Založenie sro na trading Česká republika

Zdaňovanie investícií a dividend
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 213 times
Been thanked: 512 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Založenie sro na trading Česká republika

Príspevok od používateľa osamely chodec »

sibal4441 napísal: Ne 05 10, 2025 5:26 pm Podľa § 46b ods. 2 zákona o dani z príjmov (ZDP):

„Výška minimálnej dane závisí od sumy zdaniteľných výnosov (príjmov) dosiahnutých za zdaňovacie obdobie podľa účtovníctva vedeného podľa osobitného predpisu.“

Inak velmi jednoduchy fact check: daj si do lubovolneho uctovneho programu ze si nakupil akcie za 50 tisic - naklad, potom zauctuj výnos - účtujú sa ako výnosy z predaja finančných nástrojov (účtová trieda 6), a pozri obrat a tam to vidis :D

A je uplne jedno ci ten obrat zapises ako 60 transakcii mesacne po 5tisic EUR alebo ako sucet - jednu transakciu internym dokladom ze si kupil za 300 tisic a predal za 360 tisic a k tomu pripojis doklad od brokera, vysledok musi byt ten isty
Účtovne sa neeviduje celý objem obchodov, ale len realizovaný zisk (rozdiel medzi predajnou a nákupnou cenou).

toto je dolezite
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
sibal4441
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 24 09, 2023 11:15 am
Has thanked: 45 times
Been thanked: 28 times

Príspevok od používateľa sibal4441 »

osamely chodec napísal: Ne 05 10, 2025 6:39 pm
sibal4441 napísal: Ne 05 10, 2025 5:26 pm Podľa § 46b ods. 2 zákona o dani z príjmov (ZDP):

„Výška minimálnej dane závisí od sumy zdaniteľných výnosov (príjmov) dosiahnutých za zdaňovacie obdobie podľa účtovníctva vedeného podľa osobitného predpisu.“

Inak velmi jednoduchy fact check: daj si do lubovolneho uctovneho programu ze si nakupil akcie za 50 tisic - naklad, potom zauctuj výnos - účtujú sa ako výnosy z predaja finančných nástrojov (účtová trieda 6), a pozri obrat a tam to vidis :D

A je uplne jedno ci ten obrat zapises ako 60 transakcii mesacne po 5tisic EUR alebo ako sucet - jednu transakciu internym dokladom ze si kupil za 300 tisic a predal za 360 tisic a k tomu pripojis doklad od brokera, vysledok musi byt ten isty
Účtovne sa neeviduje celý objem obchodov, ale len realizovaný zisk (rozdiel medzi predajnou a nákupnou cenou).

toto je dolezite
Daj prosim konkretne na ktory ucet zauctujes len realizovaný zisk za cely rok jednou sumou aby sme sa rozumeli. Hovorime o sro ktora robi niekolko obchodov denne, a jej hlavnou cinnostou je obchodovanie s CP. A ty hovoris ze vedenie uctovnictvca podla Zakona o uctovnictve nahradis nejakou danovou evidenciou ak tomu dobre rozumiem? A hlavne nerozumiem ty nebudes uctovat vynos a naklad ale len vysledok? Ako zauctujes len realizovaný zisk? Podvojne uctovnictvo znamena ze musis kazdu transakciu zapisat podvojne, aky bude protiucet toho zisku? Vzdy sa uctuju vynosy na jednej strane, na druhej naklady. Nemozes predsa v podvojnom uctovnictve zauctovat len zisk, ziadne vynosy a naklady.
Naposledy upravil/-a sibal4441 v Ne 05 10, 2025 6:58 pm, upravené celkom 1 krát.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 213 times
Been thanked: 512 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Ja nic co pises vyssie netvrdim. Mozem vsak poradit . Over si Tvoj pravny a uctovny nazor tu https://www.skdp.sk/, aj ja to tak robim :).
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
bubienok
Dátum registrácie: St 03 07, 2024 7:58 am
Has thanked: 61 times
Been thanked: 2 times

Príspevok od používateľa bubienok »

ak by niekoho zaujimalo pridavam link na sposob uctovania a ine zaujimave fakty

https://www.danovecentrum.sk/odborny-cl ... pierov.htm
sibal4441
Silver Member *

osamely chodec napísal: Ne 05 10, 2025 6:58 pm Ja nic co pises vyssie netvrdim. Mozem vsak poradit . Over si Tvoj pravny a uctovny nazor tu https://www.skdp.sk/, aj ja to tak robim :).

Mozno som ta zle rozumel, prepac. Ako si teda myslel ze ;
"Účtovne sa neeviduje celý objem obchodov, ale len realizovaný zisk "

Ako zaevidujes v podvojnom uctovnictve len realizovaný zisk? Aky pouzijes uctovny zapis? ktory ucet, a ktory protiucet? Pretoze ja neviem na ktory ucet to zapisat, ak mi to prezradis, tak tiez zauctujem vsetky zisky na 1 ucet a nebudem zbytocne platit uctovnikov.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2029 times
Been thanked: 2501 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

bubienok napísal: Ne 05 10, 2025 7:06 pm ak by niekoho zaujimalo pridavam link na sposob uctovania a ine zaujimave fakty
Takéto linky nech študujú účtovníci. :)

Nikto nikomu nebráni robiť miliardové obraty a konkurovať fabrikám ako US Steel, alebo SPP.
Takisto účtovať obchodovanie na margin (kde je majetok firmy len finančný kolaterál)
ako účtovanie s cennými papiermi v majetku firmy. Aj ked sú v majetku len na 5 sekúnd ...

Každý nech si veci vysvetluje a rieši ako chce. Ja sa k tomu už nebudem vyjadrovať.
P.S. Môžeme o tom hodiť reč na stretku, ked nezabudnem (bebe, andre)
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
sibal4441
Silver Member *

JUGGLER napísal: Ne 05 10, 2025 7:38 pm
bubienok napísal: Ne 05 10, 2025 7:06 pm ak by niekoho zaujimalo pridavam link na sposob uctovania a ine zaujimave fakty
Takéto linky nech študujú účtovníci. :)

Nikto nikomu nebráni robiť miliardové obraty a konkurovať fabrikám ako US Steel, alebo SPP.
Takisto účtovať obchodovanie na margin (kde je majetok firmy len finančný kolaterál)
ako účtovanie s cennými papiermi v majetku firmy. Aj ked sú v majetku len na 5 sekúnd ...

Každý nech si veci vysvetluje a rieši ako chce. Ja sa k tomu už nebudem vyjadrovať.
P.S. Môžeme o tom hodiť reč na stretku, ked nezabudnem (bebe, andre)
Suhlasim, mne ide o zalozenie firmy v CR. Ak má niekto konkrétne poznatky k pôvodnej otázke, prosím, držme sa témy – je to pre mňa výrazne väčšia istota než hľadať spôsoby, ako to v SR zaučtovať tak, aby som sa vyhol 11-tisícovej daňovej licencii.

Nemá zmysel rozoberať, či je daňová licencia alebo transakčná daň „blbosť“ alebo „kolosálna blbosť“. Na fóre môžeme vymyslieť čokoľvek, ale nakoniec aj tak príde daňová kontrolorka ktora opakovala ešte aj materskú školku. Raz mi jedna pri výpočte obratu za posledných 12 mesiacov s vážnou tvárou vysvetľovala, že som prekročil obrat pre DPH, pretože sa to počíta „od marca do marca nasledujúceho roka – vrátane“. :D Nevedel som jej vysvetliť, ze to je mesiacov 13.
andre
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 24 times
Been thanked: 287 times

Príspevok od používateľa andre »

Ako sa maju uctovat CP aj dalsie triedy aktiv je stanovene v dokumente, ktory prikladam v prilohe. Tam moc neni priestor na spekulovanie :
OPATRENIA Ministerstva financií Slovenskej republiky zo 16. decembra 2002 č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva

Co sa tyka firmy v CR resp. hocikde v zahranici dal by som si pozor na danovu rezidenciu v tomto pripade hlavne na miesto skutocneho vedenia. Aby to bolo legalne sa musis prestahovat do CR a odtial riadit firmu, alebo minimalne mat aspon 1 konatela s pobytom v CR. Co mam info, uz aj u nas prebehol cez vsetky sudne instancie az po ustavny sud ohladne dorubenia dane "schrankovej firme". K tomu tiez existuje metodicke usmernenie, ktore davam do prilohy:
METODICKÉ USMERNENIE K INTERPRETÁCII A POSUDZOVANIU KRITÉRIÍ PRE URČENIE DAŇOVEJ REZIDENCIE DAŇOVNÍKA NA ÚČELY ZÁKONA O DANI Z PRÍJMOV A PRÍSLUŠNEJ ZMLUVY O ZAMEDZENÍ DVOJITÉHO ZDANENIA

Na 2. stranu odporucam si vypocut tento rozhovor s danovou poradkynou: https://index.sme.sk/c/23545664/poradky ... iardy.html
Prílohy
metod. usmernenie - KRITÉRIÍ PRE URČENIE DAŇOVEJ REZIDENCIE_2020.10.08.pdf
(413.7 KiB) 14 stiahnutí
POSTUPY_UCTOVANIA_uplne_znenie_2019.pdf
(2.08 MiB) 21 stiahnutí
sibal4441
Silver Member *

Ahoj andre, si mi to pekne skomplikoval. Prave Tvoje prispevky ohladom transakcnej dane ma utvrdili v tom, ze si musim zalozit firmu v CR. Konkretne si pisal, ze:
"podla toho ako to FS prezentuje praveze pokial sa NEjedna o riadene portfolio platis DFT z kazdeho nakupu CP a inych financnych nastrojov (opcie, derivaty), u zahranicneho brokera si zrejme musis spravit samozdanenie. "

A teraz mi napises ze sa TD nevyhnem ani ked budem mat firmu v zahranici? Jedine odovzdat tu obciansky a zriadit si obcianstvo v inej krajine? To uz teraz chapem chodca a JUGGLERa ze radia len priznat zisk jednou sumou tym padom sa vyhnes vysokemu obratu aj TD a dufat, ze nepride kontrola
andre
Guru Member ****

Nemusis sa vzdat obcianstva, len zmenit danovu rezidenciu aj tu na webe k tomu bol clanok: https://ako-investovat.sk/byvate-alebo- ... atit-dane/

To neni o TD, ale hlavne o dani z prijmu.

Inak aj firmy v UAE uz platia dane, dokonca musia auditovat uctovnictvo. Tusim do 2026 je tam vyminka pre firmy s malym obratom, neviem presne do akej sumy, ale ako sa tu rozoberalo obrat je pri tradingu problem. A plati sa tam uz aj DPH 5%.
sibal4441
Silver Member *

andre napísal: Po 06 10, 2025 11:49 am Nemusis sa vzdat obcianstva, len zmenit danovu rezidenciu aj tu na webe k tomu bol clanok: https://ako-investovat.sk/byvate-alebo- ... atit-dane/

To neni o TD, ale hlavne o dani z prijmu.

Inak aj firmy v UAE uz platia dane, dokonca musia auditovat uctovnictvo. Tusim do 2026 je tam vyminka pre firmy s malym obratom, neviem presne do akej sumy, ale ako sa tu rozoberalo obrat je pri tradingu problem. A plati sa tam uz aj DPH 5%.
Andre dakujem Ti, toto su presne informacie, ktore som potreboval, len sa Ta opytam, aby som tomu dobre rozumel, preco to neni o TD?
Ak tomu dobre rozumiem tak DU moze povedat, ze mas danovu rezidenciu v SR a teda budes musiet platit dane v SR, aj ked mas firmu v CR, ale nemozu ti to povedat v pripade transakcnej dane? Alebo len by sa im tazko preukazovalo ake si mal pohyby na ucte kedze mas cesky bankovy ucet, a tiez vsetky pohyby v podstate bude broker reportovat len ceskej republike? Ako si to myslel?
andre
Guru Member ****

Technicky ked uz by ti dorubili dan z prijmu, zrejme dopocitaju aj TD. Ale cela legislativa k danovej rezidencii je postavena na dani z prijmu.

Ty musis v danovom konani dokazovat, cize ty by si mal predlozit aj vsetky vypisy.. Ak nieco nedodas, dopocitaju ti dan podla pomocok
https://www.advokatkratky.sk/urcenie-da ... a-pomocok/

Pri vyssich sumach, ktore by riesili OCTK, si vedia vyziadat vsetky vypisy priamo z banky..
sibal4441
Silver Member *

Dakujem, pozeram ze virtualny trvaly pobyt v CR sa da zariadit za par tisic Kc, tak to este doobjednam k sro.
Len ma napadla taka vtipna otazka, ci mi danovy urad tym padom vrati TD zaplatenu na Slovensku, ked budem daňovým rezidentom v ČR a budem mat jednu firmu v CR, druhu na Slovensku :D
Samozrejme viem odpoved, je to len pokus o vtip
bubienok

drzim palce
mozem otazocku, kto ti robi ucto na slovensku? ak vyhovuje tak cez pm
sibal4441
Silver Member *

Ak bola otázka na účtovníka mierená na mňa, tak musím priznať, že momentálne si už vôbec netrúfam odporučiť dobrého účtovníka. Po tom, čo tu zaznelo viacero (často protichodných) názorov, radšej nechcem nikoho odporúčať.

Osobne si počkám, ako dopadne stretko JUGGLER vs. andre – ak sa im podarí prebrať aj tému výpočtu obratu a transakčnej dane pri nákupe akcií, mohlo by to byť veľmi užitočné pre nás všetkých. Bolo by super, keby nám potom dali správu, čo sa podarilo rozlúsknuť :D

Zatiaľ to vyzerá, že v tejto oblasti je veľa názorov a každý si to účtuje po svojom, až kým nepríde kontrola s vlastným výkladom zákona. A práve preto som ja opatrný, pretože pár kontrol som zažil a poviem vám že tam logika a zdravý rozum ide úplne stranou.
bebe814
Dátum registrácie: Št 11 10, 2012 9:55 am
Been thanked: 9 times

Príspevok od používateľa bebe814 »

sibal4441 napísal: So 04 10, 2025 9:19 am A mal si kontrolorku ktora vedela kontrolovat trading, alebo len videli velky obrat tak si mysleli ze velky obrat=velky zisk?

Lebo tiez som mal danovu kontrolu, danova kontrolorka ked videla miliony obratu a ziadne dane tak tomu nerozumela, a hned sa zacala vyhrazat, ze ak vsetko nezdokladujem tak ze mi cely obrat zdani :D. Nakoniec po roku hladania ked nevedela nic najst - ved to boli tie iste peniaze ktore len prisli na ucet, a potom odisli niekedy aj denne, tak mi zacala vyplakavat ze za ten cas mohla radsej kontrolovat ine firmy a ze ona kontroluje firmy ktore maju aj skutocne milionove obraty :D

Inak ak robis aj FX konverzie a USD bude nadalej prudko oslabovat, ak dobre tomu rozumiem, ak zamenis z EUR na USD vtedy ked je velky denny prepad USD oproti stredovemu kurzu NBS tak ti vznikne kurzova strata? To by bol dobry sposob ako spravne nacasovat zmenu z EUR na USD co aj tak musim urobit.
ano cela kontrola skoncila na kurzovych rozdieloch, lebo som pouzil inu metodiku na precenenie v tom mali iny pohlad, do sporu som nesiel, tak som doplatil jeden rok v tom roku bol kurzovy zisk a v dalsom som si to zas dodatocnym danovym vybral nazad, akoze cele zle zabitych 7 mesiacov dokladovania reportovania apod. a poutta 145 eur. preto jedine co ma dorazi je len dalsia byrokracia. inac mal som aj danovu kontrolu tradingu na fyzicku osobu - tiez extra kapitola
bebe814
Dátum registrácie: Št 11 10, 2012 9:55 am
Been thanked: 9 times

Príspevok od používateľa bebe814 »

inac ked bola na pretrase TD zaplatil som si seminar od smpl.cz celkom poucne to bolo je z toho aj video https://m.youtube.com/watch?v=NizGKG7RxO8

aj ked vela info padlo v diskusii potom ale zakladne veci sa zrejme dozvies aj z videa. skratka zivnost v cr je blbost pokial zijes na sk, a ano aj firma ma DANOVU rezidenciu odkial je riadena nie kde ma sidlo, to preukazovanie odkial apod. su dalsie veci.

ad uctovanie vyssie ano uctujem rovnako ako sibal4441 (akcie ako majetok 25x) a derivaty uctujem ako osamely chodec (pohladavky a zavazky 37x) vynosy/naklady 5xx/6xx na stretku mozem dat prednasku o tom ako co a aj ako a co ocakava danova kontrola ak bude zaujem.

co sa tyka uctovnika moja to nedala tak som si spravil soft co cele z ib flex vypisu rozhadze na jednotlive ucty, za 3 roky som to uz ako tak vyladil, standrardny uctovnik to neda a nestandardneho nezaplatis resp ja nepoznam... asi tolko k tomu.
andre
Guru Member ****

sibal4441 napísal: Po 06 10, 2025 12:46 pm Dakujem, pozeram ze virtualny trvaly pobyt v CR sa da zariadit za par tisic Kc, tak to este doobjednam k sro.
Ono ale nejde o deklaraciu TP ako takeho, som to zle napisal. Ako pisal aj bebe ide o to realne firmu riadit z CR a teda vediet preukazat, ze sa tam konatel realne zdrziava. Ak by to niekto niekedy riesil, tak sa to preukazuje napr. tym ze si tam platis podnajom, alebo vlastnis nehnutelnost a vypisom z uctu, kde mas platby kartou v obchodoch v CR..
sibal4441
Silver Member *

andre napísal: Ut 07 10, 2025 8:24 am
sibal4441 napísal: Po 06 10, 2025 12:46 pm Dakujem, pozeram ze virtualny trvaly pobyt v CR sa da zariadit za par tisic Kc, tak to este doobjednam k sro.
Ono ale nejde o deklaraciu TP ako takeho, som to zle napisal. Ako pisal aj bebe ide o to realne firmu riadit z CR a teda vediet preukazat, ze sa tam konatel realne zdrziava. Ak by to niekto niekedy riesil, tak sa to preukazuje napr. tym ze si tam platis podnajom, alebo vlastnis nehnutelnost a vypisom z uctu, kde mas platby kartou v obchodoch v CR..
Ano, ja som to tak pochopil z tvojho predosleho prispevku, ze je to jednoduche zmenit danovu rezidenciu. Ale naopak platit si tam podnajom a este chodit nakupovat do ceskych obchodov 183 dni v roku nie je az take jednoduche.
Neviem ako ty, ale ja z toho videa od bebe - smpl.cz som nadobudol dojem, ze mozno pri s.r.o. bude stacit aj dohoda s niekym, kto vlastni byt v CR, ze tam mozes kedykolvek prist, alebo ze mas k dispozicii priestor napr. zasadacku co by vedeli zabezpecit tie startupy ktore poskytuju cez coworking kancelarske priestory.
Neviem, je to len taka otazka do diskusie, ale ja mam pocit, ze takto by to slo. Samozrejme je nezodpovedana otazka ci tie coworking kancelarie nemaju nejaku evidenciu prezenčnú listinu kde by samozrejme museli byť zapísané všetky návštevy.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2029 times
Been thanked: 2501 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Povedal som, že sa nebudem vyjadrovať, ale ešte raz napíšem svoj názor.
sibal4441 napísal: So 04 10, 2025 9:19 am Lebo tiez som mal danovu kontrolu, danova kontrolorka ked videla miliony obratu a ziadne dane tak tomu nerozumela, a hned sa zacala vyhrazat, ze ak vsetko nezdokladujem tak ze mi cely obrat zdani :D. Nakoniec po roku hladania ked nevedela nic najst - ved to boli tie iste peniaze ktore len prisli na ucet, a potom odisli niekedy aj denne, tak mi zacala vyplakavat ze za ten cas mohla radsej kontrolovat ine firmy a ze ona kontroluje firmy ktore maju aj skutocne milionove obraty :D
Dúfam, že z toho každý pochopí ako funguje daňová správa a prečo je namieste daňovákov nedráždiť.
Výber daní je o tom aby sa vlk nažral a ovca ostala celá.
Teda FS nemá úmysel daňovníka buzerovať, ani s ním míňať veľa času.
Daňový výber musí byť efektívny. Preto FS mrhá energiou a časom tam, kde vidí potenciálne daňové doruby a pokuty.
sibal4441 napísal: So 04 10, 2025 9:19 am Inak ak robis aj FX konverzie a USD bude nadalej prudko oslabovat, ak dobre tomu rozumiem, ak zamenis z EUR na USD vtedy ked je velky denny prepad USD oproti stredovemu kurzu NBS tak ti vznikne kurzova strata? To by bol dobry sposob ako spravne nacasovat zmenu z EUR na USD co aj tak musim urobit.
Pokiaľ viem právnická osoba účtuje iba v EUR. Je teda úplne jedno, či máš účet v USD, alebo EUR.
Prax však vraví, že firemný účet u brokera je najlepšie mať v EUR a vo výpise máš už všetko zúčtované aj s kurzovými stratami/ziskami.
Ak je účet v USD musia byť kurzové rozdiely dopočítané.

Podľa mňa je pre firmu zbytočné špekulovať, kedy mať u brokera main currency USD alebo EUR.
A ešte jedna vec. Z účtovného hľadiska je podľa mňa najlepšie všetky pozície na konci roka uzavrieť a do nového roka prejsť s cashom.
Samozrejme, dá sa aj špekulovať a prenášať, aj optimalizovať cez realizovanú stratu, ale ja si myslím, že skôr sa to oplatí na fyzickú osobu, ako na firmu.
sibal4441 napísal: Po 06 10, 2025 4:19 pm Osobne si počkám, ako dopadne stretko JUGGLER vs. andre – ak sa im podarí prebrať aj tému výpočtu obratu a transakčnej dane pri nákupe akcií, mohlo by to byť veľmi užitočné pre nás všetkých. Bolo by super, keby nám potom dali správu, čo sa podarilo rozlúsknuť :D
Možno preberieme nejaké veci, vymeníme si nejaké info, ale v princípe neplánujem nič rozluskávať. :)
sibal4441 napísal: Po 06 10, 2025 4:19 pm Zatiaľ to vyzerá, že v tejto oblasti je veľa názorov a každý si to účtuje po svojom, až kým nepríde kontrola s vlastným výkladom zákona.
A práve preto som ja opatrný, pretože pár kontrol som zažil a poviem vám že tam logika a zdravý rozum ide úplne stranou.
Ja si vôbec nemyslím, že účtovníci, ktorí sa tým živia si len tak robia veci po svojom.
Oni vedia, čo je podstatné a dôležité.
Z môjho pohľadu je najlepšie mať profesionálneho účtovníka, dať mu splnomocnenie a nech všetko robí tak, ako sa to má robiť,
pričom ťa aj zastupuje pred daňovákmi. A pre prípadné právne spory treba mať dobrého advokáta.
V zmysle toho, aby si nemal žiadne kontroly je podľa mňa najlepšie s ničím nešpekulovať, ani so spornými nákladmi.
Odporúčam poctivo platiť dane. A myslím tým VZOROVO platiť dane, aby FS nemala ani najmenší dôvod na kontrolu.

Kedysi som podnikal v zahraničí. Aj som tam žil.
Pár rokov som potom žil v SR, ale firmu som mal v zahraničí.
Kedysi to nebol problém, ale po kríze 2008/2009 to začali šrubovať.
Prišla FATCA ( výmena informácii pre USA ), potom sa pripojila EU (CRS) a dnes funguje nielen výmena informácii (AVI),
ale aj dokonalá kontrola bánk a všetkých finančných tokov. A všetko je legislatívne podchytené.

Preto si myslím, že nám malým rybám sa už neoplatí špekulovať, ale brať to úplne opačne:
byť vzorovými daňovníkmi a využiť, že v SR nemáme vysoké dane.

Dnes sa oplatí špekulovať len extra bohatým jedincom ktorí majú na to, aby si platili odborníkov a špičkových advokátov.

Citujem:
V roku 2025 právnické osoby uplatnia pri zdaniteľných príjmoch (výnosoch) do 100 000 eur (vrátane) sadzbu dane vo výške 10 %.
Ak zdaniteľné príjmy (výnosy) presiahnu hranicu 100 000 eur, uplatní sa sadzba 21 %.

Vidíš. Ty špekuluješ a koleduješ si o problémy.
Broker bude od teba pýtať utility bill, oficiálny trvalý pobyt nie je ľahké mať ani doma.
Plus to, čo ti vravia bebe a andre. A keď už to prešlo aj súdnym sporom až po najvyššiu inštanciu, stáva sa z toho precedens.
Tak si to vyhľadaj v judikátoch a tam v rozhodnutí súdu nájdeš všetky detaily aj argumentáciu.
Pre mňa to znamená, že sa už neoplatí robiť právny výklad po svojom, pretože v súdnom spore sa advokáti FS oprú o veci v ktorých už bolo rozhodnuté.
sibal4441 napísal: Po 06 10, 2025 8:42 am "podla toho ako to FS prezentuje praveze pokial sa NEjedna o riadene portfolio platis DFT z kazdeho nakupu CP a inych financnych nastrojov (opcie, derivaty), u zahranicneho brokera si zrejme musis spravit samozdanenie. "
FS si robí svoj vlastný výklad. Že napr. platby súvisiace z investičnými službami oslobodené nie sú.
Alebo, že ,,zákon neustanovuje, že transakčný účet má byť bankový účet konkrétneho typu/druhu, neustanovuje, či má byť bežným podnikateľským účtom, alebo iným typom/druhom účtu. § 2 písm. c) zákona č. 279/2024 Z. z. tiež neustanovuje podmienku, že transakčný účet má byť vedený u poskytovateľa platobných služieb so sídlom na území SR,,

No na druhej strane štát poveril banky výberom TD, aj upravil legislatívu, že je povinnosť mať podnikateľský účet.

Tak sa pozrime čo sa píše v zákone:

V § 4 ods. 2 zákona č. 279/2024 Z. z. sú ustanovené výnimky z predmetu dane z finančných transakcií:

...platobná operácia obchodníka s cennými papiermi, pobočky zahraničného obchodníka s cennými papiermi alebo poskytovateľa služieb kryptoaktív na účet klienta súvisiaca s nákupom alebo predajom cenných papierov, iných finančných nástrojov, devízových hodnôt, iných majetkových hodnôt alebo kryptoaktív v mene obchodníka s cennými papiermi, pobočky zahraničného obchodníka s cennými papiermi, poskytovateľa služieb kryptoaktív, alebo v mene ich klienta;

Za druhé zákon vraví, že

Predmetom dane je:
finančná transakcia, pri ktorej dochádza k odpísaniu sumy finančných prostriedkov z účtu daňovníka

Predmetom dane z finančných transakcií sú jednak finančné transakcie, pri ktorých dochádza k odpísaniu sumy finančných prostriedkov z účtu daňovníka (teda debetná transakcia či výber hotovosti), použitie platobnej karty vydanej k transakčnému účtu, no taktiež preúčtovaný náklad súvisiaci s vykonaním finančnej transakcie, ktorá sa vzťahuje na činnosť daňovníka na území Slovenskej republiky.

Teda ak máš u brokera (o.c.p.) CASH účet a niečo kúpiš, dôjde k transakcii
- k prevodu peňazí, ktorým definitívne mení majiteľa (napr. nákup akcií bez páky, úhrada poplatku, výber, vklad)
- k zníženiu disponibilného zostatku — peniaze odídu z účtu a zmení sa vlastníctvo.

Ak máš u brokera MARGIN účet, peniaze na účte sú iba kolaterál,
ten sa v zmysle práva nepovažuje za platbu ani prevod finančných prostriedkov, pretože klient ostáva vlastníkom.
Broker má iba záložné právo na tento majetok.

Takéto pohyby sa neoznačujú ako „platobné transakcie“ podľa PSD2 ani Zákona o platobných službách.
Teda ak tvoje prostriedky na margin účte slúžia len ako kolaterál, a nie sú reálne prevedené alebo použité na úhradu,
nejde o platobnú transakciu.

Na účte je:
Cash balance / Equity – celkový majetok na účte,
Available funds / Buying power – suma, ktorú možno použiť na nové obchody.
Ak sa suma zníži iba v „available funds“, ale nie v „cash balance“, ide len o viazanie kolaterálu, nie o platbu.
Ak sa suma odpočíta aj z „cash balance“ (napr. pri poplatku, úroku, výbere, realizovanej strate), ide o platobnú transakciu.

Teda reálny odpis, alebo platba sa deje iba pri realizovanej strate, odpise úroku, poplatkov, alebo likvidícii kolaterálu ( nutený predaj ).
A kedže aj tie transakcie prebiehajú len medzi účtom klienta a brokera vedenom v jednej banke
a ešte k tomu aj broker kupuje/predáva vo vlastnom mene, tak si myslím, že na súde to nemá šancu uspieť pre účely transakčnej dane.
Ale niečo iné môže byť, ak firma kúpi akcie inej firmy a dôjde k prevodu peňazí cez brokera.
To už môže byť transakcia o ktorú sa opiera výklad FS na základe zákona.

Na záver zhrnutie od AI:

🔹 Margin účet – právna povaha

Pri MARGIN účte u brokera (typicky podľa modelu „custody“ alebo „margin lending“) sú peňažné prostriedky a cenné papiere vedené na mene klienta.
Broker ich spravuje, no vlastnícke právo ostáva klientovi.
Broker získava záložné právo (lien) na zabezpečenie svojej pohľadávky – napríklad pri poskytnutí úveru na nákup cenných papierov.

🔹 Právna kvalifikácia – nie je to platobná transakcia

Podľa:

Smernice (EÚ) 2015/2366 (PSD2)
Zákona č. 492/2009 Z. z. o platobných službách

sa platobnou transakciou rozumie „vloženie, prevod alebo výber finančných prostriedkov uskutočnený na základe platobného príkazu používateľa alebo prostredníctvom poskytovateľa platobných služieb“.

👉 V prípade margin účtu:

prostriedky neprechádzajú z jedného platobného účtu na iný,
nejde o platobný príkaz v zmysle PSD2,
ale o vnútorný presun kolaterálu alebo úpravu zabezpečenia v rámci investičnej služby,
preto nejde o „platobnú transakciu“ podľa PSD2 ani slovenského zákona o platobných službách.

🔹 Právny dôsledok

Takéto operácie:
nepodliehajú regulácii PSD2,
nevyžadujú licenciu poskytovateľa platobných služieb,
spadajú pod reguláciu investičných služieb (MiFID II), nie platobných služieb.

Právna kvalifikácia pohybov na margin účte

V prípade margin účtu vedeného u obchodníka s cennými papiermi sa peňažné prostriedky klienta nepovažujú za predmet platobnej transakcie v zmysle § 2 písm. n) zákona č. 492/2009 Z. z. o platobných službách ani článku 4 ods. 5 smernice (EÚ) 2015/2366 (PSD2).
Finančné prostriedky vedené na margin účte predstavujú kolaterál, ktorý zostáva vo vlastníctve klienta; obchodník s cennými papiermi disponuje iba záložným právom na tento majetok na zabezpečenie svojich pohľadávok voči klientovi.
Vnútorné presuny kolaterálu, zúčtovania úverovej marže alebo vyrovnanie investičných pozícií preto nepredstavujú „platobné transakcie“ a nepodliehajú režimu platobných služieb, ale režimu poskytovania investičných služieb podľa zákona č. 566/2001 Z. z. o cenných papieroch a investičných službách (transpozícia smernice MiFID II).
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
sibal4441
Silver Member *

bebe814 napísal: Po 06 10, 2025 11:34 pm
sibal4441 napísal: So 04 10, 2025 9:19 am A mal si kontrolorku ktora vedela kontrolovat trading, alebo len videli velky obrat tak si mysleli ze velky obrat=velky zisk?

Lebo tiez som mal danovu kontrolu, danova kontrolorka ked videla miliony obratu a ziadne dane tak tomu nerozumela, a hned sa zacala vyhrazat, ze ak vsetko nezdokladujem tak ze mi cely obrat zdani :D. Nakoniec po roku hladania ked nevedela nic najst - ved to boli tie iste peniaze ktore len prisli na ucet, a potom odisli niekedy aj denne, tak mi zacala vyplakavat ze za ten cas mohla radsej kontrolovat ine firmy a ze ona kontroluje firmy ktore maju aj skutocne milionove obraty :D

Inak ak robis aj FX konverzie a USD bude nadalej prudko oslabovat, ak dobre tomu rozumiem, ak zamenis z EUR na USD vtedy ked je velky denny prepad USD oproti stredovemu kurzu NBS tak ti vznikne kurzova strata? To by bol dobry sposob ako spravne nacasovat zmenu z EUR na USD co aj tak musim urobit.
ano cela kontrola skoncila na kurzovych rozdieloch, lebo som pouzil inu metodiku na precenenie v tom mali iny pohlad, do sporu som nesiel, tak som doplatil jeden rok v tom roku bol kurzovy zisk a v dalsom som si to zas dodatocnym danovym vybral nazad, akoze cele zle zabitych 7 mesiacov dokladovania reportovania apod. a poutta 145 eur. preto jedine co ma dorazi je len dalsia byrokracia. inac mal som aj danovu kontrolu tradingu na fyzicku osobu - tiez extra kapitola
Dakujem, je to velmi poucne citat aj skutocne zazitky z danovej kontroly fyzickej osoby, tiez som to zazil, u mna nastastie pri kontrole fyzickej osoby sa v tom čase pracovníci finančnej správy neorientovali príliš v problematike dlhopisov, a danove oslobodenie mi uznali ked som im vysvetlil, ze dlhopisy predane pred splatnostou nepodliehajú zdaneniu. Doteraz neviem, ci to tak je, ale mal som stastie :D

Mimochodom, nevieš náhodou, ako daňový úrad posudzuje americké štátne dlhopisy (US Treasuries) predané pred splatnosťou držané viac ako rok? Konkrétne – podľa čoho určujú, či sú obchodované na regulovanom trhu, a teda spĺňajú podmienku na oslobodenie od dane? IBKR v tom moc nepomáha, mám pocit že len nedávno tie informácie Exchange Listed Y/N pri všetkých bondoch zmenili z N na Y ale to aj pri US-T Govt Bond STRIPS Interest ktoré sú predávané na secondary market, over-the-counter , takže nie na centralizovanej verejnej burze ako akcie.

Ešte raz ďakujem za skvelé informácie.
sibal4441
Silver Member *

JUGGLER napísal: Ut 07 10, 2025 1:40 pm Povedal som, že sa nebudem vyjadrovať, ale ešte raz napíšem svoj názor.

Predmetom dane je:
finančná transakcia, pri ktorej dochádza k odpísaniu sumy finančných prostriedkov z účtu daňovníka

Predmetom dane z finančných transakcií sú jednak finančné transakcie, pri ktorých dochádza k odpísaniu sumy finančných prostriedkov z účtu daňovníka (teda debetná transakcia či výber hotovosti), použitie platobnej karty vydanej k transakčnému účtu, no taktiež preúčtovaný náklad súvisiaci s vykonaním finančnej transakcie, ktorá sa vzťahuje na činnosť daňovníka na území Slovenskej republiky.

Teda ak máš u brokera (o.c.p.) CASH účet a niečo kúpiš, dôjde k transakcii
- k prevodu peňazí, ktorým definitívne mení majiteľa (napr. nákup akcií bez páky, úhrada poplatku, výber, vklad)
- k zníženiu disponibilného zostatku — peniaze odídu z účtu a zmení sa vlastníctvo.

Ak máš u brokera MARGIN účet, peniaze na účte sú iba kolaterál,
ten sa v zmysle práva nepovažuje za platbu ani prevod finančných prostriedkov, pretože klient ostáva vlastníkom.
Broker má iba záložné právo na tento majetok.

Takéto pohyby sa neoznačujú ako „platobné transakcie“ podľa PSD2 ani Zákona o platobných službách.
Teda ak tvoje prostriedky na margin účte slúžia len ako kolaterál, a nie sú reálne prevedené alebo použité na úhradu,
nejde o platobnú transakciu.

Ďakujem, takto keď to napíšeš tak tvoja argumentácia dáva zmysel, a to práve potrebujeme aby sme to vedeli vysvetliť aj účtovníkom a prípadne pred úradmi. Mne je ľúto ak som bol voči Tebe príliš konfrontačný, nechcel som ťa odradiť od reagovania, len som chcel práve toto, aby si nám to odovodnil, aby sme to aj my chápali a vedeli tú argumentáciu použiť.

Ja našťastie mám už margin účet nastavený, ale určite to pomože ostatným, ktorí si to ešte nenastavili.

Ďakujem, sledujem Tvoje príspevky už dlho a vďaka Tvojim príspevkom sa toto fórum oplatí čítať.

Edit: bebe a andre pozrite prosím tiež , ak je MARGIN účet a ak je na začiatku dňa a na konci rovnaká suma na účte tak TD asi skutočne účtovať netreba.
V podstate možno skutočne úradníci nemajú ani ako vedieť či pri kúpe akcií a hneď predaji v ten istý deň vobec došlo k odpísaniu sumy z účtu.
Ďakujem
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 91 times
Been thanked: 132 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

https://www.financnasprava.sk/sk/aktual ... nsakc_Ucet

Čo sa rozumie transakčným účtom?

ODPOVEĎ
Rozumie sa ním platobný účet daňovníka, ktorý je právnickou osobou, organizačnou zložkou zahraničnej osoby alebo daňovníka, ktorý je fyzickou osobou, na ktorom takýto daňovník vykonáva finančné transakcie súvisiace s jeho podnikaním.
kixog47100
Platinum Member ***

kixog47100
Platinum Member ***

Treba pozriet zakon - definiciu platobneho uctu.
kixog47100
Platinum Member ***

Zakom 4922004 Zakon o platobnych uctoch - zatial som necital
rast
Active Member
Dátum registrácie: Št 11 09, 2025 4:04 pm
Has thanked: 39 times
Been thanked: 8 times

Príspevok od používateľa rast »

'byť vzorovými daňovníkmi a využiť, že v SR nemáme vysoké dane."

A ešte toto – v momente, keď prekročíš hranicu 100 tis. € v danom roku, mám taký pocit, že už platíš plnú daň, nie?
Čo teda platí firma, ak má obrat 99 999 € a potom by predal žuvačky za 2 € a mal už obrat 100 001 €? Alebo v tomto prípade by mu broker „vylepšil“ cenu a predal akcie o tých 2 € navyše?
bubienok

ahojte

preposielam odpoved od uctovnicky ohladne obratu pri obchodvani s CP

,, ....Do obratu sa nezapočítavajú nakúpené akcie, ale hodnota dodaných tovarov a služieb, v tomto prípade vstupuje do obratu až hodnota predaných akcií.
Moment, kedy vstupujú predané akcie do obratu je teda deň keď ich až predáte (držba akcií sa teda nepočíta). Vychádza sa z výnosu (nie zisku), ktorý sa z toho dosiahne....,,
Napísať odpoveď

Návrat na "Dane a naše investície"