stary gambler a jeho gambling real

Trading, tipy na obchody a investície, zverejňvanie pozícií, denníky traderov a investorov
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 145 times
Been thanked: 385 times
Kontaktovať používateľa:

Re: stary gambler a jeho gambling real

Príspevok od používateľa osamely chodec »

posledne 3 zverejnenia boli gap dole, tak uvidime ... zatial iba palia peniaze aj ked trzby rastu , no potrebovala by aspon ukazat smer znizovania straty s nadejou na zisk do buducna ,zatial z minulych vysledkov vidim opak strata rastla .
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
stary gambler
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 28 times

Príspevok od používateľa stary gambler »

osamely chodec napísal: Pi 02 02, 2024 9:37 am posledne 3 zverejnenia boli gap dole, tak uvidime ... zatial iba palia peniaze aj ked trzby rastu , no potrebovala by aspon ukazat smer znizovania straty s nadejou na zisk do buducna ,zatial z minulych vysledkov vidim opak strata rastla .
ani vysledky za 4Q nebudu ine- kto dufa v nieco ine je naivny, vodik sa predaval stale zo stratou, finisovala sa dostavba elekrarne,, rozbehnute dalsie projekty v realizacii , cize vysledky za 4Q podla mojho osobneho nazoru budu este horsie ako iny dufaju, Len ako sachisti hovoria partiu vyhra ten co vidi aj siesty tah supera, nie len ten nasledovny a to som bol len lepsi hrac, na okresnej urovni pred vela desiatkami rokmi a na krajskej urovni-podpriemerny, hraval som som na poslednej a predposlednej sachovnici. K tej cene kam sa pohne Plug, . po vysledkoch moze prist k prepadu, to nepopieram, ale smerovanie celkove je na dvojciferne cisla, v najblizsom roku , v horizonate 5 rocnom aj na trojmiestne. Podla toho obchodujem-svojimi vlastnymi peniazmi - nie inymi, samozrejme kludne iny diskutujuci , moze mat iny nazor a davat shorty
Glogol
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 63 times
Been thanked: 191 times

Príspevok od používateľa Glogol »

stary gambler napísal: Pi 02 02, 2024 1:45 pm
osamely chodec napísal: Pi 02 02, 2024 9:37 am posledne 3 zverejnenia boli gap dole, tak uvidime ... zatial iba palia peniaze aj ked trzby rastu , no potrebovala by aspon ukazat smer znizovania straty s nadejou na zisk do buducna ,zatial z minulych vysledkov vidim opak strata rastla .
……,ale smerovanie celkove je na dvojciferne cisla, v najblizsom roku , v horizonate 5 rocnom aj na trojmiestne.
jednen jediny cislami podlozeny dovod na taku cenu ?
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Glogol
Guru Member ****

tomáš virdzek
Guru Member ****
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 675 times
Been thanked: 384 times

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Gambler prečo si "nevsadíš" na poriadnu spoločnosť, je ich dosť, toto čo tu vypisuješ je bla-bla, prepáč.
tomáš virdzek
Guru Member ****

Nechcem sa nejak titulovať do roviny znalca FA, ale len tak... skúsme sa porovnať my dvaja - neznalci. Ktorá spoločnosť z DJ 30 je teraz na tom fundamentálne najlepšie? teda má šancu rásť?

Z DJ30 Plug? Zo sp500 Plug? Zo sp1500? Plug?
tomáš virdzek
Guru Member ****

Ja by som sa týmto shitom hlboho vyhýbal. Ale jasné, je to len môj názor :)
stary gambler
Silver Member *

PLUG

Priznavam, ze doteraz zverejnene cisla vobec nepodporuju moj predpoklad kam pojde cena. Pozitvny vyhlad mam na zaklade:
1, zprevadzkovanie elektrarne januar 2024
2. dalsia pribudne do konca roka ,a dalsie tri do roku 2025.
3. predaj vodika uz s kladnou marzou
4.,schopnost ponuknut svoju technolgiu druhym zaujemcom-na kluc
5. vyse 50%akcii vlastnia hedge fondy a svoju drzbu v poslednom obdobi zyvsovali
6. ak sa uskutocni plan do 450 dni ziskat 1 miliardu z kapitaloveho trhu vydanim akcii tusim je schvaleny objem max 30 milionov za tyzden, tak sa bude cena stlacat len hore aby sa predali za lepsiu cenu a nie dole- tusim Andy uz takto raz ziskal 2 milardy na cene 65 dolarov
7. neposledna rada toto odvetvie je kladne naklonene podpore verejnosti a vlad.
Su to len vsetko moje domienky,moje argumenty sa mozu javit ako chabe, cena akcie na konci roka mi povie ci boli spravne alebo chybne.
Glogol
Guru Member ****

Re: PLUG

stary gambler napísal: So 03 02, 2024 7:20 pm 6. ak sa uskutocni plan do 450 dni ziskat 1 miliardu z kapitaloveho trhu vydanim akcii tusim je schvaleny objem max 30 milionov za tyzden, tak sa bude cena stlacat len hore aby sa predali za lepsiu cenu a nie dole- tusim Andy uz takto raz ziskal 2 milardy na cene 65 dolarov
Podla mna vtedy vyuzili prestrelenu cenu na emitovanie novych akcii za tu sialenu cenu. Podobne to robilo aj GME. Ale teraz ?
https://fuelcellsworks.com/news/china-p ... worldwide/
stary gambler
Silver Member *

aj teraz vysledky za posledny Q roku 2023 su katastroaalne ako sa dalo predpokladat , napriek tomu akcie stupli za za dnes o 5 % a ked berieme after market predchaadzajucieho dna tak o 10% aktualna cena 3,70 Usd plug power dna 1:3. . vecer, dobre si zapmatajte tuto cenu lebo sa uz s nou stretaavat nebudete. ne je to ziadny navod, len moje myslienky, - dost som sketpicky k opacnym nazorom - na mna neucinkuju, ale kludne ich mozete sem pisat.
P.S. typ na napresptivnejsiu akciu roku roKu 2023 som dal aj do sutazi a to pri cene 4,50 USD, takze kludne ma mozete predbehnut , ja vlastnim prie
merku na urovni, 6,77 EUR, a nie sto akcii. takze moj nazor nemusi byt objektivny.
Glogol
Guru Member ****

Prave teraz nad tym premyslam ze ked akcia stupa po katastrofalnych vysledkoch tak ma to laka ….akurat ze teraz rastie skoro vsetko
stary gambler
Silver Member *

Glogol napísal: Pi 01 03, 2024 9:41 pm Prave teraz nad tym premyslam ze ked akcia stupa po katastrofalnych vysledkoch tak ma to laka ….akurat ze teraz rastie skoro vsetko
je to na tebe nechcem byt ani tvojim strojcom stastia ani tvojim strojcom nestastia, kazdy nakupuje a predava vlastnou hlavvou ja som dal len tip. inak ja som v nom az po usi 13.650 akcii
vsetci vieme co rastlo pedtym kupit teraz NIvidia?-pravu stranu grafu poznaju vsetci. Tak kto kupi Nividia pri sucasnej cene ma moj respekt som gambler, ale nie hazarder.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 537 times
Been thanked: 205 times

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Tak ja som nastupil na PLUG vlak pri 9.56, ak by som dal double down, bol by som s tebou v coupe/kupé na tom vlaku :D
Odoslané z počítača
Glogol
Guru Member ****

Ja sa ani tak neriadim minulym grafom ale bud cislami alebo spekulaciou na news. Tu malo byt riedenie akciii a nejako som nezachytil kedy a za aku cenu. Nerad by som nastupil den pred nariedenim.
stary gambler
Silver Member *

dnes ani objem 20 mil / bezny objem 40 mil,/ podcenil som manipulcie trhu/insider invenstor/ ale je jasne, ze za tuto cenu nikto nechce predavat cas 21 hodi,, takze ja drzim nieco som dokupil , bude vidiet pri strvrocnom honodteni, pri mojom restarte pojdem na ucet usd-teraz mam eurovy ucet, -nevyhod pri kupe akci o pol pipa vysi spred a nemozem vypisovat opcie Eurova verzia to neumoznuje, aby som mohol vypisovat opcie na drzane akcie podla mojch vypoctov by to mohlo vyniest 15%, Este dobre ze tie peniaze nepotrebujem na chleba, lebo by som tu poziciu uz davno zavrel. Obchudjte len vtedy ked vam peniaze nechybaju.
P.S. pre objektivitu , aby ma nikto neznaly danych pomerov nekopiroval drzim stratu cca 50 % pri mojom ponimani znacnom objeme
stary gambler
Silver Member *

1.Q rok 2024

posielam v prilohach vysledky pre ucel hitparady:
1.Q, rok2024..........................................................................-19%
2. cela obdobie febr. 2022-30.3.2024...................-61%
3. otvorene pozicie k 1.4.20024. objem , ceny, tickery.
Prílohy
otvorene pozicie k 1.4.2024
otvorene pozicie k 1.4.2024
cele obdobie 2022-2024
cele obdobie 2022-2024
1.Q rok 2024
1.Q rok 2024
stary gambler
Silver Member *

PLUG

bola schvalena pozicka od ministerstva energetiky USA vo vyske 1,66 miliardy USD na budovanie dalsich vodikovach elektrarni , este vcera bola celkove kapitalizaci podniku podla kurzu akcii nizsia ako poskytnuta pozicka,, za posledne dva dni, plus 40% akcia spravila, dnes pise zatial plus 21% vidiet dvojciferne cislo ceny akcii je tento rok realne, najnizsia cena tohto roku bola zatial 2,2 USD
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1260 times
Been thanked: 1736 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Som si vtedy tipol na short, ked vyskočila nad 5 USD...a dnes pozerám, že trejd by sa vydaril.
A možno pôjde pod 3, keďže sa tá pôžička prešetruje:

Spoločnosť Plug Power (NASDAQ:PLUG) klesla v úvode stredajšieho obchodovania, keďže senátor John Barrasso, najvyšší republikán vo Výbore pre energetiku a prírodné zdroje amerického Senátu, žiada vládny dozorný orgán, aby prešetril financovanie vo výške takmer 1,7 mld.

V žiadosti žiada generálneho inšpektora ministerstva energetiky, aby prešetril „akékoľvek potenciálne pochybenie“ zo strany programu a jeho riaditeľa Jigara Shaha.

„Vzhľadom na významné finančné dôsledky a potrebu zachovať dôveru verejnosti je dôkladné vyšetrenie podmieneného záväzku LPO voči spoločnosti Plug Power nevyhnutné na zabezpečenie transparentnosti a zodpovednosti v rámci LPO,“ napísal Barrasso v liste generálnemu inšpektorovi ministerstva energetiky Teri Donaldsonovi.

Medzi Barrassove obavy podľa agentúry Bloomberg patrí skutočnosť, že firma na financovanie čistej energie, ktorú v tom čase viedol Shah, poskytla spoločnosti Plug Power (PLUG) v roku 2019 pôžičku vo výške 100 miliónov dolárov, ktorá bola splatená v decembri 2022 bez poplatkov za predčasné ukončenie zmluvy, keďže sa usilovala o získanie úverovej záruky ministerstva energetiky, ako aj celková finančná udržateľnosť spoločnosti po strate viac ako 1,3 miliardy dolárov v roku 2023.

Akcie spoločnosti Sunnova Energy (NOVA) v decembri prudko klesli po tom, ako Barrasso a ďalší zákonodarcovia požiadali o dokumenty súvisiace s čiastočnou úverovou zárukou vo výške 3 mld.
Prílohy
plug.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
stary gambler
Silver Member *

2.Q.2026 pre ucel hitparady

ospravednujem sa 2-3 dnove meskanie-bol som na dovolenke.Oproti predchadajucemu Q , som dokupil zhruba 40% objemu PLUN, pred par dnami, na cene 2,2 euro, prilohy od brokera prikladam
Prílohy
2.Q.2024
2.Q.2024
cele obdobie 2022-2024
cele obdobie 2022-2024
otvorene pozicie do dalsieho obdobia
otvorene pozicie do dalsieho obdobia
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Dík.

Minule si dal Q1 -19,36% a celkovo -62,6%
Teraz si dal separátne Q2 (april-maj-jun) ďalších -19,16% a celkovo ukazuje -68,96%.

To dáva spolu stratu za polrok -34,81%. Takto by som to mal zapísať.

Mal si tam však uprostred júna deposit cez 20K, ktorý ti podľa mňa zmiernil celkovú TWR stratu.
Myslím si, že budeš mať aj menšiu TWR stratu za 2024, ked vyhodnotíš naraz celý polrok teda od 01-01-24 do 29-06-2024.
Pozri či ti to neukáže menej ako -34,81%.

Do hitparády vyhodnocujem stav za prvý polrok 2024, nie iba separátne Q2.
Ale viem to dopočítať (napr. dnes som dopočítal u Jariho ) pokiaľ nebol deposit/výber.

Depositom/výberom sa zmení stav účtu a od tej chvíle sa pripočitáva zhodnotenie od nového stavu.
Zisky i straty sú od toho momentu nižšie/vyššie.
Je to OK, deposity, ani výbery nevadia. Len na to máme to TWR (časovo vážený výnos - time weighted return )
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
stary gambler
Silver Member *

pre hitparadu-Juglger

ano trafil si sa presne , strata za prvy pol rok tohto rok je -34,81%, prikladam prilohu od brokera
Prílohy
prvy pol rok 2024.PNG
Glogol
Guru Member ****

Glogol napísal: Pi 01 03, 2024 10:08 pm Ja sa ani tak neriadim minulym grafom ale bud cislami alebo spekulaciou na news. Tu malo byt riedenie akciii a nejako som nezachytil kedy a za aku cenu. Nerad by som nastupil den pred nariedenim.
To to trvalo " Plug Power Inc. Announces Proposed Public Offering of Common Stock". https://finance.yahoo.com/news/plug-pow ... 00729.html
Ak vysledky nebudu katastrofa tak po tejto transakcii ( dost velke riedenie - tretina ?) sa moze budovat pozicia. imo. Teraz sa napakuju velki a potom to nechaju ist hore ....
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Glogol napísal: Pi 19 07, 2024 9:08 am ( dost velke riedenie - tretina ?)
začala upísanú verejnú ponuku svojich kmeňových akcií v hodnote 200 000 000 USD.
V súvislosti s ponukou má spoločnosť Plug Power v úmysle udeliť upisovateľom 30-dňovú opciu na nákup až do výšky 30 000 000 USD.

PLUG mal včera kapitalizáciu nad 2mld..takže 200 mil. je zhruba 10%. K tomu tých 30 mil. ...takže viac ako 10%.
Prišlo to teraz, lebo cena vyskočila z 2 na 3. Ak by urobili offer pri 2...bol by to zúfalý čin, čo by mohlo vyvolať paniku...
Dobrý manažment sa snaží získavať kapitál vtedy, ked je cena akcií vysoká...Riedenie do nízkej ceny signalizuje zúfalú situáciu.
stary gambler
Silver Member *

JUGGLER napísal: Pi 19 07, 2024 4:21 pm
Glogol napísal: Pi 19 07, 2024 9:08 am ( dost velke riedenie - tretina ?)
začala upísanú verejnú ponuku svojich kmeňových akcií v hodnote 200 000 000 USD.
V súvislosti s ponukou má spoločnosť Plug Power v úmysle udeliť upisovateľom 30-dňovú opciu na nákup až do výšky 30 000 000 USD.

PLUG mal včera kapitalizáciu nad 2mld..takže 200 mil. je zhruba 10%. K tomu tých 30 mil. ...takže viac ako 10%.
Prišlo to teraz, lebo cena vyskočila z 2 na 3. Ak by urobili offer pri 2...bol by to zúfalý čin, čo by mohlo vyvolať paniku...
Dobrý manažment sa snaží získavať kapitál vtedy, ked je cena akcií vysoká...Riedenie do nízkej ceny signalizuje zúfalú situáciu.
uvazovalo sa ze cely objem v hodnote 200 mil dolarov skupi Amazon, pe neho by to bola len omrvinka-inak nechapem preco uz neskupil celu firmu, , ale dnes som zachytil takyto pomer delenia akici v hodnote 200 mil dolarov , cena vychadza cca2,5 dolarov na akciu, prikladam pomer delenia:

- Morgan Stanley & Co. LLC: 62 992 124
- Canaccord Genuity LLC: 3 346 457
- Oppenheimer & Co. Inc.: 3 346 457
- Roth Capital Partners, LLC: 3 346 457
- BTIG, LLC: 2 854 331
- Craig-Hallum Capital Group LLC: 2 854 331

**Celkom:** 78 740 157
Glogol
Guru Member ****

Uz ken len z tej jesitnosti clovek neodola kupit omrviky, co popadali zralokom, este aj o par centov lacnejsie.
stary gambler
Silver Member *

Glogol napísal: Ut 23 07, 2024 8:07 pm Uz ken len z tej jesitnosti clovek neodola kupit omrviky, co popadali zralokom, este aj o par centov lacnejsie.
netrvdim ze som nebol taky, ale zivotne situacie ma prinutili cakat na zrele ovocie, tak ja sa neponahlam som ochotny cakaat aj 5 rokov, ze je to dost nuda- to nepopieram , ale som rad ze som dospel do tohto stadia, Ze to niekedy dokazem, som si nemyslel.,Gambler ktory si realne potrebuje kliknut aspon raz ,za den dokaze rok neklikat bolo pre mna predtym nemysliyilelne a stalo sa to tak. Bez liecenia. Ze vacsina stavkujicich amateroch-retail - na burze prerobi je kazdemu jasne, statistika sa tusim pohybuje na urovni 80% minus, je jedno ci tam strati 100 dolarov, alebo milion dolarov-princip je rovnaky a aj tak milionony dalsich kazdy rok to skusaju-preto je tak vela brokerov-rozumny ludia-.tazko sa mne k tomu vyjadrovat Som jeden z nich -amateroch-, ale aspoan si uvedomujem o com to je.Ci to skonci v moj prospech , alebo v neprospech je otazne. Pokial budem zit tak Vas budem pravdivo informovat o mojej zivotnej puti burzou.
stary gambler
Silver Member *

plug power- novy prevadzkovy riaditel

Spoločnosť oznámila, že Dean Fullerton nastúpi ako nový prevádzkový riaditeľ. -je z Amazonu,
ze by ten Amazon ozaj chcel odkupit Plug?-len uvaha-nepodlozena
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Re: plug power- novy prevadzkovy riaditel

stary gambler napísal: Ut 30 07, 2024 11:29 pm Spoločnosť oznámila, že Dean Fullerton nastúpi ako nový prevádzkový riaditeľ. -je z Amazonu,
ze by ten Amazon ozaj chcel odkupit Plug?-len uvaha-nepodlozena
Môže byť: Medzi jeho kľúčové úspechy patrí vybudovanie tímu spoločnosti Amazon pre vodíkové hospodárstvo, vrátane projektov na podporu priemyselných nákladných vozidiel, letiskových pozemných podporných zariadení, dodávkových vozidiel a záložných generátorov, ktoré boli predtým poháňané elektrinou, palivom a olovenými batériami, čo viedlo k zníženiu uhlíkovej stopy spoločnosti Amazon a k úsporám vo výške desiatok miliónov dolárov.

No mal by si denne zo tri otčenáše venovať Kamale Harrisovej, aby sa stala prezidentkou. Vtedy pôjdu miliardy na zelené energie:

V predchádzajúcej prezidentskej kampani Harrisová sľubovala uviesť do praxe gigantický klimatický plán, ktorý by amerických daňových poplatníkov vyšiel na desať biliónov dolárov. Takúto sumu peňazí vygeneruje napríklad česká ekonomika v súčasných cenách zhruba za 33 rokov.

Biden presadil zelený plán zhruba šesťkrát až sedemkrát menší, než by bol ten Harrisovej.
Pritom Bidenov balík je aj tak najväčším fiškálnym stimulom v celej histórii USA – a rozhodne významne v uplynulých rokoch prispel k roztočeniu tamojšej mimoriadnej inflácie, najvyššej za niekoľko desiatok rokov.
stary gambler
Silver Member *

pre ucely Hitparady

3Q. 2024..............,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,-7,21%
rok 2024.............................................................................................-39,52%
febr 2022-30.9.2024-cele obdobie.....................................-71,20%
proti minulemu stvrtoku som len odpredal cinsky index v miernom zisku. inak ziadna zmena
Prílohy
cely cas
cely cas
rok 2024
rok 2024
3.Q.2024
3.Q.2024
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Ďakujem Stary gambler !

PLUG sa trochu vylepšil. Želám ti aby sa ti obrátil.
Minule som čítal velmi povzbudivý článok, že Toyota a BMW spojili sily a chcú konkurovať elektromobilom cez vodíkovú elektromobilitu.
Proste nemusela by byť ťažká baterka v aute a bol by dojazd ako pri benzíne... Také BMW už behá...

:beer:
stary gambler
Silver Member *

JUGGLER napísal: Ut 01 10, 2024 10:51 pm Ďakujem Stary gambler !

PLUG sa trochu vylepšil. Želám ti aby sa ti obrátil.
Minule som čítal velmi povzbudivý článok, že Toyota a BMW spojili sily a chcú konkurovať elektromobilom cez vodíkovú elektromobilitu.
Proste nemusela by byť ťažká baterka v aute a bol by dojazd ako pri benzíne... Také BMW už behá...

:beer:
dik ale vodik na auta, to je este daleko , a tomu nejako neverim aj ked Cina vlak na vodik testovala, naposledy vlak co ide 1000 km rychlostou, ci isiel na diesel , alebo elektrtinu , alebo vodik som nezistil, skor verim dekarbonizaciu priemyslu cez vodik , napriklad, japonci ked chceli kupit Rezesove-teraz uz americke kosiccke zeleziarne tak planovali pouzit vodik , ale neviem ci sa im vobec tie zeleziarne podarilo kupit, Verim skor tomu. Firmy aby sa vyyhli platit astronomicke sumy za emisne povolenky , pristupia k vodiku,, ci uz len ako, ako aby to nejako oklamali , alebo skutocne je uz ina diskusia.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

stary gambler napísal: So 05 10, 2024 7:09 pm dik ale vodik na auta, to je este daleko , a tomu nejako neverim ...
Ani by som nepovedal. Mimo Toyoty a BMW sa na vodím chstá aj Bosch. A už min. roku malo byť v USA cez Nikolu uvedenie prvého kamiónu...
Správa spred týždňa:

Spaľovák na vodík je tu: Bosch má geniálne riešenie. Motor zvládne aj 1,6 milióna km
https://www.techbyte.sk/2024/09/spalova ... iliona-km/

Nový vstrekovač vodíka premení tradičné dieselové motory na ekologické pohonné jednotky, otvárajúc cestu k udržateľnej doprave.

Bosch vyvíja vodíkový spaľovací motor, ktorý by mohol zachovať spaľovacie motory v bezemisnej budúcnosti tým, že nahradí fosílne palivá vodíkom.

Technológia prináša výhody ako využitie existujúcich výrobných kapacít, dlhú životnosť motorov a výrazné zníženie emisií v porovnaní s tradičnými palivami.

Vodíkový motor je určený najmä pre ťažké vozidlá, kde je elektrifikácia náročná, a očakáva sa jeho uvedenie na trh v priebehu nasledujúcich dvoch rokov.

Spoločnosť Bosch predstavila na veľtrhu IAA Transportation 2024 v Hannoveri revolučnú technológiu, ktorá by mohla zmeniť budúcnosť dopravy. Ide o koncept spaľovacieho motora, ktorý namiesto tradičných palív využíva vodík. Táto inovácia prináša možnosť zachovať spaľovacie motory aj v bezemisnej budúcnosti.

Výhody vodíkového spaľovacieho motora

Využitie existujúcich výrobných kapacít:
Automobilky môžu adaptovať svoje súčasné motory, čo znižuje náklady a urýchľuje uvedenie na trh.
Dlhá životnosť: Motory sú navrhnuté tak, aby vydržali až 1,6 milióna kilometrov, čo je obzvlášť dôležité pre nákladné vozidlá a stavebné stroje.
Nižšie emisie: Hoci motor produkuje emisie, sú výrazne nižšie v porovnaní s tradičnými palivami. Cieľom je maximálne sa priblížiť k nulovým emisiám.

Bosch predpokladá, že táto technológia nájde uplatnenie najmä v ťažkých vozidlách, ako sú nákladné automobily, kamióny a stavebné stroje. V týchto segmentoch je plná elektrifikácia komplikovaná kvôli veľkým nárokom na výkon a dojazd. Vodíkový spaľovací motor tak ponúka efektívne riešenie.

Aj keď vodíkový motor produkuje určité emisie, sú výrazne nižšie než pri spaľovaní fosílnych palív. Bosch pracuje na tom, aby motory spĺňali najprísnejšie emisné normy. Súčasťou systému sú aj filtre pevných častíc, SCR katalyzátory a vstrekovanie AdBlue na ďalšie znižovanie škodlivín.

Podľa informácií spoločnosti Bosch by vodíkové spaľovacie motory s priamym vstrekovaním mohli byť dostupné už do dvoch rokov.
Momentálne prebieha vývoj a testovanie, pričom niektorí výrobcovia už skúšajú túto technológiu vo svojich flotilách.
Konkrétne mená automobiliek však zatiaľ neboli zverejnené.

Táto inovácia naznačuje, že spaľovacie motory nemusia úplne zmiznúť v prospech elektrických pohonov. Vodíkový spaľovací motor by mohol byť alternatívou tam, kde elektrifikácia nie je praktická. Cieľom je dosiahnuť bezemisnú dopravu, a čím viac možností bude k dispozícii, tým rýchlejšie sa to podarí.
stary gambler
Silver Member *

V masom meritku nie je samotny zeleny vodik-v dostatocnom mnozstve, potom nie su cerpacie stanice nan,, takze tak skore to nebude, , ja som ten co uz už cca 15 rokov jazdi na plyn. ale zo zaciataku bolo problem najst benzinku ktora ten plyn aj predavala,v rozumnej vzdialenosti mal som ho este predtyym ako Sulik prvy krat dostal do politiky, po troch mesiach , jeho vladnutia zdanil aj ten plyn s dovetkom, jazdia lacno tak ,co by neplatili, a pritom som ho vtedy volil.P.S. Treba velmi rozlisovat zeleny vodik, a spinavy vodik-vyrobeny aj z plynu od gazpramu-ktory mimichodom tiez vlastnim. vyrobna cena je diamtralne rozlisna -zatial
hifron
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times

Príspevok od používateľa hifron »

Trumpeta1978 napísal: Št 10 08, 2023 8:19 pm postavit velke mnozstvo cerpacich stanic na vodik v mestach pre beznu individualnu dopravu by bolo enormne drahé a zložité. Zatial co elekrina je natahana vsade. A preprava vodíka je celkovo problematická.
jogo napísal: Št 10 08, 2023 8:12 pm Som sa pozrel na biznis model PLUG...vodík?
Myslím si, že vodík už prehral súboj s baterkami v pozemnej doprave...
Ťažko investujú, ale okrem dopravy môžu robiť všeličo a projekty so zeleným methanolom sa rozbiehajú ale nie sú zatiaľ ziskové. Lenže na príklade solar parkov vidno, že aby to bolo dlhodobo ziskové je prúser od Indie po Ameriku a Kanadu, takže parky treba prerobiť a rozhodiť, napojiť na datacentrá alebo priemyselné firmy alebo vedieť inak využiť podľa potreby iného typu firiem, čo pri budúcej nadprodukcii a kolapse cien treba zistiť a vedieť čo s tým a tu sa obchodné firmy až tak nesnažia, pritom spotreba elektriky rastie ale môže ešte oveľa viac, ale kto ju dodá môže byť všelikto, vedenia a cena za prepravu a kolaps sietí až tak ale nepustia k hocičomu...

Prakticky ak tankovanie elektriky vo firme zaistí spoluprácu firiem a obchodnú činnosť(dnes už možnú zákonom, vhodné napríklad pre zaistenie špeciálnych cien pre obchodné alebo štátne záujmy takýchto združení(ako štátny zamestnanci, neziskovky, zraniteľní) aby nezostali na holičkách a možno aj bez všemocného ČEZu :lol: ), táto sa časom prejaví do pokroku firemného odvetvia v oblasti distribúcie a obchod s elektrinou a jej pokroku vo využívaní... Lenže monopoly sú tu na to, že vedia v tom chodiť a firmy naopak musia riešiť svoje veci a elektriku majú len ako náklad... aspoň zatiaľ...

Ale ak sa vyskytnú autá, čo budú vedieť jazdiť na vodík a aj na elektriku(prípadne drahé a nespoľahlivé dnešné batérie budú úplne iné...), prípadne si to motor porieši či vie jazdiť na vodík alebo benzín(ak sa nezakáže a neprikáže nejaké biopalivo ako methanol alebo iný medziprodukt), tak ak to nebude drahé :D tak možno aj tie čerpačky prerobia miesto zo Super98 na vodíkovú nádrž(koľko to stojí zo zisku? :mrgreen: ) a trocha poriešia elektrovedenie pod zemou a napojením na najbližšieho firemného obchodníka s elektrinou ak to nebude vedieť zabezpečiť monopolná prenosová sústava alebo si to zakázkovo neprerobí :beer:

Kedysi sa predávalo CNG a podobne, ale siete ako Slovnaft, OMV a podobne tak nikto k ním nepríde s ponukou, že za pokles zisku o 20% na polroka, rok ťa vybavíme tými nádržami, v ďalšej fáze dorobíme vedenia(alebo naopak) a sieť bude k svetu aj bez lobistických dotácií(ale tie k navýšeniu ziskov môžu len prispieť ako napríklad ponuka služieb pre iné segmenty tankistov elektriky ktorí nechcú až tak platiť, ale starať sa o to alebo riešiť si stojany a podobne a platiť za servis, keď si to môžu poriešiť čerpačky a mať tak zaistený ďalší biznis(možno trocha menší, ale ďalšie potencionálne zisky v dohľade ďalekohľadom...))

Takže ak PLUG nevie vyrábať a nejde mu to, ale odvetvie by chcelo niečo zmeniť, monopoly tu sú a je otázka či PLUG vie v tom vysokolobistickom odvetví chodiť alebo vie niečo ponúknuť, čo odvetvie prirodzene akceptuje... Pretože dodávať vodík je jedna vec, ale zistiť ako naň a zabezpečiť tým ziskovosť aj monopolov v tomto bez dodávok vzácnych zemín, vie odvetvie posunúť k ziskom bez nejakej ropnej/vodíkovej/elektrinovej krízy, pretože v Amerike je kapitalizmus dočasný stav medzi krízami a na dnešnom energo trhu to aj vidieť a navyše sa aj obmedzujú dodávky iných energonosičov a ich exportu z Ameriky alebo iba vybraným spriateleným krajinám, EÚ chýba...

Pretože ak ropné monopoly majú obrovské zisky a PLUG nevie toho až tak veľa, zelené úvahy a vedieť ich obchodne využiť stoja za zmenu krajiny ale zákazníkov si až tak ľahko podľa mňa nenájdu ak im to ani doteraz až tak nejde a odvetvie je veľmi divoké...
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 477 times
Been thanked: 373 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

hifron
v strednodobej buducnosti nebude mat vodík oproti elektromobilom na baterie žiadnu vyhodu.
Je to z toho dôvodu, že vývoj batérii je pomerne rýchly a už dnes existuju prototypy ktoré vydržia bez vyraznej straty kapacity odjazdit aj milion kilometrov. V masovej vyrobe samozrejme ešte nie su, ale to časom bude tiež.
stary gambler
Silver Member *

Trumpeta1978 napísal: So 05 10, 2024 10:52 pm hifron
v strednodobej buducnosti nebude mat vodík oproti elektromobilom na baterie žiadnu vyhodu.
Je to z toho dôvodu, že vývoj batérii je pomerne rýchly a už dnes existuju prototypy ktoré vydržia bez vyraznej straty kapacity odjazdit aj milion kilometrov. V masovej vyrobe samozrejme ešte nie su, ale to časom bude tiež.
ak sa vylepsi, tankovaanie na elektrinu do dvoch minut plna kapacita, a bude mosovo pristupna, , cena elekrina za tankobaanie nebude vysia, ako ine alternativne moznosti, pripustam moznost ze elektro prevalcuje vsetko , zatial ale to vypada nie- nutna odtahovka pri poruche, s asisstenciou hasicov, , slaba siet dobijacih stanic, dlhe cakaanie na dobitie, nemoznost dobitia pre miliardy vozidiel-obmedzena kapacita, lacnejesia verzie pri odjaazdenei urcitej kapacity, tretina ceny auta na novu baterku, verim ze sa tieto nedostatky casom dokaze vyriesit aj pri elektro, len zatial prevladaju, v nasej stvrti-rodinene domy, za nasu stvrt povazujem styry susedne ulice, za posledne dva roky nepribudol ani jeden elektro, ten co mal dva elektro ma ich aj doteraz, len si k nim dokupil aj benzinak. Elektro neboli ziadne sunky ale bmw.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 477 times
Been thanked: 373 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

hifron
tie nové experimentálne batérie majú aj možnosť extremne rýchleho nabíjania a su menej nachylne na samovznietenie.
A tým že zivotnost baterie bude aj okolo miliona km, tak ani tak rychlo nebudu stracat hodnotu jazdenky.
S čím ale urcite suhlasim je, že som tiež zvedavý, ako sa do buducna porieši výstavba verejnych rýchlych dobíjacích sietí.
Ale to možno bude raz dotované z eurofondov.
Už dnes je v Čine pouzivanych okolo 20milionov elektromobilov v Usa cca 3,5 miliona.
Napísať odpoveď

Návrat na "Trading, tipy, zverejňovanie obchodov a investícií"