Ako ďalej

Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Dikobraz
Dátum registrácie: Ne 20 09, 2026 2:38 pm

Ako ďalej

Príspevok od používateľa Dikobraz »

Ahojte pred cca rokom a pol sa mi podarilo kúpiť nehnuteľnosť v Bratislave IV Dúbravka ktorá bola drahšia ako jej realna cena neviem možno aj o 40k (4400e/m2). 10 ročný 2izb byt.

Hypo 90% úrok 3.2 ešte cca 2 roky.

Áno zaplatil som školné :cry:

Ale som v situácii keď byť môžem dať do prenájmu ale doplacal by som hypo 200 eur a energie 200 čiže dosť nevýhodný podnájom.
Alebo ho skúsiť predať aspoň za to čo som ho kúpil a kúpiť nejaký panelák v BA IV.

Nejaké nápady myšlienky čo by bolo ideálne v mojej situácii?
Používateľov profilový obrázok
iosephus
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 74 times
Been thanked: 140 times

Re: Ako ďalej

Príspevok od používateľa iosephus »

Ja asi nerozumiem, dostal si 90% hypotéku a kúpil si byt o 40K drahšie, to je ako možné? Veď si musel mať znalecký posudok, podľa čoho si určil tú cenu?

Ak nejaký prenájom na SK má zmysel tak je to v Bratislave, takže robiť krok späť predajom podľa mňa zmysel nemá.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
Dikobraz
Dátum registrácie: Ne 20 09, 2026 2:38 pm

Príspevok od používateľa Dikobraz »

Posudok mali predávajúci.
Čo som nespomenul lebo je to veľmi nejasné tak je možné že o 2 alebo 4 roky budeme chcieť/mať dieťa.

Panelák sme nechceli lebo nás od neho veľa známych odhováralo životnosť a tak...

V takom prípade (pred babom) by malo zmysel ho predať a ísť do väčšieho paneláku?
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2626 times
Been thanked: 2973 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Z čoho súdiš, že si to kúpil predražene?
Pri bytoch je veľa premenných, najdôležitejšia je lokalita, potom výmera, poschodie, dispozícia, velkosť exteriérového priestoru, parkovanie, poschodie, hlučnosť, pivnica, kvalita stavby, vybavenie...Menšie 2 izbáky môže byť cena nad 4800/m
a ináč tých 4400 by malo byť ok.

Znalecký nie je tak dôležitý, obyčajne sa tlačí na znalca aby dal maximum kvôli hypotéke, ale ináč je znalecký dôležitý len sekundárne.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
iosephus
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 74 times
Been thanked: 140 times

Príspevok od používateľa iosephus »

žiaden znalecký sa ale nesekne o 40 tisíc, jedine žeby teda banky požičiavali o toľko viac len tak na verím Boha.

Dieťa momentálne tiež nehrá rolu, prajem vám ho čo najskôr ale je otázne kedy sa podarí a druhá vec, prvých 5 rokov jeho života určite vystačí aj dvojizbách, nie je nutné robiť unáhlené rozhodnutia keď ho ešte ani nemáte.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
Napísať odpoveď

Návrat na "Nehnuteľnosti / Nemovitosti, Reality, Hypotekárne úvery"