Padli uz niekedy ceny nehnutelnosti na SK?

Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 378 times
Been thanked: 107 times

Re: Padli uz niekedy ceny nehnutelnosti na SK?

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Trumpeta1978 napísal: So 16 09, 2023 8:30 am Taka zaujimavost: je to sice v Cechach, tj mimo Eurozonu, ale aj tak. Mbank tam ponuka na hypo s 1rocnou fixaciou urok 9,99percenta v Czk. Celkom hodne..

Hm, ako je to vobec mozne?
Odoslané z počítača
JanH
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 78 times
Been thanked: 120 times

Príspevok od používateľa JanH »

iceberg8 napísal: So 16 09, 2023 9:51 am
Trumpeta1978 napísal: So 16 09, 2023 8:30 am Taka zaujimavost: je to sice v Cechach, tj mimo Eurozonu, ale aj tak. Mbank tam ponuka na hypo s 1rocnou fixaciou urok 9,99percenta v Czk. Celkom hodne..

Hm, ako je to vobec mozne?
Maju vysoku inflaciu, a to je ich sposob ako ju skrotit. Jedinym cielom CNB je dosiahnut cenovu stabilitu. Navyse vyssie urokove sadzby je dobra sprava pre svet. Znova sa snad vratime k zdravemu sedliackemu rozumu, kde sporenie bude "odmenovane" a prehnane zadlzovanie sa "neodmenovane". Ved nebolo normalne, ze sporitel dlhodobo tahal za kratsi koniec oproti dlznikovi.
Admin webu www.pasivneinvestovanie.sk
Podporujem fórum cez: https://www.buymeacoffee.com/akoinvestovat Podpor ho aj Ty :beer:
Slovan_sk
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 13 05, 2014 12:12 pm
Has thanked: 31 times
Been thanked: 53 times

Príspevok od používateľa Slovan_sk »

Kolega z madarska si musel ist vycistit usi ked mu kolega zo slovenska povedal ze ma 1% hypo na 5 rokov , oni vraj maju 15 % hypo, to bolo pol roka dozadu
Používateľov profilový obrázok
wladas
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 11 times
Been thanked: 76 times

Príspevok od používateľa wladas »

Ako je to mozne? Vsak Orban robi vsetko pre ludi a maju sa tam ako prasce v zite.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Neboj, CZK a ine drobne meny, mono dokonca aj EUR ich dobehne, skor ci neskor :)
Odoslané z počítača
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 26 times
Been thanked: 68 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Od roku 2015 rastli ceny byvania HU najviac v EU. Okolo 150 percent. Taky rast sa snazi centralna banka znizit vysokou urokovou mierou.

Celkovo vsak sa mi zda, ze v porovnani s nami je Madarsko cistejcie, ludia pracovitejsi, casnici milsi, lepsie riesia neprisposobivych, dokazu organizovat spickove sportove podujatia a su svornejsi. Mali by sme odkukat od nich co robia dobre a pokial ide o problemy, nech si ich riesia sami. My sa starajme o seba.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
wladas
Platinum Member ***

Staci si predstavit priemerneho ufrflaneho slovaka a tam to asi konci.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

'Od roku 2015 rastli ceny byvania HU najviac v EU. "

Takze som mal kupit byt v HU v roku 2015?To je potom dvojsecna zbran, mozem sa na tu "madarsku katastrofu" pozerat aj takto :)
Odoslané z počítača
Glogol
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 16 times
Been thanked: 88 times

Príspevok od používateľa Glogol »

Rokosák napísal: Ne 17 09, 2023 2:37 pm Celkovo vsak sa mi zda…
Mne sa to nezda - ale tak to ma byt - jednemu sa paci jedno druhemu druhe.
Podstatne je aby sme svoje zdanie nepovazovali za jedinu moznu pravdu.
nikto nema ani paru kam trhy pojdu ani z dlhodobeho ani z kratkodobeho pohladu
je jedno ci clovek povie ze nieco pojde ci hore ci dole - raz na jeho slova isto dojde
littlesmith
Dátum registrácie: Ut 04 01, 2022 7:52 am

Príspevok od používateľa littlesmith »

Tak v okolo Prievidze ceny dokonca stale rastu. Pred rokom som pisal na jeden dom v radovej zastavbe co ma byt postavene v roku 2025 a cena bola 260k. Dnes som skusil ci sa ceny znormalizovali kedze z 33 domov je predanych 6 co bolo aj pred rokom a cena uz je 275k. Pre porovnanie v roku 2020 stal takyto 200k a nie holodom ale nadstandard aj s nabytkom a este lepsia lokalita
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Ak nebude dopyt, cena klesne :)
Odoslané z počítača
george1
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 31 05, 2012 7:44 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 33 times

Príspevok od používateľa george1 »

Známy chce kúpiť komerčnú nehnuteľnosť v BA, na dobrom mieste, cca 10 ročná budova. Predávajúci nechce zľaviť ani 1 euro.
"Minulé výnosy nie sú zárukou budúcich výnosov"
„Nehádaj sa s blbcom. Niekto by si nemusel všimnúť, že je medzi vami rozdiel.“ — Murphyho zákon
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 305 times
Been thanked: 255 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

littlesmith napísal: Po 18 09, 2023 11:30 am Tak v okolo Prievidze ceny dokonca stale rastu. Pred rokom som pisal na jeden dom v radovej zastavbe co ma byt postavene v roku 2025 a cena bola 260k. Dnes som skusil ci sa ceny znormalizovali kedze z 33 domov je predanych 6 co bolo aj pred rokom a cena uz je 275k. Pre porovnanie v roku 2020 stal takyto 200k a nie holodom ale nadstandard aj s nabytkom a este lepsia lokalita
tu je odpoved preco ceny od roku 2020 tak vzrástli a preco ani nebudu nejako vyraznejsie klesat.
https://www.financnykompas.sk/grafy/vyvoj-inflacie

george1
pokial majitela predaj nehnutelnosti v Ba z nejakeho dovodu netlačí, tak nema dôvod preco by mal ist s cenou dolu. V Ba bude vzdy vacsi zaujem o nehnutelnosti ako je ponuka.

**
Na svete prebehli roky pomerne vysokej inflacie, tj ceny sa uz nikdy nevratia tam kde boli.
Nehnutelnost pokial je v nejakej rozumnej lokalite tak sa da vzdy prenajat a tym padom prekonat obdobie ked je trh z nehnutelnostami docasne zamrznuty.
Poznam ludi ktorí si ked uz nemali cash, tak brali pozicky aby kupili miestá na státie pri bytovkách kde ani nebývaju- len na buducu špekulaciu, či prenajom.
Naposledy upravil/-a Trumpeta1978 v Po 18 09, 2023 11:56 am, upravené celkom 1 krát.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Tak ono technicky ani nemusi, pokial tie peniaze nebude potrebovat. Otanze je, ci chce drzat danu nehnutelnost, alebo zhodnocovat majetok, Ak to druhe, tak by to logicky mal bud predat za draho (ako ziada), alebo lacno (zlava) a hned/rychlo a potom tu hotovost dat niekam inde.

Ak by platilo, ze ludia nebudu kupovat, ta zlava by na 90% prist mala, lenze ludia (kupujuci) tiez potrebuje sa hybat a tak to kupit musi.. Jemu zas ide o cas..

Neviem, kto taha za kratsi koniec, asi je to vysoko individualne..

Poznam napriklad jedneho, ten tiez ma zopar takych nehnutelnosti, nepredava ale drzi, mozno az do hrobu, jednoducho ma tolko, ze na to moze zabudnut a nic sa mu s rozpoctom nestane..

Ked sa nad tym zamyslim, je to celkom zaujimavy paradox, a asi to nevyriesi tak skoro nic, asi len znacne zdananie nehnutelnosti..
Odoslané z počítača
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Zdanenie nehnutelnosti je u nas nizke takze tento tlak ktory je napr na Zapade u nas neexistuje.
Za druhe, u nas ludia este stale prilis neveria inym druhom investicii tj napr roznym,fondom,Etf a pod. takze ked maju balík tak ho radsej drzia v nehnutelnosti.

Čo viem osobne o nejakych pripadoch, tak ludia co na to maju, tak skoro vsetko davaju do nehnutelnosti, kupuju cokolvek co sa im zda relativne lacne, v aspon akom takom dosahu k ich bydlisku.
Aj ked ano, teraz aktualne uz je ten utlm. Ale ti co nakupili predtym nepredavaju, nemaju dovod, kludne pockaju 5 aj viac rokov. Niekedy sa citim ze ak kazda rodina uz nema aspon jeden investicny byt tak akoby neexistovala. A su experti co ich maju 3-4.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 18 times
Been thanked: 51 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Trumpeta1978 napísal: Po 18 09, 2023 12:00 pm Niekedy sa citim ze ak kazda rodina uz nema aspon jeden investicny byt tak akoby neexistovala. A su experti co ich maju 3-4.
Ono je kopa mladencov vo veku okolo 20r., ktori sa chcu co najskor osamostatnit od rodicov a su ochodni platit vyse polovicu zo mzdy niekomu cudziemu za strechu nad hlavou.
Tiez poznam zopar cudzincov zamestnanych na SK, ktori to beru ako prechodnu zalezitost na maximalne par rokov. Tak nim sa tiez neoplati vlastnit vlastnu nehnutelnost a su pristupni akceptovat aj dost drahy podnajom. Povedzme 850 EUR mesacne v BA ze nieco, co ma izbu na prespatie, kuchynu s obyvackou spojenu a tusim nejaku malu pracovnu. A tam planuje prezit 4 clenna rodina minimalne rok.
vrana23
Dátum registrácie: Št 08 09, 2011 12:34 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 11 times

Príspevok od používateľa vrana23 »

Dobre pre nich :) zavidim im, ale v dobrom
Trumpeta1978 napísal: Po 18 09, 2023 12:00 pm Zdanenie nehnutelnosti je u nas nizke takze tento tlak ktory je napr na Zapade u nas neexistuje.
Za druhe, u nas ludia este stale prilis neveria inym druhom investicii tj napr roznym,fondom,Etf a pod. takze ked maju balík tak ho radsej drzia v nehnutelnosti.

Čo viem osobne o nejakych pripadoch, tak ludia co na to maju, tak skoro vsetko davaju do nehnutelnosti, kupuju cokolvek co sa im zda relativne lacne, v aspon akom takom dosahu k ich bydlisku.
Aj ked ano, teraz aktualne uz je ten utlm. Ale ti co nakupili predtym nepredavaju, nemaju dovod, kludne pockaju 5 aj viac rokov. Niekedy sa citim ze ak kazda rodina uz nema aspon jeden investicny byt tak akoby neexistovala. A su experti co ich maju 3-4.
vrana23

Presne takto ma byt. Kto je bohaty ten bohaty najviac pravdepodobne bohaty aj zomrie ak bude zit na pohodu. Ziadne extremne rozvody, drogy, gamblerstvo. Ked si bohaty je ti jedno ci mas na ucte 1,2 alebo 1,3 miliona. Stale si v pohode. Kdezto pre chudaka je rozdiel 100 tisic euro likvidacny. Najviac napadov co by si mal robit so svojim majetkom maju podnikavy kamarati a blizka rodina. Ti su plni rad co by oni s tym robili keby malo tolko penazi... Nastastie nemaju, takze si mozu lamat hlavu preco ma niekto X a neriesi to ze keby chcel tak by mohol mat X+1.
iceberg8 napísal: Po 18 09, 2023 11:55 am Tak ono technicky ani nemusi, pokial tie peniaze nebude potrebovat. Otanze je, ci chce drzat danu nehnutelnost, alebo zhodnocovat majetok, Ak to druhe, tak by to logicky mal bud predat za draho (ako ziada), alebo lacno (zlava) a hned/rychlo a potom tu hotovost dat niekam inde.

Ak by platilo, ze ludia nebudu kupovat, ta zlava by na 90% prist mala, lenze ludia (kupujuci) tiez potrebuje sa hybat a tak to kupit musi.. Jemu zas ide o cas..

Neviem, kto taha za kratsi koniec, asi je to vysoko individualne..

Poznam napriklad jedneho, ten tiez ma zopar takych nehnutelnosti, nepredava ale drzi, mozno az do hrobu, jednoducho ma tolko, ze na to moze zabudnut a nic sa mu s rozpoctom nestane..

Ked sa nad tym zamyslim, je to celkom zaujimavy paradox, a asi to nevyriesi tak skoro nic, asi len znacne zdananie nehnutelnosti..
jaroslav81
Active Member
Dátum registrácie: So 17 04, 2010 6:31 pm
Been thanked: 59 times

Príspevok od používateľa jaroslav81 »

Uvidíme, čo s tým spraví demografia. Tie sídliská sa stavali niekedy v rokoch 1960 - 1980 a boli pridelované väčšinou mladomanželom, povedzme hlavne 25-35 ročným ľuďom. Dnes to sú 70-85 ročný ľudia. Potvrdzuje sa mi to, aj keď chodím za známymi do panelákov, takmer v každom byte v okolí sú dôchodcovia, určite ich je prevažná väčšina. Uvidíme, čo sa stane, ked títo ľudia dožijú a dediči sa budú musieť deliť medzi ďalších súrodencov. Podľa mňa pôjde množstvo bytov do predaja. A mladých je stále menej a menej.
Nestalo sa niečo podobné v Taliansku a Japonsku?
Croven
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
Been thanked: 22 times

Príspevok od používateľa Croven »

jaroslav81 napísal: Po 18 09, 2023 2:04 pm Uvidíme, čo s tým spraví demografia. Tie sídliská sa stavali niekedy v rokoch 1960 - 1980 a boli pridelované väčšinou mladomanželom, povedzme hlavne 25-35 ročným ľuďom. Dnes to sú 70-85 ročný ľudia. Potvrdzuje sa mi to, aj keď chodím za známymi do panelákov, takmer v každom byte v okolí sú dôchodcovia, určite ich je prevažná väčšina. Uvidíme, čo sa stane, ked títo ľudia dožijú a dediči sa budú musieť deliť medzi ďalších súrodencov. Podľa mňa pôjde množstvo bytov do predaja. A mladých je stále menej a menej.
myslím si, že toto nie je prípad len Slovenska ale asi všetkých post-komunistických štátov. Ja si myslím, že vo veľkych mestách bude stále dopyt.
Naposledy upravil/-a Croven v Po 18 09, 2023 2:26 pm, upravené celkom 1 krát.
jaroslav81
Active Member

Croven napísal: Po 18 09, 2023 2:21 pm
jaroslav81 napísal: Po 18 09, 2023 2:04 pm Uvidíme, čo s tým spraví demografia. Tie sídliská sa stavali niekedy v rokoch 1960 - 1980 a boli pridelované väčšinou mladomanželom, povedzme hlavne 25-35 ročným ľuďom. Dnes to sú 70-85 ročný ľudia. Potvrdzuje sa mi to, aj keď chodím za známymi do panelákov, takmer v každom byte v okolí sú dôchodcovia, určite ich je prevažná väčšina. Uvidíme, čo sa stane, ked títo ľudia dožijú a dediči sa budú musieť deliť medzi ďalších súrodencov. Podľa mňa pôjde množstvo bytov do predaja. A mladých je stále menej a menej.
myslím si, že toto nie je prípad len Slovenska ale asi všetkých post-komunistických štátoch. Ja si myslím, že vo veľkych mestách bude stále dopyt.
Ja nevravím, že nebude dopyt..ale čo ak ponuka bude väčšia než dopyt? Ceny pojdu dolu..
Croven
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
Been thanked: 22 times

Príspevok od používateľa Croven »

a vlastne akú reálnu životnosť majú paneláky? Či stačí dobré zateplenie a vydržia "večnosť"?
jaroslav81
Active Member

Croven napísal: Po 18 09, 2023 2:29 pm a vlastne akú reálnu životnosť majú paneláky? Či stačí dobré zateplenie a vydržia "večnosť"?
odhadujú 80 - 100 rokov, ale podľa mňa to bude skôr tá večnosť...Pozri sa na paneláky po cigánoch, stále stoja a to z panelov vyberajú roxory do zberu.
vrana23

obchodovanie spoluvlastnickych podielov pojde hore :twisted: to bude biznis tesim sa
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Vo velkych mestach bude vzdy zaujem o byvanie aj o panelaky.
iosephus
Active Member
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 9 times
Been thanked: 18 times

Príspevok od používateľa iosephus »

Croven napísal: Po 18 09, 2023 2:29 pm a vlastne akú reálnu životnosť majú paneláky? Či stačí dobré zateplenie a vydržia "večnosť"?
Železobetón je v podstate večný materiál, stačí trocha údržby.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 715 times
Been thanked: 981 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

iosephus napísal: Po 18 09, 2023 7:47 pm Železobetón je v podstate večný materiál, stačí trocha údržby.
Paneláky sú na konci životnosti. Prídu Slováci o státisíce eur vo svojich sídliskových bytoch?

https://www.startitup.sk/panelaky-su-na ... ch-bytoch/

Prečítajte a prídte zhrnúť. Sám som zvedavý.
Ja som to hodil do gúgla, lebo vidím aký problém má Slovensko so starými železobetónovými mostami...

P.S. Naposledy ked som pomáhal maľovať byt v zateplenom paneláku, videl som rozpadajúce špáry a v nich hrdzavejúce železo...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
iosephus
Active Member

JUGGLER napísal: Po 18 09, 2023 8:06 pm
iosephus napísal: Po 18 09, 2023 7:47 pm Železobetón je v podstate večný materiál, stačí trocha údržby.
Paneláky sú na konci životnosti. Prídu Slováci o státisíce eur vo svojich sídliskových bytoch?
https://www.startitup.sk/panelaky-su-na ... ch-bytoch/
Prečítajte a prídte zhrnúť. Sám som zvedavý.
Ja som to hodil do gúgla, lebo vidím aký problém má Slovensko so starými železobetónovými mostami...
Môžeme porovnávať panelák s mostom, ktorý je vyťažovaný dopravou a neustálou vlhkosťou? A k tomu nulová údržba u nás.

Žijem v mladšom paneláku, ktorý prešiel kompletonu rekonštrukciou a to čaká zrejme každý panelák. Len keby ich nefarbili ako lentilky.
wladas
Platinum Member ***

Preco mlady panelak musel uz prejst komplet rekonstrukciou?
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Ja by som rád vedel aká je priemerná životnosť. Za socializmu sa v našom meste zrútila novopostavená budova.
Kradol sa cement a železo sa dávalo do betónu hrdzavé. Kvalita prác bola hrozná.
Verím, že hotové panely boli kvalitnejšie, ale prekvapilo ma, ako sa to v rohoch rozpadá. A pokiaľ viem spájalo sa to len v bodoch.
Máme aj experimentálne socialistické panely, ktoré sa robili z odpadu a potom sa zistilo, že sú z karcinogénnych látok.

Podľa mňa nie je panelák ako panelák. Tie najstaršie podľa mňa už nemusia vydržať dlho. Robia sa nejaké posudky pre jednotlivé paneláky?
Kontroluje to štát aspoň tak, ako mosty? Starý most podľa mňa nestačí zatepliť, takže starý zateplený panelák tiež nemusí byť výhra...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
iosephus
Active Member

wladas napísal: Po 18 09, 2023 8:37 pm Preco mlady panelak musel uz prejst komplet rekonstrukciou?
Má 40 rokov. Ale otázke prečo nerozumiem, po 40 rokoch výmena rozvodov plynu a ostatných energii je viac než na mieste (aby to tu nedopadalo ako v Prešove), okrem toho úspora za teplo a elektrinu.
Ale jasné paneláky sa stavali rýchlo a na "kvalite" je to vidieť. Ja mám praskajúce špáry v každej miestnosti, roxory hrzdavé som videl taktiež, ale pri tej hrúbke materiálu by som povedal, že je to len povrchová hrdza, nič čo by ohrozilo statiku.
https://www.aktuality.sk/clanok/750622/ ... ostavbami/
Diagnostikovanie konkrétnej stavby je veľmi obtiažne, niekedy až nemožné. Panelové budovy poväčšine tvoria pomerne tuhú priestorovú stenovú konštrukciu. Je veľmi dôležitá diagnostika stavu nosných konštrukcií vplyvom degradácie materiálov. Veľmi obtiažne je po toľkých rokoch diagnostikovanie, hlavne ak nie je dostupná ani projektová dokumentácia.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Pridávam čo som našiel. Závery sa rôznia. Môj záver je, že panelák vydrží zhruba 100 rokov a pri kúpe sa treba zaujímať o to aký je starý a v akom stave.

V panelových bytových domoch z druhej polovice 20. storočia žije na našom území takmer 40 % obyvateľstva.
Za bývalého režimu bolo známe, že panelové domy majú životnosť 77 rokov. Prvé postavené byty túto hranicu už pred pár rokmi pokorili. Ponúka sa teda otázka, čo s panelákmi „po záruke“.
Štatistiky hovoria, že zavedením tepelnoizolačných systémov sa životnosť panelových domov predĺži o ďalších 25 rokov. Na obnovených budovách je potrebné vykonávať údržbu aj naďalej. Iba tak sa bez problémov dožijú aj viac ako 100 rokov.
Obnovenie je celkom fuška. „Na uskutočnenie hĺbkovej obnovy budov je potrebných viac ako 10 profesií. Mali by existovať firmy, ktoré vedia uskutočniť hĺbkovú obnovu budov v celom rozsahu stavebných prác,“

Hm. Pochybujem, že zateplenie ako sa dnes objednáva/vykonáva je zároveň aj ,,hĺbkovou obnovou,,.

Iný zdroj: Takmer polovica Slovákov žije v panelových domoch, z ktorých veľké množstvo postavili pred viac ako 50 rokmi. To môže byť problémom hlavne pre tých, ktorí sa rozhodnú si takýto starý byt kúpiť.

Maximálna odhadovaná životnosť takýchto budov je približne 70 rokov, čo môže spôsobiť novým majiteľom problémy, informuje portál Regióny. Na Slovensku pritom odhady hovoria o tom, že v takýchto panelákoch môžu žiť až 2 milióny ľudí.

„Ľudia si kupujú bezcenné byty. Ich životnosť končí. Je prekvapujúce, ako málo sa o tejto problematike hovorí,“ povedal pre portál idnes.cz ekonóm Vladimír Brůna. Ak majitelia bytov do paneláku investujú a budova prešla napríklad celkovou rekonštrukciou či rozsiahlym zateplením, jej životnosť tak môžu predĺžiť až o 20 až 30 rokov.

Najdôležitejšia je podľa odborníkov údržba, čo sa ukazuje momentálne, pretože vzhľadom na veľký počet starých panelákov je potrebné rekonštrukcie zrealizovať najneskôr do roku 2030.

Nové panelové domy sú však iné kafé: Vývojár panelových domov Petr Plichta pred pár rokmi pre portál idnes.cz uviedol, že kvalitne postavený panelák so základnými prvkami z konštrukčného betónu dokáže vďaka údržbe vydržať pokojne až 150 či 200 rokov.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Been thanked: 51 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Na kazdej stavbe kde som bol, sa davali roxory do betonu hrdzave na povrchu. To je uplne normalne. Roxor na povrchu zhrdzavie tak za 3 dni a aj ak by mali skvelu logistiku, tak zo zeleziarne do pouzitia na stavbe by iste trvalo aspon 2 mesiace. A na stavbach sa to uz skladuje nahadzane na zemi a nie v nejakych plechovych halach ako v stavebninach. Ved je to predsa len roxor, ktory ide do betonu. Povrchova hrdza znizi jeho pevnost mozno o 0,5%.

Povrchovo hrdzavy kliniec urobi podstatne pevnejsie spojenie dvoch driev nez nove hladke klince (tipol by som tak minimalne o 20% istejsie voci vytiahnutiu). Ak pribijete latu ku kazdemu tramu len jednym novym klincom, tak casto uz o rok su vytiahnute. A to len vahou skridiel visiacich na tej late.

Pocul som cosi o rakovine betonu. A tiez ze stare New Yorkske mrakodrapy typu Empire State Building sa stavaju nocnou morou, ze co dalej s nimi.
Niekto zo stavebnej by mohol k teze "zelezobeton je v podstate vecny material" mozno poznat aj relevantne vyhrady. Ja by som za pravdivost tej tezy ruku do ohna nedal.
Vacsina stavieb zo staroveku, ktore prezili, su z kamena. Hoci niektore kultury poznali aj beton, (Myslim ze Panteon v Rime je jednou z prvych velkych zachovanych betonovych stavieb v Europe.)
Pavol Chmela
Active Member
Dátum registrácie: So 15 10, 2022 2:31 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 8 times

Príspevok od používateľa Pavol Chmela »

Železobetón keď doňho netečie a nepremrza tak s tým nepohneš. Ja bývam v paneláku a staviam dom. Mam ŽB suterén a zaarmovať a vyliať kvalitne 2,5m steny nie je úplne bezproblémov s majstrami takže aj dobre za tie prefabrikáty pritom množstve. Podľa mňa to bude od stavby, či do nej tieklo z balkonov alebo zo strechy, či to pri prerábkach elektriny prefrézovali cez výstuž, na akom podloží je stavba atď. Tie bez výrazných problémov tu podľa mňa postoja ešte veľmi dlho.
jaroslav81
Active Member

Nikto presne nevie, aká je životnosť paneláka, niekto tvrdí 80 rokov, niekto 150 rokov.
Otázka ale znie, prečo by si mal kúpiť panelák, keď starý tehlový byt je drahší asi len o 10 - 15% a tehla má obrovské množstvo výhod, lepšie tepelnoizolačné, lepšie zvukoizolačné vlastnosti, prakticky neobmedzenú životnosť...v mestách stoja aj 400 ročné tehlové historické budovy..
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 26 times
Been thanked: 68 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Auto ked dosluzi sa vyhodi a vymeni za nove. Nemali by sa panelaky a ostatne stare budovy tiez zburat a nastahovat sa do novych? Preco nie? Pretoze u nas na to niet penazi a chybaju aj technicko organizacne schopnosti.

Je normalne byty udrziavat a takisto renovovat. Vsak aj nabytok sa casom vymiena. Aj televizor, chladnicka a pracka, kuchynska linka, vana, sprcha atd. Vymeni sa kurenie aj ked je z teplarne, prida sa klimatizacia. Infrastraktura panelaku v podobe stupaciek, vytahu, strechy, elektrickych rozvodov, spolocnej miestnosti, schodov a okolia tiez. To vsetko sa da spravit a je to lacnejsie ako kupit si novy byt. Byt treba poistit.

A na zaver pre tych ktory spia s prilbou na hlave pre pripad ze na nich padne strop. :D Drevena konstrukcia vydrzi 300 rokov. Americania tradicne renovuju a pridavaju na velkosti ako sialeni. Je pravdou, ze prerabat dreveny dom sendvicovou metodou je cistejsie a jednoduchsie ako tehlovy ci panelakovy.

A nakoniec pokus o zart. Ak panelak padne bude viac miesta pre auta na parkovanie.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
uhlikova_stopa
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 12 06, 2022 8:14 am
Has thanked: 43 times
Been thanked: 19 times

Príspevok od používateľa uhlikova_stopa »

V cernobyle su panelaky, ktore su bez akejkolvek udrzby/vykurovania uz hadam 40r a ponechane napospas vsetkym eroznym vplyvom a stale stoja
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Bývam v paneláku ktorý bol postaveny na začiatku éry panelovej výstavby na Slovensku, presný rok aktualne neviem povedat, ale niekedy v prvej polovici 60tych rokov. To znamena ze panelaky v tejto oblasti maju cca 55-60rokov. Všetky ktoré poznám sú zvonka zateplené, nové strechy, výťahy, vchody. Čo sa tyka rozvodov, tam uz je to rozdielne vchod od vchodu. Niektore rozvody su vymenene, niektore nie a bude treba to riesit.
Paušálne povedať že panelaky maju zivotnost iba 70 alebo 100rokov či viac sa nedá. Závisí od konkrétneho domu, ako je onho starané. Ak je stavba kvalitne zateplena a nepreniká vonkajsia vlhkost do skeletu, tak nie je ziaden dovod, preco by tento skelet mal byt po 100rokov nefunkčný. Dôležité je aby si dom priebezne tvoril dostatočný fond opráv a v prípade keď sa vyskytne nejaký problém hneď sa to riešilo a nečakalo až kym daná závada narastie do velkých rozmerov.
Skutočnosť že na Západe sa väčšina panelákov ktoré tam z minulosti mali zbúrala nebola z dovodu že by boli v tak zlom stave, ale z dôvodu že už nevyhovovali z hladiska modernej dispozície.
Na Slovensku ale k niecomu takemuto tak skoro nepríde, lebo tu na to jednoducho nie su peniaze, takže panelaky tu budu stat urcite ešte dalsich aspon 50rokov.
Ak by ludia panelakom nedoverovali, tak by sa v tejto oblasti nepredavali 3izbove panelove byty po rekonstrukcii za 270-300k.
Trochu horšia situácia ale môže byť pri panelakovych blokoch s terasami ktore sa nachadzaju napr v Petržalke. Tie terasy maju velku plochu a viem ze v zlom stave bol ich povrch uz pred rokmi. Technicke riesenie to urcite má, otazne je ale za aku cenu.
Naposledy upravil/-a Trumpeta1978 v Ut 19 09, 2023 8:56 am, upravené celkom 2 krát.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Ani fond oprav netreba, ved si zoberieme uver :)
Odoslané z počítača
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Co som nasiel info ohladom tych terás, tak su v majetku mesta a ono teda aj rieši ich opravy.
Takže vlastne pre majitelov bytov daných panelákov je to fajn a nie je ich problem.
iceberg8 napísal: Ut 19 09, 2023 8:53 am Ani fond oprav netreba, ved si zoberieme uver :)
vzdy sa taketo veci riesia v prvom rade uverom, ale treba mat aj nieco vo fonde oprav :)

**
Inac co sa tyka kurenia, tak najlepsie je sa odstrihnut od dialkoveho vykurovania a nechat si urobit si kotolnu priamo v dome niekde v nebytovych priestoroch. U nas velka spokojnost s tymto riesenim, cena kurenia isla dolu.

https://www.topstavebne.sk/tipy/vlastna-kotolna-v
Napísať odpoveď

Návrat na "Nehnuteľnosti / Nemovitosti, Reality, Hypotekárne úvery"