A to je dobre, pretože na to už treba byť aspon v niečom výnimočný, resp. dokázať túto výnimočnosť speňažiť. Ved na to, aby si svojou výnimočnosťou zbohatol, potrebuješ stovky a tisíce ľudí spokojných so svojou priemernosťou. Inak by náš peňažný systém nefungoval.jonatanus napísal:..ale pokial sa zacneme bavit o net worth $1m a odchodku do dochodku skorej (napriklad v 40-tich rokoch), tam uz to bude tazsie..
hej len ladis myslim nema zenu ani deti a pisal ze v zime nekury a doma sedi v bunde.filip glasa napísal:Nie každý chce/potrebuje auto a byt. Zober si napríklad Ladisa. Myslím, že on takmer nič nespotrebuje a len šetrí na ten španielsky dôchodok.
No mňa ani moc nebaví, ak so mnou súhlasia.jonatanus napísal: to uz sme sice trocha mimo temu, ale.. mozno by si to mohol trocha rozviest, nesom si isty ci s tebou suhlasim.
v tomto ma bebe pravdu, porovnaj si usa (vsetci zadlzeni a rozhadzuje penaze - fantasticka ekonomika), oproti japonsku, kde maju dlhorocnu krizu, s ktorej sa nevedia dostat (snad teraz), aj koli tomu, ze japonci maju peniaze doma vo vankusi.. (a pritom urokovu mieru mali este donedavna 0%)filip glasa napísal:Bebe ak by ľudia obmedzili spotrebu tak zas len kvôli tomu, aby peniaze minuli neskôr a na iné veci.
Tieto peniaze by niekam investovali.
To je fakt, asi mám "len" menšiu traumu z dnešných (a tiež zajtrajších) cien stoličných-metropolitných bytov, keď neviem akosi dosiahnuť na 2-4 izbáky (1 ks) podľa vlastného lokalitného výberu.filip glasa napísal:Bloke ale veď každý si niečo šetrí. Je jedno či 500 alebo 5000 mesačne. A každý má šancu investovať a zhodnotiť aj tých 500 mesačne viac než len na termínovanom vklade.
A hlavne každý má iné priority. Niekto nemíňa peniaze na nič z toho čo si vypísal nech už zarába koľko chce.
ináč to je na prvý pohľad ozaj až prekvapujúce, že zo 792.000 Sk vložených za tých 40 rokov sa stane pri 10% p.a. cca 9.639.666 Sk, akurát menšia vada na kráse: vtedy by nastúpili pomerne poriadne dane (ak by mu vyplácali z nejakých fondov alebo podobne) : z rozdielu 8.847.666 sk by to pri 19% činilo 1.681.057 Sk nedobrovoľne mu odobratých zadarmo pre štát, penzistovi by ostalo 7.958.609 Sk. Akože z dnešného pohľadu stále slušné číslo. Akurát treba fakt čakať tak dlho na výraznejšie zhodnotenie, lebo po 15 rokoch pri tejto schéme by šlo len o 692.005 Sk z 297.000 zaplatených (616.954 po oškubaní). Pri 5000 Sk/mes. je po 15 rokoch "vyplatených" - zdanených už 1.869.557 Sk (za 40 r. 24 miliónov po dani). Akurát to chce železnú pravidelnosť, dlhodobé slušné ZHODNOCOVANIE a trebárs mať životný štandard počas aktívneho života. Pri 30 rokoch do dôchodku by napríklad človek mohol investovať 30 rokov po 4000 Sk mesačne - spolu takto odložených 1.440.000 SK (1,8 krát viac ako prvý prípad) a zhodnotené peniaze pri 10% pa by boli 8.685.284brutto /7.895.713 netto (menej ako prvý prípad). Každopádne, teoretické čísla sú zaujímavá veda.Bebe napísal: Zoberme si teda realitu. Vyštudovaný vysokoškolák nastúpi do práce za nástupný plat rovnajúci sa priemernému platu. Cistého 16500Sk. Začne si odkladať 10% čo je 19800Sk/ročne. Zanedbáme zvyšovanie platu a infláciu. Priemerné zhodnotenie uvažujme 10% p.a. Pri odchode do dôchodku v 65rokoch má takýto obyčajný človek na účte 10mil.Sk. čo je 600násobok jeho nástupného platu. Cloveka s majetkom v hodnote 600násobku platu by som v našich pomeroch považoval za bohatého, aj bez motivačnej omáčky. Ideálne by bolo 1000násobok, ale ak sa takýto pán priemerný trochu posnaží, nemusí to byť márne a určite to dosiahne v skoršom veku, ako som predpokladal.
najprv som si včera po čase pozrel diskusiu a pôvodne si myslel že si sa pomýlil - len 1650 sk mesačne 40 rokov a na konci skoro 10 miliónov - od pohľadu mi bolo jasné že vložený vklad je asi okolo milióna. Tak som si pozrel tabulku P.Syrového v knihe a reku že sa tam pomýlil on pri hodnote 10% p.a. a 40 rokoch a ty si asi čerpal odtiaľBebe napísal:Máš úplnú pravdu bloke, s číslami sa dá hrať. Pohral si sa celkom slušne. Nie som si istý, či to na niečo bolo, ale to musíš posúdiť ty. Prečo, si sa ale nepohral i s daňami? Rovnako sa môžeš hrať i s nimi, hlavne, ak ich nechceš platiť. Legálnych spôsobov, ako sa im vyhnúť je veľa. Je pravda aj to, že väčšie možnosti majú práve bohatí. Nuž, je to fakt a je to všeobecný jav. (Další dôvod stať sa bohatým.) Je dobré, ak si nájdeš diskrétneho daňového poradcu v momente, ked sa Ti bude zdať, že Tvoje dane už začínajú byť príliš vysoké. Pre začiatok si pozri tento článok: http://sulik.blog.hnonline.sk/195-10152 ... _detail-42 Sú aj mnohé dalšie možnosti a nemusíš sa ani sťahovať do daňového raja.
Chcem len zareagovať na ten Bebeho starý výpočet. Bebe 3000 je síce pekná suma, ale podstata je v tom, že keď chceš viac musíš urobiť viac. Teda, keď si mladý budeš makať aj po večeroch a cez víkendy, a budeš odkladať 10000 mesačne prvých povedzme 10 rokov. Tu sa už dostávame do úplne iných čísel. Tak si to skús prepočítať.Tak teda počítajme:
nemyslím, že je dobré v mladosti iba makať po večeroch a cez víkendy a nemať si kedy všimnúť život okolo seba a plnou parou napredovať a sledovať len jeden jediný cieľ. Všetkého moc škodí a keď sa naučíš makať ako fretka, prinajlepšom Ti to zostane do smrti, pri najhoršom Ťa to zabije. A v tomto prípade pomaly dalej zájdeš, lebo život nemá rád náhle zmeny, aj keď sú to zmeny k lepšiemu. Na všetko sa musíš dostatočne pripraviť.BLINKY2 napísal: ..keď si mladý budeš makať aj po večeroch a cez víkendy, a budeš odkladať 10000 mesačne prvých povedzme 10 rokov.
ja si už asi nič prepočítavať nebudem, lebo na mladého sa už môžem iba hraťBLINKY2 napísal:Tak si to skús prepočítať. .