Tak konečne som sa k tomu dostal.
VYHODNOTENIE PRVÉHO POLROKU 2016 (stav k 30.6. 2016)
1. RADVAN - TRADER: zisk
+15.23%
2. WARREN BUFFETT: zisk
+11.2%
3. JUGGI - TRADER: zisk
+ 11%
4. AKTÍVNY INVESTOR by Juggler:
+8,9%
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5.
PASÍVNY INVESTOR = laik v etf SPY = BENCHMARK ! : zisk
+4,5% (
+5,6% s dividendami )
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
6. JOGO – POSTUPNÝ INVESTOR: zisk
+1,69% ... zainvestované 24% kapitálu
7. CHARLES BRIDGE global macro fond: zisk
+0.3%
8. J&T OPPORTUNITY fond (CZK) (Michal Semotán) strata
- 1,42% ...dlhodobo cca 4% p.a.
9. LADISOVÉ AKCIE: strata
-6 % (
-4,2% s dividendami)
10. DANIEL GLADIŠ fond Vltava: strata
-7,7%
11. JÁN HÁJEK fond Top Stocks: strata
-10%
P.S. Chcel som pridať aj výsledky fondov Metatron Capital (J&T ), ale nakoniec som si to rozmyslel. Ich výsledky viem nájsť iba na ich stránkach:
http://metatroncapital.eu/sk/funds/" onclick="window.open(this.href);return false; - nenašiel som ich v žiadnom inom verejnom zdroji.
Ak by som ich chcel pravidelne prezentovať, musel by som si pýtať od nich súhlas. Ďalej ma zarazilo, že jeden fond o ktorom písal Filip v 2012 zmizol (DISCRETIONARY FX ). Filip vtedy písal, že bol v 6% strate:
http://ako-investovat.sk/index.php/hedg ... a-v-echach" onclick="window.open(this.href);return false;.
Zhruba to však môžem vyhodnotiť tak, že 2 fondy sú
dlhodobo v pluse okolo 6% ročne, jeden okolo 1% a jeden dokonca +12%..ale má len dvojročnú históriu. Ich výsledky sú v prvom polroku 2016 okolo 0%, tradingový fond je dokonca v strate.
Oceňujem však dve veci: 1. transparentne prezentujú výsledky na ich stránke 2. Majú velmi nízke downdrawny
Výnos u 2 fondov je teda dlhodobo nižší ako SPY, ale riziko straty je velmi malé. Tretí fond 2 x outperformuje SPY a najväčší mesačný DD má len okolo 6% . Ale práve ten má iba 2 ročnú históriu.
Rád by som sa dostal k výsledkom iných fondov, ale to by som musel byť Sherlock Holmes. K výsledkom Slovak Hedge Fondu , Verdi Capital a pod. sa skrátka neviem dopátrať. Dostal som sa k aktuálnym výsledkom ďalších fondov J&T, fondom Meridom, Wood & Company a iným...ale ked nemám počiatočné NAV, alebo aspoň NAV s konca 2015, tak výsledky neviem objektívne vyhodnotiť.
V každom prípade, najväčšie tajomstvo ohľadom výnosov zostáva fond Trebulu (Slovak Hedge Fond) a tigrice z Wall Streetu Katariny Zichovej (Verdi Capital). Keď sa už tak pekne prezentovali pred Filipom, som zvedavý čo za tie roky dosiahli. Je trápne keď sa niekto verejne prezentuje ako investičná špica a potom neprezentuje žiadne výsledky. Ktokoľvek o nich niečo viete, dajte vedieť. Len si chcem doplniť mozaiku, že zrejme nijaký investičný profesionál u nás ani v Čechách dlhodobo neporazí výnos laika v SPY. Tak to zatial bohužiaľ vyzerá.
Investičným víťazom polroka je pasívna a veľmi ľahko kopírovateľná investícia do akcií Warrena Buffetta: