Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Ahojte pred cca rokom a pol sa mi podarilo kúpiť nehnuteľnosť v Bratislave IV Dúbravka ktorá bola drahšia ako jej realna cena neviem možno aj o 40k (4400e/m2). 10 ročný 2izb byt.
Hypo 90% úrok 3.2 ešte cca 2 roky.
Áno zaplatil som školné
Ale som v situácii keď byť môžem dať do prenájmu ale doplacal by som hypo 200 eur a energie 200 čiže dosť nevýhodný podnájom.
Alebo ho skúsiť predať aspoň za to čo som ho kúpil a kúpiť nejaký panelák v BA IV.
Nejaké nápady myšlienky čo by bolo ideálne v mojej situácii?
Ja asi nerozumiem, dostal si 90% hypotéku a kúpil si byt o 40K drahšie, to je ako možné? Veď si musel mať znalecký posudok, podľa čoho si určil tú cenu?
Ak nejaký prenájom na SK má zmysel tak je to v Bratislave, takže robiť krok späť predajom podľa mňa zmysel nemá.
Z čoho súdiš, že si to kúpil predražene?
Pri bytoch je veľa premenných, najdôležitejšia je lokalita, potom výmera, poschodie, dispozícia, velkosť exteriérového priestoru, parkovanie, poschodie, hlučnosť, pivnica, kvalita stavby, vybavenie...Menšie 2 izbáky môže byť cena nad 4800/m
a ináč tých 4400 by malo byť ok.
Znalecký nie je tak dôležitý, obyčajne sa tlačí na znalca aby dal maximum kvôli hypotéke, ale ináč je znalecký dôležitý len sekundárne.
,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
žiaden znalecký sa ale nesekne o 40 tisíc, jedine žeby teda banky požičiavali o toľko viac len tak na verím Boha.
Dieťa momentálne tiež nehrá rolu, prajem vám ho čo najskôr ale je otázne kedy sa podarí a druhá vec, prvých 5 rokov jeho života určite vystačí aj dvojizbách, nie je nutné robiť unáhlené rozhodnutia keď ho ešte ani nemáte.