Trumpeta1978 napísal: ↑So 16 09, 2023 8:30 am Taka zaujimavost: je to sice v Cechach, tj mimo Eurozonu, ale aj tak. Mbank tam ponuka na hypo s 1rocnou fixaciou urok 9,99percenta v Czk. Celkom hodne..
Hm, ako je to vobec mozne?
Trumpeta1978 napísal: ↑So 16 09, 2023 8:30 am Taka zaujimavost: je to sice v Cechach, tj mimo Eurozonu, ale aj tak. Mbank tam ponuka na hypo s 1rocnou fixaciou urok 9,99percenta v Czk. Celkom hodne..
Maju vysoku inflaciu, a to je ich sposob ako ju skrotit. Jedinym cielom CNB je dosiahnut cenovu stabilitu. Navyse vyssie urokove sadzby je dobra sprava pre svet. Znova sa snad vratime k zdravemu sedliackemu rozumu, kde sporenie bude "odmenovane" a prehnane zadlzovanie sa "neodmenovane". Ved nebolo normalne, ze sporitel dlhodobo tahal za kratsi koniec oproti dlznikovi.iceberg8 napísal: ↑So 16 09, 2023 9:51 amTrumpeta1978 napísal: ↑So 16 09, 2023 8:30 am Taka zaujimavost: je to sice v Cechach, tj mimo Eurozonu, ale aj tak. Mbank tam ponuka na hypo s 1rocnou fixaciou urok 9,99percenta v Czk. Celkom hodne..
Hm, ako je to vobec mozne?
Mne sa to nezda - ale tak to ma byt - jednemu sa paci jedno druhemu druhe.
tu je odpoved preco ceny od roku 2020 tak vzrástli a preco ani nebudu nejako vyraznejsie klesat.littlesmith napísal: ↑Po 18 09, 2023 11:30 am Tak v okolo Prievidze ceny dokonca stale rastu. Pred rokom som pisal na jeden dom v radovej zastavbe co ma byt postavene v roku 2025 a cena bola 260k. Dnes som skusil ci sa ceny znormalizovali kedze z 33 domov je predanych 6 co bolo aj pred rokom a cena uz je 275k. Pre porovnanie v roku 2020 stal takyto 200k a nie holodom ale nadstandard aj s nabytkom a este lepsia lokalita
Ono je kopa mladencov vo veku okolo 20r., ktori sa chcu co najskor osamostatnit od rodicov a su ochodni platit vyse polovicu zo mzdy niekomu cudziemu za strechu nad hlavou.Trumpeta1978 napísal: ↑Po 18 09, 2023 12:00 pm Niekedy sa citim ze ak kazda rodina uz nema aspon jeden investicny byt tak akoby neexistovala. A su experti co ich maju 3-4.
Trumpeta1978 napísal: ↑Po 18 09, 2023 12:00 pm Zdanenie nehnutelnosti je u nas nizke takze tento tlak ktory je napr na Zapade u nas neexistuje.
Za druhe, u nas ludia este stale prilis neveria inym druhom investicii tj napr roznym,fondom,Etf a pod. takze ked maju balík tak ho radsej drzia v nehnutelnosti.
Čo viem osobne o nejakych pripadoch, tak ludia co na to maju, tak skoro vsetko davaju do nehnutelnosti, kupuju cokolvek co sa im zda relativne lacne, v aspon akom takom dosahu k ich bydlisku.
Aj ked ano, teraz aktualne uz je ten utlm. Ale ti co nakupili predtym nepredavaju, nemaju dovod, kludne pockaju 5 aj viac rokov. Niekedy sa citim ze ak kazda rodina uz nema aspon jeden investicny byt tak akoby neexistovala. A su experti co ich maju 3-4.
iceberg8 napísal: ↑Po 18 09, 2023 11:55 am Tak ono technicky ani nemusi, pokial tie peniaze nebude potrebovat. Otanze je, ci chce drzat danu nehnutelnost, alebo zhodnocovat majetok, Ak to druhe, tak by to logicky mal bud predat za draho (ako ziada), alebo lacno (zlava) a hned/rychlo a potom tu hotovost dat niekam inde.
Ak by platilo, ze ludia nebudu kupovat, ta zlava by na 90% prist mala, lenze ludia (kupujuci) tiez potrebuje sa hybat a tak to kupit musi.. Jemu zas ide o cas..
Neviem, kto taha za kratsi koniec, asi je to vysoko individualne..
Poznam napriklad jedneho, ten tiez ma zopar takych nehnutelnosti, nepredava ale drzi, mozno az do hrobu, jednoducho ma tolko, ze na to moze zabudnut a nic sa mu s rozpoctom nestane..
Ked sa nad tym zamyslim, je to celkom zaujimavy paradox, a asi to nevyriesi tak skoro nic, asi len znacne zdananie nehnutelnosti..
myslím si, že toto nie je prípad len Slovenska ale asi všetkých post-komunistických štátov. Ja si myslím, že vo veľkych mestách bude stále dopyt.jaroslav81 napísal: ↑Po 18 09, 2023 2:04 pm Uvidíme, čo s tým spraví demografia. Tie sídliská sa stavali niekedy v rokoch 1960 - 1980 a boli pridelované väčšinou mladomanželom, povedzme hlavne 25-35 ročným ľuďom. Dnes to sú 70-85 ročný ľudia. Potvrdzuje sa mi to, aj keď chodím za známymi do panelákov, takmer v každom byte v okolí sú dôchodcovia, určite ich je prevažná väčšina. Uvidíme, čo sa stane, ked títo ľudia dožijú a dediči sa budú musieť deliť medzi ďalších súrodencov. Podľa mňa pôjde množstvo bytov do predaja. A mladých je stále menej a menej.
Nestalo sa niečo podobné v Taliansku a Japonsku?
Ja nevravím, že nebude dopyt..ale čo ak ponuka bude väčšia než dopyt? Ceny pojdu dolu..Croven napísal: ↑Po 18 09, 2023 2:21 pmmyslím si, že toto nie je prípad len Slovenska ale asi všetkých post-komunistických štátoch. Ja si myslím, že vo veľkych mestách bude stále dopyt.jaroslav81 napísal: ↑Po 18 09, 2023 2:04 pm Uvidíme, čo s tým spraví demografia. Tie sídliská sa stavali niekedy v rokoch 1960 - 1980 a boli pridelované väčšinou mladomanželom, povedzme hlavne 25-35 ročným ľuďom. Dnes to sú 70-85 ročný ľudia. Potvrdzuje sa mi to, aj keď chodím za známymi do panelákov, takmer v každom byte v okolí sú dôchodcovia, určite ich je prevažná väčšina. Uvidíme, čo sa stane, ked títo ľudia dožijú a dediči sa budú musieť deliť medzi ďalších súrodencov. Podľa mňa pôjde množstvo bytov do predaja. A mladých je stále menej a menej.
odhadujú 80 - 100 rokov, ale podľa mňa to bude skôr tá večnosť...Pozri sa na paneláky po cigánoch, stále stoja a to z panelov vyberajú roxory do zberu.
jaroslav81 napísal: ↑Po 18 09, 2023 2:04 pm Uvidíme, čo s tým spraví demografia. Tie sídliská sa stavali niekedy v rokoch 1960 - 1980 a boli pridelované väčšinou mladomanželom, povedzme hlavne 25-35 ročným ľuďom. Dnes to sú 70-85 ročný ľudia. Potvrdzuje sa mi to, aj keď chodím za známymi do panelákov, takmer v každom byte v okolí sú dôchodcovia, určite ich je prevažná väčšina. Uvidíme, čo sa stane, ked títo ľudia dožijú a dediči sa budú musieť deliť medzi ďalších súrodencov. Podľa mňa pôjde množstvo bytov do predaja. A mladých je stále menej a menej.
Železobetón je v podstate večný materiál, stačí trocha údržby.
Paneláky sú na konci životnosti. Prídu Slováci o státisíce eur vo svojich sídliskových bytoch?
Môžeme porovnávať panelák s mostom, ktorý je vyťažovaný dopravou a neustálou vlhkosťou? A k tomu nulová údržba u nás.JUGGLER napísal: ↑Po 18 09, 2023 8:06 pmPaneláky sú na konci životnosti. Prídu Slováci o státisíce eur vo svojich sídliskových bytoch?
https://www.startitup.sk/panelaky-su-na ... ch-bytoch/
Prečítajte a prídte zhrnúť. Sám som zvedavý.
Ja som to hodil do gúgla, lebo vidím aký problém má Slovensko so starými železobetónovými mostami...
Má 40 rokov. Ale otázke prečo nerozumiem, po 40 rokoch výmena rozvodov plynu a ostatných energii je viac než na mieste (aby to tu nedopadalo ako v Prešove), okrem toho úspora za teplo a elektrinu.
vzdy sa taketo veci riesia v prvom rade uverom, ale treba mat aj nieco vo fonde oprav