Rokosák napísal:
Moje súčasné pravidla investovania sa zakladajú na veľmi užitočnej metóde „nikto nič nevie“. Teda:
1. Trh sa chova iracionálne pripadne nepoznám fakty, ktoré by chod trhu vysvetlili.
2. Nemám dostatok dôveryhodných informácii o jednotlivých investíciách ani o trhu vo všeobecnosti.
Ak mam zhrnúť všetko do základnej myšlienky, skutočná práca začína až po investícii nie v príprave na
ňu.
Naco investovat na trhu kde (mam pocit ze) som ako papierik vo vetre? Preco si nevybrat niche trh ktoremu rozumiem, kde su informacne asymetrie (a ja viem mat lepsie informacie, alebo ich mat skor), kde su ine faktory ktore mna zvyhodnuju (vacsi kapital, specificke schopnosti a know how, bariery vstupu na trh apod).
Je sakra tazke v takmer efficient markete zarobit a ocakavat ze to urobim ja ako individualny investor bez specialnych schopnosti je nerealisticke zhodnotenie situacie. To, do coho popisujes ze investujes, mi pride ako sakra tazky trh kde vobec prekonat index.
Rokosák napísal:
Som dlhodoby long only investor do tradicnych aktivne spravovanych fondov.
Nie su aktivne spravovane fondy (po zaratani vsetkych nakladov) statisticky menej vykonne ako indexove fondy? Na zaklade coho vyberas tie aktivne spravovane fondy s ocakavanim ze prekonas index? Dari sa ti to?
Z toho co pises mam skor pocit ze ta tato aktivita viac bavi ako keby si od toho realne ocakaval a vyzadoval nejaku rozumnu vynosnost.
PS: Nemam nacitane toto forum, takze ak tu opominam nejake known knowns o tvojej strategii a vysledkoch, tak sorry, pytam sa len na zaklade tohto topicu.