Podvody cez sociálne siete

Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Joloz
Dátum registrácie: Ut 19 08, 2025 7:32 pm
Has thanked: 1 time

Podvody cez sociálne siete

Príspevok od používateľa Joloz »

⚠️ Pozor na nové podvody cez Telegram a WhatsApp

V posledných mesiacoch sa šíri vlna internetových podvodov, ktoré cielia na ľudí prostredníctvom aplikácií ako Telegram, WhatsApp alebo Messenger. Podvodníci sa vydávajú za „investičných poradcov“ alebo „zástupcov platforiem“ a lákajú ľudí na rýchle zisky.

Ako to funguje:
  1. Nadviažu dôveru – predstavia sa pod menom (napr. „Michael“, „David“ a pod.), často používajú falošné profilové fotky.
  • Sľubujú vysoké zisky – napríklad: „pošlite 1 000 €, do 20 minút máte späť 3 000 €“.
  • Vždy sa objaví „problém“ – tvrdia, že sa stal technický omyl alebo že systém zadržal výplatu.
  • Žiadajú ďalšie platby – vraj je potrebné zaplatiť:
  • daň z výnosu,
  • poplatok za AML/overenie totožnosti,
  • spracovateľský poplatok alebo „poistku“ na uvoľnenie prostriedkov.
Vždy ide o vymyslené sumy – peniaze nikdy neuvoľnia.
  • Vytvárajú nátlak a strach – ak nezaplatíte, vraj „prídete o všetko“, alebo dokonca strašia políciou či ministerstvom financií.
  • Nakoniec prestanú komunikovať – keď už z Vás vytiahnu dostatok peňazí, účet zablokujú a zmiznú.
Typické znaky podvodu:
  • žiadajú posielať peniaze na zahraničné účty (Litva, Poľsko, Nemecko),
  • zakazujú uvádzať poznámku k platbe,
  • komunikujú lámanou slovenčinou alebo češtinou,
  • vždy sľubujú „už len tento posledný krok a dostanete všetko späť“,
  • menia si mená, profily a fotky – keď jeden účet zrušia, hneď vytvoria nový.
Reálne následky:
  • Ľudia už takto prišli o tisíce až desaťtisíce eur,
  • po prvej platbe Vás nikdy nenechajú tak – budú Vás žiadať znova a znova,
  • peniaze sa vo väčšine prípadov nedajú vrátiť, pretože idú cez zahraničné účty a schránkové firmy.

👉 Ako sa chrániť:
  • Nikdy neposielajte peniaze niekomu, koho osobne nepoznáte.
  • Žiadne ministerstvo, daňový úrad ani banka nekomunikuje cez Telegram alebo WhatsApp.
  • Ak niekto žiada zaplatiť „daň“, „AML poplatok“ alebo „spracovateľský poplatok“ vopred – je to 100 % podvod.
  • V prípade, že už ste zaplatili, ihneď kontaktujte svoju banku a políciu.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 963 times
Been thanked: 527 times

Re: Podvody cez sociálne siete

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Takýchto podvodov je velmi vela už roky. Základné pravidlo je, nedôverovať nikomu cudziemu a už vôbec nie ak komunikuje iba cez platformy typu Whats app alebo Telegram.
Najlepšie s takymi osobami vôbec nekomunikovať, pretože oni su naučení ako psychologicky s budúcou obeťou manipulovať.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2776 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Slováci prichádzajú o úspory cez WhatsApp, Telegram a podvody s kartami

Slovenská sporiteľňa varuje pred novými druhmi finančných podvodov, ktoré sú čoraz sofistikovanejšie.
Jeden z nich sa tvári ako ponuka na prácu z domu.
Po úvodnom kontakte cez WhatsApp a presmerovaní na Telegram klient dostane „brigádu“ v podobe lajkovania reklám.

Malé odmeny z cudzích účtov vytvárajú ilúziu dôveryhodnosti.
Podvodníci následne ponúknu investičnú platformu, kde za každú splnenú úlohu treba zaplatiť – často to končí stratou tisícov eur.

Druhý typ podvodu začína telefonátom s tvrdením o zisku z investícií.
Obeti navrhnú inštaláciu aplikácie na vzdialený prístup, vďaka čomu získajú kontrolu nad mobilom. Požadujú priloženie karty, čím získajú jej údaje a často aj PIN.

Takto môžu podvodníci v reálnom čase vyberať peniaze alebo platiť kartou. Priemerná strata obete dosahuje až tritisíc eur.

https://sita.sk/vofinanciach/slovenska- ... isice-eur/

Drahé „investičné zárobky“

Druhý typ podvodu takisto začína telefonátom, v ktorom podvodníci oznámia obetiam, že zarobili na investíciách a chcú im vyplatiť výnos.
Podmienkou je nainštalovanie aplikácie, ktorá umožňuje vzdialený prístup do mobilu či počítača.
Následne ich podvodníci inštruujú, aby priložili svoju kartu k mobilu. V skutočnosti im cez vzdialený prístup môžu do telefónu nainštalovať ďalšie aplikácie.

Vďaka technológii NFC dokážu podvodníci preniesť údaje o karte do svojho telefónu, v ktorom majú rovnakú aplikáciu, čím môžu v reálnom čase zaplatiť alebo vybrať peniaze z účtu obete.

„Pod zámienkou, že idú pripísať na kartu výnos z investícií, si môžu pýtať aj PIN kód, ktorý ale nikdy neslúži na pripísanie peňazí na účet,“ zdôraznil Adamovský.

Zároveň upozornil, že pomocou aplikácie na vzdialený prístup, napríklad HopToDesk, dokážu podvodníci získať kontrolu nad celým zariadením vrátane bankových aplikácií, hesiel, fotiek či iných citlivých údajov.

https://www.trend.sk/spravy/podvodnici- ... tisice-eur

P.S. Raz sa mi stalo, že mi volali z Microsoftu v USA.
Že z môjho PC sa cez vírus šíria útoky.
Tak som im povedal, nech ma presvedčia o tom, že nie sú podvodníci, ale skutočne Microsoft.
A oni povedali, že mi prečítajú moju softvérovú licenciu, nech si to skontrolujem.
A fakt mi ju odspelovali doslovne. Každé písmenko, každé číslo sedelo.
Potom chceli odstrániť problém, nech im povolím vzdialený prístup.
Nejak sa mi podarilo získať čas, hodiť všetko do Googlu a ten mi vypľuľ varovania microsoftu, že podvodníci takto kontaktujú ľudí.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 198 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

V casoch ked som maval vsade cracknuty WinXP a Win7 by ma s precitanim mi licencneho kodu neohromili....
Skor by ma v tych casoch prekvapilo ako si spojili moje telefone cislo v tlacitkovej Nokii s Windowsami v mojom laptope.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

JUGGLER napísal: Pi 22 08, 2025 12:05 am A oni povedali, že mi prečítajú moju softvérovú licenciu, nech si to skontrolujem.
A fakt mi ju odspelovali doslovne. Každé písmenko, každé číslo sedelo.
Ty vole, tak to by ma asi dostali, díky za zdieľanie skúsenosti. Fakt asi treba vždy zložiť telefón a zavolať späť na oficialne číslo inštitúcie.

Ináč volajú mi občas z banky a otravujú ma s úvermi, čo by mi nejak nevadilo, ale rozčuľujú ma, že si overujú, či som to ja a pýtajú si môj dátum narodenia.
Tak ich zdrbem, že v čase podvodov nech mi nevyvolávajú a čo vlastne chcú, lebo ak mi chcú ponúknuť úver, tak zbytočne strácajú čas....ale volajú mi z banky, lebo potom v platforme banky dostanem dotaz, ako som bol spokojný s kontaktujúcim zamestnancom banky.

Ešte v minulosti som si kúpil SIM kartu a ona mala číslo, ktoré predtým mal nejaký podvodník. A občas ma telefonicky kontaktovala nejaká vymahačska spoločnosť, a zháňala nejakého pána, už som zabudol to meno. Keď som im povedal, že to nie som ja, tak som mal pokoj, vraveli, že asi ten pán zrušil číslo a ja som to číslo po ňom "zdedil".
Ďalším nechceným "benefitom" tohto čísla bolo, že stále mi na neho volali podvodníci a lanárili ma, aby som si u nich otvoril brokerský účet....šak občas si pokecať s podvodníkom a "ťahať ho za nos" by mi tiež nevadilo, ale potom sa mi začalo stávať, že po ich telefónate mi volal niekto známy a po zdvihnutí telefónu sa mi začali v slúchadle ozývať nejaké zvuky, ako keď niekto vracia alebo grgá a volajúceho som nepočul a to už som spozornel, lebo som nevedel, čoho všetkého sú tí podvodníci schopní a tak som to číslo zrušil. A odvtedy mam pokoj s telefonátmi od podvodníkov...
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 1119 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa rmaly »

V principe asi jedina obrana je byt dostatocne "sebecky" a proste odmietaj akukolvek spolupracu cez telefon (ak sa z mojho pc siria virusy, tak to nie je "moj problem"... apod)... Lebo cim budem(e) starsi, tym menej budeme rozumiet moznostiam (aj s nastupujucou AI) ako ojekabatit ludi. Co nebolo mozne v minulosti, bude asi jednoduchsie v buducnosti (ziskanie info apod)...
Inac za mna velmi dobra knizka - tusim sa volala - "Umeni klamu (art of deception)" (Kevin Mitnick)... 70 a 80 roky... "hacker" (hlavne socialny inzinier)... Tam krasne popisoval, ako vedel brilantne ziskat informacie aby sa vedel vydavat za roznych parcovnikov a podobne.. napriklad kapitoly...

II. Umění útoku
Kdy nevinná informace není nevinná? 31
Přímý útok: stačí se zeptat 45
Budování důvěry 55
Mohu vám nějak pomoci? 69
Mohli byste mi pomoci? 89
Falešné stránky a nebezpečné přílohy 103
Soucit, vina a zastrašení 115
Obrácený „Podraz" 141

III. Pozor, vetřelec!
Na půdě firmy 95
Sociotechnika a technologie 181
První na ráně 201
Rafinované triky 215
Průmyslová špionáž 231

dobre ako "skolenie", co vsetko je mozne... s AI a prostriedkami ako internet je este ovela viac moznosti ako cloveka "dostat"...
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

dnes uz su Ai nástroje na takej úrovni ze im staci kratka ukazka hlasu a Ai dokaze cokolvek rozpravat rovnakym hlasom. Video Ai simulacie este nie su dokonale, ale už sa tomu rýchlo blížia.
Čo je jednoznačný Redflag, je ak druhá strana žiada povoliť prístup na vaše zariadenie cez vzdialený prístup typicky cez app "Anydesk" ale existuju aj ďalsie s rovnakou funkciou.
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 1119 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa rmaly »

Trumpeta1978 napísal: Ut 02 09, 2025 2:35 pm dnes uz su Ai nástroje na takej úrovni ze im staci kratka ukazka hlasu a Ai dokaze cokolvek rozpravat rovnakym hlasom. Video Ai simulacie este nie su dokonale, ale už sa tomu rýchlo blížia.
Čo je jednoznačný Redflag, je ak druhá strana žiada povoliť prístup na vaše zariadenie cez vzdialený prístup typicky cez app "Anydesk" ale existuju aj ďalsie s rovnakou funkciou.
vpodstate pre mna je redflag, ak druha strana odomna nieco vobec chce... V principe sa snazim minimalisticky riesit veci...
1, ak nieco chcem / potrebujem, idem si za tym sam proaktivne (nechcem nic co mi kto ponukne, max moze poslat mail)
2, ak nieco odomna chcu, mozu ma zavolat na pobocku - ale zatial (klop klop) sa to vzdy dalo rozoznat... Ale proste za 20 rokov budem starsi a pomalejsi a technika (ci uz AI alebo cokolvek) lepsie, mudrejsie, vynaliezavejsie... a ktovie, ci to bude stacit...
Stale ma niekto moze ovalit polenom vecer na ceste a okradnut...

Zatial vsetky pripady, co som kedy cital ked boli medializovane podla mna boli relativne vpohode rozpoznatelne (alebo teda ludia boli blbi alebo spravili nejaku chybu / mali chybu v "bezpecnostnom spravani sa")...
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

rmaly
vpodstate pre mna je redflag, ak druha strana odomna nieco vobec chce.
-za mna je to najlepsi pristup, byť podozrievavý

ano stačí byť opatrný a obozretný. Ak napr. niekto volá akože z banky a chce po vás nejaké nie uplne bežné veci, tak mu kludne povedzte že si to overite najprv v banke: zavoláte na oficialnu infolinku-call centrum a poviete ze vam volali z takeho a takeho cisla vtedy a vtedy. Oni vam budu vediet v systeme overit ci naozaj volal vam niekto z banky z toho cisla a v tom case.
Dalsia vec je, ponuka ktoru vam dáva druhá strana či je reálna. Oni sa typicky snažia zabrnkať na prirodzenu ludskú hamižnosť, takze slubuju navratnost "investicie" napr desiatky percent za par týzdnov ci dní. Kazdy normalny clovek chápe že taketo nieco nie je bud legálne alebo je to nieco velmi riskantné, či rovno podvod.

Realita je taká, že takychto podvodov sa denne deje vela, poznam obrovske mnozstvo pripadov, žiaľ aj priamo z rodiny, rozne typy podvodov. Treba byť opatrný, oni su castokrat profesionalne zohrate tými, maju to psychologicky cele pripravene dopredu.

Dalsia vec: za ziadnych okolnosti nedavat svoje pristupy ku kartam, k eletr. bankovnictvu, ci posielat cudzim ludom fotky svojich dokladov.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2776 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Podvody v Česku rastú, klienti bánk prišli o milióny

Klienti českých bánk čelili v prvom kvartáli tohto roka takmer 24-tisíc kybernetickým útokom, pričom škody výrazne vzrástli.
Podvodníci im odcudzili takmer 33 miliónov eur, čo je dvojnásobok oproti minulému roku.

Priemerná strata na jedného klienta sa zvýšila na viac než 1 300 eur.
Bankám sa síce podarilo zablokovať prevody za približne 140 miliónov eur, no väčšina obetí svoje peniaze už späť nezíska.

Podvody sú čoraz sofistikovanejšie a často využívajú manipuláciu, aby obete presvedčili, že prevod vykonávajú dobrovoľne.
Útočníci sa čoraz viac zameriavajú na jednotlivcov, ktorí predstavujú slabý článok bezpečnosti, vrátane zamestnancov firiem či samospráv.

Experti upozorňujú, že mnohé prípady zostávajú nenahlásené, pričom vlani tak neurobilo až 70-tisíc ľudí.
Napriek varovaniam bánk klienti niekedy rizikové transakcie potvrdia, čo zvyšuje úspešnosť podvodníkov.

(tasr, mja)
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Napísať odpoveď

Návrat na "Podozrivé subjekty, nevýhodné produkty a rizikové investície"