veď si ho môžeš pre deti kúpiť v budúcnosti lacnejšiea ak niekto ma napr. deti tak urcite vie ze ked kupi byt tak ho budu moct v buducnosti vyuzit
daj príklad - zatiaľ som si to nevšimol. Je to taký často opakovaný mýtus, ale realita je trochu iná. Porovnaj si to napríklad s poslednými rokmi. Inflácia a vývoj cien bytov išli každé osve. A z hľadiska desiatok rokov je to rovnako ako akcie a ostatné aktíva.Nehnutelnosti pomerne verne sleduju inflaciu.
to je samozrejme pravda, ale aby si ju mohol prenajímať, alebo predať za rovnaké peniaze, tak ju musíš zrekonštruovať za mastné peniaze. Veď si predstav ako vyzerá byt z roku 1998. Dnes by nám bez rekonštrukcie pripomínal zariadením socík, aj keď je to 8 rokov po revolúcii.13 rocna nehnutelnost je z hladiska fyzickeho opotrebovania na urovni jednorocneho auta.
No v tomto prípade by bola mesačná splátka 530€ pri 5% úrokovej sadzbe, predpokladám, že si bonitnejší klient, keď by si si mohol dovoliť a banka by ti schválila takú vysokú mesačnú splátku. Takže to je len na tebe, či by si vedel splácať tú mesačnú splátku aj keby si stratil robotu, a úroková sadzba by napríklad vyletela odosť vyššie.homer007 napísal:ja by som chcel hypoteku tak na 10 rokov na cca 50 000 €, plus prenajimam este jeden byt a bytovu jednotku v dome, cize si myslim ze riziko tam velke nie je ci ?
no tak pri fixácií napríklad na 10rokov by ten úrok bol určite vyšší ako 6% a keďže si asi slobodný tak aj o dosť viac. Čiže splátka by bola ešte vyššia, ale samozrejme ak by si chcel môžeš to natiahnuť na viac rokov tú hypotéku, a radšej platiť menej mesačne, a keď ušetríš nejakú sumu tak potom spraviť radšej mimoriadnu splátku hypotéky, aj keď keďže to budeš mať zafixované, budeš platiť nejaký poplatok, napr. 4% z predčasne splatenej sumy. A neviem aká je priemerná mesačná splátka ale myslím si, že ľudia majú hypotéku v priemere aspoň na 20 rokov a tým pádom je tá mesačná splátka nižšia. To musíš prenajímať nejaké vilkyhomer007 napísal:ja by som si urok zafixoval na celu dobu splatnosti. plus som student size by som mohol aj do stat premiu. 530€ je vysoka splatka ? kolko je priemerna ?
zarabam 800€ a tie dva prenajmy v cistom okolo 1000€ a keby som prenajal aj ten co kupim za hypo tak cisteho este plus 300€
to je pravda, ale práve preto by som ten byt nekupoval teraz, ale až keď ešte viacej ceny klesnú a platy o niečo ešte viacej stúpnu. Nie je predsa dôvod držať 3-4 roky nehnuteľnosť, keď jej cena klesá. Veď si ju o tie 3-4 roky kúpim lacnejšie a potom mi aj ten výnos z prenájmu vyjde lepšie.Čiže je vysoký predpoklad, že mzdy budú rásť stále v nominále, takže ten bod keď začnú rásť aj znova ceny bytov niekedy prísť musí. Predsa sa nemôže stať, že zrazu si byt kúpime za napr. 3-ročné platy. A s rastom platov predsa bude vzrastať aj cena, ktorú si bude môcť kupujúci dovoliť.
Tak k tomuto "úkazu" existuje vysvetlenie. Uvediem ho na priklade:Calculator pise: Za 3 roky (2008-2011) priemerná mzda narástla cca o 10%, a to je hospodárska kríza.
Miera inflácie za tie tri roky bola 4,6 + 1,6 + 1 = 7,2%citát napísal:Za 3 roky (2008-2011) priemerná mzda narástla cca o 10%, a to je hospodárska kríza.
Pravda je aj tu. Nase mzdy si to uz nabehli a rast uz nebude taky aky bol.P.S. Aj prechod na euro (prudké posilnenie kurzu SKK) mohlo dvihnúť priemer mzdy prepočítavaný na eurá, nie?
nie nemohol, keďže všetko je prepočítané konverzným kurzom. Toto by platilo pokiaľ by si počítal rok 2008 so slabším kurzom zo začiatku roka 2008. Ale ak je všetko prepočítané konverzným kurzom, tak tam žiadny rast len čisto s kurzu nie je.Aj prechod na euro (prudké posilnenie kurzu SKK) mohlo dvihnúť priemer mzdy prepočítavaný na eurá, nie?
Nie, po 13 tich rokoch prenajimania je nehnutelnost zrela na vnutornu generalku. Dobre prirovnanie je ku 3 rocnemu firemnemu autu, kde sa menia vodici. Stav je trosku iny, ako ked byvas ty niekde 13 rokov/jazdis 3 roky na svojom aute. Plus, ako napisal Filip, generacna vymena zariadenia, technologii atd.Rokosák napísal:Pette, 13 rocna nehnutelnost je z hladiska fyzickeho opotrebovania na urovni jednorocneho auta. Pritom auto straca po roku na cene. Cena realit obycajne cenove nestraca.
Najbližších pár rokov budeš môcť sledovať presne opačnú situáciu: nájmy budú klesať, ale inflácia bude stúpať.Inflacia sa vyznacuje rastucimi cenami tovarov a sluzieb, ale aj rastucimi prijmami. Jednym z prijmov je najomne, ktore ovplyvnuje ceny komercnych a sukromnych nehnutelnosti. To neplati pre niektore ine aktiva vratane firemnych akcii. Akciove burzy nemaju radi inflaciu, lebo znizuje realne zisky firiem. Samozrejme pocas bubliny ceny vacsiny aktiv inflaciu predbiehaju a po splasnuti za nou zaostavaju.
na to stačí sledovať namiesto platu priemerný príjem na domácnosť. V tom máš zarátaných aj dôchodcov, invalidov a nezamestnaných - zvýšenie/zníženie sociálnych dávok.Lebo ako som uviedol moju hypotezu, ze priem. mzda moze rast, ked paradoxne pracuje menej ludi
http://financie.etrend.sk/osobne-financ ... mnika.html" onclick="window.open(this.href);return false;homer007 napísal:Myslite ze je dobry napad kupi byt na hypoteku a zacat ho prenajimat a tym platit hypoteku ?