To je taký fenomén, že ten graf bol dlhodobo opačný (koncentrácia v mestách ).jaroslav81 napísal: ↑Pi 29 11, 2024 8:57 am Všetci píšete o vysídlovaní vidiekov a sťahovaniu do miest, ale ja som našiel skôr opačnú štatistiku. Vidiek s dobrou dostupnosťou do mesta do 10km je stále veľmi žiadaný, veď v každej dedine blízko krajského mesta sa stavajú domy o dušu.
Zhruba v 1995-2000 sa to otočilo, ked začali byť problémy s dostupným bývaním v meste.
Je to tzv. suburbanizácia, alebo prímestská migrácia, resp. dekoncentrácia v mestách.
Časť obyvateľstva (hlavne z panelákov ) sa posunie na ,,vyššiu úroveň,, a vysťahuje do predmestia.
Motívom býva vlastný pozemoček a domček za podobnú cenu ako byt v meste.
Na predmestiach Bratislavy by malo byť zhruba 40% obyvatelov z BA a 60% takých, čo miesto nasťahovania do BA zvolia predmestie.
Problém je, že doprava do mesta začne kolabovať a zahusťuje sa aj v meste. BA nemá metro, ani dobrú MHD, takže velký problém.
Z vyššej úrovne bývania sa stane trápenie (dostupnosť do práce a robenie taxikára deťom ), takisto na vidieku je pomerne nuda, a
výsledkom býva, že tí, čo majú peniaze sa nakoniec sťahujú priamo do mesta. To pekne zvyšuje ceny v meste.
V Košiciach tento problém už pochopili. Územné plány a výstavbu smerujú späť ku koncentrácii, teda snažia sa, aby ľudia bývali priamo v meste, nemuseli používať autá, čiže aby nekonečné prúdy áut ráno nesmerovali do mesta a večer von z mesta.
Pointou je obchvat mesta a že vo vnútri mesta sa ľudia presúvajú pešo, byciklami, MHD.
Dostupnosť do mesta je stále zlá (zápchy ), ale čoraz viac bytov sa stavia v meste. Dokonca v pláne je nová mestská štvrť blízko centra kde
nájde domov 25000 ľudí.
Predvčerom som videl v telke, že aj v Bratislave idú postaviť dalšie výškové budovy.
Takisto tam máte kopu brownfieldov a pozemkov ktoré by vedeli znova zvýšiť koncentráciu v meste.
Našiel som obrázok nových mrakodrapov v BA