Zaujal ma prispevkok
Veterné turbíny vraj zaberajú množstvo úrodnej pôdy. https://www.facebook.com/jan.janosi.7/p ... uH17HWDHbl
Slovensko má približne 2,37 milióna hektárov poľnohospodárskej pôdy, z toho asi 1,40 milióna hektárov ornej pôdy. Podľa najnovšej vedeckej analýzy využívajúcej satelitné snímky a systém LPIS ( Identifikačný systém poľnohospodárskych parciel), od roku 2004 bolo z evidencie poľnohospodárskej pôdy vyradených viac ako 1 000 km² (vyše 100 000 ha), značná časť tejto pôdy zarastá lesom alebo krovinami, iba približne 17 km² sa neskôr opäť využíva ako orná pôda.
To však neznamená, že dnes leží ladom 100 000 ha ornej pôdy. Ide o súčet plôch, ktoré boli v posledných približne 20 rokoch opustené alebo zmenili spôsob využitia. Podľa údajov rezortu pôdohospodárstva, LPIS a odborných odhadov sa za dlhodobo nevyužívanú poľnohospodársku pôdu považujú rádovo: 50 000 až 100 000 hektárov, teda približne 2–4 % všetkej poľnohospodárskej pôdy Slovenska.
Toľko štatistika o pôde. Nebyť zanietených ľudí, ktorí sa poľnohospodárstvu venujú ozaj telom a dušou, tak tu máme pôdy neúrekom aj pre 100 tisíc veterných turbín. AI mi pripravila zaujímavú infografiku, kde máme názorne ukázané ktoré stavby koľko percent pôdy zaberajú. Veterné elektrárne jej zaberajú trvalo najmenej. Je rozdiel veterný park a veterná turbína. Veterný park môže mať rozlohu rôznu, závisí to od množstva turbín v ňom. Ale samotná turbína zaberá aj s príslušenstvom pôdu v rozsahu 0,35 až 0,5 hektára. Turbíny však nemusia byť umiestnené práve na úrodnej ornej pôde. Môžu byť umiestnené aj na trávnatých porastoch a podobne. Určite sa kvôli nim nebudú vo veľkom rúbať ani lesy. No a v tom veternom parku môže poľnohospodár naďalej obrábať pôdu. Všimnite si na jednej fotografii ktorú som urobil z lietadla západne od Malaciek v Dolnom Rakúsku, že tie veterné elektrárne sú umiestnené blízko ciest ktoré tam poľnohospodári už mali, takže ani cesty nezaberú veľa pôdy. Najviac pôdy zaberajú priemyselné a komerčné areály, 0,25 % územia SR, potom diaľnice a ostatné cesty 0,18%, a rádovo v tisícinách percenta územia sú to veterné turbíny. Potrebná inštalovaná kapacita 470 MW by si vyžiadala záber len 0,002-0,004%, 600 až 1000 hektárov z územia SR. Ja keď cestujem smerom na Nitru, tak sa nestačím diviť aké veľké plochy zaberajú logistické sklady. Pridám aj fotku zo súskladia v okolí Senca. Nemám presné údaje ale máme na poliach aj dosť fotovoltiky, ale tiež sa dá tá pôda využiť na chov oviec, kôz a podobne.
Zhrniem, netreba sa obávať, že by sme kvôli turbínam prišli o množstvo úrodnej pôdy. Určite nevyhynieme, veď musíme svietiť vodne v noci, keď už tej elektriky budeme mať tak veľa...

A ešte toto, hocikde a na hoci koho si budeme môcť kedykoľvek posvietiť.