Rado napísal: ↑Ne 28 11, 2021 9:42 am
Len pre upresnenie. Nerobím obchody na páku, tak ako je to všeobecne definované. Ak kúpim opciu za 100$, tak to je moja maximálna strata.
Robíš, ale s limitovaným rizikom (za ktoré si priplácaš). Pre všetky deriváty je typické využívanie pákového efektu.
Najpoužívanejšie sú opcie, futures a CFD.
Ja nazývam opcie ( pokial ich nakupuješ ) ako
opačné poistenie.
V bežnom živote si kupujeme poistenie, aby sme za dopredu známu limitovanú cenu neutrpeli veľkú škodu. Profitujeme z toho, keď sa počas poistenia stane ,,škodová udalosť,,.
Pri opciách za dopredu známu limitovanú cenu hráme na to, aby nám predajca opcie (= vypisovateľ opcií =poisťovňa ) vyplatil zisk, ak sa do určitého termínu stane ,,zisková udalosť,,. Ak sa zisková udalosť nestane, zarobí on = poisťovňa.
Tvojím motívom zaplatiť za opciu je pákový, nelimitovaný potenciál zisku.
Tá limitovaná strata funguje v určitom zmysle aj pri forexe kde máš páku 1:100. Väčšina forexových brokerov limituje tvoju stratu na výšku účtu. Neraz prerobili milióny brokeri, keď museli straty zobrať na seba. Na druhej strane, keď ťa zastavia v strate, tvoja strata je realizovaná a musíš na účet doložiť peniaze. Teda ako v kasíne: ked prehráš, už nemáš šancu, že sa to obráti do zisku..musíš hrať s novými peniazmi. CFD brokeri vedia, čo robia.
Aj bežné obchodovanie na margin využíva pákový efekt. Limitovanú stratu máš v tom, že ti broker uzavrie pozície. Nelimitovanú stratu máš len teoreticky. Aj pri shortoch máme teoreticky nelimitovanú stratu. Ale broker uzavrie pozície už pri strate, keď je kolaterál na účte nedostatočný.
Najjednoduchšia páka je na futures a CFD. Mnohokrát som uvažoval znížiť riziko straty pri futures cez OPCIE na futures. Ale všetko má svoju cenu: tie prémie, teda ,,poistenie,, stoja nemalé peniaze, kým otvorenie futures a ich držanie je takmer bez nákladov.