Chcem začať s investovaním a potrebujem rady

Prvé otázky o investovaní a o tom, ako začať investovať.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
jozef1975
Dátum registrácie: St 17 06, 2026 2:05 pm

Chcem začať s investovaním a potrebujem rady

Príspevok od používateľa jozef1975 »

Mám 50, a chcem predať nehnuteľnosť v BA, pretože sa obávam, zvyšovania realitných daní+prenájom sa celkovo moc nevypláca+ financna tiesen (male deti).
Z predaja chcem investovať tak 50K do ETF. Uz teraz mam 20k vo finaxe , strategia 100/0 (je to ok v mojom veku?) Len po zhliadnuti prispevkov na tychto forach zistujem, ze su naozaj drahi.

Poradite mi prosim brokera a vyber ETF?

Povodne som mal v plane IBKR, len ma odradza ich komplikovany sposob otvorenia uctu.

Moja preferencie su:

-investicny horizont 10 r., s prípadnym ciastocnym odpredajom v pripade finacnych problemov
-chcem pravidelne posielať 100-200 EUR
-spolahlivost brokera ( z hladiska toho, ze je male riziko, ze skrachuje)
-jednoduchost pokial ide o reportovanie dani, viem ze existuje rocny casovy test, v pripade zahranicnych brokerov si musim nakupy zaznamenavat svojpomocne? Daňové mi bude robiť poradca, len neviem ako skuseni su poradcovia na Slovensku v týchto záležitostiach.

Postupne sa chcem mozno posunut aj ku kupe samotnych akcii, ked naberiem skusenosti, ake dane sa platia pri realizácii zisku? A ako to vlastne zistuje slovenská FS?

Plus sa chcem spytat, ze ci Karpisov kurz s Adou za cca 120 E sa oplati, zda sa, ze oni pouzivaju IBKR...?

Ďakujem
12gb54as
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
Has thanked: 38 times
Been thanked: 31 times

Re: Chcem začať s investovaním tak za 2-3 mesiace, chcem sa pripraviť a potrebujem rady od múdrejších

Príspevok od používateľa 12gb54as »

Broker XTB, ETF https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 00BJ0KDQ92
Viac by som to zbytocne nekomplikoval.
Používateľov profilový obrázok
iosephus
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 68 times
Been thanked: 130 times

Re: Chcem začať s investovaním tak za 2-3 mesiace, chcem sa pripraviť a potrebujem rady od múdrejších

Príspevok od používateľa iosephus »

Karpiša nepotrebuješ, XTB je dobrá voľba, na samostatné akcie absolútne zabudni. Držanie cenného papiera dlhšie ako jeden rok je oslobodené od daní a ani to netreba nikam zapisovať, takže nepotrebuješ daňového poradcu.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 1026 times
Been thanked: 547 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

ETF VWCE je komplexnejší, obsahuje aj rozvijajuce sa krajiny /Čína, India/
jozef1975

Ďakujem, ale ako som hovoril, budem chcieť aj robiť nákupy, v prípade že časť predám po čase, nebudem musieť keep track? Ibkr je príliš komplexné? Akcie sú príliš riskantné? Ozaj a 100/0 je ešte v pohode v mojom veku v rámci Finaxu?
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2476 times
Been thanked: 2855 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

jozef1975 napísal: Št 18 06, 2026 4:37 pm Mám 50
chcem investovať 50K do ETF.
Uz teraz mam 20k vo finaxe , strategia 100/0 (je to ok v mojom veku?)
Len po zhliadnuti prispevkov na tychto forach zistujem, ze su naozaj drahi.

-jednoduchost pokial ide o reportovanie dani, viem ze existuje rocny casovy test, v pripade zahranicnych brokerov si musim nakupy zaznamenavat svojpomocne? Daňové mi bude robiť poradca, len neviem ako skuseni su poradcovia na Slovensku v týchto záležitostiach.

Postupne sa chcem mozno posunut aj ku kupe samotnych akcii, ked naberiem skusenosti, ake dane sa platia pri realizácii zisku? A ako to vlastne zistuje slovenská FS?

Plus sa chcem spytat, ze ci Karpisov kurz s Adou za cca 120 E sa oplati, zda sa, ze oni pouzivaju IBKR...?
Poštuduj našu stránku, lebo nevieš zatiaľ nič.
Si investične negramotný, ale neboj sa, my ťa z toho dostaneme.

Je to presne naopak ako si predstavuješ.
Netreba žiadnu kvalifikáciu, žiadne kurzy , žiadne inštitúcie.
Už tým, že si vo Finaxe máš polovičný výnos. Ak by si nebol , mohol by si mať o +100% viac.
Ak predáš byt a s úsporami neurobíš nič (teda nepodstúpiš žiadne riziko) - postupne o nich prídeš.

Ak by si úspory zakopal na záhrade pred 5 rokmi, dnes by si ich vykopal v strate -27%.
To znehodnotenie má na rováši nenápadná myška menom Inflácia.
Žerie úspory cez ich kúpnu silu. Na to, čo by si kúpil v 2021 za 100€ dnes potrebuješ 137€.

Každý kto za posledných 5 rokov nedosiahol zhodnotenie úspor o +37% je LOSER.

Ešte stále sa bojíš straty pri investovaní do akcií?

Sedliak, ktorý pred 5 rokmi zapichol vidly a investoval s nami do ETF na SP500 má dnes +80% (+12,47% p.a.)

Ak trochu poštuduješ zistíš, že investovať sa dá zadarmo, bez vedomostí, bez aktivity, bez daňového zaťaženia
a s priemerným výnosom ďaleko presahujúcim to, čo sľubujú poradcovia, banky a inštitúcie.

Nepotrebuješ nikoho, len trochu poštudovať a popremýšľať.
Mentálne sa nastaviť, že investuješ do najlepšieho podnikania na svete.
Z vedomím, že ked to neurobíš, úspory sa budú znehodnocovať.

A čo my vlastne chceme? Len chrániť úspory?
Nie. My chceme maximálne zhodnotenie.
Nekládol by som pred seba žiadne horizonty.
Pôjdeš do dôchodku približne o 15 rokov - dovtedy by si mal investovať na plnú paru.
Riešiť menšie riziko/menší výnos budeš časom, podľa okolností.

Vyberať peniaze sa v nutnom prípade dajú, stačí aby si predal to, čo je zainvestované minimálne 1 rok.

Good luck !
:beer:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 313 times
Been thanked: 206 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

JUGGLER napísal: Št 18 06, 2026 11:24 pm Ak by si úspory zakopal na záhrade pred 5 rokmi, dnes by si ich vykopal v strate -27%.
To znehodnotenie má na rováši nenápadná myška menom Inflácia.
Žerie úspory cez ich kúpnu silu. Na to, čo by si kúpil v 2021 za 100€ dnes potrebuješ 137€.

Každý kto za posledných 5 rokov nedosiahol zhodnotenie úspor o +37% je LOSER.

Ešte stále sa bojíš straty pri investovaní do akcií?

Sedliak, ktorý pred 5 rokmi zapichol vidly a investoval s nami do ETF na SP500 má dnes +80% (+12,47% p.a.)
Kazdy klient financneho biznisu ma urcity "risk profil" a kazda seriozna institucia v prvom rade zistuje to. Niekto kludne spi len ked ma terminaky, niekto znesie aj vykyvy dlhopisov. Niekto kludne zaspi aj ked vie, ze behom posledneho mesiaca mu investicny ucet klesol o 30%, lebo Trump zacal do televizora trepat nejake hluposti - a ten moze ist investovat aj do akciovych indexov. A ti najotrlejsi, ktori uz zazili kadejake straty, mozu investovat aj do jednotlivych akcii, forexu, opcii, bitcoinov, komodit...

Ak investujes do ETF na akciovy index behom najblizsich 5 rokov nie je vyluceny scenar, ze budes na tom neustale horsie, nez keby si ich zakopal na zahrade a nechal ich zrat tou inflaciou a stratou kupnej sily 27% behom 5 rokov. Tvoj ucet v ETF moze mat po tych 5 rokoch kupnu silu o 50% nizsie. Taka je realita a riziko ponesies jedine ty a akceptovat by si to musel jedine ty.

Na financnych trhoch neexistuju zisky bez rizika. Cim vyssi potencialny zisk, tym vyssie riziko - aj u serioznych produktov. U neserioznych mas za vysoke riziko relativne nizsi potencialny zisk, nez by si mal mat. Ale bezny clovek si to obycajne nema sancu lahko spocitat a lahko rozoznat serioznu ponuku od neserioznej.

Juggler (a aj ini) tu casto vypichnu niektore produkty so super vysokymi skrytymi poplatkami alebo skrytymi rizikami, pripadne take, ktore sa daju inde realizovat za nizsie poplatky. Napriklad nakup podieloveho fondu v kamennej pobocke banky verzus toho isteho podkladoveho ETF cez brokera.
Ked uvazujes o IBKR to zrejme vies - ale IBKR rozhodne nie je najvhodnejsi broker pre zaciatocnika. I ked na buy and hold nakup nejakeho ETF by mozno ta krizova cesta otvorenia uctu, nadotovania za rozumne poplatky a suboja s ich super-user-nonfriendly platformou mozno stala.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1644 times

Príspevok od používateľa MiBi »

jozef1975

Dakujem, vratim sa sem, ked/ak budem mat nejake peniaze k dispozicii, a platforma teda urcite XTB? Čo vlastne hovori v neprospech IBKR? V nejakom vlákne som čítal, že pri XTB je vyššia pravedopodobnosť (i keď možno malá), že môže mať "problémy" ako pri takom etablovanom brokerovi IBKR?
Ivix
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 05 12, 2022 9:00 am
Has thanked: 412 times
Been thanked: 48 times

Príspevok od používateľa Ivix »

Pri znamych etablovanych brokeroch sa nemusis bat. Nebudu riskovat reputaciu. IBKR aj XTB drzia akcie v separatnych uctoch a v pripade nesolventnosti brokera by ti akcie presli k inemu brokerovi.
Jediny trh, z ktoreho vo vypredaji ludia utekaju, je akciovy trh. Warren Buffett.
Diverzifikovane portfolio moze bohatstvo ochranit, ale koncentrovane portfolio ho buduje. Warren Buffett.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1644 times

Príspevok od používateľa MiBi »

V neprospech IBKR hovori ze je menej user friendly, iba v anglictine, nema na slovensku ani v cesku pobocku ani podporu v tomto jazyku. V IBKR za kazdy nakup/predajplatis poplatok v desatinach % z hodnoty, v XTB mas vsetko ak neprekrocis 100tis. zadarmo. (okrem zmeny mien)
Ak by si chcel brokera s podobnou a mozno aj vyssou bezpecnostou ako IBKR mozes uvazovat napr. o Saxo Bank, danska banka so svajciarskym kapitalom. Maju pobocku v Prahe s ceskou podporou. Ak by si mal zaujem, mozem ti poslat pozyvaci link, vdaka ktoremu ziskas €250 na poplatky (tie su povnatelne s IBKR)
Saxo Bank ma 2 rozhrania, jedno pre zaciatocnikov-investorov a druhe komplexnejsie pre traderov. Demo jednoducheho rozhrania najdes tu: https://www.saxoinvestor.com/sim/invest ... /portfolio
Muti
Gold Member **
Dátum registrácie: So 16 01, 2016 11:14 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 271 times

Príspevok od používateľa Muti »

Tak mozno v skratke.
1. Ak chces investovat, bez uplne nejakych znalosti a len posielat peniaze a o nic sa nestarat, tak kontaktuj nasho clena AviceN (kludne aj cez sukromnu spravu). Je to profi investicny poradca, ktory ti urobi asi najlacnejsie investovanie do ETF na trhu cez EIC (podpises zmluvu, zaplatis vstupny poplatok a potom uz len kazdy mesiac posielas dohodnutu sumu a nestaras sa).

2. Ak si to chces robit sam, resp. po pravidelnych investicii do ETF by si chcel kupovat/predavat aj akcie, tak kludne mozes pozriet nejakeho ceskeho/polskeho brokera. Ako uz spominali ludia nadomnou mas tam XTB/Fio/Patria. Vsetci by mali mat pobocky aj na slovensku, resp. ak nie pobocku tak urcite SK/CZ podporu. Niektori su zadarmo, niektori maju poplatky, ale zas to vyvazuje ta podpora, alebo pravidelne zasielanie informacii. Zalezi len na tebe.

3. Ak ked sa bavime o tom investovani do ETF, tak ti uplne staci vybrat jedno z tychto troch, podla tohto co preferujes.
MSCI World - konzerva - mas tam asi polovicu americkych firiem a asi polovicu ostatneho sveta. Vynos je najnizsi, ale zas to mas kompenzovane nizsiou volatilitou a vacsim rozlozenim rizika.
SP500 - zlaty stred. Investujes do 500 americkych akcii sirokeho spektra.
Nasdaq - investicia do americkeho techu. Najvyssi vynos, ale kedze je to ETF zamerano dost jednostranne, tak aj vyssia volatilita, resp. aj rizika, ze ked sa z US techom nieco stane, tak to padne najviac.

Informacie si dostal, takze uz je len na tebe ako sa rozhodnes.

jozef1975 napísal: Št 18 06, 2026 4:37 pm Mám 50, a chcem predať nehnuteľnosť v BA, pretože sa obávam, zvyšovania realitných daní+prenájom sa celkovo moc nevypláca+ financna tiesen (male deti).
Z predaja chcem investovať tak 50K do ETF. Uz teraz mam 20k vo finaxe , strategia 100/0 (je to ok v mojom veku?) Len po zhliadnuti prispevkov na tychto forach zistujem, ze su naozaj drahi.

Povodne som mal v plane IBKR, len ma odradza ich komplikovany sposob otvorenia uctu.

Moja preferencie su:

-investicny horizont 10 r., s prípadnym ciastocnym odpredajom v pripade finacnych problemov
-chcem pravidelne posielať 100-200 EUR
-spolahlivost brokera ( z hladiska toho, ze je male riziko, ze skrachuje)

Ďakujem
Napísať odpoveď

Návrat na "Investovanie v začiatkoch - začíname sporiť, investovať,"