhu.
„V Európe niet miesta pre sebeckú špekuláciu s niečím tak základným, ako je bývanie,“ uviedol eurokomisár pre bývanie Dan Jørgensen a zdôraznil potrebu riešiť „finančnú orientáciu“ európskeho bytového fondu.
Podľa Eurostatu ceny nehnuteľností v EÚ od roku 2010 stúpli takmer o 60 percent, kým nájomné sa zvýšilo o takmer 30 percent.
Odborníci tento nárast pripisujú prudkému spomaleniu výstavby verejných nájomných bytov a rastúcemu množstvu špekulatívnych praktík v mestách, kde dostupné bývanie výrazne ubudlo.
Zase idú eurobyrokrati celoeurópsky riešiť niečo, s čím by sa mala každá krajina vysporiadať sama.
Sú tam obrovské regionálne rozdiely, takže žiadne celoplošné opatrenie nedáva zmysel
Strašne mi pripomínajú komunistov - neomarxisti.
A ked píšu, že ceny v EU za 15 rokov stúpli o 60% a nájomné o 30%, tak v EU ceny stúpli len o biedných 3% p.a. ( čo je menej ako dlhodobý priemer)
a nájomné stúpa len o 1,68% p.a. čo je menej ako inflácia !
Po započítaní kumulatívnej inflácie 40% de facto reálne ceny bytov stúpli len o 20%(+1,16% p.a.), pričom reálne nájomné kleslo !
Napr. v Nemecku vraj krachujú developeri, lebo rast cien stavebných materiálov a energií + vysoké náklady na financovanie,
ktoré spôsobil prudký nárast úrokov v 2023-2024 zabrzdil dopyt po nových bytoch.
Zároveň však treba státisíce nových, hlavne sociálnych bytov ( podľa mňa aj kvôli nárastu migrácie v posledných rokoch).
,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Brusel pripravuje plán na riešenie bytovej krízy v Európskej únii, ktorý bude obsahovať opatrenia proti špekuláciám na realitnom trhu.
„V Európe niet miesta pre sebeckú špekuláciu s niečím tak základným, ako je bývanie,“ uviedol eurokomisár pre bývanie Dan Jørgensen a zdôraznil potrebu riešiť „finančnú orientáciu“ európskeho bytového fondu.
Podľa Eurostatu ceny nehnuteľností v EÚ od roku 2010 stúpli takmer o 60 percent, kým nájomné sa zvýšilo o takmer 30 percent.
Odborníci tento nárast pripisujú prudkému spomaleniu výstavby verejných nájomných bytov a rastúcemu množstvu špekulatívnych praktík v mestách, kde dostupné bývanie výrazne ubudlo.
Zase idú eurobyrokrati celoeurópsky riešiť niečo, s čím by sa mala každá krajina vysporiadať sama.
Sú tam obrovské regionálne rozdiely, takže žiadne celoplošné opatrenie nedáva zmysel
Strašne mi pripomínajú komunistov - neomarxisti.
A ked píšu, že ceny v EU za 15 rokov stúpli o 60% a nájomné o 30%, tak v EU ceny stúpli len o biedných 3% p.a. ( čo je menej ako dlhodobý priemer)
a nájomné stúpa len o 1,68% p.a. čo je menej ako inflácia !
Po započítaní kumulatívnej inflácie 40% de facto reálne ceny bytov stúpli len o 20%(+1,16% p.a.), pričom reálne nájomné kleslo !
Napr. v Nemecku vraj krachujú developeri, lebo rast cien stavebných materiálov a energií + vysoké náklady na financovanie,
ktoré spôsobil prudký nárast úrokov v 2023-2024 zabrzdil dopyt po nových bytoch.
Zároveň však treba státisíce nových, hlavne sociálnych bytov ( podľa mňa aj kvôli nárastu migrácie v posledných rokoch).
pristahovalci byvaju vzdy len v kontajnerych na okraji daneho meste v Nemecku to nie je problem , problem je z ich je uz cez 25 povodneho obyyvalestva....... spominate si na Ficove vyroky, ze ziadnych migrantov, aj ked to tak pravda v reali nie je, uz aj z Nepalu skupinyky mladych muzov pracuju u nas, samozrejme vyhodne pre zamestnavtela, cudzinec, vzdy taha kratsi koniec pre dany stat, je to nevyhodne pre neho to je jasne, ale ze kradne pracu damacim je tiez jasne, ze prisieva k zachovaniuHDP je tiez jasne, tak si vyberte, co je z toho prospesne.... pridam moj nazor ja by som ich tú nechcel , kradne mzdu..... nie som podnikatell,..... som podnikal... potrebujem ich dalsich 200.000 ludi nemam obsadenie prevadzky neviem zabezpecit udrzatenost prevdzky , ze uz byvaju ti imagrnaati v kontajnerovych domom a pokial sa tu etabluju, vyvola dasie dosledk nikto nevidi,Mesta Galanta, Sala by urcite vedeli o com hovorim..... Chyba vizia,,,,, smerovanie.... zial takych vodcov na Slovensku nemame, aj keby si da vlady dostala opozicia, ci sa taky narodia???? ja uz budem urcite po smrti
xerces napísal: ↑Pi 03 10, 2025 1:28 am
Ja by som si rad postavil dom ale mam problem zohnat dobry pozemok. Pritom v okoli su rozsiahle polia na ktorych by sa mohlo stavat ale je tam milion vastnikov a obcas aj stat.
To, kolko ja naokolo poli a ci tie polia maju jedneho vlastnika alebo 50 je irelevantne. Lebo monopol statu (a dojna krava na peniaze pre lokalnych uradnikov) je ta moc, ze zaradenim nejakej casti prazdnych poli do rozvojoveho uzemneho planu obce/mesta odrazu v momente jedinym razitkom zvysia cenu tych pozemkov 20-nasobne. A len "vyvoleni" vedia par rokov dopredu, ktore polia v blizkosti dediny/mesta to budu a kde sa im oplati skupit spekulativne nieco.
Pole, ktore nemas zaradene v uzemnom rozvojovom plane obce je len pole. Ale ak uz tam ma obec uzemny plan vystavby, potom je priechodne, aj ked s vybavovackami, napriklad zmena pozemkov z travnatych porastov alebo dokonca aj z ornej pody na stavebne pozemky.
Na poliach mimo uzemneho planu obce ti nikto taku zmenu ucelu pozemku nedovoli. Ze z ornej pody na stavebny. Este ti povedia, ze celkovy uhrn ornej pody SR sa nemoze len tak jednoducho zmenit, lebo tebe sa zachcelo.
Tie polia o ktorych som pisal, su v uzemnom plane vystavby.
Zdá sa ze praskanie bulbliny leti …. https://www.aktuality.sk/clanok/obpIijn ... a-bublina/
Pointa ….
V Košickom kraji, kde podľa nich tri štvrťroky rástli ceny viac než päťpercentným tempom, evidujú počas leta 2025 pokles o 3,9 percenta. Ceny mierne - o 0,4 percenta - poklesli aj v Banskobystrickom kraji.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Ceny nehnuteľností sú z dlhodobejšieho pohľadu predikovateľné. Občas sa to prepáli jedným alebo druhým smerom, ale nakoniec vždy to je o makre: ceny kopíruju rast HDP + inflácia
To, či je trh na vrchole, na dne alebo v rovnováhe môže pomôcť identifikovať aj indikátor/graf nižšie
Situace na trhu je podle Central Group podobná té z roku 2022, kdy společnost také kvůli přehřátí odložila dva projekty se 700 byty.
„Tenkrát to byl pro všechny šok a divili se, proč to děláme. Ale do tří až šesti měsíců nás celý trh následoval.
A po roce zklidnění a vychladnutí jsme zase jako první ve velkém spustili novou výstavbu a ostatní nás opět následovali,“
,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
o tomto sa hovori už dlho, ale nadstandardne zdanovanie prazdnych bytov nie je uplne bežné ani v mestach na Zapade, takže realne sa u nás niečo take uzakoni niekedy 5+ rokov, ak vôbec.
Nedávno sused kúpil byt v Slnečniciach a poviem to rovno: časy, kedy zisk z nájmu pokryl hypotekárnu splátku 80 % hodnoty nehnuteľnosti pri mesačnej splátke a ešte ostalo na pivo, sú už preč. Napriek tomu je stále atraktívne kupovať byt na Slovensku, napríklad v krajských mestách alebo v hlavnom meste.
Čo ma konkrétne prekvapilo, je to, že jeho investičný byt v Petržalke bol menší, bez veľkej terasy, bez parkovacieho miesta a bez pivničnej kobky v porovnaní s mojím investičným bytom. Napriek tomu, vďaka špecifickej situácii na Slovensku, bol schopný byt prenajať približne o 100 EUR drahšie ako ja v druhom najväčšom rakúskom meste Grazi, kde je platový medián približne dvojnásobný v porovnaní s Bratislavou. Bývanie je tam preto o toľko lacnejšie, lebo je tam veľa nových stavieb a trh sa tomu musel prispôsobiť. Ak sa teda situácia nezlepší a výstavba bude stagnovať za reálnou potrebou obyvateľstva, prenajímanie bude stále atraktívna alternatíva pri investovaní na Slovensku.
JanH napísal: ↑Po 11 05, 2026 2:21 pm
Nedávno sused kúpil byt v Slnečniciach a poviem to rovno: časy, kedy zisk z nájmu pokryl hypotekárnu splátku 80 % hodnoty nehnuteľnosti pri mesačnej splátke a ešte ostalo na pivo, sú už preč. Napriek tomu je stále atraktívne kupovať byt na Slovensku, napríklad v krajských mestách alebo v hlavnom meste.
Čo ma konkrétne prekvapilo, je to, že jeho investičný byt v Petržalke bol menší, bez veľkej terasy, bez parkovacieho miesta a bez pivničnej kobky v porovnaní s mojím investičným bytom. Napriek tomu, vďaka špecifickej situácii na Slovensku, bol schopný byt prenajať približne o 100 EUR drahšie ako ja v druhom najväčšom rakúskom meste Grazi, kde je platový medián približne dvojnásobný v porovnaní s Bratislavou. Bývanie je tam preto o toľko lacnejšie, lebo je tam veľa nových stavieb a trh sa tomu musel prispôsobiť. Ak sa teda situácia nezlepší a výstavba bude stagnovať za reálnou potrebou obyvateľstva, prenajímanie bude stále atraktívna alternatíva pri investovaní na Slovensku.
Graz nie je hlavne mesto , Bratislava je, v tom bude asi problem - aj ked Petrzalka bola niekedy neziadanou lokalitou , teraz po starom meste a ruzinove, aspon zacitaok Petrzalky ja lukrativnou oblastou sam som spravcom 10 nehnutenosti sirokej rodine, zhruba uz 30 rokov, som len taky pristipkar na tomto trhu, z toho tri nehnutelnosti sa naachadzaju v nasom hlavnom meste,, tych najomnikov co sa cezo na premlelo, rozne typy, za tych 30 rokov som mal nezapletene najomne na tych 10 nehnutelnostiach len asi 5 mesacnych najmov, vytazenost na urovni vysie ako 95% casu, ked bol niekto nefer ku mne vedel som byt aj ja nefer, ale snaha moja vzdy sa dohodnut bez problemov, , mojich osobnych nehnutelnosti boli len stryri kusy. vzhladom na pokrocilily vek jedneho ucastnika tohoto zoskupenia, riesim , zhruba od zacitaku roka 6 prevodov-predajov . aj darovacich zmluv, ze ma to tak vystavi som si nemyslel, asi som uz aj suci na odpocinok. nakolko je to rodina, snazim sa tó spravit najlepsie ako viem, aby nikto nebol poskodeny. o nejakch pevodov , vynosov , aby sa porovnali z akciami, budem informovat ked dojdu, momentelne su podpisane tri rezevecne zmluvy.
zdy som si cenil info od ludi co konkretne predali , alebo kupili byt, tak davam moje ak to niekomu pomoze pre orientaciu budem rad, ak zapadne prachom nevadi.
vo februari podanae dve darovacie zmluvy v rodine,, nepresla ani jedna na prvy krat- navrhy aj zmluvy pisal moj syn ,/ktory doteraz mal s tym nulove skusenosti/ ktory si myslel ze vsetko vie a ak nie tak All mu poradi, tato chyba sa nakoniec ukazala dobra, nakolko sme sa medzicasom rozhodli uskutocnit len jendu darovacu zmluvu, , byt na zaciatku Petrzalky z mojej mamy na mna ,/ktory som aj ja tak zohanl za velmi dobru vymenu/ po doplneni udajov presiel, nejakach 10 eurov na overoveni dodatkov navyyse. nic sa tym neskomplikovalo, o najomnikov sa aj tak straram ja od zaciatku ja, takze dobre.
druhu darovaciu zmluvu sme medzi casom prehodnotili, mal to byt dar mojho bytu na milteticke synovy sme prehodnotili na predaj v mojom mene s tym ze vynos mu cely dam , inzeruje sa zatial dva tyzdne obhliadky do teraz, v pocte asi 15, a uz na druhy den bola realna ponuka, na cenu odkupu znizena len o 7.500 , oproti vykricnej cene -ponukanej cene v inzercii/ euro a po 10 dnoch na ponuku znizenu len o 2,500 euro, tu sme chceli akceptovat pani som mal u seba na zahrade na kavicke , zhurba moj rocnik , mimochodom advokatka v mojom krajskom meste, prebrali sme finacovaanie, ze polka hotovost a dalsia polka na hypoteku na nu, kupuje to pre syna, ktory studuje v ba aj praccuje zaroven, spravila si druhy vyjazd do ba, potvrdila ze to berie, , a ked isla do banky zistila ze takym prezitym ludom ako su nase rocniky uz ziadna banka neda ani tych 40% hodnoty na hypoteku, takze to padlo, ze uz bola advokatka, a si to mala uvedomit dopredu, nechavam bez komentara. Takze byt sa inzeruje dalej, ze nam ho chcu pod roznymi zamienkami aj nekalymi ukradmut makleri bratislavsky na inzericu uz tiez nechavam bez komentara, ale stacilo im pohrozit ze ich nahlasim realitnej asociacie a to nich zabera.
vcera nabehli prve peniaze na ucet z predaja jedneho bytu v mojom okresnom mestecku, byt je pisany na mamu, a v ramci delenia peniaze pripadnu segre co zije vo Viedni, cez vianoce ked sme dohodoli ze sa do tohto procesu , pustime, koli starobe nasej matky, tak som jej hovoril ze moze ocakavat tak od 110-125 k euro za predaj, a to som si myslel ze som v obraze lebo denodene riesim prenajmy, uz sice nekupujem ani predavam , lebo mam toho dost, ale som si myslel ze cenu predajnu ovladam , ked som kukol do inzerce , neveril som, ze za co sa byty ponukaju, tak som aj nahodil cenu o 15 tis, euro vysiu od hornej hranice cez dvoch maklerov cize 140.k euro cena ,boli zo tri obhliadky, ale nic moc ani zaujem , -vyhodnotenie cena bola prepalena po navrate z dovolenky v egypte ku koncu marca, som znizil cenu na 135.800 euro, a zacal som aj ja inzerovat, obhliadky na byte prudko stupli boli aj dve do dna, a po nejakych desiatich dnoch zavolal 34 r.muz mne na telefon ze by chcel si pozriet byt, ja ze nie som makler, inzeruju to aj profesionaly za rovnaku cenu a mate v tom vsetok servis, ze on chce mna, ukazal som mu ten byt, uz ma cakal pred vchodom , videl som ze fajci , tak ako prve som mu ukazal balkon, respektive logiu -nevycnieva z fasady domu- ze tam si moze dat kreslo , pivko popijat a pofajcievat, po 10 minutach povedal ze to berie, samzrejme predtym zvycajne kortesacaky o zjednavani ceny, ale nejako som citil ze to je ten pravy, chcel zaplatit len 130 k euro , ale trval som na 135.k spustil som 800 euro z vykricnej ceny. trosku dlhsie vsetko trvalo , znalecky posudok , , a uz prislub z banky mi ukazoval , a potom sa to zaseklo na tri tyzden, myslel som si ze uz ztoho nic nebude, a ostanu len peniaze z rezervacky na ktorej som nastastie trval, ale potom sa rozhyybalo.... myslim si ze zhanal rozdiel penazi medzi hypotekou a kes co mi musel vyplatit to bolo cca 20 k euro a peniaze z hypoteky ktoru sme podpisovali pred 6 dnami su uz aj na ucte takze dobry koniec, ........., dalsie pokracovanie na buduce , lebo pri tom aj zaspite,,,,,,, nejako som sa rozpisal