Dane a burza

Zdaňovanie investícií a dividend
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Martin7
Guru Member ****
Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
Been thanked: 259 times

Re: Dane a burza

Príspevok od používateľa Martin7 »

Ďakujem, môžem zatiaľ napísať, že všetci ktorých som sa pýtal mi napísali, že 14-teho. Opýtal som sa aj na finančnej správe, chcel som konkrétnu odpoveď, ale napísali mi len tú poučku, že po roku. Odpísal som im, že to chcem presne, tak asi napíšu zajtra. Mám ale taký pocit, že to minimálne tá osoba s ktorou to riešim nevie. Samozrejme dám potom vedieť. Ešte raz vďaka.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
tomáš virdzek
Guru Member ****
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 675 times
Been thanked: 384 times

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Najnovší článok: Zdaňovanie príjmov z investícií a tradingu v roku 2023 – fyzická osoba vs. firma

https://ako-investovat.sk/zdanovanie-pr ... -vs-firma/
Ivix
Active Member
Dátum registrácie: Po 05 12, 2022 9:00 am
Has thanked: 175 times
Been thanked: 33 times

Príspevok od používateľa Ivix »

Cize ak niekto obchoduje kratkodobo, tak byt fyzickou osobou je danovo nevyhodne. Jedina moznost je mat firmu, ale ta musi mat oblast podnikania v investovani. Rozumiem tomu dobre? Su tu taki, ktori obchoduju na firmu?
Jediny trh, z ktoreho vo vypredaji ludia utekaju, je akciovy trh. Warren Buffett.
Diverzifikovane portfolio moze bohatstvo ochranit, ale koncentrovane portfolio ho buduje. Warren Buffett.
Robo_1
Dátum registrácie: Št 17 11, 2016 11:28 pm
Has thanked: 42 times

Príspevok od používateľa Robo_1 »

hej
Martin7
Guru Member ****
Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
Been thanked: 259 times

Príspevok od používateľa Martin7 »

Mám to potvrdené z finančnej správy, je to tak, ako ste písali. Teda akcie držané dlhšie ako rok sú oslobodené od daní a to konkrétne nasledovne: Ak ste akcie kúpili napríklad 13.3. 2023, predať ich môžte 14.3. 2024 a neplatíte dane ani odvody a ani ten obchod nespomínate v daňovom priznaní. Ak by ste predali skôr, tak platíte dane.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
Hawk
Active Member
Dátum registrácie: Po 14 05, 2012 7:31 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 1 time

Príspevok od používateľa Hawk »

ahojte,

prosim kto vie poradit co zobrat do DP z poloziek u IB pre :

1) CYEP - toto by este slo z vypisu : CYEP/Broker Fees (suma na konci by mala zohladnovat mesacne pripisany income a z nich poplatok)

2) Stock Yield Enhancement Program - ale tu sa neviem dopatrat, kolko mi to vlastne vynieslo
mohlo by to byt toto: Net Lend Fee Paid to Customer zo sekcie: Stock Yield Enhancement Program Securities Lent Fee Details

vdaka za pomoc
Používateľov profilový obrázok
Baba Jaga
Silver Member *
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Has thanked: 35 times
Been thanked: 92 times

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

Hawk napísal: Ne 17 03, 2024 10:41 pm ahojte,

prosim kto vie poradit co zobrat do DP z poloziek u IB pre :

1) CYEP - toto by este slo z vypisu : CYEP/Broker Fees (suma na konci by mala zohladnovat mesacne pripisany income a z nich poplatok)

2) Stock Yield Enhancement Program - ale tu sa neviem dopatrat, kolko mi to vlastne vynieslo
mohlo by to byt toto: Net Lend Fee Paid to Customer zo sekcie: Stock Yield Enhancement Program Securities Lent Fee Details

vdaka za pomoc
CYEP aj SYEP ide do paragrafu 7-1 úroky a ostatné výnosy z CP: vytvor si custom statement a označ si Borrow/Loan Fees a Interest Details.
Naposledy upravil/-a Baba Jaga v Po 18 03, 2024 10:30 am, upravené celkom 1 krát.
Baba Jaga
Silver Member *

Ivix napísal: Št 14 03, 2024 2:00 pm Cize ak niekto obchoduje kratkodobo, tak byt fyzickou osobou je danovo nevyhodne. Jedina moznost je mat firmu, ale ta musi mat oblast podnikania v investovani. Rozumiem tomu dobre? Su tu taki, ktori obchoduju na firmu?
Na firmu to má zmysel ak máš veľa peňazí. Môžeš si započítať straty z minulého obdobia aj straty medzi sebou zo 7 a 8, ale účtovníčka niečo stojí+ daň je 19% a daň z dividend pri výplate 10% a od budúceho roka 15%.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1260 times
Been thanked: 1736 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Baba Jaga napísal: Po 18 03, 2024 10:30 am ... daň z dividend pri výplate 10% a od budúceho roka 15%.

Odkial máš tých 15%? To navrhovala vláda Ódora.
Ja viem tak, že zatial bude 10%, aj to až od budúceho roka:

Zvýšenie sadzby dane FO na dividendy

Sadzba dane FO na podiely zo zisku (dividendy) sa mení zo 7% na 10 % zo ziskov vykázaných za zdaňovacie obdobie začínajúce najskôr 1. januára 2024.
Oproti pôvodnému vládnemu návrhu poslanci posunuli zvýšenie sadzby o rok- t.j. až na zisky z roku 2024 a odstránili tak možnú retroaktivitu.
Na zisky roka 2023 a skoršie roky sa bude naďalej uplatňovať 7% sadzba dane.

Daň by mala byť 21%, ale do výnosu 60 000 len 15% (bolo do 50K )
je mat firmu, ale ta musi mat oblast podnikania v investovani. Rozumiem tomu dobre?
Všetky firmy i živnosti majú tzv. predmet podnikania, činnosť na ktorú máš povolenie...pri investovaní treba mať ,,investičné služby - investovanie na vlastný účet...,, Pri živnosti ti ale taký predmet nezapíšu, musí byť s.r.o. Tu je to vysvetlené najlepšie:
https://www.companyconsulting.sk/blog-6 ... e-cinnosti

Ešte firma musí požiadať o medzinárodný kód LEI a každý rok ho obnovovať (broker bez toho nepovolí transakcie ).
To obnáša cca 60-100 € na úvod a potom okolo 50 € ročne ( podľa toho cez koho...v SR je najlacnejší CDCP . )
ďalej neviem, či tento rok už netreba platiť za daňové licencie. Tuším 360 €?
A ešte treba vedieť, že firma je u brokera braná ako inštitúcia, teda žiadne dáta nestoja pár € ako má fyzicka osoba...
na trading treba platiť profi dáta...čo si pametám tak mesačne zhruba 45 Nyse, 30 Nasdaq, okolo 100 mesačne futures, 30 opcie.... len približne vravím.
Swing trading môžete robiť aj bez dát, alebo z nejakým light balíkom..to už si treba naštudovať.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Baba Jaga
Silver Member *

JUGGLER napísal: Po 18 03, 2024 12:16 pm
Baba Jaga napísal: Po 18 03, 2024 10:30 am ... daň z dividend pri výplate 10% a od budúceho roka 15%.

Odkial máš tých 15%? To navrhovala vláda Ódora.
Ja viem tak, že zatial bude 10%, aj to až od budúceho roka:
Keď mal Kamenický tlačovku a oznamoval ,že sa zvýši na 10% tak tam spomenul,že ju chcú dvihnúť až na 15%
Ivix
Active Member

Baba Jaga napísal: Po 18 03, 2024 10:30 am
Ivix napísal: Št 14 03, 2024 2:00 pm Cize ak niekto obchoduje kratkodobo, tak byt fyzickou osobou je danovo nevyhodne. Jedina moznost je mat firmu, ale ta musi mat oblast podnikania v investovani. Rozumiem tomu dobre? Su tu taki, ktori obchoduju na firmu?
Na firmu to má zmysel ak máš veľa peňazí. Môžeš si započítať straty z minulého obdobia aj straty medzi sebou zo 7 a 8, ale účtovníčka niečo stojí+ daň je 19% a daň z dividend pri výplate 10% a od budúceho roka 15%.
Cize pre bezneho smrtelnika tradovanie na firmu vyznam nema, co? 19%+15% dan pre PO vsak to uz je ako FO bez starosti spojenych s firmou. Poznate niekoho kto traduje ako FO? Ak sa podari dobra investicia, ktora pekne vyskoci v ramci roka, neoplati sa radsej zobrat zisk a zaplatit dan, ako cakat cez rok a riskovat, ze nebude ziskova? Nie su na to nejake statistiky?
Jediny trh, z ktoreho vo vypredaji ludia utekaju, je akciovy trh. Warren Buffett.
Diverzifikovane portfolio moze bohatstvo ochranit, ale koncentrovane portfolio ho buduje. Warren Buffett.
majoneza
Dátum registrácie: So 28 09, 2024 11:08 pm
Has thanked: 1 time

Príspevok od používateľa majoneza »

Hawk napísal: Ne 17 03, 2024 10:41 pm...
2) Stock Yield Enhancement Program -
Ja mám inú otázku o SYEP. Ak správne rozumiem, v SR neplatíme daň z predaja ak ETF vlastníme aspoň 1 rok (alebo jeden rok a potom až ďalší deň môžeme predať), lebo spĺňame časový test. Otázka znie či správne rozumiem:

1) Ak niekto si požičia naše akcie v ETF v rámci SYEP, to nie je nejaké taxable event. Nebudú daniari to vnímať tak, že sme ako keby predali a naspäť kúpili, ale, že sme vlastnili tie isté akcie celý čas. Takže daň platíme len z toho úroku.

2) Keď budeme chcieť predať akcie, splníme časový test ak sme kúpili pred rokom. Verím, že nebudú riešiť, že vlastne pred 6 mesiacmi boli tie akcie vypožičané nejakému short-sellerovi, ktorý predal naše akcie a vrátil nám iné akcie z tej istej firmy, tak tie "nové" akcie máme len 6 mesiacov.

Ok?

(Som FO - živnostník v nefinančnej oblasti)
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1260 times
Been thanked: 1736 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

majoneza napísal: So 28 09, 2024 11:38 pm Ok?

(Som FO - živnostník v nefinančnej oblasti)

Ja si myslím, že OK.
Je to podobná vec, kde by mohli vydať stanovisko, že ak daňovník akcie nevlastnil po celý čas... ale dostali by sa do rovnakej pozície ako bol spor s o.c.p., či zlomkové akcie sú majetkom daňovníka. Vysledkom bolo, že ked sú pripísané na účet daňovníka, tak sú.

Pri SYEP takisto... tie zoznamy poplatkov SYEP sú nekonečné, pričom daňovník ostáva vlastníkom aj ked broker akcie formálne požičia ( sú stále vedené na účte klienta ).

Ale odpovedám skôr kvôli tomu, že ak náhodou investuješ ako FO - živnostník s IČO ( a tak máš vedený účet u brokera ) a nie čisto ako fyzická osoba s rodným číslom, tak žiadne oslobodenie od daní ti podľa mňa neuznajú. Dokonca by ťa mohli obviniť z neoprávneného podnikania ( a neuznať náklady ).
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
majoneza
Dátum registrácie: So 28 09, 2024 11:08 pm
Has thanked: 1 time

Príspevok od používateľa majoneza »

Ďakujem. Neinvestujem cez živnosť, čisto ako FO.
MiBi
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 12 times
Been thanked: 469 times

Príspevok od používateľa MiBi »

Co sa tyka dani z kapitalovych vynosov je v podstate pre FO Slovensko danovy raj:
Obrázok
získajte až 100 EUR späť z platieb kartou
https://www.tatrabanka.sk/sk/prospect/? ... &reward=40
Paly
Active Member
Dátum registrácie: Št 21 03, 2019 1:30 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 3 times

Príspevok od používateľa Paly »

Investovanie je na slovensku stále v plienkach, aj keď sa to už pomaly rozbieha vďaka osvete.. A je to v podstate aj naša výhoda, inak by sa do toho politici hneď pustili. Kto vie, koľko by do rozpočtu prinieslo len 5% daň so zisku.
Ivix
Active Member

Paly napísal: Ut 01 10, 2024 6:55 am Kto vie, koľko by do rozpočtu prinieslo len 5% daň so zisku.
Zato vieme presne kolko by prinieslo zostihlenie statneho aparatu o 5%.
andre
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 15 times
Been thanked: 240 times

Príspevok od používateľa andre »

Paly napísal: Ut 01 10, 2024 6:55 am Investovanie je na slovensku stále v plienkach, aj keď sa to už pomaly rozbieha vďaka osvete.. A je to v podstate aj naša výhoda, inak by sa do toho politici hneď pustili. Kto vie, koľko by do rozpočtu prinieslo len 5% daň so zisku.
Na to existuju modely, na zaklade skusenosti z roznych krajin. Taky zaklad je Lafferova krivka https://cs.wikipedia.org/wiki/Lafferova_k%C5%99ivka

5% je uz prilis nizka sadzba a sice by sa priznalo viac prijmov, ale vyber dani by bol podstatne nizsi, kvoli sadzbe.

Inak neviem odkial zobrali 15%. Kedze kapitalove vynosy sa dania minimalne sadzbou 19% a lepsie zarabajuci zaplatia 25%, aj zrazkova dan je 19% resp. 35%. Cize median z kapitalovych vynosov bude niekde v medzi 19 - 25%, podla mna blizsie k 25%, kedze lepsie zarabajuci maju vyssie uspory.
MiBi
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 12 times
Been thanked: 469 times

Príspevok od používateľa MiBi »

Nezaplatenie dane do 20-tisíc eur už nie je trestný čin.
https://www.aktuality.sk/clanok/SiAKTZI ... obvinenia/

takze 19999 EUR nezaplatiť , zrušiť sro , a ide sa ďalej … ?

Citujem dalej z diskusie:
„Správca dane v prípade zistených rozdielov (napr. v daňovej kontrole) vyrubí daň alebo rozdiel dane rozhodnutím. V prípade, že daňový subjekt zaplatí alebo odvedie nižšiu daň a rozhodnutím správca dane vyrubí daň vo vyššej sume, daňový subjekt je povinný rozdiel zaplatiť,“ vysvetľuje hovorca.

Správca dane musí v takýchto prípadoch vymerať aj pokutu. Ak daňovník ani vtedy nezaplatí, príde na rad exekútor. „V prípade neuhradenia rozdielu vyrubenej dane ako aj pokuty je povinný ju vymáhať v daňovom exekučnom konaní,“ dodal Súkup.
Po prečítaní tohto jeho vyjadrenia som sa schuti zasmial (mám účtovnú firmu, robíme aj daňové poradenstvo... ).
P. Súkup zabudol na jednu veľmi dôležitú skutočnosť. 99% týchor DPH-hačkových podvodníkov totiž nič iné nerobí len si uplatňuje vratky DPH, alebo svoje povinnosti "optimalizuje" tak, aby nemuseli dať štátu nič.
Takže nemajú vo firme (skoro 100 % týchto firiem je sro) žiadny majetok, žiadne reálne peniaze ...takže môže fin. správa na nich posielať exekútorov koľko len chce, vymôže od nich veľké guľové.
A teraz sa už ani trestného stíhania báť nemusia. Daňové eldorádo sa začína len teraz.
získajte až 100 EUR späť z platieb kartou
https://www.tatrabanka.sk/sk/prospect/? ... &reward=40
sibal4441
Dátum registrácie: Ne 24 09, 2023 11:15 am
Been thanked: 1 time

Príspevok od používateľa sibal4441 »

JUGGLER napísal: Ne 29 09, 2024 12:10 am

Ale odpovedám skôr kvôli tomu, že ak náhodou investuješ ako FO - živnostník s IČO ( a tak máš vedený účet u brokera ) a nie čisto ako fyzická osoba s rodným číslom, tak žiadne oslobodenie od daní ti podľa mňa neuznajú. Dokonca by ťa mohli obviniť z neoprávneného podnikania ( a neuznať náklady ).
Zakon nedefinuje oslobodenie podla toho ci investujes ako fyzická osoba s rodným číslom alebo s ICO ale podla toho ci dane akcie/ETF mas vedene ako sucast obchodneho majetku. Takze ak neuctujes tie akcie ako majetok tak sa berie ze si ich kupil ako FO, nie na zivnost. To len aby tu zivnostnici a SZCO po precitani tvojej spravy neskolabovali, kedze vacsina z nich urcite DIC uviedla, a tiez vacsina z nich urcite pouziva len jeden ucet z ktoreho aj nakupuje akcie.
Napísať odpoveď

Návrat na "Dane a naše investície"