Re: INVESTUJEME DO ZDRAVIA
Napísané: Po 01 08, 2016 12:11 am
Slovenský paradajkový sen: Prečo nekupovať španielske
Paradajkové firmy Farma Kameničany a Greencoop ukazujú, že aj kvalitná slovenská zelenina dokáže uspieť v konkurencii lacnej dovozovej.
Potvrdzujem vysokú kvalitu a vynikajúcu chuť, ako som písal vo vlákne o smoothies. Z článku vyberám to, čo ma zaujalo:
„Chceme sa sústrediť na najdrahšie minicherry odrody. Hľadali sme odrody s najlepšou chuťou dovtedy, kým sme si neboli istí, že lepšie už nie sú na trhu so sadenicami k dispozícii,“ vysvetľuje.
PARADAJKY ZO ZAHRANIČIA:
„Na Slovensko sa paradajky dovážajú z Holandska, Belgicka, Poľska, Španielska a Maroka.“ V Španielsku a Maroku sa podľa neho tridsať až štyridsať rokov pestujú na tých istých veľkých poliach.
„Sú značne vyčerpané a kontaminované. V skleníku dokážete zabezpečiť sterilné prostredie, ale vonku je nevyhnutné striekať proti škodcom,“ dodáva. V Holandsku sa pestuje podobne ako na Slovensku v skleníkoch, no je tam menej slnka a skleníky sa často vykurujú zemným plynom.„V oboch prípadoch sa paradajky oberajú zelené a najmenej týždeň trvá, kým sa dovezú. Potom sa nechajú dozrieť. Majú preto menej antioxidantov, ktoré sa do paradajok dostávajú v poslednej fáze dozrievania, keď nadobúdajú červenú farbu,“ opisuje.
PARADAJKY ZO SLOVENSKA:
Aj rovnaká odroda paradajky vypestovaná v Holandsku a na Slovensku podľa neho chutí inak. Pripisuje to klimatickým podmienkam i dostupnosti zásob čistej vody.
Greencoop okrem Babindolu, kde je zimná prevádzka, pestuje paradajky približne desať mesiacov do roka. „Keď paradajka už prestáva spĺňať kritériá kvality, ktoré sme si stanovili, čo je zvyčajne koncom októbra, uzatvárame sezónu,“ vysvetľuje Bindics.
V Kameničanoch dodáva firma NWT paradajky na trh po celý rok. „Umožňuje nám to jednak lacná energia z bioplynovej stanice na vykurovanie i špeciálne sklo v našich skleníkoch, ktoré lepšie prepúšťa slnečné svetlo,“ hovorí Jiří Stodůlka.
Aj on súhlasí s tým, že chuťovo sú slovenské paradajky lepšie ako dovezené. „V súčasnosti domáci pestovatelia prakticky od apríla do septembra na sto percent pokryjú trh v supermarketoch, čo sa týka strapcových paradajok na váhu,“ tvrdí.
Veľké strapcové paradajky sú podľa Zs. Bindicsa cenovo dostupný a kvalitný zdroj živín, ale pripúšťa, že chutia menej ako cherry. „Predstavte si, že rovnaká technológia, rovnaká energia a rovnaké živiny idú do väčších aj menších plodov, preto sú tie menšie nevyhnutne chutnejšie, ale aj drahšie, lebo majú menšie výnosy,“ popisuje.
„Každý týždeň určujeme ideálny počet strapcov na stonke i počet paradajok v strapci. Počítačový systém neustále sníma silu a smer vetra, teplotu a vlhkosť vzduchu a slnečné žiarenie. Podľa toho presne určujeme závlahu a živiny. Keď je teplo, rastlina musí mať viac listov, aby sa mohla odparovať a chladiť,“opisuje technológiu pestovania Zsolt Bindics.
Toto je nesmierne dôležité preto, aby sa rastlina neoslabila, lebo potom by bola náchylnejšia na škodce. A v ich skleníkoch sa paradajky nepostrekujú
Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/20227325/kame ... z4G1Rckax3" onclick="window.open(this.href);return false;
Paradajkové firmy Farma Kameničany a Greencoop ukazujú, že aj kvalitná slovenská zelenina dokáže uspieť v konkurencii lacnej dovozovej.
Potvrdzujem vysokú kvalitu a vynikajúcu chuť, ako som písal vo vlákne o smoothies. Z článku vyberám to, čo ma zaujalo:
„Chceme sa sústrediť na najdrahšie minicherry odrody. Hľadali sme odrody s najlepšou chuťou dovtedy, kým sme si neboli istí, že lepšie už nie sú na trhu so sadenicami k dispozícii,“ vysvetľuje.
PARADAJKY ZO ZAHRANIČIA:
„Na Slovensko sa paradajky dovážajú z Holandska, Belgicka, Poľska, Španielska a Maroka.“ V Španielsku a Maroku sa podľa neho tridsať až štyridsať rokov pestujú na tých istých veľkých poliach.
„Sú značne vyčerpané a kontaminované. V skleníku dokážete zabezpečiť sterilné prostredie, ale vonku je nevyhnutné striekať proti škodcom,“ dodáva. V Holandsku sa pestuje podobne ako na Slovensku v skleníkoch, no je tam menej slnka a skleníky sa často vykurujú zemným plynom.„V oboch prípadoch sa paradajky oberajú zelené a najmenej týždeň trvá, kým sa dovezú. Potom sa nechajú dozrieť. Majú preto menej antioxidantov, ktoré sa do paradajok dostávajú v poslednej fáze dozrievania, keď nadobúdajú červenú farbu,“ opisuje.
PARADAJKY ZO SLOVENSKA:
Aj rovnaká odroda paradajky vypestovaná v Holandsku a na Slovensku podľa neho chutí inak. Pripisuje to klimatickým podmienkam i dostupnosti zásob čistej vody.
Greencoop okrem Babindolu, kde je zimná prevádzka, pestuje paradajky približne desať mesiacov do roka. „Keď paradajka už prestáva spĺňať kritériá kvality, ktoré sme si stanovili, čo je zvyčajne koncom októbra, uzatvárame sezónu,“ vysvetľuje Bindics.
V Kameničanoch dodáva firma NWT paradajky na trh po celý rok. „Umožňuje nám to jednak lacná energia z bioplynovej stanice na vykurovanie i špeciálne sklo v našich skleníkoch, ktoré lepšie prepúšťa slnečné svetlo,“ hovorí Jiří Stodůlka.
Aj on súhlasí s tým, že chuťovo sú slovenské paradajky lepšie ako dovezené. „V súčasnosti domáci pestovatelia prakticky od apríla do septembra na sto percent pokryjú trh v supermarketoch, čo sa týka strapcových paradajok na váhu,“ tvrdí.
Veľké strapcové paradajky sú podľa Zs. Bindicsa cenovo dostupný a kvalitný zdroj živín, ale pripúšťa, že chutia menej ako cherry. „Predstavte si, že rovnaká technológia, rovnaká energia a rovnaké živiny idú do väčších aj menších plodov, preto sú tie menšie nevyhnutne chutnejšie, ale aj drahšie, lebo majú menšie výnosy,“ popisuje.
„Každý týždeň určujeme ideálny počet strapcov na stonke i počet paradajok v strapci. Počítačový systém neustále sníma silu a smer vetra, teplotu a vlhkosť vzduchu a slnečné žiarenie. Podľa toho presne určujeme závlahu a živiny. Keď je teplo, rastlina musí mať viac listov, aby sa mohla odparovať a chladiť,“opisuje technológiu pestovania Zsolt Bindics.
Toto je nesmierne dôležité preto, aby sa rastlina neoslabila, lebo potom by bola náchylnejšia na škodce. A v ich skleníkoch sa paradajky nepostrekujú
Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/20227325/kame ... z4G1Rckax3" onclick="window.open(this.href);return false;