Zlato + Gold

Komodity a komoditné akcie - ropa, energie, drahé kovy, zlato, striebro, priemyselné kovy, ťažobné spoločnosti
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 226 times
Been thanked: 167 times

Re: Zlato + Gold

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

JUGGLER napísal: Ne 05 10, 2025 7:01 pm Americké ministerstvo financií (U.S. Treasury) naďalej účtuje svoje zlaté rezervy za pevne stanovenú cenu.
Táto cena, presnejšie $42,2222 za trojskú uncu, bola stanovená zákonom Kongresu v roku 1973 (Par Value Modification Act).

Celkový rozdiel: Oficiálna účtovná hodnota amerických zlatých rezerv ( približne 8 133,5 metrických ton, t. j. asi 261,5 milióna trojských uncí) je na úrovni zhruba $11 miliárd.

Oproti tomu, ich aktuálna trhová hodnota (pri cene nad $3 800 za uncu) presahuje $1 bilión.
Vďaka tomu je skutočná trhová hodnota viac ako 90-krát vyššia ako tá účtovná.

Nedáva to žiadnu logiku, aby zlato v štátnej rezerve malo nízku účtovnú hodnotu, ale predávať sa smie za trhovú cenu.
Nie je v tom nejaký háčik, napríklad že USA to zlato nemajú?

Hoci USA uvádzajú, že držia približne 8 133,5 ton zlata, nebolo vykonané žiadne nezávislé overenie (audit) tohto množstva už desaťročia.
Posledné audity sa uskutočnili ešte v 70. rokoch.

Tieto špekulácie sú jedným z najväčších dôvodov pre nedôveru v oficiálne čísla.

Monetárne Zlato vs. Predaj: Centrálne banky považujú zlato za monetárne aktívum – konečný základ dôvery a stability – nie za bežnú investíciu na generovanie zisku.
Ak by sa zlato predávalo (čo USA nerobí), predalo by sa za trhovú cenu, pretože by vstúpilo na trh.

Prečo sa zlato v USA nerekvalifikuje na trhovú hodnotu?

Revalvácia by mala dva obrovské dopady, ktorým sa americké úrady chcú vyhnúť:

Vytvorenie Fiktívneho Zisku (a Likvidity): Ak by vláda prehodnotila zlato na trhovú hodnotu (napr. $1 bilión), účtovne by vznikol "zisk z prehodnotenia" (revaluation profit) vo výške takmer $990 miliárd.
Tento zisk by sa musel nejako zaúčtovať, pravdepodobne by sa pripísal na účet Ministerstva financií, čo by teoreticky vytvorilo obrovskú novú likviditu bez toho, aby sa vytvorila akákoľvek nová hodnota v ekonomike.
V podstate by sa jednalo o "monetizáciu" aktíva, čo by mohlo byť vnímané ako populistický alebo inflačný krok.

Oddelenie od Menovej Politiky: Federálny rezervný systém (Fed) drží vo svojich rezervách zlaté certifikáty (Gold Certificates) v rovnakej nízkej účtovnej hodnote, akú má zlato na bilancii Ministerstva financií.
Akékoľvek prehodnotenie by si vyžadovalo, aby Fed musel riešiť obrovský nárast hodnoty a zapracovať ho do svojej bilancie, čo by mohlo skomplikovať jeho menovú politiku a jeho snahy o kontrolu peňažnej zásoby.
Velmi chabe odovodnenie, preco ministerstvo USA ma v suvahach zlato a este aj zlate certifikaty v 100 nasobne nizsej uctovnej hodnote, nez je trhova hodnota.
Podobne doveryhodne, akoby firma uctovala akcie Microsoftu v jej vlastnictve cenou z 80-tych rokov alebo nehnutelnost v Manhattane uctovala dolarovou cenou, za aku pred 50 rokmi ziskala pozemok tam.

Skor by som povedal, ze su to dalsie dokazy o nesulade oficialnych cisiel americkeho zlata s realnym stavom a ze cele to vysvetlenie doveryhodnost este viac spochybnuje, nez upevnuje.

Dalsi problem je, ze ak sa USA rozhodnu navysit zasoby zlata o 100 ton, tak ich akoze nakupia za 4000 USD/unca z trhu - a potom si ich do suvahy zapisu s cenou 42 dolarov za uncu. Hahaha. Nech hovoria tomu, co seno zerie.
JUGGLER napísal: Ne 05 10, 2025 7:01 pm Tento zisk by sa musel nejako zaúčtovať, pravdepodobne by sa pripísal na účet Ministerstva financií, čo by teoreticky vytvorilo obrovskú novú likviditu bez toho, aby sa vytvorila akákoľvek nová hodnota v ekonomike.
V podstate by sa jednalo o "monetizáciu" aktíva, čo by mohlo byť vnímané ako populistický alebo inflačný krok.
Velmi zabavne, ze injektnut do ekonomiky nicim nekryte dolare im nevadi, a uctovat realne zlato trhovou cenou oproti predpotopnej 100 nasobne nizsej ceny by im vadilo.

Skor by som povedal, ze uctovat zlato 100 nasobne nizsou cenou, nez je realna, moze mat vyhodu vtedy, ak sa objavi, ze to zlato tam uz nie je. Nez keby sa s informaciou o prazdnych trezoroch USA veritelia zrazu dozvedeli, ze USA su o 1000 miliard americkych dolarov chudobnejsie, nez maju vo financnych suvahach (ak by v nich mali zlato uvedene v trhovej cene, ako to ma kazdy normalny stat a firma).

https://www.gold.org/goldhub/data/how-much-gold
Our best estimates suggest that around 216,265 tonnes of gold have been mined throughout history. Interestingly, about two-thirds of this gold has been extracted since 1950. This massive increase in production has been due to advancements in mining technology and the discovery of new gold deposits.
Podla tohoto udaja 8133 ton zlata v US treasury by tvorilo 3,76% zo zlata doteraz vytazeneho globalne.
Používateľov profilový obrázok
Ladis
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 14 12, 2006 5:18 pm
Been thanked: 19 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Ladis »

Cena zlata rostla nezdravě moc a proto se po válce může propadnout na polovinu.
Když se nám bezpečná investice propadne na polovinu, potřebujem z ní ročně 6%ní dividendu,
tedy nesmíme vlastnit zlato ani bezdividendové ETF, ale akcie starých velkých zdravých firem,
které jsme koupili levně a mají při nákupu víc než 3%ní dividendu.
Prílohy
Gold.jpg
♥ ♥ ♥ Akcie a burza - jediná kniha, kterou potřebuješ http://forum.nr1a.com ♥ ♥ ♥ http://nr1a.com/STOCKS.htm ♥ ♥ ♥
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Mozno by sa oplatilo dat tipovacku, kam teraz zlato padne. Ak padne a ak all-time-high aspon na pol roka bolo pocas predchadzajucich 3 dni.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 213 times
Been thanked: 511 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

jaroslav80 napísal: Pi 10 10, 2025 8:14 am Mozno by sa oplatilo dat tipovacku, kam teraz zlato padne. Ak padne a ak all-time-high aspon na pol roka bolo pocas predchadzajucich 3 dni.
Ak vyznamne neporastie penazna zasoba, tak beruc v uvahu minulost potencial poklesu je mozny aj k 2000 usd , ale tam by som videl uz all in gold :)
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

osamely chodec napísal: Pi 10 10, 2025 8:39 am Ak vyznamne neporastie penazna zasoba, tak beruc v uvahu minulost potencial poklesu je mozny aj k 2000 usd , ale tam by som videl uz all in gold :)
Tak to som teda zvedavy :) .
A kto idete aj realne do shortu zlata a zarobit na tom peniaze :D ?
Lebo ja som tuto jesen na shortovani zlata prerobil uz dostatok penazi...
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

chart.jpg
dopocital som tento graf cca k terajsej urovni 5,34 . Tento pomer bol od 1970 roku prekonany iba cca 5 rokov.Aj to uz oznacoval prichadzajuci vrchol na zlate.

1975 pomer bol cca 1rok
1979-1983 pomer 4 roky
2011 par mesiacov

Uvidime ako to bude teraz, ze by vrchol zlata nadohlad?
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

osamely chodec napísal: Ut 14 10, 2025 5:43 pm Uvidime ako to bude teraz, ze by vrchol zlata nadohlad?
To som si od konca augusta povedal zopar krat a kazdy krat mi niekolko tisicok EUR len tak odletelo z ruk ani som sa obzriet nestihol... :roll:
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2019 times
Been thanked: 2492 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

,,na dohľad,, neznamená, že ihned hrajem na pokles. :)

- ak sa dá do poriadku shutdown , Trump sa stretne so Xi , snáď pred Vianocami by mohol dolár začať posiľňovať
- odpichnúť to môže dobrá výsledková sezóna nasledujúce 2 týždne
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

jaroslav80 napísal: Ut 14 10, 2025 9:35 pm
osamely chodec napísal: Ut 14 10, 2025 5:43 pm Uvidime ako to bude teraz, ze by vrchol zlata nadohlad?
To som si od konca augusta povedal zopar krat a kazdy krat mi niekolko tisicok EUR len tak odletelo z ruk ani som sa obzriet nestihol... :roll:
nadohlad som myslel casovo , urcite nie cenovo... chytat rozzureneho byka za gule sa nevyplaca :)
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 26 times
Been thanked: 1188 times

Príspevok od používateľa MiBi »

Karpiš: Rast cien akcií a nehnuteľností za ostatné polstoročie je nominálna halucinácia
Všetko je hore, na maximách. Zlato, akcie, bitcoiny aj BYT-coiny. Výnimkou sú zatiaľ komodity, ktoré zrejme cítia prichádzajúcu recesiu. Ako je to možné, že pumpujú akcie aj zlato zároveň?
Osobne nevidím maximá aktív, ale rozklad zlých peňazí. Sú to dolárové minimá. Budúca inflácia, ktorá sa zapracováva do dnešných cien.

Obrázok
Deficit americkej vlády ako percento HDP.
Donald Trump odhodil predvolebného Elona Muska, z fiškálneho konzervatívca sa preklopil do Big Beautiful deficitu a začal s dobývaním centrálnej banky. Trhom dochádza, aké bude pravdepodobné riešenie neudržateľného amerického dlhu – budúca inflačná záplava zlých peňazí. A to sa teraz zapracováva do cien.
Pre úspešné investovanie je nutné prebudiť sa z nominálnych ilúzií. Stačí sa pozrieť na ceny S&P 500 v eurách, a človek zistí, že akcie ešte svoje maximá neprekonali.

Čistenie nominálnych cien eurom však nepomôže. Euro sú tiež zlé peniaze. Ani úprava o cenovú infláciu meranú oficiálnymi cenovými indexmi na návrat do reality nestačí. Oficiálna cenová inflácia je len jednoduchým modelom ignorujúcim väčšinu ekonomiky a individuálne spotrebné a investičné správanie. Ako opilec, čo hľadá kľúče pod lampou, lebo tam je svetlo.

Štátu príde vhod podstreľovanie skutočnej cenovej inflácie sledovaním spotrebných statkov. Ak by ukazovatele inflácie neignorovali cenovú infláciu v aktívach ako sú nehnuteľnosti, akcie alebo bitcoin, ľudí by zlé peniaze omnoho viac hnevali. Takto infláciu mylne považujú za svoje investičné úspechy a ešte z nej platia „kravaťákom“ poplatky a štátu dane.

Aby sme opustili sálu pokrivených zrkadiel a prestali robiť v investičných a spotrebných rozhodnutiach chyby prejedenia nominálnych ziskov, je dobré pretrieť si oči zlatom. Ak vyjadríme ceny aktív v tomto peňažnom aktíve, potom zistíme, že rast cien akcií a nehnuteľností za ostatných 50 rokov je inflačná, nominálna halucinácia. Efekt padajúcej ceny dolára a eura.
Obrázok
Ceny akcií S&P 500 v gramoch zlata.

Obrázok

Zrýchlenie rozkladu zlých peňazí a inflácia sú dôvody, prečo zlato posledných 25 rokov poráža Warrena Buffetta, akcie aj nehnuteľnosti.
Napriek chladnúcemu americkému trhu práce, gigantickým investíciám veľkých technologických firiem do umelej inteligencie s otáznou návratnosťou a historicky štedrým valuáciám preto nemôžem americké akcie nemať vôbec. Aby mohli mať akcie nominálny vrchol, musí existovať reálna vzácnosť v dolárovej likvidite.
Obrázok
Americký trh práce chladne, najímanie nových zamestnancov v súkromnom sektore je na minimách.
Ponuka dolárov je však po poslednej finančnej kríze extrémne elastická a novými peniazmi sa rieši každé politické a ekonomické zaváhanie. Tam, kde nemá dolár dno, nemôžu mať dolárové ceny akcií strop.

https://standard.sk/1053259/rast-cien-a ... alucinacia
XTB pozvanka ziskaj 45 eur - cez sukr. spravu
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 416 times
Been thanked: 248 times

Príspevok od používateľa Adammd »

BTC/GOLD doplnam za autora pre objektivitu, ked ho teda v clanku spomina :-)

Obrázok
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
JeyJey
Dátum registrácie: Ut 24 08, 2021 9:02 am

Príspevok od používateľa JeyJey »

MiBi napísal: Po 20 10, 2025 3:25 pm Karpiš: Rast cien akcií a nehnuteľností za ostatné polstoročie je nominálna halucinácia
Všetko je hore, na maximách. Zlato, akcie, bitcoiny aj BYT-coiny. Výnimkou sú zatiaľ komodity, ktoré zrejme cítia prichádzajúcu recesiu. Ako je to možné, že pumpujú akcie aj zlato zároveň?
Osobne nevidím maximá aktív, ale rozklad zlých peňazí. Sú to dolárové minimá. Budúca inflácia, ktorá sa zapracováva do dnešných cien.

Obrázok
Deficit americkej vlády ako percento HDP.
Donald Trump odhodil predvolebného Elona Muska, z fiškálneho konzervatívca sa preklopil do Big Beautiful deficitu a začal s dobývaním centrálnej banky. Trhom dochádza, aké bude pravdepodobné riešenie neudržateľného amerického dlhu – budúca inflačná záplava zlých peňazí. A to sa teraz zapracováva do cien.
Pre úspešné investovanie je nutné prebudiť sa z nominálnych ilúzií. Stačí sa pozrieť na ceny S&P 500 v eurách, a človek zistí, že akcie ešte svoje maximá neprekonali.

Čistenie nominálnych cien eurom však nepomôže. Euro sú tiež zlé peniaze. Ani úprava o cenovú infláciu meranú oficiálnymi cenovými indexmi na návrat do reality nestačí. Oficiálna cenová inflácia je len jednoduchým modelom ignorujúcim väčšinu ekonomiky a individuálne spotrebné a investičné správanie. Ako opilec, čo hľadá kľúče pod lampou, lebo tam je svetlo.

Štátu príde vhod podstreľovanie skutočnej cenovej inflácie sledovaním spotrebných statkov. Ak by ukazovatele inflácie neignorovali cenovú infláciu v aktívach ako sú nehnuteľnosti, akcie alebo bitcoin, ľudí by zlé peniaze omnoho viac hnevali. Takto infláciu mylne považujú za svoje investičné úspechy a ešte z nej platia „kravaťákom“ poplatky a štátu dane.

Aby sme opustili sálu pokrivených zrkadiel a prestali robiť v investičných a spotrebných rozhodnutiach chyby prejedenia nominálnych ziskov, je dobré pretrieť si oči zlatom. Ak vyjadríme ceny aktív v tomto peňažnom aktíve, potom zistíme, že rast cien akcií a nehnuteľností za ostatných 50 rokov je inflačná, nominálna halucinácia. Efekt padajúcej ceny dolára a eura.
Obrázok
Ceny akcií S&P 500 v gramoch zlata.

Obrázok

Zrýchlenie rozkladu zlých peňazí a inflácia sú dôvody, prečo zlato posledných 25 rokov poráža Warrena Buffetta, akcie aj nehnuteľnosti.
Napriek chladnúcemu americkému trhu práce, gigantickým investíciám veľkých technologických firiem do umelej inteligencie s otáznou návratnosťou a historicky štedrým valuáciám preto nemôžem americké akcie nemať vôbec. Aby mohli mať akcie nominálny vrchol, musí existovať reálna vzácnosť v dolárovej likvidite.
Obrázok
Americký trh práce chladne, najímanie nových zamestnancov v súkromnom sektore je na minimách.
Ponuka dolárov je však po poslednej finančnej kríze extrémne elastická a novými peniazmi sa rieši každé politické a ekonomické zaváhanie. Tam, kde nemá dolár dno, nemôžu mať dolárové ceny akcií strop.

https://standard.sk/1053259/rast-cien-a ... alucinacia
A teraz otazka, co s tym ,ked je vsetko na maximach, akcie, bitcoin, zlato....cash sa neoplati drzat, kedze ten zozerie inflacia. Co by ste odporucali? Stale sa spoliehat na DCA a kupovat SP500? (aj ked hrozi bublina kvoli AI firmam)? Lebo vacsinou ked padaju US trhy, cely svet to nasleduje a padaju aj cisnke, japonske a ostatne trhy....
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 175 times
Been thanked: 380 times

Príspevok od používateľa jogo »

JeyJey napísal: Po 20 10, 2025 4:21 pm A teraz otazka, co s tym ,ked je vsetko na maximach, akcie, bitcoin, zlato....cash sa neoplati drzat, kedze ten zozerie inflacia. Co by ste odporucali? Stale sa spoliehat na DCA a kupovat SP500? (aj ked hrozi bublina kvoli AI firmam)? Lebo vacsinou ked padaju US trhy, cely svet to nasleduje a padaju aj cisnke, japonske a ostatne trhy....

Pozri, ak zoberiem rétoriku Karpiša za správnu a zlato budem pokladať za základ svetovej menovej sústavy, tak je index SP500 v 70% korekcii oproti maximu roku 2000 a tak treba vehementne nakupovať indexy, lebo sú historický lacné voči zlatu resp. slovenské nehnuteľnosti, ktoré sú oproti maximám z roku 2004 tiež v 70% zľave, ak ich cenu vyjadríme v zlate. :)

p.s: Je blbosť tvrdiť, že indexy nič nezarobili na základe rastu ceny zlata. To môžem podobne tvrdiť, že zlato nič nezarobilo na základe rastu Bitcoinu.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Ladis napísal: Pi 10 10, 2025 7:45 am Cena zlata rostla nezdravě moc a proto se po válce může propadnout na polovinu.
jaroslav80 napísal: Ut 14 10, 2025 9:35 pm
JUGGLER napísal: Ut 14 10, 2025 10:30 pm ,,na dohľad,, neznamená, že ihned hrajem na pokles. :)

- ak sa dá do poriadku shutdown , Trump sa stretne so Xi , snáď pred Vianocami by mohol dolár začať posiľňovať
- odpichnúť to môže dobrá výsledková sezóna nasledujúce 2 týždne
Ešte sme hovorili o taxikárovi.
No naposledy ma viezla taxikárka a tak ma zdrbala, že som sa na zlato nespýtal...

Ale včera v TV správach vraveli, že zlato láme rekordy. A že sa čaká, že pôjde k 5000 USD.

Tak snáď to dnes začalo...

DNES: Zlato skolabovalo:
GLD klesol o 6,4 %, čo je najhorší jednodňový pokles od roku 2013, keďže dolár posilnil a špekulatívne zisky sa rozplynuli.
Spotová cena zlata klesla o viac ako 5 % na približne 4 120 USD/oz, zatiaľ čo striebro (-8 %) a platina (-7 %) zaznamenali podobný pokles.

P.S. Tipnem si, že zlato teraz celé roky bude klesať/stagnovať, kým my v akciách zarobíme tie zlé peniaze :)
Prílohy
GOLD actual.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Skolabovalo 😀😀😀, zatial este neuzavrelo ani pod minulotyznovym low. O mesacnom grafe ani nepisem . Pockajme co pride , pad,konsolidacia alebo dalsi rast.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Jasné :)
Ja som len preložil titulok z EN.
Pre takých goldmanov ako ty, čo sú v zisku +100% je to len drobná korekcia..
Pre taxikárov a retail, čo nakúpili v pondelok, lebo v TV novinách videli, že zlato láme rekordy a pôjde na 5000..
pre nich je to kolaps o -6% ( dnes už takmer -10% od high).
polovnik
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 22 02, 2009 6:00 pm
Has thanked: 92 times
Been thanked: 10 times

Príspevok od používateľa polovnik »

zlato sa nebude dat anonymne dat kupit od roku 2027 , to som zvedavy

https://hlidacipes.org/investor-bruna-s ... .sznhp.box
Murosik
Silver Member *
Dátum registrácie: So 20 11, 2021 8:44 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 56 times

Príspevok od používateľa Murosik »

polovnik napísal: Pi 31 10, 2025 2:51 pm zlato sa nebude dat anonymne dat kupit od roku 2027 , to som zvedavy

https://hlidacipes.org/investor-bruna-s ... .sznhp.box
Zlato sa nedá anonymne nakúpiť ani dnes (nemalo by sa dať. Už pri nákupe nad 1000€ (aj kumulatívne) sa musíš identifikovať.
Článok je len dôsledkom nepochopenia prijatej legislatívy v EU.
Myk
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 55 times

Príspevok od používateľa Myk »

Čína zrušila osvobození od DPH na investiční zlato

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/eko ... to-290545
Napísať odpoveď

Návrat na "Komodity, komoditné akcie"