Zlato + Gold

Komodity a komoditné akcie - ropa, energie, drahé kovy, zlato, striebro, priemyselné kovy, ťažobné spoločnosti
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 231 times
Been thanked: 562 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Zlato + Gold

Príspevok od používateľa osamely chodec »

dnes zlato nove ATH
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
bronski
Dátum registrácie: Ne 01 06, 2014 12:53 pm
Has thanked: 9 times
Been thanked: 2 times

Príspevok od používateľa bronski »

osamely chodec napísal: Po 19 01, 2026 1:03 pm dnes zlato nove ATH
treba si zvykat , tychto novych ATH tento rok zazijeme pozehnane , tak na AU ako aj AG :wink:
Trumpove vycinania (gronsko/iran/latin amerika/ eu tarify etc..) pomahaju :D , navyse pride s novym FED sefom politizacia politiky FEDu s rychlejsim znizovanim sadzieb ako by sa patrilo
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 246 times
Been thanked: 188 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Mne bude vyhovovat aj 6000 USD za uncu.

Prve uncove mince som kupoval v novembri 2023 za 1926 EUR/philharmoniker. Potom este dva dokupy za vyssiu cenu. Najvyssie 2767 EUR za mincu v marci 2025.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2223 times
Been thanked: 2632 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Problém mincí ( nákupov fyzického zlata v malom) je vo vysokých prirážkach.
Pri predaji (realizácii výnosu ) je to výkup za oveľa nižšiu cenu.

Pri zlate nie je rast ničím zaručený. Je to len nedôvera voči bezbrehému zadlžovaniu a uvoľnenej menovej politike.
Ani nedostatok striebra nemusí byť zárukou rastu.
Ľudstvo má (podľa mňa) zlata i streibra dosť v hotových zásobách. Všetko je len záležitosťou ceny.

Investori a centrálne banky hromadia zlato, ale to môže byť pri výhodných výnosoch vypredávané.
Že sa tak bežne dialo o tom svedčí história.
JUGGLER napísal: Št 03 02, 2022 12:18 am
Výnos zlata je vyšší ako priemer inflácie, preto nás dlhodobo chráni pred infláciou.
Lenže je to len relatívna pravda, pretože cena zlata nekoreluje s infláciou.
História ukazuje, že zlato dlhé roky investorov proti inflácii vôbec nechránilo.

Podložme to číslami, ktoré sú očistené o infláciu.

Cena zlata išla dole:

1. o -50% v období 1913-1920, to je počas 1. svetovej vojny i pandémie španielskej chrípky
2. o -60% od 1934 až do 1971 to je dlhých 36 rokov

Keď Nixon zrušil zlatý štandard v 1971, v nasledujúcich 10 rokov cena zlata prudko stúpla, aj inflácia bola vysoká.

Lenže potom cena znova išla dole:

3. o -80% od 1980 do 2001. Cena klesala dlhých 21 rokov, pričom inflácia bola cca 4-5% p.a.

Ak by ste zlato nakúpili v 1980, do roku 2001 by ste stratili -80%.
Dlhých 40 rokov by ste boli v strate. Takže ani za tých 40 rokov zlato infláciu neporazilo.

Vid graf Zlato vs. Inflácia za viac ako 100 rokov.
Prílohy
GOLD adjusted new 26.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
polovnik
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 22 02, 2009 6:00 pm
Has thanked: 97 times
Been thanked: 10 times

Príspevok od používateľa polovnik »

Myk napísal: Po 19 01, 2026 10:20 am Nemáte někdo tip na firmu, která vykupuje zlato zakoupené i od jiného obchodníka za rozumných podmínek? Je mi jedno jestli Praha, Bratislava, Vídeň nebo Mnichov?
Aktuálně jsem narazil na to, že v Praze mi nabízí výkupní cenu mínus další 3% dolů (což bych asi zkousnul), ale platba peněz do 14ti dnů na účet, v ruce budu držet jen kupní smlouvu. Takže to asi bude o referencích a důvěře, že ta firma nezkrachuje :(
ahoj
ak to nie je tajne kolko toho predavas a co (nunismaticek mince , zliatky) ked vykupcovia nemaju peniaze na ruke/ucte .. to je divne ne ?
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Ut 20 01, 2026 2:00 pm Problém mincí ( nákupov fyzického zlata v malom) je vo vysokých prirážkach.
Pri predaji (realizácii výnosu ) je to výkup za oveľa nižšiu cenu.

Pri drzani zlata inym sposobom ta "overnight" poplatky zozeru, obzvlast ak sa jedna o drzanie v rokoch; alebo v desiatkach rokov.

V "slobodnych" USA bolo drzanie fyzickeho zlata pred 60-70 rokmi pocas niektorych rokov zakazane.
(Rozumej - bolo to prilis vyhodne, nez aby to moholo byt dovolene.)
Myk napísal: Po 19 01, 2026 10:20 am Nemáte někdo tip na firmu, která vykupuje zlato zakoupené i od jiného obchodníka za rozumných podmínek? Je mi jedno jestli Praha, Bratislava, Vídeň nebo Mnichov?
Aktuálně jsem narazil na to, že v Praze mi nabízí výkupní cenu mínus další 3% dolů (což bych asi zkousnul), ale platba peněz do 14ti dnů na účet, v ruce budu držet jen kupní smlouvu. Takže to asi bude o referencích a důvěře, že ta firma nezkrachuje :(
Aktualne realne ceny:

1 unca - (31,1g) - Wiener Philharmoniker (rôzne roky razby)
Nakup: 4193 Eur
Vykup: 3907 Eur

Spread: 7,3%

Bratislava, blizko hlavnej autobusovej stanice, mam aj realnu skusenost:
https://www.investicnezlato.sk/page/view/vykup
bronski

vacsie spolocnosti = ferovejsie ceny, nizsie marze , vykup nielen od ''dealer buyback''
ak pises ze ti nevadi DE dealer, doporucil by som moj 'quick-pick' firmu www. proaurum.de so sirokou sietou pobociek

dnesne aktualna vykup cena pre 1 oz Wiener philharmonicker ( Austrian mint) 3.930 EUR ( najlepsie kontaktovat vopred v emaile s ofotenim produktov)
https://www.proaurum.de/shop/gold/?filt ... ghts%5D=15
Myk
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 72 times

Príspevok od používateľa Myk »

polovnik napísal: Ut 20 01, 2026 2:07 pm
ahoj
ak to nie je tajne kolko toho predavas a co (nunismaticek mince , zliatky) ked vykupcovia nemaju peniaze na ruke/ucte .. to je divne ne ?
Jsou to slitky a jsou větší než 100g. V roce 2009i staly 10-20K, dnes 60-120K Eur
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80 napísal: Ut 20 01, 2026 2:36 pm Pri drzani zlata inym sposobom ta "overnight" poplatky zozeru, obzvlast ak sa jedna o drzanie v rokoch; alebo v desiatkach rokov.
Ak si špekuloval cez CFD, chápem tvoje sklamanie. Lebo tam sú overnight aj overweekend fees.
Ale pri ETFs na zlato o ničom takom neviem.
Nejaké náklady u bežných fondov možno idú do NAV, ale zober si napr. Xetra Gold, ETF ktorého cena verne kopíruje
cenu 1 gramu zlata v eurách a ročné náklady účtované osobitne sú 0,36% p.a.

Fond vlastní fyzické zlato. PO 1 roku výnos oslobodený od dane, takže perfektná likvidita - okamžitý nákup/predaj .

Namiesto poplatku za správu Xetra-Gold® podlieha poplatkom za úschovu (custody fee), ktoré sú uvedené samostatne a neznižujú držbu zlata v úschove.
Poplatky za uskladnenie zlata sa sťahujú mesačne vo výške 0,03%, vrátane dph. teda, ked to vynásobíme x 12 mesiacov = 0,36% p.a.

Ostatné ETF majú TER 0,11 až 0,15% p.a. a neverím že do NAV ide niečo viac. Náklady pri držbe vo veľkom sú asi menšie.
Ak by som chcel investovať, tak si to preverím cez KIID alebo jednoducho výpočtom, či sedí výnos ceny fondu s výnosom spotovej ceny.

Ak by som mal mať doma 1 kg zlata , čo je dnes 130 000 €, nespal by som dobre.
V nemecku nedávno prišli ľudia o zlato, čo držali v bezpečnostných schránkach v banke:

"Vianočná lúpež" v Gelsenkirchene

Páchatelia využili sviatočné obdobie (vianočný víkend 27. – 28. decembra 2025) v pobočke sporiteľne Sparkasse v meste Gelsenkirchen.
Zlodeji sa do trezorovej miestnosti dostali cez podzemnú garáž susediacu s bankou.
Pomocou priemyselných vŕtačiek vyvŕtali dieru cez hrubú betónovú stenu priamo do priestoru so schránkami.

Vykradli takmer 3 000 schránok (viac ako 95 % celkového počtu v pobočke).
Zmizlo zlato, šperky a hotovosť v hodnote odhadovanej medzi 30 až 90 miliónov eur.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

co sa to deje, uz aj ja ako perma zlaty byk sa cudujem rastu k 4% za den. Ze by utek z US bondov?
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Ut 20 01, 2026 5:01 pm Ak by som mal mať doma 1 kg zlata , čo je dnes 130 000 €, nespal by som dobre.
V nemecku nedávno prišli ľudia o zlato, čo držali v bezpečnostných schránkach v banke:
Kilo zlata je kocka s hranou 3,73 cm. Cize skoro nic. Nieco ako zapalkova krabicka odliata zo zlata.
Klasicka tehlicka zlata, aku vidno na vozikoch v trezoroch v starych filmoch - take mavaju okolo 12,4 kg (400 unci)

Zaujimave, ze s poziciou v SP500 v hodnote stoviek tisic EUR dokazes spavat dobre. Pricom oranzovy muzik nieco vyhlasi a behom tyzdna kludne zmizne aj 20% hodnoty.

Co takto ist do "bezpecneho" Bitcoinu :) aby to zlodeji nevykradli?

Alebo bezpecne ulozit peniaze do pozemkov, cize do zopar zapisov v katastralnych uradoch. Ktore naposledy totalne ignorovali a prekopali pred 80 rokmi.
JUGGLER napísal: Ut 20 01, 2026 5:01 pm Nejaké náklady u bežných fondov možno idú do NAV, ale zober si napr. Xetra Gold, ETF ktorého cena verne kopíruje
Niektore staty maju radi zlato v trezore v Londyne, niektore radsej na uzemi statu, ktory sa prehlasuje za vlastnika toho zlata.
U jednotlivcov je to podobne - niekto uprednostnuje prve, niekto druhe.

Ja napriklad poznam zeny, ktore sa obavaju chodit po svete aj s 50 EUR v hotovosti v penazenke.
bronski

JUGGLER napísal: Ut 20 01, 2026 5:01 pm
Nejaké náklady u bežných fondov možno idú do NAV, ale zober si napr. Xetra Gold, ETF ktorého cena verne kopíruje

Fond vlastní fyzické zlato. PO 1 roku výnos oslobodený od dane, takže perfektná likvidita - okamžitý nákup/predaj .

Namiesto poplatku za správu Xetra-Gold® podlieha poplatkom za úschovu (custody fee), ktoré sú uvedené samostatne a neznižujú držbu zlata v úschove.
Poplatky za uskladnenie zlata sa sťahujú mesačne vo výške 0,03%, vrátane dph. teda, ked to vynásobíme x 12 mesiacov = 0,36% p.a.

videl som to tu na fore hned niekolko krat.

Niekde cez reddit forum som sa docital, ze Tading212 tento custody/holding fee na klientov neprenasa, cize ich neuctuje ako samostatny poplatok, custody sa neodraza v NAV.
Xetra-Gold stále formalne podlieha tejto poplatkovej štruktúre od Clearstream/DAX, ale Trading212 ho nepremieta na klienta v poplatkoch ani mesacnych zrázkach. To iste vraj aj XTB.

Opakom je vraj Degiro a Saxobank, tito dvaja ho uctuju a uvadzaju to aj oficialne vo svojich poplat. dokumentoch ako samostatny poplatok.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80 napísal: Ut 20 01, 2026 7:37 pm Zaujimave, ze s poziciou v SP500 v hodnote stoviek tisic EUR dokazes spavat dobre.
Pricom oranzovy muzik nieco vyhlasi a behom tyzdna kludne zmizne aj 20% hodnoty.
20% hodnoty ma netrápi, ked viem, že dlhodobo to bude rásť 10% p.a..
Len by som sa zmobilizoval, a z radosťou dokúpil ...a poradil ,,dokup ,, aj rodine.

No ked tvoju zlatú zápalkovú krabičku niekto ukradne, 130 000 je nenávratne fuč..
Zlato má jednu ,,zlodejskú,, výhodu. Roztaví sa na zliatok a bez problémov sa dá predať.
Samozrejme za zlomkovú cenu, ale tá je len o niečo nižšia ako spot.
Akcie mi nikdo neukradne.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: St 21 01, 2026 12:43 am Akcie mi nikdo neukradne.
Ja si na drzanie zlata zatial nestazujem.

Kto chce drzat USD a US-akcie, moze. Sme slobodni ludia.

Cena unce zlata v dolaroch:
(Rok 1970 = 40 USD .... Rok 2026 = 4800 USD)
Prílohy
gold.JPG
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

JUGGLER napísal: St 21 01, 2026 12:43 am
jaroslav80 napísal: Ut 20 01, 2026 7:37 pm Zaujimave, ze s poziciou v SP500 v hodnote stoviek tisic EUR dokazes spavat dobre.
Pricom oranzovy muzik nieco vyhlasi a behom tyzdna kludne zmizne aj 20% hodnoty.
20% hodnoty ma netrápi, ked viem, že dlhodobo to bude rásť 10% p.a..
Len by som sa zmobilizoval, a z radosťou dokúpil ...a poradil ,,dokup ,, aj rodine.

No ked tvoju zlatú zápalkovú krabičku niekto ukradne, 130 000 je nenávratne fuč..
Zlato má jednu ,,zlodejskú,, výhodu. Roztaví sa na zliatok a bez problémov sa dá predať.
Samozrejme za zlomkovú cenu, ale tá je len o niečo nižšia ako spot.
Akcie mi nikdo neukradne.

Nesuhlasim. Aj akcie byvaju v listinnej podobe a tie sa daju ukradnut. Ak mas na mysli financny derivat ETF na akcie tak taky isty financny derivat je ETF na zlato. Drzbou tychto derivatov sme vystaveny riziku protistrany, ktora vydala ten derivat, ze ho splati. Realne (fyzicky ) nevlastnime podkladove aktivum.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Pozeral som na vyvoj ceny zlata v novodobej USA historii.

rok 1934 zlato vzrastlo (devalvacia meny) z 21 usd na 35 USD .Iba 1,7 krat. Boli to casy zlateho standardu.
rok 1971 zlata vzrastlo z 35 na 670 usd 19x 1980rok maximum .Koniec zlateho standardu a zlata doba politikov.
z 35 na 260 usd 7,5x 1999 rok minimum
dnesok zlato vzrastlo z 670 na 5000 usd 7,5 z maxima
z 260 na 5000 usd 19x z minima

Takze ako vidno fiat mena ma v sebe prekliatie riedenia, zaujali ma tie koeficienty ich zhoda , teda zatial... Ak by to malo byt ako minule, tak zlato ma na dlhsi cas rast za sebou a caka ho pokles a stagnacia. Uvidime...
Axon
Dátum registrácie: Ut 08 10, 2024 3:47 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Príspevok od používateľa Axon »

Nesuhlasim. Aj akcie byvaju v listinnej podobe a tie sa daju ukradnut. Ak mas na mysli financny derivat ETF na akcie tak taky isty financny derivat je ETF na zlato. Drzbou tychto derivatov sme vystaveny riziku protistrany, ktora vydala ten derivat, ze ho splati. Realne (fyzicky ) nevlastnime podkladove aktivum.
[/quote]

ETF sú buď tzv.
/ syntetické (podkladové aktívum nevlastnia, len kopírujú jeho cenu)
/ fyzické (podkladové aktívum aj skutočne vlastnia)

Z tohto hľadiska je potrebné investovať cez tzv. fyzické ETF, ktoré reálne podkladové aktívum aj vlastnia

Zlatá tehlička alebo minca síce riziko protistrany nemá ako píšeš, ale firma cez ktorú sa rozhodneš zlato odpredať už riziko protistrany má.

Konkrétna skúsenosť môjho známeho, ktorý pred cca rokom odpredával nejaké zlaté tehličky.
Na peniaze za vykúpené tehličky čakal skoro 3 mesiace. Mal šťastie, že tá firma neskrachovala lebo by nemal ani zlato a ani peniaze.

Tie všelijaké podivné eseročky, ktoré teraz na slovenskú predávajú sporenie do zlata predrážené o výšku marže 30% až 50%, tak väčšina týchto spoločností tú o 20 rokov nebude.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Axon napísal: Št 22 01, 2026 9:43 am Nesuhlasim. Aj akcie byvaju v listinnej podobe a tie sa daju ukradnut. Ak mas na mysli financny derivat ETF na akcie tak taky isty financny derivat je ETF na zlato. Drzbou tychto derivatov sme vystaveny riziku protistrany, ktora vydala ten derivat, ze ho splati. Realne (fyzicky ) nevlastnime podkladove aktivum.
ETF sú buď tzv.

Z tohto hľadiska je potrebné investovať cez tzv. fyzické ETF, ktoré reálne podkladové aktívum aj vlastnia

Stale vlastnis len PRISLUB tretej strany nic viac.

Zlatá tehlička alebo minca síce riziko protistrany nemá ako píšeš, ale firma cez ktorú sa rozhodneš zlato odpredať už riziko protistrany má.

Ano , zlato ako jedine aktivum nema riziko protistrany, co pises ty nie je riziko protistrany.

Konkrétna skúsenosť môjho známeho, ktorý pred cca rokom odpredával nejaké zlaté tehličky.
Na peniaze za vykúpené tehličky čakal skoro 3 mesiace. Mal šťastie, že tá firma neskrachovala lebo by nemal ani zlato a ani peniaze.

Tie všelijaké podivné eseročky, ktoré teraz na slovenskú predávajú sporenie do zlata predrážené o výšku marže 30% až 50%, tak väčšina týchto spoločností tú o 20 rokov nebude.
[/quote]

Toto plati aj pre ine financne aktiva ako len zlato :)
bronski

osamely chodec napísal: Št 22 01, 2026 9:56 am

ETF sú buď tzv.

nemyslim, ze je markantny rozdiel medzi : (priklad)

1.WisdomTree Gold ISIN GB00B15KXX56 - priklad syntet. replikacie (swap)podklad aktiva (zlata,resp zlatych futures)
vs
2.WisdomTree Physical Swiss Gold ISIN JE00B588CD74 - priklad fyzickej replikacie podklad aktiva (zlata,)
  • Investicie v oboch su kryte fyzickym zlatom.
  • Avsak ani jednom nevznika investorovi narok na vyplatu v zlatych tehlickach.
Rozdiel medzi nimi je ze kym prvy sleduje futures zlata (resp. Bloomberg commodity Gold subindex ), ten druhy sleduje spotovu cenu zlata na komod. burze
, rozdiel je taktiez v tom kde je to zlato ktorym su kryte ulozene, kym pri prvom su depozitarom trezory v roznych bankach, pri tom druhom je to vylucne svajciarska HSBC.

Vsetky zlate ETF-ka dostupne podla EU(UCITS)regulacii su skor ETC-ka, a su to skor dlhove upisy, jednoduchsie-obchoduju sa ako dlhopisy nez ako fondy.Slabinou dlhopisu je, že v prípade zlyhania emitenta mozes prist o svoje peniaze. Fyzické zlate ETC sa proti tomu chránia tým, že sú plne kryté skutocnymi zlatymi vkladmi. Táto zábezpeka je ulozena v renomovaných depozitnych bankach a zmluvne zaruky zabezpecuju, ze zlato je chranene v prospech akcionárov ETC.
bronski

jaroslav80 napísal: St 21 01, 2026 8:35 pm

ak nemusis, neponahlaj s predajom, zlatu este, minim tento rok, porastie
predikcie znalcov z americkych bank pre rok 2026:
JP Morgan 5.000 $
Goldman sachs 4.900$
Wells fargo 4.700
BoA predikovali cenu zlata na 4.500$
bronski

bronski napísal: Ne 18 01, 2026 1:16 pm

btw, moje ocakavanie pre peak Au je niekde 5400-5500 USD/oz
som rad, ze sa analytici Goldman Sachs ( https://burzovnisvet.cz/2026/01/goldman ... ypto-news/) uz par dni stotoznuju s mojou osobnou prognozou :)

dnes Au spot 4.950 usd/oz (?) do konca januara jasne
2026 peak kludne moze dosiahnut 6.000 usd/oz..
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 187 times
Been thanked: 413 times

Príspevok od používateľa jogo »

bronski napísal: Pi 23 01, 2026 3:17 pm
bronski napísal: Ne 18 01, 2026 1:16 pm

btw, moje ocakavanie pre peak Au je niekde 5400-5500 USD/oz
som rad, ze sa analytici Goldman Sachs ( https://burzovnisvet.cz/2026/01/goldman ... ypto-news/) uz par dni stotoznuju s mojou osobnou prognozou :)

dnes Au spot 4.950 usd/oz (?) do konca januara jasne
2026 peak kludne moze dosiahnut 6.000 usd/oz..
Roky si tu drahe kovy ani nespomenul až pred mesiacom si sa "zobudil"? Tvoj prvý príspevok ohľadom drahých kovov...
bronski napísal: So 20 12, 2025 2:01 pm
MiBi napísal: Po 01 12, 2025 2:32 pm jeden analytik ale pise:
Problémem stříbra je posledních 50 let, že jakmile dosáhne ATH, zanedlouho jde k zemi jako kámen.
To co vidime na uverejnenom grafe je naplnenie formacie ''cup and handle'' , ako z ucebnice technickej analyzy,
1980 1.vrch salky
2011 skompletizovanie salky
2025 skompletizovanie uska
Tato formacia ako je vseobecne zname je silnym prediktorom pokracovania bycieho trhu.
Stotoznujem sa s nazormi tych, ktori predikuju pokracujuci silny rast ceny striebra , minimalne na uroven 100 usd/oz,
ba niektori, ako napr Kyiosaki tvrdia ze by mohlo rast az k 200 usd/oz...

kazdopadne nie je neskoro naskocit do tohto rozbehnuteho vlaku,
hlavny rozdiel medzi historisckymi peakmi ( a strmymi padmi) je ze
striebra je za poslednych 4-5 rokov chronicky, (rozumej kazdorocne opakujuci sa) fyzicky nedostatok
-centralne banky nakupuju nadalej horuckovite striebro do zasob.
-momentalna tazba celosvetovo ani zdaleka nestaci kompenzovat spotrebu ( a straty) Ag coby priemyselnej komodity, kt sa neda nahradit ziadnym inym kovom , med platina, zinor, cin,..nic z toho nenahradi Ag.
- nie nahodou americka vlada zaradilaAg na zoznam vzacnych surovin, a to po prvykrat v historii.

Nie, Ag bullish trend, nekonci, bullish strend pokracuje, a pokracovat bude , min cely r.2026 ..
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
bronski

jogo napísal: Pi 23 01, 2026 5:15 pm
Roky si tu drahe kovy ani nespomenul až pred mesiacom si sa "zobudil"? Tvoj prvý príspevok ohľadom drahých kovov...

-
A co to meni na obsahu mojho prispevku. To ze som neprispieval neznamena ze som to tu nenavstevoval., ucil som sa poctivo od vas vsetkych, teraz len kapitalizujem svoje nadobudnute skusenosti.
Moze si zatipovat kazdy https://www.investicniweb.cz/aktuality/ ... ochybovace
jogo
VETERAN MEMBER *****

bronski napísal: Pi 23 01, 2026 8:29 pm A co to meni na obsahu mojho prispevku. To ze som neprispieval neznamena ze som to tu nenavstevoval., ucil som sa poctivo od vas vsetkych, teraz len kapitalizujem svoje nadobudnute skusenosti.
Len som si pozrel, kto tu dáva takéto rady ohľadom držania zlata:
bronski napísal: Št 22 01, 2026 12:54 pm
jaroslav80 napísal: St 21 01, 2026 8:35 pm

ak nemusis, neponahlaj s predajom, zlatu este, minim tento rok, porastie
predikcie znalcov z americkych bank pre rok 2026:
JP Morgan 5.000 $
Goldman sachs 4.900$
Wells fargo 4.700
BoA predikovali cenu zlata na 4.500$
Predikcie znalcov sa veľmi často mýlia a vždy, keď nejaké aktívum veľmi vyrastie, tak sa vyroja odborníci, ktorý tento rast ospevujú a očakávajú jeho pokračovanie. Vtedy si vždy pozriem históriu toho odborníka
-či predikoval ten rast aj na začiatku rastu
-či to nie je dlhoročný býk na toto aktívum a samozrejme raz mu ta predikcia vyjde, tak ako vyšla predikcia zlatým dlhoročným býkom po 13 rokoch

Ak mam brať niekoho názor vážne, tak by som musel vidieť, že do roka 2024 držal iné aktíva napr. indexové fondy, bitcoiny resp. dlhopisy a v roku 2024 ich presunul do zlata resp. striebra
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
bronski

jogo napísal: So 24 01, 2026 10:26 am
bronski napísal: Pi 23 01, 2026 8:29 pm A co to meni na obsahu mojho prispevku. To ze som neprispieval neznamena ze som to tu nenavstevoval., ucil som sa poctivo od vas vsetkych, teraz len kapitalizujem svoje nadobudnute skusenosti.

Len som si pozrel, kto tu dáva takéto rady ohľadom držania zlata:
Predikcie znalcov sa veľmi často mýlia a vždy, keď nejaké aktívum veľmi vyrastie, tak sa vyroja odborníci, ktorý tento rast ospevujú a očakávajú jeho pokračovanie. Vtedy si vždy pozriem históriu toho odborníka
-či predikoval ten rast aj na začiatku rastu
-či to nie je dlhoročný býk na toto aktívum a samozrejme raz mu ta predikcia vyjde, tak ako vyšla predikcia zlatým dlhoročným býkom po 13 rokoch

Ak mam brať niekoho názor vážne, tak by som musel vidieť, že do roka 2024 držal iné aktíva napr. indexové fondy, bitcoiny resp. dlhopisy a v roku 2024 ich presunul do zlata resp. striebra
[/quote]

nepovazujem sa za znalca
nepovazujem sa za odbornika
samozrejme ze sa mozem mylit, takisto ako kazdy z nas, nikoho nepresviedcam, len som si dovolil vyslovit svoj osobnynazor
zbytocne mi venujes prilisnu pozornost, ostatne, z toho mojho skromneho zoznamu prispevkov, ziaden nebol adresovany tebe
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Moj pohlad .Zlato uz svoju robotu urobilo (aj nad plan) a dorovnalo penaznu zasobu natlacenu v Covide. Teraz su na rade akcie sfuknut AI bublinu. Ako dlho to bude trvat mesiace ci roky tazko povedat. Este to ani nezacalo. Alebo sa mylim a akcie uz budu stale iba stupat, lebo pani z FEDU nasli svaty gral na kazdu krizu, NATLACIME FIAT MENU. Inak inflacia v USA padla za kvartal z 2,7% na 1,2% som prekvapeny a zlato dosiahlo 5000 usd, no ropa v zlate aj infacne ocistena je na ATL. Zlato caka inflaciu ale ta neprichadza... a ropa place deflaciou.
bronski

k US inflacii :
(FAKT):rocna miera jadrovej inflacie za 12M konciacich decembrom bola 2,6%, co je nezmenene oproti novembru(BLS udaj 13.1.2026, (NAZOR) cize ciel Fedu stale nesplneny., navyse s ocakavanou zmenou prezidenta Fedu sa ocakava dalsie uvolnovanie menovej politiky pokracujucim znizovanim urok.miery, QE sa uz vlastne rozbehlo.
-
k zlatu:
(NAZOR)preco Au zaziva historicky 'super cyklus' je asi suhra vsetkeho mozneho:strukturalne problemy ekonomiky: nezvladnuta inflacia, nákupy centrálnych bánk+geopoliticka neistota (trumpov podiel :)a obavy o fiskalnu udrzatelnost.
V horsom scenari, no nie tak nerealistickom kedy 'slucka zahuby('doom loop')zrýchľujúceho sa fiskalneho zhorsovania BY cena zlata MOHLA pridat dalsich 10-20 mozno aj 30(?)% od sucasnych hodnot - a tomu ja osobne nateraz stale verim.
-
USakcie:
(FAKT)strategovia z Wall Street predpokladaju SP500 ku konca r2026:
Morgan Stanley....7,800 =15%
JPMorgan................7,500 =11%
UBS..............................7,500 =11%
Bank of America...7,100 =5% ( tzn predpoklad +9az10% priemer. rast od dnesnych ATH)- (NAZOR)s tym by som ja osobne aj suhlasil
-
k AI:
vseobecny optimizmus je a bude zrejme pretrvavat. otazkou je ocenovanie firiem v celom AI biznise. (NAZOR)zostanem optmistom tiez , splasnutie bubliny odkladam na...neskor ( bud.rok?) :) , dovod: subsektory AI ( polovodice/dat uloziska) potiahnu AI nalej nahor
ropa: neviem
(NAZOR)cista geopolitika, clovek nikdy nevie co sa stane resp ako sa vyvinie situacia s Iranom/ venezuelou/ ruskou vojnou na ukrajine..
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

osamely chodec napísal: So 24 01, 2026 11:35 am Moj pohlad .Zlato uz svoju robotu urobilo (aj nad plan) a dorovnalo penaznu zasobu natlacenu v Covide. Teraz su na rade akcie sfuknut AI bublinu. Ako dlho to bude trvat mesiace ci roky tazko povedat. Este to ani nezacalo. Alebo sa mylim a akcie uz budu stale iba stupat, lebo pani z FEDU nasli svaty gral na kazdu krizu, NATLACIME FIAT MENU. Inak inflacia v USA padla za kvartal z 2,7% na 1,2% som prekvapeny a zlato dosiahlo 5000 usd, no ropa v zlate aj infacne ocistena je na ATL. Zlato caka inflaciu ale ta neprichadza... a ropa place deflaciou.
Konečne jeden zlatý býk, (ktorý reálne na zlate zarobil )upozorňuje, že zlato je vysoko a nie je zlý nápad vybrať zisky. :like:
Zlato za posledné 2 roky dalo výnos viac ako 100%, čo je desaťnásobok dlhodobého priemeru.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

bronski napísal: So 24 01, 2026 3:15 pm k US inflacii :
(FAKT):rocna miera jadrovej inflacie za 12M konciacich decembrom bola 2,6%, co je nezmenene oproti novembru(BLS udaj 13.1.2026, (NAZOR) cize ciel Fedu stale nesplneny., navyse s ocakavanou zmenou prezidenta Fedu sa ocakava dalsie uvolnovanie menovej politiky pokracujucim znizovanim urok.miery, QE sa uz vlastne rozbehlo.
k tej inflacii https://truflation.com/marketplace/us-inflation-rate

k rope https://pricedingold.com/crude-oil/
bronski

@JUGGLER
JA tiez netvrdim ze "Au nie je vysoko a je zlý nápad vybrať zisky. " Zaroven som ale nazoru ze zlaty byci run este neskoncil, navyse ak by som mal brat do uvahy dlhodoby model >>16 rocneho ekonomickeho cyklu zlata<< , podlozeny historickymi datami/grafmi, tak by sme v tomto roku mali byt stale 'bezpecne' v rastovej faze cyklu.

Podla toho cca 16 roc. cyklu tvori 11-12 rokov byci rast nasledovany cca 4 rocnou konsolidaciou/korekciou.
Vyznamne dna boli cca v 1968, 1984/85, 1999/2000 a 2016.
2000 → 2016 → ~2032 – tieto body by mali znamenat priblizne dlhodobe zlato-cykly.
16 roc. cyklus merany od vrcholu->k vrcholu, alebo dno-dno..)
V praxi, v priemere, byci rast zlata trval cca 3 roky (cca 1000 dni), tym myslim bull market fázy (obdobia silneho resp konzistentneho rastu ceny(trendu).
Sucasnost? (koniec25/zac26):
Podľa tejto koncepcie, 2026 by mal stale patrit do rastovej polovice dlhodobého AU-cyklu, alebo inak- vo vyssej/poslednej(?) casti rastúcej fázy medzi 2016 a 2032.
2024–2026 → sucasny Late Bull / Breakout (cana zlata zacala dvihat v 1.Q 24), tzn mohla by(moj predpoklad a prianie zaroven :) vydrzat aspon do konca 2026,resp tych cca 1000 dni ..) - stale vidime nove ATH + masivne nakuby centr.bankami + slabnucu doveru vo fiatmeny, no a slaby dolar pomaha rastu tiez

Podotykam, toto nie je pevne pravidlo ako hodiny, ale skor dlhodobejsi historicky vzor, ci skor interpretacia hist. dat.

==
@OSAMELY CHODEC
k inflacii
Ofiko inflacia je „standard“, ktory sa pouziva na vacsinu rozhodnutití.
''tvoj''Truflation nema sice oficialnu vahu, ale verim ze ty ako trejder potrebujes casto odmerat 'momentum' v case ako cakat na vladne tvrde data.
- k rope,
dakujem, zatial je mimo mojho hlavneho zaujmu, ak chces, sam mi mozes jednej vete zosumarizovat co si mam z linku zobrat.
Btw, tak ako existuje zlaty cyklus, ma ho aj ropa, :)
Ropa má cykly velmi podobne zlatu, ale s inou logikou a inymi spustacmi.
Cyklus ropy je cyklus je kratsi (tusim ~7–12 r.) prudsi, volatilnejsi, viac politicky zavisly a tiez viac viazany na real konomiku nez zlato.
Moj hlavnu pozornost puta ani nie tak zlato (v tom som uz dlhodobo zainvestovany) ale hlavne Striebro ( od cca 1/2 2025), rope doslova ignorujem
Myk
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 72 times

Príspevok od používateľa Myk »

bronski napísal: Ut 20 01, 2026 4:44 pm vacsie spolocnosti = ferovejsie ceny, nizsie marze , vykup nielen od ''dealer buyback''
ak pises ze ti nevadi DE dealer, doporucil by som moj 'quick-pick' firmu www. proaurum.de so sirokou sietou pobociek
Nakonec prodáno v pátek přes proaurum.de.
Chtěli vidět nákupní doklad, kupoval jsem od proaurum.at, která je už několik let zavřená. Proaurum.de se k tomu přihlásilo, i když to bylo tehdy samostatné rakouské sro, brali to, jako bych to koupil od nich. Netuším, co by se stalo, kdybych to kupoval jinde.

Dále mě upozornili, že v roce 2009 se nedávaly certifikáty a dnes už se to prodává s certifikátem. Vzali to ale ode mně za cenu na webu, protože jsem to kupoval u nich, tak "kein problem".

Co mě překvapilo bylo ověřování pravosti - položil to na váhu se zatavenou fólií a pak to projel přes spektrometr a to bylo vše.

Odešel jsem s fakturou, že ode mně vykupují, v pondělí by měli poslat peníze SEPA platbou. Vzhledem k faktu, že na pobočce byla fronta 10ti lidí a čekalo se 40 minut, tak věřím, že mě neokradou, ale to uvidíme v úterý.

Každopádně z nich mám lepší pocit než z českých sro, kde jsem vždy skončil na tom, že se musí zeptat majitele, jestli to vůbec chtějí vykoupit a peníze posílají za 14 dní.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

bronski napísal: So 24 01, 2026 6:07 pm @JUGGLER
JA tiez netvrdim ze "Au nie je vysoko a je zlý nápad vybrať zisky. " Zaroven som ale nazoru ze zlaty byci run este neskoncil, navyse ak by som mal brat do uvahy dlhodoby model >>16 rocneho ekonomickeho cyklu zlata<< , podlozeny historickymi datami/grafmi, tak by sme v tomto roku mali byt stale 'bezpecne' v rastovej faze cyklu.
Teoretizovanie a zdôvodňovanie je jedna vec.
Investovanie a špekulovanie je o tom, čo nakoniec urobíš.

Ja som už napísal svoj názor: po raste viac ako +100% je riziko poklesu tak vysoké, že momentálne sa do zlata investovať neoplatí.
A pre toho čo zlato drží radím vybrať zisky, aby sa vyhol riziku, že boli len teoretické.

Historicky som to podložil x prípadmi. Ten posledný je, že po raste zlata +100% do roku 2011, prišiel pokles a nulový výnos takmer 10 rokov.
A to nepripočitávam infláciu, ani neukazujem graf inflation adjusted.
Lebo s tých +100% ostane len polovica.

Pre bežného investora konštatujem, že ked mal posledných 10 rokov 10-20% (ako radí Karpiš) v zlate popri ETF 500,
tak tým nič nevyhral, lebo výnos bol zhruba rovnaký.
Ale do budúcnosti ak bude dalej držať 10-20% v zlate a nikdy nepredá, tak to z velkou pravdepodobnosťou zníži celkový výnos.
Ten výnos z ktorého napríklad chceš žiť v dôchodku.

Ak sa ľudia chcú babrať špekulovaním na vyšší výnos, sú lepšie alternatívy ako teraz zlato.
Prílohy
GOLD hold.png
bronski

ano, spekulovat co ma vyssi vynos ako ma napriklad aj tvoje oblubene US akcie, konkretne cely tech sektor, tak by som odpovedal : Europske banky https://www.justetf.com/en/search.html? ... rReturnEUR ktore za poslednych 6 rokov biju nielen nasdaq ale aj gaming tebou pridany do hitparady, ale to je obdobie poslednych 5-6 rokov ( akumulacne aj p.a.).

k zlatu:
bolo, je i ostane skor ako hedzove aktivum a ochrana proti inflacii a v casoch prepadov akc. trhov samozrejme primarne posluzi na diverzifikaciu portfolia (tych 5-10 mozno 15 % z portfolia je rozumnych)
ak trafis nakup v rastovej faze super/cyklu da sa aj profitovat , a aj lepsie ako z akcii, samozrejme co predpoklada stastie pri 'casovani trhu', ak nie neodradzal by som 'bezneho' investora od DCA nakupov likvidnych zlatych etf-iek, ak uz niekto kupil zlateinvest tehlicky al. mince , zlato cez dekady nestraca hodnotu ale ju minimalne drzi, ak sa bavime o priemernom zivotnom cykle bezneho investora 20-30 rokov, to sme prebrali inde, sam si pripustil ze zlato prezivalo 'zlate' obdobie od 2001, minimalne zlatu dekadu 2001-2011 Obrázok vsetko zalezi na casovom useku ktory vyberieme, ja zlato nekonfrontujem priamo s US akciami( ci rastovymi alebo hodnotovymi) ale ako diverzifikacny invest. nastroj by som ho nezavrhoval :)
karpisa
si pamatam osobne zo sutazneho plavania kedysi z konca 80.rokov, jeho nazory ani rady nebudem komentovat, on je u mna to co vystudoval-ekonom, a nie investor a navyse, tak ako kedysi Izip z trimbrokers, miesa sa prilis do politiky.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

bronski napísal: So 24 01, 2026 8:01 pm bolo, je i ostane skor ako hedzove aktivum a ochrana proti inflacii
ak by bolo ochranou proti inflacii tak jeho cena upravena o inflaciu by bola rovna vodorovna priamka, ale nie je... https://www.macrotrends.net/1333/histor ... year-chart
jogo
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: So 24 01, 2026 7:03 pm Ja som už napísal svoj názor: po raste viac ako +100% je riziko poklesu tak vysoké, že momentálne sa do zlata investovať neoplatí.
A pre toho čo zlato drží radím vybrať zisky, aby sa vyhol riziku, že boli len teoretické.
Ja, po skúsenostiach s Bitcoinom, si žiadne takéto rady nedovolím dávať. Každý by mal dodržať svoj investičný plán, prípadne ho po tomto náraste rozumne modifikovať.
U mňa platí pravidlo, ak pozícia narastie na úroveň, že by ma strata jej zisku "bolela", tak ju zmenším alebo pritiahnem SL prípadne úplne uzavriem...Tak som to u urobil s TSLA a NVDA, lebo zisk na nich dosiahol 2/5 môjho celkového zisku a to už si nedovolím stratiť.
jogo
VETERAN MEMBER *****

Myk napísal: So 24 01, 2026 6:57 pm
bronski napísal: Ut 20 01, 2026 4:44 pm vacsie spolocnosti = ferovejsie ceny, nizsie marze , vykup nielen od ''dealer buyback''
Nakonec prodáno v pátek přes proaurum.de.
Chtěli vidět nákupní doklad, kupoval jsem od proaurum.at, která je už několik let zavřená. Proaurum.de se k tomu přihlásilo, i když to bylo tehdy samostatné rakouské sro, brali to, jako bych to koupil od nich. Netuším, co by se stalo, kdybych to kupoval jinde.

Dále mě upozornili, že v roce 2009 se nedávaly certifikáty a dnes už se to prodává s certifikátem. Vzali to ale ode mně za cenu na webu, protože jsem to kupoval u nich, tak "kein problem".

Co mě překvapilo bylo ověřování pravosti - položil to na váhu se zatavenou fólií a pak to projel přes spektrometr a to bylo vše.

Odešel jsem s fakturou, že ode mně vykupují, v pondělí by měli poslat peníze SEPA platbou. Vzhledem k faktu, že na pobočce byla fronta 10ti lidí a čekalo se 40 minut, tak věřím, že mě neokradou, ale to uvidíme v úterý.

Každopádně z nich mám lepší pocit než z českých sro, kde jsem vždy skončil na tom, že se musí zeptat majitele, jestli to vůbec chtějí vykoupit a peníze posílají za 14 dní.
Teda, po tvojich skúsenostiach, ak by som kupoval fyzické zlato, tak len u jeho výrobcu, takže asi v Rakúsku u Münze Österreich AG (Rakúska mincovňa). Táto mincovňa má bohatú históriu siahajúcu viac ako 800 rokov dozadu, až do roku 1194. ...na druhej strane, ak sú také problémy s výkupom v dobrých časoch, tak načo vlastne ísť do fyzického zlata...radšej si kúpiť ETF na fyzické zlato.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Spolu s akciovymi indexami rastie aj zlato - dokonca vyraznejsie nez akciove indexy. Netypicka situacia.

Vysvetlujem si to tym, ze v USA aj Japonsku sa dostali k moci ludia, ktori planuju masivne tlacenie penazi a znehodnotenie ich vlastnych mien. Cize narast ceny zlata mi za tych okolnosti pripada logicky.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

jaroslav80 napísal: Po 26 01, 2026 10:26 am Spolu s akciovymi indexami rastie aj zlato - dokonca vyraznejsie nez akciove indexy. Netypicka situacia.

Vysvetlujem si to tym, ze v USA aj Japonsku sa dostali k moci ludia, ktori planuju masivne tlacenie penazi a znehodnotenie ich vlastnych mien. Cize narast ceny zlata mi za tych okolnosti pripada logicky.
USA maju privilegium rezervnej meny, teda premienaju papier (usd) na zlato. Kym je dovera tak to funguje, za papiere im ostatne staty dodavaju realne hodnoty. Ak dovera klesa, drzitelia papierov ich masivne vymienaju za zlato. Ak zlato bolo este pred par rokmi za 1000 usd dnes je za 5000 , drzitelia USA dlhopisov kupia 5x menej zlata. Do toho sa pridalo Japonsko, ktore drzalo stabilitu, ak jen oslabil voci USD, tak ako potom oslabil voci zlatu. To oslabovanie japonskych dlhopisov (rast ich vynosu) je vcelku desive ak si to dame na percenta.
gjgb10_ind.png
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

osamely chodec napísal: Po 26 01, 2026 11:33 am Do toho sa pridalo Japonsko, ktore drzalo stabilitu, ak jen oslabil voci USD, tak ako potom oslabil voci zlatu. To oslabovanie japonskych dlhopisov (rast ich vynosu) je vcelku desive ak si to dame na percenta.gjgb10_ind.png
Japonsko a Nemecko su od porazky v druhej svetovej podriadenymi koloniami USA. Cize musia pracovat a vyrabat za podmienok stanovanych USA, menovu politiku tiez stanovenu (schvalenu) USA a v sulade s planmi USA.
USA trebars otvorene Nemecku prikazalo, ze NordStrem2 nie je v sulade s ich predstavami a ze ho nesmu zacat pouzivat.

Skapinajuca kobyla vzdy najprv obetuje kolonie - taky je standardny postup. Dovera vo FIAT meny pod taktovkou USA evidentne klesa, v system postaveny na dlhu a na moznostiach USA dotlacat hromady penazi a "kupovat" tovar a suroviny zo zvysku sveta takmer zadarmo. Pred padom dolara musi padnut JPY; to je normalne.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80 napísal: Po 26 01, 2026 1:26 pm
Skapinajuca kobyla vzdy najprv obetuje kolonie - taky je standardny postup. Dovera vo FIAT meny pod taktovkou USA evidentne klesa, v system postaveny na dlhu a na moznostiach USA dotlacat hromady penazi a "kupovat" tovar a suroviny zo zvysku sveta takmer zadarmo. Pred padom dolara musi padnut JPY; to je normalne.
Len si jaroslav nepovedal, ktorá mena sa stane svetovou.
Mám si kúpiť mešec a budeme platiť zlatými mincami?
Skapíňa Európa, Japonsko, Británia. V Dolárovom indexe má najväčší podiel euro,

Americký dolárový index (DXY) je kľúčovým ukazovateľom sily amerického dolára voči košu šiestich popredných svetových mien.
K januáru 2026 je tento index pod drobnohľadom investorov kvôli menovej politike FEDu a geopolitickej situácii po nástupe novej administratívy v USA.
Čo tvorí Dollar Index (DXY)?

Index nie je priemerom všetkých mien sveta, ale váženým priemerom týchto šiestich mien:

Euro EUR 57,6 %
Japonský jen JPY 13,6 %
Britská libra GBP 11,9 %
Kanadský dolár CAD 9,1 %
Švédska koruna SEK 4,2 %
Švajčiarsky frank CHF 3,6 %

Ak index rastie, znamená to, že dolár posilňuje.
To je zvyčajne zlá správa pre komodity (zlato, ropa), ktoré sú v dolároch oceňované, a pre rozvíjajúce sa trhy.
Slabý dolár: Pokles indexu pod 100 bodov by signalizoval prílev kapitálu do rizikovejších aktív a iných mien.

Sranda je, že USD sa správa opačne ako to vidí AI:

Úrokové sadzby FEDu: Ak americká centrálna banka drží sadzby vyššie ako Európska centrálna banka (ECB), dolár ostáva silný.
Safe Haven (Bezpečný prístav): V čase neistoty (ako napr. nedávne napätie v Davose medzi Trumpom a Carneym) investori utekajú do dolára, čo index vytláča nahor.
Obchodné clá: Očakávané zavedenie ciel novou americkou vládou v roku 2026 môže paradoxne dolár posilniť, pretože znižuje import a zvyšuje dopyt po domácej mene.

:lol:

Ja budem očakávať a hrať na presný opak.
Na to, že USD nakoniec začne posiľňovať a príde oslabenie zlata a striebra, takisto eura.
Prílohy
USD now.png
Napísať odpoveď

Návrat na "Komodity, komoditné akcie"