patrik.z napísal: ↑Ne 10 03, 2024 11:26 am
Tak teda zopakujem, ze neschvalujem naduzivanie GLP-1 (evidentne napr. v Hollywoode).
Hovorim o uzivani pri indikacii (
Wegovy | European Medicines Agency:
Wegovy is used together with diet and physical activity to help people to lose weight and keep their weight under control. It is used in adults who have:
• a BMI of 30 kg/m² or greater (obesity) or
• a BMI of at least 27 kg/m² but less than 30 kg/m² (overweight) who have weight-related health problems (such as diabetes, high blood pressure, abnormal levels of fats in the blood, breathing problems during sleep called ‘obstructive sleep apnoea’ or a history of heart attack, stroke or blood vessel problems).
Obezita sposobuje mnozstvo suvisiacich zdravotnych problemov, ktore maju devastacne ucinky na zdravotnictvo a verejne zdravie. Obezita sposobuje vsetky veci ktore su vyssie popisane, navykove prejedanie sposobuje niekolko typov rakoviny traviaceho traktu. Bude ekonomicke pre poistovne tieto lieky preplacat, nakolko v konecnom dosledku v horizonte desatroci usetri obrovske sumy penazi pri usetrenej zdravotnej starostlivosti.
Tie lieky nie su 100% bezpecne ani nemusia byt, lebo priaznivy efekt (pri spravnom uzivani) je vyssi. To uz dnes vieme povedat pri pripadoch, ktore su uvedene ako indikacia podla EMA a aj pri dalsich skumanych indikaciach.
Obezna populacia je
obrovska a bude este velmi rychlo rast v najblizsich desatrociach. Nebavime sa o Kim Kardashian, ktora potrebovala schudnut do siat po Marilyn Monroe.
Ja neoperujem s predpokladom, ze blockbuster status bude trvat vecne a ludia budu tieto lieky pouzivat na chudnutie. To neschvalujem (aj ked sa z toho cynicky ako akcionar tesim).
Co zjavne nedocenujes je, aka obrovska je skala tohto problemu. Analogicky sa pozrime na problem cukrovky - aj dnes, 100 rokov po vzniku Nordisk Insulinlaboratorium (kt. sa neskor zlucilo s Novo), je ten trh
mimoriadne lukrativny - vid marze a ROIC Novo Nordisk - a celosvetovy dopyt nie je pokryty a ani nebude po najblizsie desatrocia. Analogicky to plati pre trh s obezitou. A nezabudajme, ze novy zakaznik znamena pravidelne trzby na potencialne desiatky rokov.
Pozri sa na vyvoj trzieb, ziskov, FCF a marzi Novo Nordisk bez toho, aby zahrnovali trh s obezitou. Trh s cukrovkou je lukrativny, a bariera na vstup bola pred 10, ci 15 rokmi nizsia ako je dnes, vdaka vyskumnej kapacite. Preco ma Novo Nordisk stale take marze? Preco predpokladas, ze zrazu pride 20 dalsich liekov, ktore zhltnu ten trh? Preco tento vyvoj pri trhu s inzulinom nepojedol vynoy Novo Nordisk, ale su uz desatrocia nadstandardne? Napriek tomu, ze "kazdy to uz videl"?
Jasne, eventualne sa ten rast znormalizuje. Rast z poslednych rokov je z velkej casti expanzia valuacie, to je pravda, ale trva, kym sa nove predpoklady zapracuju do valuacie. Navyse trh s obezitou a cukrovkou ma pred sebou este dekady rastu uz len kvoli velmi nizkemu pokrytiu globalnej populacie. Eventualne si dalsi hraci ukroja z neho, ale nie je take jednoduche na takyto problem nabehnut na riadnej skale, v com ma Novo obrovsky naskok. Novo ma vybornu historiu kapitalovej alokacie, co je vidiet na ROIC (10-rocny median 69.7%). A dnesne investicie do produkcie GLP-1 a pridavnych zloziek budu mat urciute tiez vysoku navratnost, aj ked mozno nie rovnako vysoku.
Novo Nordisk ma hrubu marzu na urovni 84% (velmi stabilne). Ak zvysia trzby o 10%, je to narast hrubeho zisku o 8,4%. Ak TSLA, ku ktorej sa to tu prirovnavalo, zvysi trzby o 10%, hruby zisk jej narastie o 1,8% (pricom marza ma klesajuci trend). A tak to zrejme bude pokracovat nadalej, kedze NVO operuje na trhu, kde je kvoli nepokrytemu dopytu (a dlho to tak bude) nizsi tlak na marze, zatial co sa zda, ze marze Tesly budu este trpiet (ale hlbkovu analyzu som nerobil, len to predpokladam podla toho, co vidim v spravach z auto trhu).
Na zvysenie hrubeho zisku o 8,4% by pri sucasnej marzi TSLA potrebovala narast trzieb o
46,7%.
K tomu este
za 14 rokov zredukovali mnozstvo akcii prostr. buybacks o ~25% a rocny narast dividendy za posl. 10 rokov bol 12%. Tesla len za 10 rokov
zdvojnasobila pocet podielov, cim znizila podiel kazdeho akcionara na polovicu a nevyplatila ziadnu dividendu. Takze akcionar si z toho zisku Tesly zoberie polovicu toho, nez by dostal pred 10 rokmi, zatial co akcionar Novo nordisk o tretinu viac nez pred 14 rokmi.
Ja pri tychto cenach momentalne nedokupujem, ale na NVO uz mam 89%+, takze si myslim, ze az taky sklamany nebudem. Ja ani nepotrebujem, aby to bola najlepsia investicia, ale mam aj ine ocakavania od investicii - kvoli cyklickosti a omnoho drsnejsiemu inovacnemu prostrediu si na sektor polovodicov netrufam, s vynimkou ASML, kde vidim menej rizika kvoli moatu. Pri dnesnej valuacii uz nie je mozno pravdepodobne, ze to bude outperformovat v obdobi roka ci stvrtroka. Ale casom tie fundamenty aj dnesnu valuaciu dobehnu.
Dnes zatial nedokupujem, nechcem mat prilis vela v NVO kvoli tej expanzii vo valuacii, ale aj tak si myslim, ze bude v horizonte desiatok rokov generovat nadstandardne vynosy nad indexom, tak ako sa tomu uz desatrocia deje. Pred tou expanziou este vsetky ocakavania z obezity zahrnute neboli. Dnes uz su, ale agregatne ocakavania trhu nemaju vyhlad na desiatky rokov, tak proste trh nefunguje. Ja som ochotny na tie vynosy desiatky rokov pockat, vacsina ucastnikov trhu nie je. Fundamenty aj model na to podla mna stale su nastavene.