Chcem začať s investovaním tak za 2-3 mesiace, chcem sa pripraviť a potrebujem rady od múdrejších

Prvé otázky o investovaní a o tom, ako začať investovať.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
jozef1975
Dátum registrácie: St 17 06, 2026 2:05 pm

Chcem začať s investovaním tak za 2-3 mesiace, chcem sa pripraviť a potrebujem rady od múdrejších

Príspevok od používateľa jozef1975 »

Mám 50, a chcem predať nehnuteľnosť v BA, pretože sa obávam, zvyšovania realitných daní+prenájom sa celkovo moc nevypláca+ financna tiesen (male deti).
Z predaja chcem investovať tak 50K do ETF. Uz teraz mam 20k vo finaxe , strategia 100/0 (je to ok v mojom veku?) Len po zhliadnuti prispevkov na tychto forach zistujem, ze su naozaj drahi.

Poradite mi prosim brokera a vyber ETF?

Povodne som mal v plane IBKR, len ma odradza ich komplikovany sposob otvorenia uctu.

Moja preferencie su:

-investicny horizont 10 r., s prípadnym ciastocnym odpredajom v pripade finacnych problemov
-chcem pravidelne posielať 100-200 EUR
-spolahlivost brokera ( z hladiska toho, ze je male riziko, ze skrachuje)
-jednoduchost pokial ide o reportovanie dani, viem ze existuje rocny casovy test, v pripade zahranicnych brokerov si musim nakupy zaznamenavat svojpomocne? Daňové mi bude robiť poradca, len neviem ako skuseni su poradcovia na Slovensku v týchto záležitostiach.

Postupne sa chcem mozno posunut aj ku kupe samotnych akcii, ked naberiem skusenosti, ake dane sa platia pri realizácii zisku? A ako to vlastne zistuje slovenská FS?

Plus sa chcem spytat, ze ci Karpisov kurz s Adou za cca 120 E sa oplati, zda sa, ze oni pouzivaju IBKR...?

Ďakujem
12gb54as
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
Has thanked: 38 times
Been thanked: 30 times

Re: Chcem začať s investovaním tak za 2-3 mesiace, chcem sa pripraviť a potrebujem rady od múdrejších

Príspevok od používateľa 12gb54as »

Broker XTB, ETF https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 00BJ0KDQ92
Viac by som to zbytocne nekomplikoval.
Používateľov profilový obrázok
iosephus
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 68 times
Been thanked: 129 times

Re: Chcem začať s investovaním tak za 2-3 mesiace, chcem sa pripraviť a potrebujem rady od múdrejších

Príspevok od používateľa iosephus »

Karpiša nepotrebuješ, XTB je dobrá voľba, na samostatné akcie absolútne zabudni. Držanie cenného papiera dlhšie ako jeden rok je oslobodené od daní a ani to netreba nikam zapisovať, takže nepotrebuješ daňového poradcu.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 1024 times
Been thanked: 546 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

ETF VWCE je komplexnejší, obsahuje aj rozvijajuce sa krajiny /Čína, India/
jozef1975
Dátum registrácie: St 17 06, 2026 2:05 pm

Príspevok od používateľa jozef1975 »

Ďakujem, ale ako som hovoril, budem chcieť aj robiť nákupy, v prípade že časť predám po čase, nebudem musieť keep track? Ibkr je príliš komplexné? Akcie sú príliš riskantné? Ozaj a 100/0 je ešte v pohode v mojom veku v rámci Finaxu?
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2475 times
Been thanked: 2852 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

jozef1975 napísal: Št 18 06, 2026 4:37 pm Mám 50
chcem investovať 50K do ETF.
Uz teraz mam 20k vo finaxe , strategia 100/0 (je to ok v mojom veku?)
Len po zhliadnuti prispevkov na tychto forach zistujem, ze su naozaj drahi.

Poradite mi prosim brokera a vyber ETF?

-jednoduchost pokial ide o reportovanie dani, viem ze existuje rocny casovy test, v pripade zahranicnych brokerov si musim nakupy zaznamenavat svojpomocne? Daňové mi bude robiť poradca, len neviem ako skuseni su poradcovia na Slovensku v týchto záležitostiach.

Postupne sa chcem mozno posunut aj ku kupe samotnych akcii, ked naberiem skusenosti, ake dane sa platia pri realizácii zisku? A ako to vlastne zistuje slovenská FS?

Plus sa chcem spytat, ze ci Karpisov kurz s Adou za cca 120 E sa oplati, zda sa, ze oni pouzivaju IBKR...?
Poštuduj našu stránku, lebo nevieš zatiaľ nič.
Si investične negramotný, ale neboj sa, my ťa z toho dostaneme.

Je to presne naopak ako si predstavuješ.
Netreba žiadnu kvalifikáciu, žiadne kurzy , žiadne inštitúcie.
Už tým, že si vo Finaxe máš polovičný výnos. Ak by si nebol , mohol by si mať o +100% viac.
Ak predáš byt a s úsporami neurobíš nič (teda nepodstúpiš žiadne riziko) - postupne o nich prídeš.

Ak by si úspory zakopal na záhrade pred 5 rokmi, dnes by si ich vykopal v strate -27%.
To znehodnotenie má na rováši nenápadná myška menom Inflácia.
Žerie úspory cez ich kúpnu silu. Na to, čo by si kúpil v 2021 za 100€ dnes potrebuješ 137€.

Každý kto za posledných 5 rokov nedosiahol zhodnotenie úspor o +37% je LOSER.

Ešte stále sa bojíš straty pri investovaní do akcií?

Sedliak, ktorý pred 5 rokmi zapichol vidly a investoval s nami do ETF na SP500 má dnes +80% (+12,47% p.a.)

Ak trochu poštuduješ zistíš, že investovať sa dá zadarmo, bez vedomostí, bez aktivity, bez daňového zaťaženia
a s priemerným výnosom ďaleko presahujúcim to, čo sľubujú poradcovia, banky a inštitúcie.

Nepotrebuješ nikoho, len trochu poštudovať a popremýšľať.
Mentálne sa nastaviť, že investuješ do najlepšieho podnikania na svete.
Z vedomím, že ked to neurobíš, úspory sa budú znehodnocovať.

A čo my vlastne chceme? Len chrániť úspory?
Nie. My chceme maximálne zhodnotenie.
Nekládol by som pred seba žiadne horizonty.
Pôjdeš do dôchodku približne o 15 rokov - dovtedy by si mal investovať na plnú paru.
Riešiť menšie riziko/menší výnos budeš časom, podľa okolností.

Vyberať peniaze sa v nutnom prípade dajú, stačí aby si predal to, čo je zainvestované minimálne 1 rok.

Good luck !
:beer:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Napísať odpoveď

Návrat na "Investovanie v začiatkoch - začíname sporiť, investovať,"