Ceny nehnutelnosti v SR

Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
jaroslav81
Silver Member *
Dátum registrácie: So 17 04, 2010 6:31 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 122 times

Re: Padli uz niekedy ceny nehnutelnosti na SK?

Príspevok od používateľa jaroslav81 »

JanH napísal: Pi 23 08, 2024 7:58 am
jaroslav81 napísal: Št 22 08, 2024 10:35 pm
Trumpeta1978 napísal: Št 22 08, 2024 6:23 pm neviem ci ta info tu uz bola, ale banky uz zacali postupne znizovat urokove sadzby na hypotekach, takze to potlaci rast cien nehnutelnosti zase trosku hore
Úrokové sadzby na to nemajú takmer žiaden vplyv, aj pri 4.5% ceny už rastú. Začiatkom roka 2023 boli sadzby 3.5% a ceny klesali...vplyv sadzieb na ceny je len fáma. Jedine čo na to má vplyv je nezamestnanosť a mzdy.
Obdobie, ktore opisujes, kde ceny nehnutelnosti klesali napriek 3.5% sa ludia spamätavali zo soku, kedy sadzby v kratkom case narastli o 2%-2.5%.
Vyska urokovych sadzieb ma rozhodujuci vplyv na vyvoj cien nehnutelnosti. Uz len preto, ze cim je nizsia urokova sadzba, tym dosiahne obyvatelstvo na vyssiu hypoteku, co vytvara prilezitosti na zvysovanie cien nuhnutelnosti.
OK tak prečo ceny rastú aj teraz pri 4.5% ?
Prečo v rokoch 2011-2014 ceny nerástli, keď priemerná sadzba bola tiež okolo 4.5% ?
Dôvod je podľa mňa v súčasnosti veľké množstvo hotovostných klientov, kupujúcich investične byty za cash, ktorých vysoké sadzby nezaujímajú. Sami realiťáci potvrdzujú, že okolo 50% klientov v súčasnosti majú hotovostných...
JanH
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 133 times
Been thanked: 182 times

Príspevok od používateľa JanH »

jaroslav81 napísal: Pi 23 08, 2024 9:18 am
JanH napísal: Pi 23 08, 2024 7:58 am
jaroslav81 napísal: Št 22 08, 2024 10:35 pm
Trumpeta1978 napísal: Št 22 08, 2024 6:23 pm neviem ci ta info tu uz bola, ale banky uz zacali postupne znizovat urokove sadzby na hypotekach, takze to potlaci rast cien nehnutelnosti zase trosku hore
Úrokové sadzby na to nemajú takmer žiaden vplyv, aj pri 4.5% ceny už rastú. Začiatkom roka 2023 boli sadzby 3.5% a ceny klesali...vplyv sadzieb na ceny je len fáma. Jedine čo na to má vplyv je nezamestnanosť a mzdy.
Obdobie, ktore opisujes, kde ceny nehnutelnosti klesali napriek 3.5% sa ludia spamätavali zo soku, kedy sadzby v kratkom case narastli o 2%-2.5%.
Vyska urokovych sadzieb ma rozhodujuci vplyv na vyvoj cien nehnutelnosti. Uz len preto, ze cim je nizsia urokova sadzba, tym dosiahne obyvatelstvo na vyssiu hypoteku, co vytvara prilezitosti na zvysovanie cien nuhnutelnosti.
OK tak prečo ceny rastú aj teraz pri 4.5% ?
Prečo v rokoch 2011-2014 ceny nerástli, keď priemerná sadzba bola tiež okolo 4.5% ?
Dôvod je podľa mňa v súčasnosti veľké množstvo hotovostných klientov, kupujúcich investične byty za cash, ktorých vysoké sadzby nezaujímajú. Sami realiťáci potvrdzujú, že okolo 50% klientov v súčasnosti majú hotovostných...
Pouzime sedliacky rozum. "50% klientov je hotovostnych" pri celoslovenskom mediane v.r.2024 povedzme okolo 1400EUR v hrubom. Takze bud je tych transakcii tak zalostne malo, ze sa dostaneme k hotovostnym 50% a to co tvrdia realitaci je pravda, ale na zaplakanie alebo je to nezmysel. Proste Slovensko nema historicky skadial mat takyto kapitalovy vytlak hotovostnych kupcov v sirokom meradle a podla aktualneho medianu.
MiBi
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 14 times
Been thanked: 651 times

Príspevok od používateľa MiBi »

Bratislavský rezidenčný sekundárny trh zaznamenal v júli pokles ponuky nehnuteľností o desať percent v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom.
V medziročnom porovnaní je pritom dnes v ponuke o tisíc bytov menej.
Pisu tu: https://www.hnonline.sk/finweb/ekonomik ... uky-skryva

Kto nema predplatne cerpali asi z tejto spravy: https://www.herrys.sk/blog/bratislavsky ... lesla-o-10

Obrázok

V reporte o novych bytoch na: https://www.herrys.sk/storage/front/rep ... -20-02.pdf
zase informuju, ze: Ponuka vzrástla, najmä vďaka novým projektom v predaji. Zvyšuje sa aj ponuka dokončených bytov.
MiBi
Guru Member ****

Ceny nehnuteľností obnovili rast

Obrázok
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 244 times

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Rozdiel medzi 2014 a 2024 je ten, ze ludia mali 10 rokov na "setrenie"...
Tych penazi je v obehu ovela viac, aj ked je viac aj nehnutelnosti.
Odoslané z počítača
jaroslav81
Silver Member *

barometer-august-2024.jpg
capitalcapital
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
Has thanked: 91 times
Been thanked: 83 times

Príspevok od používateľa capitalcapital »

Našiel som na webe (neštudoval som to)

Hypotéka vs Nájom
Hypotéza
Ak sa rozhodnem prenajať nehnuteľnosť s odhadovanou hodnotou 375 000€ a investovať rozdiel medzi mesačnou splátkou hypotéky a nájomným s očakávaným ročným výnosom 8 %, bude pre mňa finančne výhodnejšie nehnuteľnosť prenajať namiesto jej kúpy s 300 000 € hypotékou, za predpokladu, že mám 75 000€ vstupnú investíciu (čo nemám ale predpokladajme).
Za obdobie 30 rokov s predpokladaným nárastom hodnoty nehnuteľnosti 320%.
https://www.superdeveloper.sk/hypoteka-vs-najom/
Okoloiduci
Dátum registrácie: Ne 15 10, 2023 7:14 pm
Has thanked: 16 times
Been thanked: 7 times

Príspevok od používateľa Okoloiduci »

Najomne 750 za 3i byt v ok stave a super lokalite s moznym parkingom je extremne optimisticke cislo. Zhodou okolnosti som sa prestahoval do novostavby v zhruba rovnakej hodnote v BA a naposledy som tu videl ponuky prenajmu 1600 - 1800 s energiami a parkovacim miestom. To je cca 1200 - 1400 ciste najomne len za byt.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1467 times
Been thanked: 1967 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Nechápem, aký rozdiel ten človek investuje ked za nájom má čistých 700 a splátku hypotéky 1400. :roll: Veď dopláca 700.

V danom príklade súhlasím z Okoloidúcim, že zoberme do úvahy ideálny scénar, že výška nájomného pokryje splátku hypotéky.
Takže investujem do kúpy bytu 75 000 € a po 30 rokoch mám splatený byt, ktorý ked predám, môžem bilancovať.

V danom modeli im vyšlo, že byt o 30 rokov bude stáť 1 600 000 €.
Nebudem to spochybňovať, ale to je rast ceny o 5,25% p.a.

V minulosti rástli ceny v BA ešte viac, ale na minulosť by som sa nespoliehal.
To, čo sa dialo v SR posledných 30 rokov je podľa mňa neopakovateľné.

Keďže sme prešli na euro a čoraz viac sa približujeme ku krajinám s vyspelou ekonomikou, rátal by som skôr s číslami, ktoré vidíme tam.
Napríklad v USA rast cien nehnutelností dlhodobo prekonal infláciu len o cca 0,5% p.a.
Ked zoberieme, že v USA je dlhodobý priemer inflácie akolo 3,3%, dlhodobý rast cien nehnuteľností bol menej ako 4% p.a.

Nahodil som do kalkulačky investíciu 75 000 € do indexového ETF pri 10% p.a.
Vyšlo, že za 30 rokov by som mal na účte 1 488 000 €

Ak tých 75 000 dám do bytu a ten byt splatím vďaka nájmu prakticky zadarmo, byt predám za 30 rokov za 1 600 000.

Je to porovnateľná investícia, ale ako vidíte, musíte počítať z ideálnym scénarom, že výška nájomného pokryje splátku hypotéky,
že nájomné celých 30 rokov musí byť pravidelné a že musí pokryť aj iné výdavky, ktoré môžeme kumulatívne za 30 rokov podceniť:
náklady údržby a rekonštrukciu, daň z príjmu nájomného, daň z nehnuteľnosti, ktorá môže vyrásť do neba, poistné...
a samozrejme náklady na vlastný čas a prácnosť... A hlavne na to, že ten byt bude rásť na cene 5,25% p.a.
Ak by rástol len cca 4% p.a., tak ho predáme len za 1 100 000 €

Pri ETF je investícia bezstarostná, no tiež podstupujeme riziko, že presne za 30 rokov nemusí byť priemer zhodnotenia 10% p.a.

V tomto prípade oceňujem, že ide o investíciu do najlepšej lokality nášho najväčšieho mesta.
Tu naozaj môžeme očakávať, že priemerný byt vyrastie nad cenu 1 milión.
Ale pri ostatných bytoch a hlavne panelákoch, takisto v menších mestách by som to neriskol.
Ceny nehnutelností v porovnaní z reálnymi príjmami obyvateľstva sú u nás v rámci EU príliš vysoké.
Nevieme či ten rast cien vydrží...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
MiBi
Guru Member ****

Ceny bytov nebudú donekonečna rásť.

Čapo: Ceny bytov v Bratislave nebudú donekonečna rásť. Trh čaká veľká zmena

Keď sa pozriete na demografiu Slovenska ako takú, skrátka nie sú ľudia. Stačí sa pozrieť na automobilky, ktoré už cítia, že mladí ľudia nekupujú toľko áut, menia sa im návyky a životný štýl.
To isté podľa mňa čaká realitný trh. My stále žijeme v efekte toho, čo sme žili doteraz.
Keď odfiltrujeme emócie, necháme si odstup a začneme nad tým rozmýšľať racionálne, tak zistíme, že detí sa nám rodí stále menej, demografia prudko klesá. Ak nám nepribudne milión migrantov, čo sa nestane, tak máme problém.

Neznamená to, že ceny bytov sa začnú prepadať, Bratislava je stále pupok Slovenska a veľa ľudí tam chce bývať. Ak sa však pozrieme na regióny, už teraz sa dá pozorovať, že pomer toho, čo zaplatíte a čo za to dostanete, je tam oveľa lepší.
Myslím si, že Bratislava bude mať stabilný rast cien ako drvivá väčšina veľkomiest iných štátov. Nehovoríme o tom, že by sa hodnota nehnuteľností prepadávala, o to by som sa vôbec nebál.

Myslím si, že máme pred sebou obdobie dlhodobej stability až stagnácie, respektíve mierneho jedno, dvoj- až trojpercentného rastu. Plošne. Budú aj lokality a byty, ktorých ceny už nebudú rásť, ale skôr stagnovať a miestami poklesnú.
Keď si vezmem mladého človeka, ktorý sa ako pracovná sila stáva nedostatkovým tovarom, jeho príjmy pravdepodobne budú rýchlejšie narastať. Vďaka tejto kombinácii stagnácie cien a nárastu príjmov by sa v horizonte 10 či 15 rokov mohla dostupnosť bývania mierne zlepšovať.

Čítajte viac: https://closer.sme.sk/c/23385246/realit ... zmena.html
xy11
Active Member
Dátum registrácie: Ne 27 11, 2022 4:25 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 22 times

Re: Ceny bytov nebudú donekonečna rásť.

Príspevok od používateľa xy11 »

MiBi napísal: Pi 20 09, 2024 3:52 pm Čapo: Ceny bytov v Bratislave nebudú donekonečna rásť. Trh čaká veľká zmena
Neznamená to, že ceny bytov sa začnú prepadať, Bratislava je stále pupok Slovenska a veľa ľudí tam chce bývať. Ak sa však pozrieme na regióny, už teraz sa dá pozorovať, že pomer toho, čo zaplatíte a čo za to dostanete, je tam oveľa lepší.
Myslím si, že Bratislava bude mať stabilný rast cien ako drvivá väčšina veľkomiest iných štátov. Nehovoríme o tom, že by sa hodnota nehnuteľností prepadávala, o to by som sa vôbec nebál.
Toto nie je uplne pravda. Akoby ludia ignorovali data z poslednych rokov. V Petrzalke klesa pocet deti a zien v reproduktivnom veku. To je fakt.
https://blog.sme.sk/janohrcka/politika/ ... -petrzalka

Demograficka situacia je tak nepriazniva, ze ani Bratislavu nezachrani.
wladas
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 67 times
Been thanked: 190 times

Príspevok od používateľa wladas »

Len taka uvaha. Ak sa budu slabe rocniky (mladi) co kupuju byty tak cena pojde dole ale nizsej cene pride viac ludi do BA. A zase stupne cena. Cize bude rovnovaha.
Glogol
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 69 times
Been thanked: 212 times

Príspevok od používateľa Glogol »

wladas napísal: Ne 22 09, 2024 10:59 am Len taka uvaha. Ak sa budu slabe rocniky (mladi) co kupuju byty tak cena pojde dole ale nizsej cene pride viac ludi do BA. A zase stupne cena. Cize bude rovnovaha.
Asi bude tých faktorov oveľa oveľa viac. Bola by zaujímavá štatistiko koľko bytov vlastnia v BA ľudia čo majú trvalý pobyt niekde inde alebo majú v BA už iný byt. Myslím cca štatistiku investičných bytov. Nebola by presná ale aspoň orientačná. Môj odhad od pasu je že v BA je cca 10 percent investičných bytov.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

ked som byval v blave, odkial som musel utiect, takto bolo asi taketo:
100 bytov na 1 vchod, z toho cca 50% investicnych (alebo zdedenych), priemerny panelak, 4-6km od centra.
.panelaky naokolo cca to iste
dovod preco som musel doslova utiect je, ze majitelia tychto panelakov si tam nasackuju neandtralcov, ktori nie su prisposobeny na taky zivot.
taky panelak si vyzaduje slusnost, pretoze koncentracia ludi je obrovska (na SK pomery)
ale nieeee, jeden robi bordel v noci, neda si povedat, dalsi si tam na parapete opeka zemiaky (smrdi mi do bytu), dalsi fajci v okne.. iny fajci na chodbe, doslova WC z tych spolocnych priestorov, vysoka kriminalita (pivnice, aj byty), verejne tolerovane drogy, ale aspon sa tam dalo parkovat, 100 bytov vlastnilo asi tak 30-40 vozidiel a to aj tak stastiticky boli az 2 auta na 1 byt (cize ludia mali viac aut).
prislo mi to ako v indii, taky slum, bordel, ziadny poriadok, drahe sluzby
teraz mam 3x take velke byvanie za tretinovy naklad a do toho mesta uz ani nechodim, kedze na kazdom kroku ma chcu pokutovat (parkovanie, atd), seriozne, parkovanie drahsie nez v Monaku.
pardon za uprimnost, no toto je moj nazor, aspon dnes :)
nechcel som si ten byt nechat ani ako investicny (nedokazem drzat nieco, co sa mi prieci), ale ludia maju asi ine priority a chute a staci im aj toto.
v novostabe som tam nezil, takze to neviem posudit, ale horsie to byt asi nemoze.

PS: po novom sa nekupuje investicny byt, ale skor investicne podlazie, resp cele bytovky (ale to skor firmy nez FO), [info od realitaka, 2024]
Odoslané z počítača
user27
Active Member
Dátum registrácie: Št 09 02, 2017 10:32 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 10 times

Príspevok od používateľa user27 »

Treba povedat, ze Bratislava je prilis draha na to co ponuka. Keby som mladsi, presuniem sa o kusok dalej do Viedne.
jaroslav81
Silver Member *

Po dlhej dobe prvý menší pokles realitného barometra. Žeby trhu začala dochádať para pri akt. cenách a 4% úrokoch?
barometer-oktober-2024.jpg
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Tie cisla su podla mna nafuknute, 3300eur za m2 a pozeram inzeraty, ktore zacinaju skor na 3000/m2
Cisla nesednia ani pri novostavbach, 4000/m2 je skor vrchol, nez priemer.

Minuly rok som tu kritizoval dom za takmer milion, som schytal kritiku ze co to stoji to vybudovat atd..
Hadajte, ci sa ten dom predal... :)
Odoslané z počítača
MiBi
Guru Member ****

V Madarsku najvyssi rast?
rasteu.jpg
jaroslav81
Silver Member *

MiBi napísal: Ut 12 11, 2024 8:56 am V Madarsku najvyssi rast?

rasteu.jpg
Asi áno...
Tu je inak pekne vidieť vplyv demografie na rast cien...Taliansko má tuším najhoršiu demografiu a tam je ten rast najpomalší, iba + 8,3%
uhlikova_stopa
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 12 06, 2022 8:14 am
Has thanked: 62 times
Been thanked: 36 times

Príspevok od používateľa uhlikova_stopa »

iceberg8 napísal: Po 11 11, 2024 9:58 am
Minuly rok som tu kritizoval dom za takmer milion, som schytal kritiku ze co to stoji to vybudovat atd..
Hadajte, ci sa ten dom predal... :)
Tieto drahe nehnutelnosti sa nepredavaju dobre. Vedia to aj banky a preto na taku nehnutelnost nedostanes hypo, respejtive sostanes ale s krytim tak 30-40%.

Kto ma take prachy si nebude kupovat jazdenku, alebo si postavy novy a presne podla svojixh predstav.
hifron
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 11 times

Príspevok od používateľa hifron »

pred pár rokmi písali o manažéroch v Česku so 150k CZK platom, ktorí dostali výpoveď a mali bežný barák za pár desiatok miliónov CZK a nevedia ho splácať... A to si nevedeli zohnať nový flek za predstavovanú sumu, pretože firmy v CZK toľko nedajú ako by dali v dolároch, pretože im to manažérsky a investorsky(prípadne odborne) nevychádza... A tak ľudia zdrhali inde alebo si povedali, že budú mať aj oni väčšie stresy alebo sa dostanú späť na odbornú úroveň ale musia samozrejme niečo pre to aj obetovať...
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 64 times
Been thanked: 136 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

user27 napísal: Ne 22 09, 2024 3:02 pm Treba povedat, ze Bratislava je prilis draha na to co ponuka. Keby som mladsi, presuniem sa o kusok dalej do Viedne.
V trhovej ekonomike neexistuje nic prilis drahe ci lacne. Ceny aktiv sa kolisu a do buducnosti nikto nevidi.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

V Maďarsku dlho trh z nehnuteľnosťami stagnoval. Akoby zamrzol po svetovej kríze 2008/2009. A potom naraz vystrelil hore...
Tam bola kríza velmi bolestivá, lebo hypo v HUF sa kvôli vysokým úrokom neoplatilo a ľudia brali úvery v tvrdých menách.
Následne HUF devalvoval a museli splácať príliš veľa...
Zarábať v HUF a splácať hypo v švajčiarských frankoch sa ukázalo ako problém...
Prílohy
CHF HUF.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 64 times
Been thanked: 136 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

JUGGLER napísal: St 13 11, 2024 1:47 pm
V Maďarsku
Zarábať v HUF a splácať hypo v švajčiarských frankoch sa ukázalo ako problém...
Pokial viem, Orban zatocil s bankami a problem madaskych dlznikov sa vyriesil. Zhodou okolnosti ulohu zahralo aj Euro.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 156 times
Been thanked: 427 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Orban hlavne zatocil s forintom a tym s usporami beznych madarov :)
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 920 times
Been thanked: 92 times

Príspevok od používateľa rmaly »

osamely chodec napísal: Št 14 11, 2024 4:15 pm Orban hlavne zatocil s forintom a tym s usporami beznych madarov :)
vzdy ked chce politik / socialny inzinier zatocit k hocakou instituciou, vzdy nakoniec zatoci s obcanmi...
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Re: Ceny nehnutelnosti v SR

Trochu som poupravil názov vlákna na viac univerzálne a môžeme tu dávať štatistiky.

Tretí štvrťrok 2024 potvrdzuje rast cien nehnuteľností

Počas letných mesiacov ponukové ceny nehnuteľností vzrástli o 2,4 % v porovnaní s 2. štvrťrokom.
Do zelených čísiel sa preklopil aj medziročný rast, ktorý dosiahol hodnotu 3,4 %. Rast potiahli predovšetkým ceny bytov v Bratislave.
Príspevok Bratislavského kraja k celkovej zmene ceny je v tomto štvrťroku vysoko nadpriemerný.
Ceny rodinných domov v priemere stagnovali.
Nehnuteľnosti sú drahšie v piatich krajoch, najmä v Prešovskom, Žilinskom a Bratislavskom.
Pohľad na mesačné dáta ukazuje pretrvávajúci postupný nárast cien od februára tohto roka.

https://nbs.sk/komentare/treti-stvrtrok ... utelnosti/

Vyberám:

Predávajú sa skôr lacnejšie byty, drahšie zostávajú v ponuke.
Rast cien nehnuteľností v Bratislavskom kraji sa postupne spevňuje, nárast evidujeme aj v ďalších štyroch krajoch.
Ceny medzi štvrťrokmi rástli najrýchlejšie v Prešovskom kraji (+4,4 %).
Nehnuteľnosti v Žilinskom kraji zdraželi prvý krát od 3. štvrťroka 2022 (+4 %).
Pokles pokračuje v Nitrianskom kraji (-2,8 %), ku ktorému sa pridal aj Banskobystrický (-3,3 %).
V Košickom kraji zostala úroveň cien nehnuteľností prakticky nezmenená.

Na raste cien v Bratislavskom kraji sa podpísali najmä ceny bytov v Starom Meste.
Čerpanie nových hypoték začína za vývojom cien bývania zaostávať.
nevedzgdo
Dátum registrácie: St 20 11, 2024 10:48 pm
Has thanked: 9 times
Been thanked: 5 times

Príspevok od používateľa nevedzgdo »

Studne vyschli (a budú ďalej vysychať), veľa kupujúcich aj predávajúcich sa škrabká na hlave a dumá nad tým, čo sa bude diať. Kam to až dospeje?

Vo všetkých smeroch. Únos štátu, vlastizrada, trestný zákon prispôsobený odsúdeným ľuďom blízkym SMER-u, prikláňanie sa k odsúdeným extrémistom, tiež k osobám na ktoré je vydaný medzinárodný zatykač... to všetko sa deje aktuálne. Dnes. "Kúpiť" "predať" ? Alebo ešte zásadnejšie otázky "zostať tu kde sa z určitých skupín alebo ľudí robí živý terč"?

Je jasné, kam to povedie. EÚ nám stopne príliv EU peňazí. Logická odpoveď bude: "Na čo tam zostávať, keď tie choré Bruselské hlavy už ani eurá neposielajú?" A to bude determinovať všetko ostatné, čo sa bude diať ďalej.

Ohlupovanie a dezorientácia občanov naberá na sile a to všetko hrá svoju rolu aj v tomto.

Ceny nehnuteľností pôjdu pekne pomaly dole. Nie hneď zajtra, ale realita nepustí. Čo sa týka dôchodkov aj ocenenia nehnuteľností. Inflácia bude znova naberať na sile, keďže sú k tomu prítomné všetky faktory. Takže slovenský akciový trh, čiže nehnuteľnosti budú dočasne miestom, kde sa budú pchať peniaze s vierou v lepšie zajtrajšky... ale nakoniec sa ukáže, že ako forma investovania s perspektívou xx rokov, to nie je správne rozhodnutie.

Časom sa ukazuje, že práve POLITIKA bude tým, čo tu bude určovať VŠETKO. Ekonomiku, investovanie na burze, slobodu ľudí - VŠETKO!
Okoloiduci
Dátum registrácie: Ne 15 10, 2023 7:14 pm
Has thanked: 16 times
Been thanked: 7 times

Príspevok od používateľa Okoloiduci »

Zas ak by to ludia vnimali tak katastrofalne, tak by tie ceny tento rok nerastli.
mm1809
Silver Member *
Dátum registrácie: Ut 28 06, 2016 4:28 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 35 times

Príspevok od používateľa mm1809 »

nevedzgdo napísal: St 27 11, 2024 11:08 pm Studne vyschli (a budú ďalej vysychať), veľa kupujúcich aj predávajúcich sa škrabká na hlave a dumá nad tým, čo sa bude diať. Kam to až dospeje?

Vo všetkých smeroch. Únos štátu, vlastizrada, trestný zákon prispôsobený odsúdeným ľuďom blízkym SMER-u, prikláňanie sa k odsúdeným extrémistom, tiež k osobám na ktoré je vydaný medzinárodný zatykač... to všetko sa deje aktuálne. Dnes. "Kúpiť" "predať" ? Alebo ešte zásadnejšie otázky "zostať tu kde sa z určitých skupín alebo ľudí robí živý terč"?

Je jasné, kam to povedie. EÚ nám stopne príliv EU peňazí. Logická odpoveď bude: "Na čo tam zostávať, keď tie choré Bruselské hlavy už ani eurá neposielajú?" A to bude determinovať všetko ostatné, čo sa bude diať ďalej.

Ohlupovanie a dezorientácia občanov naberá na sile a to všetko hrá svoju rolu aj v tomto.

Ceny nehnuteľností pôjdu pekne pomaly dole. Nie hneď zajtra, ale realita nepustí. Čo sa týka dôchodkov aj ocenenia nehnuteľností. Inflácia bude znova naberať na sile, keďže sú k tomu prítomné všetky faktory. Takže slovenský akciový trh, čiže nehnuteľnosti budú dočasne miestom, kde sa budú pchať peniaze s vierou v lepšie zajtrajšky... ale nakoniec sa ukáže, že ako forma investovania s perspektívou xx rokov, to nie je správne rozhodnutie.

Časom sa ukazuje, že práve POLITIKA bude tým, čo tu bude určovať VŠETKO. Ekonomiku, investovanie na burze, slobodu ľudí - VŠETKO!
Presne taketo prispevky, urovne nahodneho komentu na fasbuku, si v diskusii ktora ma mat aspon aku taku informacnu hodnotu, nepredstavujem.
Pomylil si si forum ale najma platformu.
xy11
Active Member
Dátum registrácie: Ne 27 11, 2022 4:25 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 22 times

Príspevok od používateľa xy11 »

nevedzgdo napísal: St 27 11, 2024 11:08 pm Studne vyschli (a budú ďalej vysychať), veľa kupujúcich aj predávajúcich sa škrabká na hlave a dumá nad tým, čo sa bude diať. Kam to až dospeje?

Ziadne data, daky source?
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 294 times
Been thanked: 149 times

Príspevok od používateľa Adammd »

trust me bro
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Ono treba uvazovat mozno skor tak, ze ceny bytov boli velmi nizke pred 10 r a tak maju kam rast PERCENTUALNE.
Ved taky byt v BA, 2i panelak, 70-80 tisic eur (pred rekonstrukciou) bola priemerna cena bytu (mimo centra, ale zas nie az na samotnom okraji mesta, ktory ma kazdy posunuty inde).
Sice platovo je to stale drahe v porovnani so zapadom EU. Bolo, aj je a asi aj bude.
napr, take okresne mesto pred 15r, alebo aj pred 10rokmi(!) bolo mozne kupit 2i panelak za "dvacku" - dnes? Nepozeram, ale tipnem si 80-100k za ten isty rozbity 2i panelak.
Nastal stavebny boom a z toho okresneho mesta (rozumej predtym skor dedina, kde skapal pes uz o 16tej) sa stalo relativne pouzitelne mesto. AJ preto stupli byty na dnesnu uroven.

byty , kava v kaviarni, tesla, nvidia, to je jedno co, ak sa najde kupec, cena nemusi byt hned racionalna.

No ale obavam sa, ze take stare zlate casy ako "byt v okresnom meste za dvacku" sa uz opakovat nebudu, to by museli za 10-15r stat pol miliona EUR, co mozne je, ale pointa je, ze dnes treba viac platov na 1 taky byt, ako pred 10-15r. (aspon podla mojho okolia a mojich statistik).

priemerna hruba mzda v 2014 = 862eur a 2024 =1484eur
byty v BA isli hore za toto obdobie o viac ako priemerny plat (72%), ako kde, ale taky Ruzinov mozno aj +120% (plus minus 30%), Petrzalka, Raca, Karlovka, Dubravka +100% (+-20%). Okresne mesta, hlavne nieco ako DS, GA, SE, SI, SC, PE,PN a rozne okresne mesta na strednom SR isli hore skor o 200% (z 25 na 75), a ti co vedeli "byt picking" (nieco ako stockpicking) a vybrali dobre, aj viac. Ale viac ako 400% (z 20 na 100) za poslednych 10rokov je skor vynimka, tipol by som si.

V akciach by sa toto volalo "cas na vyberanie ziskov", ale vybrat zisk z bytov, je na to dovod? Dane a ine naklady su relativne su nizke, ti co investovali, neinvestovali peniaze ktore by potrebovali, aspon vacsinou. A kedze gramotnost na SR je aka je, podla mna taky investor ani nevie, kam inde by tie peniaze dal, okrem bytu pri mori, alebo karavanu, alebo ferrari.

Cize, aj ked som (byval) "hejter" predrazenych bytov, zacinam nevidiet dovod na ich pokles. Politika ludi nezaujima, odist nie je len tak. Nadavat je jednoduche.
Odoslané z počítača
uhlikova_stopa
Silver Member *

V tych predpovediach a cenach bytov treba pocitat aj s jednou vecou…byt sa sice predal za dajme tomu 100k, avsak skutocna cena je 100k + uroky.
To plati pre najbeznejsie nadobudnute nehnutelnosti, cize cez hypo. Hotovost kupci su vo vyhode ofc
oborbobr
Dátum registrácie: Ne 15 09, 2024 10:43 pm

Príspevok od používateľa oborbobr »

Tie ceny teraz rastli podľa mňa z jedného hlavného dôvodu a to vidím všade okolo seba. Všetci čo teraz kúpili nehnuteľnosť rátajú s dvoma vecami: "Na ďalší rok zdražeje všetko kvôli dph, tranzakčnej daní atď" , "Úroky na hypo budú klesať - potom refinancujú"...

V podstate aj ľudia, čo plánujú rekonštrukciu alebo stavbu teraz zháňajú materiál .. mimo sezóny, alebo aspoň vyplacajú s dodávkou na ďalší rok.

Toto je podľa mňa hlavný ťahúň rastu cien ku koncu roka.

Celkovo ale v porovnaní rastu cien nehnuteľnosti a rastu čistého disponibilného prijmu to vyzerá veľmi chabo... napriek tomu dopyt stále existuje. Keby mal človek čas tak, kým sú dostupné dáta z katastra dalo by sa ľahko zistiť koľko bytov v novostavbách bolo zakúpených tými istými ľuďmi alebo firmami ako investície, či to je naozaj až cez tých 50%. Aj ja mam skúsenosť, že keď som chcel kúpiť byt v novostavbe, Rk maklér to hneď bral, že ho chcem na investíciu..
jaroslav81
Silver Member *

oborbobr napísal: St 04 12, 2024 1:25 pm Tie ceny teraz rastli podľa mňa z jedného hlavného dôvodu a to vidím všade okolo seba. Všetci čo teraz kúpili nehnuteľnosť rátajú s dvoma vecami: "Na ďalší rok zdražeje všetko kvôli dph, tranzakčnej daní atď" , "Úroky na hypo budú klesať - potom refinancujú"...

V podstate aj ľudia, čo plánujú rekonštrukciu alebo stavbu teraz zháňajú materiál .. mimo sezóny, alebo aspoň vyplacajú s dodávkou na ďalší rok.

Toto je podľa mňa hlavný ťahúň rastu cien ku koncu roka.

Celkovo ale v porovnaní rastu cien nehnuteľnosti a rastu čistého disponibilného prijmu to vyzerá veľmi chabo... napriek tomu dopyt stále existuje. Keby mal človek čas tak, kým sú dostupné dáta z katastra dalo by sa ľahko zistiť koľko bytov v novostavbách bolo zakúpených tými istými ľuďmi alebo firmami ako investície, či to je naozaj až cez tých 50%. Aj ja mam skúsenosť, že keď som chcel kúpiť byt v novostavbe, Rk maklér to hneď bral, že ho chcem na investíciu..
Lenže ceny nehnuteľností rástu už od konca minulého roka, kedy sa o žiadnej zvýšenej dani ešte nevedelo. Skôr ide o odložený dopyt. Takmer celý rok 2023 nikto nič nekupoval kúpu odkladal...teraz kupujú všetci naraz...
oborbobr
Dátum registrácie: Ne 15 09, 2024 10:43 pm

Príspevok od používateľa oborbobr »

Veď máš vyššie graf, že až Q3 je rast.
uhlikova_stopa
Silver Member *

jaroslav81
Silver Member *

uhlikova_stopa napísal: So 07 12, 2024 9:48 am November je out

https://www.realitnaunia.sk/realitny-barometer
Tie štatistiky sú nejaké divné. 1 izbové byty v Prešove išli podľa nich hore o 17% ? To je nezmysel. Pravdepodobne sa len predalo veľa zrekonštruovaných bytov v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom a štatistiku to takto skreslí.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

jaroslav81 napísal: Ne 08 12, 2024 12:04 am Tie štatistiky sú nejaké divné. 1 izbové byty v Prešove išli podľa nich hore o 17% ? To je nezmysel. Pravdepodobne sa len predalo veľa zrekonštruovaných bytov v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom a štatistiku to takto skreslí.
Ja si myslím, že to nevadí.
Sú veľké rozdiely v lokalitách. Stačí napr. že sa v Trenčíne predalo viac jednoizbákov v jednej novostavbe v dobrej lokalite a už je cena +19,7%.
Tie ceny im nahlasuje 620 členov únie... sú to reálne ceny.
To čo my vidíme v inzercii sú len ponuky. Ja ked chcem mať prehľad v danej lokalite, najväčšiu váhu prikladám ,,rezervovaným,, alebo ,,predaným,,

Mňa by skôr zaujímalo, prečo oficiálne štatistiky NBS majú taký rozdiel v priemerných cenách (oproti únii):
Prílohy
NBSQ3.png
NBSclean.png
Napísať odpoveď

Návrat na "Nehnuteľnosti / Nemovitosti, Reality, Hypotekárne úvery"