Pokus: Kľudne môže študovať doma a potom ísť vonku. Nemáme až také zlé školy. Práve ked to Brno spomínaš..minule som sa pýtal jednej šikovnej Češky prečo pracuje na Slovensku. Myslel som, že sa tu vydala... Povedala, že nie..že zakotvila u nás, lebo tu našla lepšiu školu, lepšie zázemie ako majú oni v Brne.
Druhá vec je to, že VŠ ešte z nikoho neurobila odborníka. VŠ je len základ. Až po VŠ prichádza prax a špecializácia...Je fajn mať v CV dobrú VŠ, ale v praxi sa bude musieť realizovať sám.
DN: V prvom rade by som povedal, že záleží na tvojej povahe a ambíciách. Ambiciózni študenti zvyčajne už počas SŠ vyrazia do sveta a presne vedia čo chcú po maturite. Rozhodnutie prichádza s ambíciami, ale aj z jazykovými schopnosťami. Niekedy práve jazyk odrádza.
Problém SŠ býva, že často nevedia, čo by chceli študovať. Je to ťažké rozhodnutie. Niektorí si až na VŠ uvedomia, že ich to nebaví.
Zdá sa mi, že chceš vedieť, čo sa dnes oplatí študovať. Ja osobne si myslím, že treba študovať to, čo ťa už teraz baví a predpokladáš, že ťa to bude baviť i v budúcnosti.
Ked si čisto pragmaticky typ, technicky orientovaný a baví ťa IT..tak určite sa oplatí študovať IT, teda odvetvie v ktorom nájdeš uplatnenie...či už ako dobre platený džob, alebo v tom môžeš podnikať.
Na druhej strane ti môžem povedať, že najšikovnejší ľudia, ktorých ja poznám nemajú VŠ. VŠ je dôležitá, keď chceš byť zamestnanec...ked chceš robiť kariéru. Ak cítiš vlohy na biznis, na podnikanie, nemusíš strácať roky štúdiom na VŠ, ktorá ťa neposunie vpred. Ja osobne si vážim ľudí, ktorí sa vybrali vlastnou cestou a nepotrebovali VŠ, aby si niečo dokazovali.
Výhoda VŠ je, že získaš kvalifikáciu a predĺžiš si mladosť. Na časy študentské bývajú najkrajšie spomienky. Je to fajn vstup do života.
Keď chceš pokračovať v živote tak, že najprv získaš kvalifikáciu a potom sa uplatníš v nejakom džobe, tak samozrejme VŠ je základ.
Takže za mňa rôzne alternatívy:
.. silné ambície...vyber si dobrú školu v zahraničí , roztiahni krídla a leť...Počítaj s tým, že tam už ostaneš. Základ je jazyk.
.. stredné ambície...škola u nás, alebo ČR. Ak si z Blavy, zmysel má len Praha.
.. bežné ambície...či pred, alebo po VŠ je fajn ísť do zahraničia na istý čas. Nie je dobré žiť u nás a nevedieť ako to funguje vo svete.
P.S. Mne osobne zahraničie dalo veľa. Aj som si začal vážiť Slovensko. Všetkých, čo doma fňukajú ako je u nás zle a ako fajn sa majú na Západe by som vyhnal na pár rokov vonku.
https://youtu.be/Dmrs2eY7PAo?t=6