Slovan_sk napísal: ↑So 11 10, 2025 3:03 pm
Preco drzis INTC ked si mi predikoval ze INTC bude jednociferne ?

Ja som polku intelu odpredal minuly tyzden konecne po dvoch rokoch v strate ,inak nazov vlkna by si ma zmenit ze zaciatocnik ...?
Intel zachránil len Trump pred smrťou, keď bol niekde na suporte 18-19 a akcie išli dole a hrozilo, že by Intel stratil aj tento suport, tak oznámil investície USA do Intelu, že je to strategická firma a začal ho pumpovať. Inak je to fundamentálne odpad a tá firma by bez pomoci Trumpa nemala šancu prežiť. A to je presne dôvod prečo som ju nepredal. Strata bola taká, že už to ani nemalo cenu predávať, že ostávalo už len čakať na zázrak. A zázrak sa stal

. Na BE sa jej ale zbavím, lebo investori majú pocit, že je to veľká príležitosť, tak im ju rád za 56-57 predám. Len nech ešte dúfajú, že je to druhé AMD alebo Nvidia.
Keď som ho kupoval, nakupovalo aj vedenie Intelu (vtedy ešte s CEOm Gelsingerom) teda insideri. A vtedy to Gelsinger totálne pokašľal, urobil totiž chybu, pre ktorú ho vyhodili z Intelu (resp. musel sám odísť). Gelsinger sa vtedy rozhodol prejsť na výrobu čipov do TSMC a mal stretnutie s riaditeľom (TSMC). Pri takomto stretnutí chce každá strana dohodnúť čo najlepšie podmienky pre svoju firmu, teda Intel chce dohodnúť čo najnižšiu cenu a TSMC zase čo najvyššiu. No keď riešili cenu a cena bola približne ako pre AMD, tak CEO TSMC Gelsingera úplne prekvapil. Sám od seba ponúkol Intelu ešte 30% zľavu na výrobu čipov. Odôvodnil to tým, že vie že má Intel problémy. Samozrejme to malo svoju logiku a v skutočnosti išlo o to, aby tým Intel demotivoval sústrediť sa na vlastnú výrobu čipov a teda mali by o konkurenciu menej a o obrovského zákazníka viac. Gelsinger celý natešený letel do USA a hneď s vrcholovým manažmentom nakupovali akcie Intelu. Pretože mať o 30% lacnejšiu výrobu znamenolo, že môžu znížiť cenu a zvýšiť podiel na trhu, alebo zvýšiť marže a mať lepšie finančné výsledky. Potom zvolal tlačovku, že bombastickú správu dá do sveta a tešil sa ako akcie vystrelia hore a on bude superCEO, druhá Lisa Su. Lenže počas tej tlačovky začal kydať na TSMC, že aká je to zlá firma a aký je Intel super. Tú tlačovku videl aj CEO TSMC a neskôr mu volal, že keď má také reči na TSMC, že teda zľavu 30% ruší a že Intel bude mať štandardné ceny. A ďalej ten príbeh poznáte z grafu.

Insideri z Intelu prišli o ďaleko väčšie peniaze.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett