investovanie do nehnutelnosti

Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
Chris
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 17 08, 2011 10:43 pm
Been thanked: 5 times

Re: investovanie do nehnutelnosti

Príspevok od používateľa Chris »

JUGGLER napísal: Št 09 04, 2026 11:38 pm
Glogol napísal: Št 09 04, 2026 10:27 am nemam cely clanok ale toto som nevedel ...hlavne to o vyssom zdaneni som nikdy nikde realne nepocul ... ( reci bolo plno )
Ja sa čudujem, že táto vláda ešte nedala na radu EK, že najväčšie rezervy pre konsolidáciu majú v majetkových daniach.
Lebo pre PS budú majetkové dane základ. Bolševici znárodňovali. Neomarxisti budú zdaňovať.

Preto úsmev ked v denníku N strašia, že ,,pri investičných bytoch sa dokonca začína hovoriť o ich vyššom zdanení ...,, :)

V ekonomickom programe hnutia Progresívne Slovensko (PS) téma majetkových daní figuruje ako súčasť širšej daňovej reformy (tzv. daňového mixu).

Tu sú fakty a argumenty, ktoré PS k tejto téme dlhodobo komunikuje:

1. Presun záťaže: Z práce na majetok

Základnou tézou PS je, že Slovensko má jedno z najvyšších daňovo-odvodových zaťažení práce (mzdy) v EÚ, čo brzdí ekonomiku.
Ich cieľom je: znížiť dane z príjmu a odvody (aby ľuďom zostalo viac peňazí v čistom).
Výpadok nahradiť vyšším zdanením majetku a negatívnych externalít (napr. dane z nehnuteľností alebo environmentálne dane).

2. Zdanenie podľa hodnoty (Ad Valorem)

PS navrhuje zmenu systému výpočtu dane z nehnuteľností.
V súčasnosti sa daň platí podľa metrov štvorcových (bez ohľadu na to, či ide o luxusnú vilu alebo starý dom).
PS presadzuje prechod na hodnotové zdanenie. To znamená, že majiteľ drahšej nehnuteľnosti v lukratívnej lokalite by platil viac ako majiteľ bytu v menej rozvinutom regióne.

3. Ochrana prvej nehnuteľnosti

V diskusiách o majetkových daniach PS často zdôrazňuje princíp sociálnej citlivosti:
Vyššie dane by sa mali týkať predovšetkým druhých, tretích a ďalších nehnuteľností, ktoré slúžia na investičné účely.
Pri prvom bývaní (v ktorom majiteľ reálne býva) navrhujú zachovať nízke zaťaženie, prípadne zaviesť široké úľavy pre nízkopríjmové skupiny a dôchodcov.

4. Boj proti špekuláciám s bytmi

Zvýšenie majetkových daní PS vníma aj ako nástroj na zlepšenie dostupnosti bývania.
Vyššie zdanenie investičných bytov má motivovať majiteľov, aby prázdne byty buď predali, alebo prenajali, čím by sa zvýšila ponuka na trhu.

5. Konsolidácia a samosprávy
Majetkové dane sú na Slovensku miestnymi daňami (idú do rozpočtu miest a obcí).
PS argumentuje, že ak štát berie samosprávam peniaze (ako sa to stalo pri rôznych balíčkoch predchádzajúcich vlád),
samosprávy musia mať možnosť financovať svoje služby (škôlky, cesty) práve cez efektívnejšie nastavené majetkové dane.
ved spravodlive :) predist pumpovania cien nehnutelnosti, vedie jedine takto, kde su ceny niekde nezmyselne vysoke a kedze je minimalna ponuka, tak sa rozhodnu pre kupu...

problem rozbiehat nejaky biznis na SK, lebo na personalnom zahucis a este si nic nerozbehol. Otazne ako to bude, ked sa zacne viac rozsirovat AI a automatizacia, kde uz na SK nebude "lacna pracovna" sila ani nahodou...
http://chat.fx4living.eu Slack trading chat
stary gambler
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 54 times

kauza Sukova- je to v Cechach, ale kludne to moze byt aj na Slovensku

Príspevok od používateľa stary gambler »

pozrel som si podcast, na nete odkryto.cz,od tohto datumu, zhruba 7-9 dni naspat, a a bol som v uplnom sklamani, dezizuli, a to robim v nehnutelnostiach uz 40 rokov, aj ked len sukromne nie pre druhych, darazila ma najme cast od 25 minuty po 28 minutu. obhcod cez akreditovanu realitku,, trvali cez advaakatsku uschovu cez doktorku Sukovu-realitna spolocnost , ine podmienky mozu mat ake chcu, , ako som pochopil z podcastu pani predavajuca prisla o 7 milionov ceskych korun, realitna kancelaria zhrabla proviziu, a o dalsi pribeh sa nestarala, v tom case minister spravodlivosti, Blazek alebo tak nejako podobne, im slubil napravu, ale zomlela ho legaizalicia bitcoinou pre kasu cesku, z trestnej cinnosti, ta pani advakatka ukradlaa 160 milionov korun ceslkych klientov- vas beznych obcanov, ci uz kupujucich, alebo predavajucich .este doteraz nie som z toho spamatany, kupujuci predavajuci neporusil ziadne odporucanie, obchod cez renovanu realitku,ktora je v asociacii realitknych kancelrii, dokonca vysi level advokatska uschova penazi, pre neznalych najvysi level je notarkska uschova-ak ked po tom tomto precitani o tom pochybaujem a najme ked ked mi pred mesiacov notar na Slovensku sam hovoril v zovialnom rozhovore hovoril akeho preslapu sa dopustii jeho kolegovia na Slovensku-neznamena to ze su este notari, ale vam to aj tak nepomoze,. a to je v mojom ponimani Cesko o dve triedy vysie ako pravny stat oproti Slovensku. Uvedomujem si skratka ze som mal len sproste stastie, ze som predal alebo kupil cez 20 nehnutenosti, bez problemov k spokojnosti moje , ako aj predavajuceho alebo kupukuceho,ktore ma vsak moze opustit...... odkaz na podcast nejdem davat, kto chce podla udajov si ho sam dohlada, ani neviem ci je to pripustne z pravidlami tohao fora....... pre administratora ak to sem nezapada presunut do vlakna kam to zapda
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2499 times
Been thanked: 2880 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

To si mal teda šťastie. Pretože predávajúci sa vzdáva nehnuteľnosti podpisom kúpnej zmluvy a kupujúci nadobúda nehnuteľnosť až keď prejde návrh na vklad. Preto sa peniaze na tú dobu obyčajne vinkulujú cez notársku úschovu alebo cez vinkuláciu v banke. Advokátska úschova je slabý inštitút. Neviem či u nás vôbec platí. Z času na čas sa stane že nejaký Notár zlyhá, väčšinou je to muž ktorý prepadne gamblingu a podobne. je to veľmi zriedkavé. Notár je však oproti bankovej vinkulácii lepší v tom že na peniaze nemá dosah exekútor.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
miror
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 67 times
Been thanked: 288 times

Re: kauza Sukova- je to v Cechach, ale kludne to moze byt aj na Slovensku

Príspevok od používateľa miror »

stary gambler napísal: Po 06 07, 2026 11:25 pm dokonca vysi level advokatska uschova penazi, pre neznalych najvysi level je notarkska uschova-ak ked po tom tomto precitani o tom pochybaujem a najme ked ked mi pred mesiacov notar na Slovensku sam hovoril v zovialnom rozhovore hovoril akeho preslapu sa dopustii jeho kolegovia na Slovensku-neznamena to ze su este notari, ale vam to aj tak nepomoze
Vyšší level určite nie je notárska úschova peňazí. Vždy keď som kupoval nehnuteľnosť, používal som bankovú vinkuláciu. To, že notári spreneverujú, je známe od 90-tych rokov, nenapadlo by ma nejakému notárovi (súkromnej osobe) dať peniaze na nehnuteľnosť do úschovy. Predsalen banková inštitúcia je úplne iného rozmeru a ručenia.
stary gambler
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 54 times

Re: kauza Sukova- je to v Cechach, ale kludne to moze byt aj na Slovensku

Príspevok od používateľa stary gambler »

miror napísal: Ut 07 07, 2026 5:55 pm
stary gambler napísal: Po 06 07, 2026 11:25 pm dokonca vysi level advokatska uschova penazi, pre neznalych najvysi level je notarkska uschova-ak ked po tom tomto precitani o tom pochybaujem a najme ked ked mi pred mesiacov notar na Slovensku sam hovoril v zovialnom rozhovore hovoril akeho preslapu sa dopustii jeho kolegovia na Slovensku-neznamena to ze su este notari, ale vam to aj tak nepomoze
Vyšší level určite nie je notárska úschova peňazí. Vždy keď som kupoval nehnuteľnosť, používal som bankovú vinkuláciu. To, že notári spreneverujú, je známe od 90-tych rokov, nenapadlo by ma nejakému notárovi (súkromnej osobe) dať peniaze na nehnuteľnosť do úschovy. Predsalen banková inštitúcia je úplne iného rozmeru a ručenia.
dovolim si oponovat, v tomto pripade ma pravdu Jugller, na bankovu vinkulaciu ma vzdy dosah exekutor, ale na notarsku uschovu exekutor nema dosah. V provnani s necestynmi notarmi na Slovensku, a pomerom ludi ktorych nahana exekutor, mi vzdy vychadza lepsia ta notarska uschova, najvyhodnejsie je vsak podla mna ked vam peniaze vyplati cez hypoteku banka, mate ich taakmer hned,-len treba si ustriehnut aby odovzdanim kupnopredajnej zmluvy overenej, uz boli peniaze z rozdielu hypoteky a medzi predajnou cenou na vasom ucte.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2499 times
Been thanked: 2880 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Mám opačný názor. Notár Je verejný činiteľ najvyššia inštancia. Banka je súkromná. Jej pracovníci nie sú právnici a často robia chyby. Domoct sa práva pri chybe môže byť zdĺhavé.Spreneveriť peniaze notárom nie je ľahké účet je nezávislý a oddelený od jeho majetku nemôže robiť len tak prevod na svoj účet. Okrem toho je poistený na zodpovednosť za škodu, a stratiť úrad notára to je veľmi zriedkavá vec. Stalo sa v minulosti, ale poznám aj prípady kedy banka zlyhala a bol veľký problém. Peniaze vinkulované v banke stále ostávajú majetkom kupujúceho takže na nich moze siahnuť exekútor takisto nie sú chránené pri konkurze. Ak je časť kúpnej ceny na hypotéku preferujem banku, ale ak celú kúpnu cenu platí kupujúci preferujem notára.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Napísať odpoveď

Návrat na "Nehnuteľnosti / Nemovitosti, Reality, Hypotekárne úvery"