Finančné sprostredkovanie ako part-time job. Oplatí sa? Kde začať?

Finanční poradcovia, poradenské spoločnosti, spolupráca, zamestnanie, sprostredkovanie finančných služieb.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
misooo
Dátum registrácie: Ut 05 03, 2024 11:15 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time

Finančné sprostredkovanie ako part-time job. Oplatí sa? Kde začať?

Príspevok od používateľa misooo »

Ahojte. Chcem sa opýtať, či mi náhodou niekto neviete poradiť, či sa oplatí robiť finančne sprostredkovanie ako part-time job pomimo klasického TPP? Myslím to tak, že by som pomáhal s poistkami, úvermi a investíciami kamarátom a rodine, ak by to potrebovali a príde mi ako fajn nápad si niečo aj za to privyrobiť.
Neviete mi odporučiť spoločnosť alebo brokerpool, ktorý si berie najmenšie provízie a teda odmeňovaní systém by bol pre mňa najvýhodnejší? Môže byt podľa vás Finportal?
Čo všetko je potrebné splniť okrem skúšok v NBS?
Ďakujem za odpovede :)
aviceN
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 196 times
Been thanked: 168 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Finančné sprostredkovanie ako part-time job. Oplatí sa? Kde začať?

Príspevok od používateľa aviceN »

Ahoj, keď som začínal ja, začal som sa najprv vzdelávať, stala sa zo mňa špongia. Ideál je keď si nájdeš partiu z jedného z Brokerpoolov - napr. aj spomínaný Finportal. Brokerpool si vždy nechá menej ako keby ideš priamo do MLM. Oni by ťa mali naučia všetko čo potrebuješ vedieť, resp. čo oni uznajú za vhodné. Okrem skúšok v NBS potrebuješ absolvovať ešte každoročne OFV - online testy. Osobne je podľa mňa trh presýtený sprostredkovateľmi, tak si naozaj treba odpovedať, či to ideš robiť len pre prachy a budeš len jeden z tých, či sa tomu chceš venovať riadne alebo ako spomínaš, len tak rodina a okolie part-time, toto by som určite na začiatku mal zodpovedané a tak ku tomu aj pristupoval. Fin. sprostredkovanie je beh na dlhú trať, tým že je tu neskutočné množstvo konkurencie a v dnešnej dobe ti nikto len tak do ruky klientelu, prípadne databázu nedá, môže to prostredie byť odrádzajúce a ty následne skončíš a posunieš sa ďalej (to neber ako negovanie, ale je to fakt, mnoho sprostredkovateľov do roka končí). Ak budeš mať kľudne nejaké konkrétne otázky tak sa pýtaj.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
Používateľov profilový obrázok
iosephus
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 24 times
Been thanked: 46 times

Príspevok od používateľa iosephus »

Držím palce, ale kamaráti a rodina sú často tí najhorší klienti, na akých môžeš v tomto segmente naraziť :) a robiť to pre jedno-dve PZP ročne sa finančne neoplatí nikomu.
Aj na parttime budeš musieť byť registrovaný v Národnej banke, mať pridelené vlastné IČO a teda aj platiť min. odvody, jediná výhoda je, že nemusíš absolvovať všetky ostatné školenia a plniť plány ako ostatní robiaci "na plno".
miror
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 40 times
Been thanked: 206 times

Príspevok od používateľa miror »

iosephus napísal: Ut 24 09, 2024 8:54 pm teda aj platiť min. odvody
Ak má TPP ako píše, tak minimálne odvody sa ho netýkajú, zaplatí len zdravotné podľa skutočného zárobku z tejto činnosti podľa ročného zúčtovania ZP, ktoré mu pošle ZP podľa ním podaného DP.
misooo

Ďakujem Vám veľmi pekne za odpovede. :beer: Určite by som to chcel robiť, len ako part-time aktivitu k TPP, tak ako som písal. :)

Mám ešte ďalšie otázky:
1. Koľko peňazí by ma to stálo, ak by som to začal robiť? (niekde som videl, že sa platí 50€ na jednu skúšku v NBS)
2. Ako často musím opakovať skúšky v NBS?
3. Musel by som si založiť živnosť?
4. Ako sa približne pohybujú provízie pri sprostredkovaní životnej poistky, PZP, založenie druhého a tretieho piliera a pri vybavení úveru a pod.?

Vďaka za odpovede. Pekný deň.
incognito
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 05 07, 2011 10:03 am
Has thanked: 9 times
Been thanked: 38 times

Príspevok od používateľa incognito »

misooo napísal: So 28 09, 2024 6:04 pm Ďakujem Vám veľmi pekne za odpovede. :beer: Určite by som to chcel robiť, len ako part-time aktivitu k TPP, tak ako som písal. :)

Mám ešte ďalšie otázky:
1. Koľko peňazí by ma to stálo, ak by som to začal robiť? (niekde som videl, že sa platí 50€ na jednu skúšku v NBS)
2. Ako často musím opakovať skúšky v NBS?
3. Musel by som si založiť živnosť?
4. Ako sa približne pohybujú provízie pri sprostredkovaní životnej poistky, PZP, založenie druhého a tretieho piliera a pri vybavení úveru a pod.?

1. Poplatok za absolvovanie skusky v 1 sektore je 50€ (bolo 30€).
2. Kazde 4 roky. Ostatne povinne vzdelavanie kazdy rok (AML, GDPR, OFV pre prislusny stupen).
3. "Zivnost" ti vznikne na zaklade udelania opravnenia z NBS, je to podnikanie na zaklade ineho ako zivnostenskeho opravnenia. Budes platit odvody zdravotne aj socialne, rovnako aj dane.
4. Toto je rozne. Za dolezitejsie povazujem, ze chces robit pomerne odbornu cinnost ako part-time... akoze predstavit si pravnika alebo chirurga na part-time prijde zrejme kazdemu absurdne, neviem preco by to tu malo byt ine. Potom vznikaju rozne pribehy o neodbornosti a chybach (druhy typ pripadov su bezchrbtaci). To uz radsej si najdi niekoho, komu doverujes dostatocne natolko, ze mu zveris aj svoje financie a nech ti za kazdeho realizovaneho klienta vyplati nejaku odmenu, resp. podiel na odmene. Je to pravne cistejsie, hlavne co sa GDPR a AML tyka.

Byt mudry v investiciach nie je az take zlozite, sektory ako hypoteky a poistenie su o nasobne vacsej zodpovednosti, moznosti su vacsie a priestor na (aj fatalne) chyby nekonecny.
iosephus
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 24 times
Been thanked: 46 times

Príspevok od používateľa iosephus »

Kurz OFV v sektore poistenie-zaistenie je každý rok. Trvá 15 hodín. Ale aby som nekecal, hovorím ti ako to funguje v Allianz. Ten ti zároveň tento kurz aj prepláca, takže akékoľvek kurzy a školenia sú zadarmo. Neviem či makléri majú podmienky iné, možno čiastočne.
aviceN
Gold Member **
Kontaktovať používateľa:

OFV sa robí pre každý sektor ako píše incognito každý rok, niečo trvá 15 hodín štúdia, niečo 7h, platí sa od 10€ do cca 30€ v závislosti od toho kde to robíš.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1260 times
Been thanked: 1736 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

misooo napísal: So 28 09, 2024 6:04 pm 4. Ako sa približne pohybujú provízie pri sprostredkovaní životnej poistky, PZP, založenie druhého a tretieho piliera a pri vybavení úveru a pod.?

Kým sa pridáš k armáde 27 000 agentov - trochu si počítaj: https://www.smartinvestor.sk/diskusia/v ... c.php?t=14

Pri niektorých produktoch sú provízie tučné. V investovaní platí, že čím nevýhodnejší produkt pre klienta - tým je tučnejšia provízia pre agenta.
Len aby si sa po rokoch nemusel skrývať pred rodinou a známymi...

Si prečítaj, prečo nie životné poistenie:

https://blog.sme.sk/cmorej/ekonomika/pr ... -poistenie
https://blog.sme.sk/cmorej/ekonomika/pr ... e-dochodky
https://blog.sme.sk/cmorej/ekonomika/ok ... a-mfsr-nic

Kategórie finančných poradcov alebo nie je poradca ako poradca
https://blog.sme.sk/cmorej/ekonomika/ka ... ko-poradca

Ja som to tiež chcel robiť part-time. Len investície. Aj som si spravil skúšky na kapitálové trhy.
Chcel som zakladať výhodné investičné účty rodine a priateľom s minimálnymi poplatkami.

No bol som prekvapený byrokraciou, neustálym otravovaním ohľadom školení a noviniek....
Nakoniec som to kvôli prácnosti a byrokracii vzdal, ako hotový agent so skúškami, licenciou a všetkým, čo k tomu trebalo.
A to som chcel robiť iba kapitálové trhy, ktorým rozumiem.

Mojím zámerom bolo, že prinesiem ľuďom najlepší sporo-investičný produkt v SR.
Bez poplatkov, bez špekulácii. Tak aby aj po 20-30 rokoch videli, že som im poradil/sprostredkoval naozaj to najlepšie.

Nakoniec som pochopil, že takýto anjel už existuje - náš Miloš - AviceN.
Pre neho je to full-time job a tá byrokracia sa dá zvládnuť iba tak, že robí všetko - poistenie, úvery, hypotéky , 2-3 pilier.
Keď to chce však robiť poctivo a v prospech ľudí, tak veľa na tom nezarobí.

Ja som to nakoniec vzdal a uvažoval som, že budem aspoň robiť Milošovi tipéra – teda že mu pošlem ľudí, ktorí oslovia mňa.
No nakoniec som si uvedomil, že ani za to peniaze nechcem, lebo tie provízie sú fakt minimálne. A platí ich klient.
Miloš je taká obrovská výnimka medzi agentmi, že všetci môžeme byť šťastní, že vôbec existuje.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
incognito
Gold Member **

JUGGLER napísal: Po 30 09, 2024 5:49 pm
misooo napísal: So 28 09, 2024 6:04 pm 4. Ako sa približne pohybujú provízie pri sprostredkovaní životnej poistky, PZP, založenie druhého a tretieho piliera a pri vybavení úveru a pod.?

Si prečítaj, prečo nie životné poistenie:

https://blog.sme.sk/cmorej/ekonomika/pr ... -poistenie
https://blog.sme.sk/cmorej/ekonomika/pr ... e-dochodky
https://blog.sme.sk/cmorej/ekonomika/ok ... a-mfsr-nic

Kategórie finančných poradcov alebo nie je poradca ako poradca
https://blog.sme.sk/cmorej/ekonomika/ka ... ko-poradca
Juggler, bolo by celkom na dobro veci, keby si si raz a navzdy zapamatal, ze zivotne poistenie nie je o investovani, takze to co pravidelne pises je dost mimo misu. O IZP nie je debata, bavime sa o veciach ako umrtie a invalidita. A celkom by sa hodilo neuvadzat svoje nazory ako fakty...
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

incognito napísal: Po 30 09, 2024 9:22 pm Juggler, bolo by celkom na dobro veci, keby si si raz a navzdy zapamatal, ze zivotne poistenie nie je o investovani, takze to co pravidelne pises je dost mimo misu. O IZP nie je debata, bavime sa o veciach ako umrtie a invalidita. A celkom by sa hodilo neuvadzat svoje nazory ako fakty...
Naozaj nie je o investovaní? Ako vieš že sa misoo baví len o úmrtí a invalidite?

.
TREND 31.5. 2023 Investičné životné poistenie dosiahlo podľa NBS jeden z najlepších historických výsledkov

https://www.trend.sk/spravy/minuly-rok- ... rast-zisku

Na poistnom trhu dominuje dvojica poisťovní
Kým v minulých rokoch bola lídrom na slovenskom poistnom trhu Allianz – Slovenská poisťovňa, koncom roku 2023 došlo k zmene na prvej pozícii. Kooperativa ukončila minulý rok s predpísaným poistným v celkovom objeme 672,256 milióna eur, a vyše štvrtinovým podielom na trhu (25,2 %).

Tak sa pozrime na aktuálnu ponuku Životného poistenia napr. u Allianzu ( prvá stránka z Googlu ):

.
životne poistenie.png
.
.
Životné poistenie: Vedie Kooperativa
Rok 2024 zatiaľ opäť potvrdzuje dominantné postavenie Kooperativy v životnom poistení.
Jej trhový podiel ku koncu júna 2024 dosiahol 28,1 %. Poisťovňu Allianz tak v predpísanom poistnom v tomto segmente predbehla o takmer polovicu trhového podielu.
.
.
kooperativa.png
.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
aviceN
Gold Member **
Kontaktovať používateľa:

V dnešnej dobe už išli investičné životné poistenia do úzadia, veľká väčšina agentov rieši len rizikové životné poistenie (smrť, invalidita, trvalé následky a kritické choroby) a investovanie riešia ako samostatný produkt. Samozrejme vždy sa nájde niekto, kto aj v roku 2024 podpíše IŽP, ale to je už o gramotnosti. Väčšina hejtu je na IŽP, ale rizikové je v poriadku, ak kryje to čo má, v tomto súhlasím.
incognito
Gold Member **

JUGGLER napísal: Po 30 09, 2024 10:57 pm
incognito napísal: Po 30 09, 2024 9:22 pm Juggler, bolo by celkom na dobro veci, keby si si raz a navzdy zapamatal, ze zivotne poistenie nie je o investovani, takze to co pravidelne pises je dost mimo misu. O IZP nie je debata, bavime sa o veciach ako umrtie a invalidita. A celkom by sa hodilo neuvadzat svoje nazory ako fakty...
Naozaj nie je o investovaní? Ako vieš že sa misoo baví len o úmrtí a invalidite?

.
A pointa? Ty si odsudil zivotne poistenie ako take, nie jeho investicny variant. Ten confirmation bias co to dokazes vyprodukovat je skratka TOP a aj tam, kde si ini nie su isti ani len otazkou mas ty jasnu odpoved... a mozes skakat aj 2m, ja to nepisem aby som tu riesil klientov (tvoj oblubeny argument), ja som rad ked su fakty naporiadku.

Pre somara co nevie dodrzat ani termin u lekara moze byt to IZP lepsie ako EIC. A to neznamena, ze by som to spravil ja. Ale viem pripustit, ze su aj taki ludia. Unit-link produkty su v zahranici bezny produkt, podobne ako ine veci aj toto u nas zacalo cenovo ovela vyssie a postupne klesa... pre niektorych je to jedina akceptovatelna forma odkladania. A znova, ja by som to spravit nevedel, ale viem, ze taki ludia existuju a tak sa na veci nepozeram cierno-bielo.

Je najlacnejsie investovanie najlepsie riesenie pre kazdeho? Nie je. Ked si pozries statistiku osobnych uctov u brokerov, v priemere dosahuju nizsie vynosy ako OPF (za USA)! A tie my v SR este danime... cize najlepsie riesenie je to, ktore vedie k vysledku. Pre niekoho FINAX, pre niekoho AviceN, pre niekoho IB... staci normalne dat cisla a argumenty a nie z toho robit krizovu vypravu. Obzvlast v stave, ked v bankach lezi vyse 40mld. na uctoch so splatnostou do 1 roka a viac ako ETF su popularne rozne korporatne dlhopisy ala Arca... normalne evolucne dospejeme k nizsim poplatkom a lepsim sluzbam, cely ten witchhunt je uplne zbytocny.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 145 times
Been thanked: 385 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

normalne evolucne dospejeme k nizsim poplatkom a lepsim sluzbam, cely ten witchhunt je uplne zbytocny.
dovolim si nesuhlasit, bankova loby je velmi silna ak sa proti nej nebude bojovat (osveta) udrzi sa veeeelmi dlho.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

incognito napísal: Ut 01 10, 2024 10:28 am Ty si odsudil zivotne poistenie ako take, nie jeho investicny variant. Ten confirmation bias co to dokazes vyprodukovat je skratka TOP
Vkladaj mi do úst čo len chceš, tvoje ad hominem príspevky už poznám. Ide ti len o to, aby si ma za každú cenu zotrel.

Všetky linky čo som dal sa týkali investičného životného poistenia. Ich názvy:

Prečo neinvestovať cez Investičné životné poistenie
Prečo Vám životné poisťovne neponúknu dobré dôchodky
Oklamaná cez IŽP. Čo na to regulácia MFSR? Nič.

Takisto som čekol produkty poisťovní a na prvom mieste dominuje lákanie klientov na Investičné životné poistenie.

To, že 7600 podriadených agentov v sektore kapitálového trhu ako si ty, alebo AviceN odporúča investovanie samostatne a klientom ponúkate samostatné rizikové životné poistenie - to je len vrchol ľadovca.

Okrem Vás totiž existuje ďalších 10 000 podriadených agentov SFA, ktorí nemôžu ponúkať investície, ale môžu ponúkať poistenie.
A cez IŽP si privyrábajú. A je tu ďalších 10 000 viazaných agentov ktorí pracujú pre banky a poisťovne.

Ťažko je zistiť kolko presne agentov robí len pre poisťovne, ale v roku 2023 si urobilo OFV skúšky pre POISTENIE stredný stupeň – 25 000 ľudí.
OFV absolvovalo základný stupeň POISTENIE - 14 000 ľudí. Tých 14 000 pokial sedí, že v poisťovniach stačí základný stupeň - to by mohol byť počet viazaných agentov, teda agentov pracujúcich len pre poisťovne . Samozrejme, môžem sa mýliť. Presné čísla nie sú podstatné.

Dedičstvo minulosti je otrasné: odhadujem, že medzi ľuďmi v SR je viac ako 1 milión aktívnych IŽP a v ČR je to dvojnásobok.

Príklad: Dva milióny napálených klientov životného poistenia
https://www.noviny.sk/zahranicie/333533 ... -poistenia

.. Sú ich údajne až 2 milióny. "U Českej poisťovne je problém v tom, že s klientmi nedohodla poplatky. Až keď začali ukončovať zmluvy, tak zistili, že poplatky mesačne tvorili 20 až 30%, čiže to nikdy nemôže byť zisková záležitosť. V prípade poisťovne Axa sa zasa zistilo, že nešlo o poistenie, pretože poistné plnenie v prípade smrti bolo vo výške 0 Kč, alebo len napríklad 10 000 Kč," popísal prípady, o ktorých už rozhodol finančný arbiter.
incognito napísal: Ut 01 10, 2024 10:28 am Pre somara co nevie dodrzat ani termin u lekara moze byt to IZP lepsie ako EIC.
To je tvoj názor. A kým tu budú ľudia s takými názormi budem ja varovať pred IŽP a dávať linky od Petra Cmoreja.
Ono, v ČR i v SR prehrmela vlna odporu voči IŽP. To je pravda. A pred covidom aj mnoho poisťovní cúvlo.
Ale potom zistili, že IŽP je najlepšia dojná krava na obyvateľstvo a prišli s IŽP znova.

Príklad: článok 2022: Poisťovni Wüstenrot sa minulý rok podarilo dosiahnuť rast v novom obchode.
Len v oblasti životného poistenia to predstavovalo takmer 40 %.
Na raste nového obchodu v životnom poistení sa významnou mierou podpísali investície do poistných produktov.
Spoločnosť uviedla na trh nové investičné životné poistenie a inovovala aj rizikové životné poistenie.
incognito napísal: Ut 01 10, 2024 10:28 am Je najlacnejsie investovanie najlepsie riesenie pre kazdeho? Nie je. Ked si pozries statistiku osobnych uctov u brokerov, v priemere dosahuju nizsie vynosy ako OPF (za USA)! A tie my v SR este danime... cize najlepsie riesenie je to, ktore vedie k vysledku. Pre niekoho FINAX, pre niekoho AviceN, pre niekoho IB... staci normalne dat cisla a argumenty ...
Znova tvoj názor. Ja ti ho neberiem. Pre mňa je to dôkaz, že si slepý a hluchý, ked si nepostrehol že ja bežným ľuďom nikdy neodporúčam investovanie cez brokera. Ak je niekto investične aktívny a chce to mať cez brokera, väčšinou sú to naši členovia, ktorí využívajú investovanie úplne bez poplatkov cez XTB, trade Republic a pod., alebo investovanie/trading cez IB. Ale všetkých neustále varujem, že treba využívať daňový test.

Celá moja rodina, vrátane blízkych a priateľov, investuje pasívne, plnoautomaticky a sedliacky cez EIC.

Toho roku som si založil investičný účet v EIC aj ja. Investujem cez indexové ETF a v budúcnosti, keď pôjdem do penzie zmením si účet na výplatný.
Na trading a špekulácie samozrejme používam brokera.
misooo

Vďaka za odpovede. :beer: Po vašich odpovediach som zistil, že to nebude len také jednoduché ako som si predstavoval a rozhodol som sa, že do toho nepôjdem :)
aviceN
Gold Member **
Kontaktovať používateľa:

Furt môžeš "spolupracovať" ako tipér, prenesieš "zodpovednosť" na sprostredkovateľa, ktorý má prax a ty si uchmatneš kúsok provízie, je to taká forma win-win.
Napísať odpoveď

Návrat na "Finančné poradenstvo, poradcovia"