Dana napísal:V oboch prípadoch zdaníš ako FO nepodnikateľ v § 8 písm.k deriváty. Do sumy okolo 35.tis. /základ dane/ sa zdaňuje príjem 19 %-ami, to čo bude nad touto sumou 25%-ami. Pokial si u nás aj zdravotne poistený, tak zo základu dane zaplatíš aj 14 %-ný zdr.odvod.
Ak si rezidentom SR/trvalý pobyt/, DP musíš podať, ak v tomto roku dosiahneš príjem vyšší ako 1901,66 €. Nemyslí sa tým zisk, ale príjem ako tržba, teda ak v DP vykážeš aj nulový základ dane. /0 sa uvádza aj v prípade straty/ Ak pracuješ tento príjem dosiahneš raz-dva, stačí mať 1 uzavretý obchod, hoci aj stratový a už je povinnosť podávať DP.
Pokial pracuješ v zahraničí, tak si DP zrejme u nás aj tak podávaš.
Zisky by si zdaňoval, že od príjmu odpočítaš výdaj a zo základu dane potom vyčísliš príslušnú daň. Neskôr sa ozve aj zdr. poisťovňa, ked zo základu dane vypočíta 14%-ný zdr. odvod.
Full time trader si musí povinne platiť zdravotné odvody, aj ked žiadny zisk z obchodovania nedosiahne. Sociálne odvody povinné nie sú.
Ja aktualne uz zopar rokov zijem aj pracujem mimo SR ale v EU. U nas DP nepodavam vobec. Trvaly pobyt sice stale mam na Slovensku ale rezidentom danovym nie som na slovensku. Ale tak o tom nie teraz. Ja som sa presne pytal na to aka by bola moja situacia keby som bol danovym rezidentom na Slovensku. A dakujem za odpoved rychlu co som dostal!
A ak som spravne pochopil tak do sumy okolo 35tisic je dan 19% a potom dalej 25%.
Co sa tyka tych 14% zdravotnych odvodov, tak tam je ale nejaka maximalna hranica kolko ich zaplatim alebo to ide do nekonecna?
A tiez teda ak som spravne pochopil tak ci som zamestnany niekde alebo nie(=dobrovolne nezamestnany doma sedim), tak moj prijem z obchodovania derivatov aj ked bude trebars 100tisic a viac, tak sa zdanuje rovnako.
Samozrejme ako Dana pises, tak ked som dobrovolne doma tak si musim nedobrovolne platit zdravotne odvody. A tam platit len ten preddavok 14 percent z minimálneho základu, ze? (a ano potom doplatit 14% zo zisku z obchodovanie este).