smradi. reklamy im už nestačia: Celé video si môžete pozrieť, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa.Substance242 napísal: ↑Pi 26 02, 2021 11:16 pm(video 1h03m, a pozerám v hľadaní že toto meno už sa tu na fóre niekoľkokrát vyskytlo)
Toto autor knihy vysvetluje hned v uvode zhruba takto: Zlato nie je investicia (preto aj pouziva termin "sporit" a nie "investovat"). Vynosnost zlata teda nemozes porovnavat s akciami alebo nehnutelnostami. Zlato mozes porovnavat s Eurami alebo dolarmi.
To si vysvetľuje po svojom. Aj do akcií môžeš sporiť a predsa je to investícia. Podstata je rovnaká. Či sporíš do zlata, alebo do akcií, alebo do čohokolvek iného, stále ide o dve veci: výnos a riziko. Aj hypotéka je investícia do nehnuteľností. Aj sporenie do eura, alebo dolárov v banke je investícia. Samozrejme, môžeme sa baviť, či dobrá/zlá...likvidná/nelikvidná...riziková/neriziková..krátkodobá/dlhodobá atd...
Mňa si citoval a čo som tam napísal? Investovať? (knihu som nečítal)
Začal som tu zhodnocovať 5000$ (nie je to investovanie). Po 2,5 roku som na hodnote 19 299$. Ak by som tých 5 000 dal do zlata, tak by som mal dnes 6 087$. Je jedno, či to nazveš sporenie alebo investovanie do zlata. Pre mňa je to z tohto pohľadu slabý výnos.
Akurat som pozeral kolko stoji taky Philharmoniker voci spotovej cene, je to tak +3-4%
osamely chodec napísal: ↑Ut 02 03, 2021 11:43 amok pokusim sa to zhrnut mojim pohladom,tie fazy co si pisal, graf je klasicky sp500 v zlate:
1. 1945-1965 povojnovy boom, obnova, akcie vyrazne prekonavaju zlato
2. 1971-1980 koniec zlateho standardu, akcie klesaju zlato je kral ,aj dlhopisy su super , akcie nik nechce vlastnit
3. 1980-2000 koniec blbej nalady, internet... akcie rastu do nebies a zlato nik nechce mat, zle aktivum
4. 2000-2011 praskla bublina, zacina experiment monetarnej stimulacie , akcie klesaju a zlato v obavach o osud sveta rastie
5. 2011- doteraz, obavy z konca sveta sa nenaplnili, tak zlato klesa a akcie utesene rastu, uz su na maximach z 1970 a 2008 aj ked do bubliny 2000 maju este nejaky, mozny rast pred sebou, ale v nasom jazyku uz rrr je jasne na strane zlata, alebo si myslime, ze tentokrat to bude inak ako na tom grafe?
Čau Juggler,JUGGLER napísal: ↑Po 14 12, 2020 7:36 pmJa nie som oponent držby zlata. Zlato sa hodí ako doplnok portfólia pre bohatého jedinca.
Ak má bohatý človek majetok v akciách, dlhopisoch, nehnuteľnostiach, ako doplnok sa hodí ZLATO do výšky 10-15% z hodnoty majetku.
Investičné zlato, keď ho chceš kúpiť ako fyzické, potrebuješ kúpiť aspoň 1 kg aby si ho kúpil s maržou do 1%. To je okolo 50 000 €.
Ďalej potrebuješ bezpečné uskladnenie. Bežný človek obyčajne nemá trezor, ani dobermanov okolo domu, či bezpečnosstnú schránku v banke.
Prečo neodporúčam zlato bežným ľuďom:
Bežný človek nemá prebytok majetku, aby si mohol dovoliť experimentovať, či mu zlato prinesie výnos.
Bežný človek má obmedzený príjem, preto svoje úspory potrebuje maximálne zhodnocovať.
Väčšina ľudí vlastní nejakú nehnuteľnosť, lebo potrebuje bývať. Preto ďalšia investícia, kde by mali ísť úspory musí niesť maximálny dlhodobý výnos!
Bežný človek nie je bohatý podnikateľ...je zamestnanec alebo drobný podnikateľ...jedine cez akcie má možnosť investovať do skutočného podnikania, preto by to mal využiť. To nie je teória, to je normálna vec, ktorú praktizujú všetci ľudia na Západe. Nás to nemal kto naučiť... Vhupli sme do kapitalizmu bez toho, aby sme vedeli načo slúžia kapitálové trhy ...
Samozrejme, nemám nič proti tomu, keď aj bežný človek vlastní nejaké zlato. Všetci máme nejaké šperky...všetci máme doma pár gramov a nikomu neublíži, keď pre potešenie v malom investuje do zlata. Ale v takom prípade som za to, aby sa to robilo tak ako Tango...naštudoval si to, stal sa takým malým zberateľom a kúpil niečo zberateľské....čo bude rásť ako zlato + zberateľská hodnota + možno to raz bude starožitnosť.
Najväčšiu chybu ktorú ľudia robia je to, že zlato kupujú v malom, bez pridanej hodnoty...kupujú s vysokou maržou = preplácajú 20 až 70% !
Keď to funguje tak ako nám tu prezentoval Jarty...,že ľudí nahovárajú na sporenie do zlata...tak to je úplná katastrofa..Ľudia plnia vrecka predajcom zlata + sprostredkovateľom a seba ( a svoju rodinu )ochudobňujú o možnosť maximálneho výnosu.
JUGGLER napísal: ↑Ne 14 03, 2021 1:21 amjarty. keby som chcel kúpiť zlato, nikdy to neurobím cez obchodníka, a už vôbec nie cez ,,poradcu,,. Je tolko podvodov so zlatom, že dôverujem len sebe samému.
Najlepšia ,,rafinéria,, je štátna. Už ako malý chlapec som prišiel na to, že zlomky zlata treba zobrať do štátneho skúšobného ústavu.
Tam ich pred mojím zrakom roztavili, zmiešali, zliali do jedného zliatku a dali k tomu osvedčenie. Stačil občiansky preukaz a platil sa menší poplatok. Dnes sa ten ústav volá Puncový úrad: https://puncovyurad.sk/
Ak by som dnes chcel kúpiť zlato, kúpim ho 2 spôsobmi: cez štátny Puncový úrad (na nich by som nechal preverenie a ocenenie ), alebo cez štátnu mincovňu, trebárs aj cez tu rakúsku, ovšem len ked sa zmestím do marže 1-2%. Pri takej prirážke nie je priestor pre provízie ,,poradcov,,![]()
Mimochodom, vôbec nemám problém s digitálnym zlatom na burze. Je bez prirážky, likvidné a bezpečné. Ľudia sú naivní, keď si myslia, že doma, alebo v banke to majú bezpečnejšie...
Dá sa fungovať inak ? "S 1-2% maržami u Obchodníkov? Zadarmo ?"Rado napísal: ↑Ne 14 03, 2021 2:55 pmJarty, ty si zábavný chlapík. Nemáš problém uraziť niekoho, kto poukazuje na to, že sa dá fungovať aj inak ako kŕmiť predajcov lebo to v skutočnosti "poradcovia" sú. Vždy sa každého poradcu pýtam, akú časť jeho príjmov tvorí výnos z investícií, ktoré radí urobiť. Potom sa poradca zmení na predajcu.
Rado napísal: ↑Po 15 03, 2021 12:08 amJarty asi si ma nepochopil.
Na začiatok musím povedať, že si myslím, že obchod je jedna z najťažších profesií. Pohybujem sa v ňom už viac ako 20 rokov. Viem, čo to je plniť plány, myslieť na nich deň, noc, víkend, dovolenka, choroba...proste stále. Venujem sa fin. produktom, ale nie s potenciálnym kreditným profitom.
To by som nedokázal predávať. Neverím, že sú prínosné pre klienta. Viac verím profitu z finančného vzdelania klienta... aj keď sa do toho nechce skoro nikomu.
Potom nastupujú produkty aké ponúkaš + ETF. Malá investícia do vzdelania = nízky výnos. To, čo robíš ty je predaj a nie poradenstvo. Ja mám trochu inú predstavu ako by to malo vyzerať. Príkladom je investícia do TL. Predal si klientom produkt o ktorom si toho veľa nevedel a ani nevieš, ale provízia bola dobrá. Tí, ktorí investovali skoro, tak sú na tom lepšie ako tí, ktorí investovali napr. na začiatku roku 2020. Už sa môžete len spolu modliť, aby to dobre dopadlo. Len čo to bude možné, tak sa všetci budú chcieť rýchlo tejto investície zbaviť.
To, koľko tvorí profit z predaj na tvojom príjme som sa nepýtal preto lebo som chcel vedieť ako ho máš rozložený, ale preto, aby som vedel koľko % tvorí príjem z investičných produktov, ktoré ponúkaš.
Jarty, ak by som chcel rozbehnúť biznis s predajom dlhopisov, investičného zlata, podielových fondov..., tak by som chcel poznať tvoje skúsenosti a know how. Si v biznise asi dobrý lebo sa tým živíš už dlho, ale keď chcem vedieť ako investovať, tak budem hľadať niekoho, kto má hlavnú časť z príjmov zo svojich investícií. Od neho chcem nakúpiť know how a nechať si poradiť. Ty to urobiť nevieš, ale neber to v zlom.
U mňa poplatky netvoria príjem lebo nič nepredávam.
Nechápem, prečo píšeš o simulácii 50.000 EUR do ETF. Ja ETF neponúkam.JUGGLER napísal: ↑Po 15 03, 2021 1:36 amALL: predstavte si, že idete investovať 50 000 € do etf na SP500.
U IB za to zaplatíte 1-2 €.
Investor v Lynxe zaplatí 2-4 €
investor vo FIO dajme tomu 10-15 €.
najdrahší broker si možno zoberie 30-50 €
Cez banky a o.c.p. to stojí od 0,5% - 1,5% = 250-750 €
So vstupným poplatkom 1% sa už dostávame na 500 + 500 = 1000 €
Myslím si, že tých 1000 € je hranica únosnosti, kedy sa vlk nažral ( = inštitúcia + agent ) a ovca je ešte celá (= klient )
Takže to máme cca 2%...ked sa o klienta bude agent starať ten vstup môžeme tolerovať aj+ 1% vyšší, teda dokopy 2-3%.
Kým napíšem ako vás okradnú pri zlate, zopakujme si čísla: Za investíciu v hodnote 50 000 € zaplatíme od 1€ do 1000 €.
Teraz si predstavte sporenie do zlata kde zaplatíte vstup 5% a máte cieľovú sumu 50 000 €.
V okamihu keď ste niečo také podpísali, ste chytení: agentovi zaplatíte 2500 € a zaviazali ste sa nakupovať zlato s prirážkou 25-75% !!!
Jarty kričí, že super obchod , lebo tých 5% vám vrátia !
Áno, ked budete nakupovať za ceny o 50% vyššie, tak vám vrátia 2500 €....postupne, s veľkým krikom... veď im dokopy preplatíte 25 000 €.
Jartyho vôbec nezaujíma aké nevýhodné je toto pre ľudí.
Robil som výpočet, že pri výnose zlata 3%p.a. je klient po 10 rokoch v strate -20%, kým normálny investor zarobí +35%.
Takto sa do zlata investovať nemá. Bežný človek je podvedený 3x: na predražení, na nízkom výnose, na dlhodobo nevýnosnej forme investovania
Má sa investovať tak, že ked má človek už zainvestované 500 000 € , tak si môže prikúpiť 1 kg zlata ako diverzifikáciu za 50 000 €.
TAKŽE SPRÁVNY PORADCA BY MAL RADIŤ ZLATO IBA BOHATÝM. AKO DOPLNOK K INVESTÍCII max. v rozsahu 10-20% z portfólia.
Zlato v malom sa neoplatí, lebo v predaji platí nepriama úmera... čím menej zlata kúpiš , tým viac ho preplatíš.
Jarty. Tvoj problém je, že vôbec nemáš prehľad o tom aký parazitizmus vládne v zlate. Ty si jeho súčasťou.
2 marca nám rastislav vypočítal, že ,,Akurat som pozeral kolko stoji taky Philharmoniker voci spotovej cene, je to tak +3-4%,,
To sme sa tuším bavili o 1 unci, takže 31 gramov.
Ja som písal o investícii najmenej 1 kg ( pri zainvestovanom kapitále najmenej 500 000 ) a som pri vtedajšom kurze preveril, že sa to dalo nakúpiť s prirážkou 1-2%.
Dať 51 000 za tehličku zlata pri spotovej cene 50 000 sa mi vidí na hranici normálnosti. Tí čo zato dajú viac nie sú dobrí investori, ani obchodníci.
Vekom slabne sluch.JartyGulak napísal: ↑Po 15 03, 2021 9:58 am- písal som Ti Juggler, že mám o dosť lacnejšieho Obchodníka na Cenné kovy (počúvaj čo Ti ľudia píšu), Golden Gate sú nevýhodný
Len taky technicky detail.JUGGLER napísal: ↑Po 15 03, 2021 1:36 amALL: predstavte si, že idete investovať 50 000 € do etf na SP500.
U IB za to zaplatíte 1-2 €.
Investor v Lynxe zaplatí 2-4 €
investor vo FIO dajme tomu 10-15 €.
najdrahší broker si možno zoberie 30-50 €
Cez banky a o.c.p. to stojí od 0,5% - 1,5% = 250-750 €
So vstupným poplatkom 1% sa už dostávame na 500 + 500 = 1000 €
Neviem co si predstavujes pod poradenstvom ty, ale na SVK je to zadefinovane zakonom. Poradca poskytuje poradenstvo klientovi za odplatu, nic mu ale nepredava. V zakone je uvedene, ze bud si jedno, alebo druhe. Poradca musi byt nezavisly.JartyGulak napísal: ↑Po 15 03, 2021 9:27 amVidno, že nič nepredávaš v živote, pretože robiť Poradenstvo v ČR na Slovensku je najťažšie...preto ja mám kombináciu Predaj 60% a Poradenstvo 40% - keď som klientke rozkladal financie do viacerých produktov
http://www.fininfo.sk/sk/financne-produ ... oradenstvofinančný agent nebude môcť vykonávať finančné poradenstvo a naopak finančný poradca nemôže vykonávať finančné sprostredkovanie. Zákon teda zakazuje, aby jeden subjekt vykonával aj finančné poradenstvo aj finančné sprostredkovanie,