poltergeist: tolko odpovedi si dostal, lebo si kladol velmi dobre otazky. najde sa tu totiz plno takych, ktori sa pytaju len aby sa pytali a pisu mimo temy v kazdom vlakne - takych ignorujem aspon ja.
tiez ti skusim poradit, kedze podobne otazky som si kladol pred dvoma rokmi i ja.
brokersky ucet je de facto ucet s ktorym dokazes nakupovat akcie. nalozis ho peniazmi a za tie peniaze mozes kupovat akcie alebo etf. kupujes si 10ks apple, 8ks google, 5ks facebooku, dokonca aj 1ks ak je akcia vysokej nominalnej hodnoty (napr amazon za 1100 dollarov). etf ma sice v nazve fund, ale sprava sa ako akcia. cize kupujes si 10ks SPY, co je etfko na S&P500 index. zabudni na loty a ze vobec existuju

ak by si mal kupovat zmienene akcie apple, google, facebook a amazon po 100 kusoch, tak dovidenia

a teraz si predstav, ze chces drzat aspon 20 roznych akcii a pravidelne dokupovat. loty sa tykaju uctov zacinajucich okolo 0,5-1 mega usd.
kupuje sa na cele kusy. existuju brokeri, ktori umoznuju aj tzv fractions, tzn nakupy 1,25ks amazonu, ale u nas taky broker myslim ani neexistuje.
peniaze si na brokersky ucet posles normalne bankovym prevodom. kazdy broker to ma trosku inac. broker ti velmi rad pomoze jak ku nemu poslat prachy, on z toho totiz zije

nemas limitovane jak casto tam musis posielat peniaze, neexistuje trvaly prikaz ako u fondov. /vies si nastavit trvaly prikaz, ale je dobrovolny/ vacsina ludi pumpuje ucet cashom tak, ze ked sa im nazbiera nejaky obnos, tak to tam posle.
dolezity je vyber brokera. ak chces investovat dlhodobo 20r a na americkej burze a robit iba par nakupov rocne, kym nasetris napr 1000 $ na nakup, tak si otvor ucet u lynx. za nakup akcii sa tam plati 5$ poplatok. ziadny poplatok za vklad/vyber, vedenie uctu ako u fondov.
pravidelne investovanie ma vyznam, pretoze nikto nedokaze povedat, ci uz je trh vysoko alebo nizko. napr najdes od jugglera prispevky od 2010/2011 ked pravidelne pise, ze korekcia je za rohom a nikde nic. a to je profik, na ktoreho uroven sa nikdy ani ja ani ty nedostaneme. tak isto nevies nacasovat krizu. lahko sa kuka na graf, ze tu dole by som nakupil. ale ked mas zainvestovanych 3500$ vo firme, ktora pada a pada a pada a uz ju mas na 2100$, tak sa ides dogrcat a ne dokupovat (vlastna skusenost z tohto roku (pre mna to je vela prachov)). psychika hra silnu rolu. preto pravidelne investovanie. lebo odburas vplyv psychiky. ja viem, ze by som teraz mal dokupovat akcie tejto firmy, ale jednoducho na to nemam gule /a momentalne ani prachy, takze je to jedno

/
ak mas uz kupenych 15 kusov apple za 100 a dokupis dalsich 10 za 160, tak mas otvorenu jednu poziciu s velkostou 25 kusov. ty si to mozes v exceli rozpisovat na 2 riadky a dve pozicie, ale realita je taka, ze mas 25 kusov apple za 124 priemernu cenu (15*100+10*1600 za 25 ks)
je jedno kde si otvoris brokersky ucet. ja som slovak v cr, ucet mam u ceskej pobocky lynx, co je holandsky broker napojeny na interactive brokers co je myslim britsky alebo americky broker. brokera vyberaj podla poplatkovej struktury a toho co chces obchodovat. napis tu co chces obchodovat a uz ti poradime, nemusis hladat jak ja dakedy jak blb, aby som si presiel troma brokermi. ak americke etf, ktore chces drzat dlhodobo a kupovat ich v usd raz za cas, tak jednoznacne lynx. ale jak vravim, napis presne.
dividendy nie su otrava. vezmes vypis z brokerskeho uctu raz za rok, tam mas poscitane kolko si na dividendach dostal a to uvedies do danoveho priznania a hotovo.
ked chces uzavriet pozicie, tak predas vsetko co mas nakupene. na ucet ti pristanu peniaze. tie peniaze vies potom z toho uctu rovnako vybrat, tak ako si ich tam vlozil - prevodom naspat na bankovy ucet.
co sa tyka predaja, tak predat v spravnom okamihu je este tazsie ako nakupit. lahsie sa triafa dno /co je uz samo o sebe nemozne/ ako vrchol. ten nikdy netusis ci uz prisiel. spaja sa s nim euforia, vsetko je super. pozri si graf chipotle mexican grill. v 2015 keby si niekomu povedal, aby predal, tak by ti otrieskal hlavu o stenu - vsetko vyzeralo uzasne skvele. dnes? akcia zletela z nejakych 800 na 300. ja preto neplanujem predavat nikdy a zit z dividend (chipotle je zly priklad, nevyplaca dividendy

ale taky MCD aj keby padol o rovnake percenta zo 160 na 60, tak by som drzal, lebo dividendu vyplaca kazdy rok vyssiu). je to podobne ako ked kupis byt a prenajimas ho s cielom zit z prenajmu. nepredas ho ani ked mas 80 rokov, lebo by si prisiel o prijem z najmu.